ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προσοχή στη θερμοπληξία!

ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων καλούν σε λήψη μέτρων κατά της θερμοπληξίας των εργαζομένων

Τον κώδωνα του κινδύνου για θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, εξαιτίας του καύσωνα που ενδέχεται να επικρατήσει αυτές τις μέρες, κρούουν η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και καλούν το υπουργείο Εργασίας, να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και να ενημερώσει τους εργαζόμενους γι' αυτά. Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, που οι συνθήκες εργασίας είναι αρκετά επίπονες ή που εργάζονται εκτεθειμένοι στο ήλιο, όπως για παράδειγμα οι οικοδόμοι. H Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,με ανακοινώσεις τους ενημερώνουν τους εργαζόμενους του κλάδου για τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από θερμοπληξία, που πρέπει να ληφθούν στους χώρους εργασίας, με βάση και την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του '89.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσαν και τα 8 σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά - Περάματος στην οποία επισημαίνουν ότι η έναρξη των εργασιών τις μέρες του καύσωνα θα γίνεται στις 7 το πρωί και η λήξη τους στη 1 το μεσημέρι, χωρίς ανάλογη μείωση του ημερομισθίου.Επιπρόσθετα, πρέπει να αποφεύγονται οι εργασίες σε κλειστούς χώρους: τάνκια, διπύθμενα κ.ά.

Απαραίτητα μέτρα - επισημαίνουν ΓΣΕΕ και ΕΚΑ - που πρέπει να ληφθούν είναι:

  • Τεχνικά μέτρα για τη βελτίωση των κτιρίων, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού παραγωγής για προστασία των χώρων εργασίας από τον καύσωνα, βελτίωση του αέρα των χώρων εργασίας και περιορισμόw της επιβάρυνσης από συγκεκριμένες παραγωγικές διαδικασίες.
  • Τεχνικά μέτρα για την προφύλαξη υπαίθριων εργασιών.
  • Οργανωτικά μέτρα (διαλείμματα, εναλλαγή εργαζομένων, μετάθεση ωραρίου ορισμένων εργασιών, ή συντόμευσή του κλπ.).
  • Δημιουργία προϋποθέσεων για ανακούφιση των εργαζομένων που παρά τη λήψη των προηγούμενων μέτρων επιβαρύνονται υπερβολικά (κλιματιζόμενοι χώροι ανάπαυσης, παροχή δροσερού νερού κλπ.)
  • Προφύλαξη των εργαζομένων με ιδιαίτερη ευαισθησία στην έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και παροχή πρώτων βοηθειών.
  • Ενέργειες ενημέρωσης των εργαζομένων για το πρόβλημα της θερμικής καταπόνησης και μέτρα για το περιορισμό του και ατομική προφύλαξη".

Ειδικότερα υπογραμμίζουν ότι οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και δουλεύουν σε χώρους μη κλιματιζόμενους, με μεγάλη θερμοκρασία και βαριά εργασία, πρέπει "να απέχουν από την εργασία τους, όσο διαρκεί ο καύσωνας. Η ένταξη στην κατηγορία υψηλού κινδύνου γίνεται από το γιατρό εργασίας και όπου δεν υπάρχει με την προσκόμιση από τον εργαζόμενο ιατρικής βεβαίωσης. Στους παραπάνω χώρους εργασίας να γίνονται τακτικά διαλείμματα (ανά ώρα) σε χώρους κλιματιζόμενους. Τις μεσημεριανές ώρες θα πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες σε ανοιχτούς χώρους και εκτεθειμένους στον ήλιο".

Επίσης, συστήνουν στους εργαζόμενους να προσέξουν τη διατροφή τους, που θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να αλατίζεται επαρκώς, καθώς και να πίνουν συχνά νερό, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν αλκοολούχα και αεριούχα ποτά και καφέδες. Τέλος, τονίζουν πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρχει για εργαζόμενους καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, πάσχοντες από γενικά νοσήματα που λαμβάνουν φάρμακα και για τις γυναίκες σε περίοδο κύησης.

Οικοδόμοι

Τον επικίνδυνο χαρακτήρα που προσλαμβάνει η εργασία σε οικοδομές και τεχνικά έργα υπό συνθήκες καύσωνα, επισημαίνουν σε ανακοινώσεις τους, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία και την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του '89, τονίζουν πως θα πρέπει οι εργαζόμενοι: Τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες άνω των 36 βαθμών, να κάνουν συχνά διαλείμματα και συγκεκριμένα σε κάθε ώρα απασχόλησης αντιστοιχεί 75% εργασία και 25% ανάπαυση. Οταν η θερμοκρασία ανέβει στους 39 βαθμούς τότε διακόπτεται η εργασία και ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ολόκληρο το μεροκάματο.

Επίσης, σημειώνουν ότι στο χώρο δουλιάς θα πρέπει να φροντιστεί να υπάρχει δροσερό νερό και να εξασφαλιστεί σκιερός χώρος για την κάλυψη των εργαζομένων από τον ήλιο.

Καλούν το υπουργείο και τα ΚΕΠΕΚ να φροντίσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας και καλούν τους οικοδόμους σε περίπτωση που εργοδότες δεν τηρούν τα μέτρα να απευθύνονται στα συνδικάτα.

Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων

Κλιματιζόμενες αίθουσες και παραλίες έχουν παραχωρήσει στη διάθεση του κοινού οι δήμοι, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, που αναμένεται να κορυφωθούν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε 24ωρη επιφυλακή βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες - ΕΚΑΒ, Νοσοκομεία, Περιφέρειες, Νομαρχίες, Δήμοι, Πυροσβεστικό Σώμα - προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.

O Δήμος Αθηναίων λειτουργεί στο 3ο Δημοτικό Ιατρείο, Κέντρο Πληροφόρησης του κοινού για υγειονομικά θέματα. Στο Κέντρο έχουν εγκατασταθεί γιατροί παθολόγοι και καρδιολόγοι, οι οποίοι θα δίνουν πληροφορίες στα τηλέφωνα: 34.27.513 έως 516.Τα Δημοτικά Ιατρεία και των εφτά διαμερισμάτων θα λειτουργούν κανονικά για την εξυπηρέτηση των δημοτών.Στο Δήμο Νέας Σμύρνης, θα παραμείνουν ανοιχτοί, από τις εφτά το πρωί μέχρι τις εφτά το βράδυ, τρεις κλιματιζόμενοι χώροι στα εξής σημεία: Δημαρχείο, στην οδό Ελ. Βενιζέλου 14. ΚΑΠΗ, στην Εθν. Στέγης και Αρτάκης. Δημοτικά Ιατρεία, στην 25ης Μαρτίου 5.

Στη Θεσσαλονίκη

Από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ενημερώθηκαν οι δήμοι, τα ΚΑΠΗ και η Πρόνοια, για τη λειτουργία όλων των κλιματιζόμενων χώρων στην περιοχή ευθύνης τους. Σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη, θα λειτουργήσουν για το κοινό δύο κλιματιζόμενες αίθουσες στα περίπτερα 13 και 16 στη ΔΕΘ.

Οι διαθέσιμοι κλιματιζόμενοι χώροι στην περιοχή Θεσσαλονίκης που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες είναι;

  • Δήμος Θεσσαλονίκης: Τα έξι ΚΑΠΗ: Εγνατίας 76 (τηλ.: 238.049), Λαγκαδά 35 (τηλ.: 514.456), Κλαυθμώνος 37 (τηλ.: 213.836), Γρ. Λαμπράκη 42, (τηλ.: 212.002), Αλεξανδρείας 27, (τηλ.: 820.110) και Αλκμήνης 13, (τηλ.: 314.424).
  • Δήμος Αμπελοκήπων: Τα δύο ΚΑΠΗ (Βύρωνος - Κένεντυ και Ελευθερίας - 28ης Οκτωβρίου), καθώς και η Αίθουσα Θεάτρου (οδός Γρηγορίου Ε 12).
  • Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού: Το κτίριο του Δημαρχείου και το ΚΑΠΗ (οδός Κατσαντώνη - Καραβαγγέλη).
  • Δήμος Ευόσμου: Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Παύλου Μελά 24), το Πολιτιστικό Μέγαρο (Μ. Αλεξάνδρου 57) και το Κέντρο Διασκέδασης "Πόρτες".
  • Δήμος Καλαμαριάς: Το ΚΑΠΗ (Κολοτούρη 14).
Φλεγόμενη Ελλάδα

Η ΕΜΥ προβλέπει 40 βαθμούς υπό σκιά στα ηπειρωτικά και 39 βαθμούς στην Αττική

Τους 40 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά θα δείξει σήμερα το θερμόμετρο στα ηπειρωτικά της χώρας ενώ στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει στους 39 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 22 ως 38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 έως 40 και στα νησιά του Αιγαίου από 25 έως 35 βαθμούς κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο ασθενείς στα ανατολικά βόρειοι μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο ισχυροί.

Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 39 βαθμούς, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά βόρειοι μέχρι μέτριοι. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 37 βαθμούς κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.

Το υπουργείο Υγείας δηλώνει άμεση ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περιστατικών που οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες επικαλούμενο, μεταξύ των άλλων, την αύξηση του αριθμού των κλιματιζόμενων κρεβατιών στα νοσοκομεία καθώς και τα κλιματιζόμενα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Ωστόσο όμως στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής τα κλιματιζόμενα κρεβάτια είναι τα μισά(το σύνολο είναι 14.000), ενώ στο ΕΚΑΒ οι εργαζόμενοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου δεν πληρώθηκαν τις υπερωρίες του.

Οι οδηγίες του ΙΣΑ

Συχνά ντους, ελαφριά ενδυμασία, μικρά και συχνά γεύματα και άφθονη κατανάλωση υγρών συστήνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής σε οδηγίες που εξέδωσε για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Οπως επισημαίνει ο ΙΣΑ, πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, η έκθεση στον ήλιο και τα αλκοολούχα ποτά, ενώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς κατηγορίες, όπως βρέφη, ηλικιωμένους, ασθενείς και ανθρώπους που λόγω της φύσης της εργασίας τους εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες.

Ειδικότερα ο ΙΣΑ συστήνει στους κατοίκους του λεκανοπεδίου:

  • Να αποφεύγουν να εκτίθενται στον ήλιο και να παραμένουν σε σκιερούς και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο να φορούν καπέλο ή κάποιο άλλο κάλυμμα στο κεφάλι. Να ντύνονται με λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Να αποφεύγουν, αν είναι δυνατόν, τη σωματική κόπωση.
  • Να πίνουν άφθονο δροσερό νερό ή φυσικούς χυμούς και να αποφεύγουν τα σακχαρούχα, ανθρακούχα και κυρίως αλκοολούχα ποτά.
  • Να τρώνε ελαφριές, μη λιπαρές τροφές, κατανεμημένες σε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Να κάνουν συχνά δροσερά ντους και να τοποθετούν ψυχρά επιθέματα.

Οσον αφορά όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσους λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά κ. α φάρμακα ο ΙΣΑ συστήνει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να παίρνουν τις ανάλογες οδηγίες.

Επίσης σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται οι πάσχοντες από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και όσοι πάσχουν από βαριάς μορφής νοσήματα.

Οι κάτοικοι της Αθήνας θα πρέπει να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους με κλειστά τα παράθυρα και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικά.

Τέλος, ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι οι ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, ηλικιωμένοι, εργάτες, αγρότες και αθλητές), αλλά και όλοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα του καύσωνα, όπως: ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμέτους, κράμπες κλπ.

"Λαμπάδιασε" ο θεσσαλικός κάμπος

Το πρώτο φετινό "κύμα καύσωνα" έπληξε χτες τη Θεσσαλία, ενώ, σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα και αύριο αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες στην περιοχή. Εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών (Νομαρχίες, Δήμοι, Νοσοκομεία, Αστυνομία) δηλώνουν πως υπάρχει προετοιμασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καύσωνα - διατίθενται και δημόσιοι χώροι με αιρκοντίσιον - αλλά ο καθένας αντιλαμβάνεται πως αυτές οι υποσχέσεις δε φτάνουν και τη "λέζα" θα την πληρώσουν, όπως πάντα, όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέτουν αιρκοντίσιον στα σπίτια τους και εκείνοι που είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται αυτές τις μέρες, αν και θα ήθελαν, αν μπορούσαν, να βρίσκονται σε κάποια παραλία ή σ' ένα βουνό. Ιδιαίτερα υποφέρουν οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και είναι υποχρεωμένοι να ζουν μέσα στις θεσσαλικές πόλεις, που "βράζουν".

Αφόρητη, επίσης, είναι η κατάσταση και στα χωριά του κάμπου, όπου οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να εργάζονται στα χωράφια, κάτω από τον ήλιο που "λαμπαδιάζει" τα πάντα, αφού αυτή την εποχή οι αγροτικές δουλιές βρίσκονται στο "φόρτε" τους. Για τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου οι "συμβουλές" των αρμοδίων να παραμένουν στη σκιά αποφεύγοντας την πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο, να κάνουν συχνά ντους και να προτιμούν τα ελαφρά γεύματα, μάλλον είναι "άχρηστες" και, πάντως, ανεφάρμοστες, καθώς η αγροτική εργασία δεν παρέχει τέτοιες πολυτέλειες και ανέσεις και το χωράφι δεν μπορεί να περιμένει, γιατί μια καθυστέρηση στο πότισμα, ή στο σκάλισμα, ή στη συγκομιδή μπορεί και να αποβεί μοιραία, στερώντας από τον παραγωγό το εισόδημα για το οποίο παλεύει μια ολόκληρη χρονιά. Πάντως καλό θα είναι και οι αγρότες να προσέχουν όσο μπορούν αυτές τις μέρες, γιατί η υγεία και η ζωή δεν μπαίνει στο "ζύγι" με κανένα προϊόν...

Ανάλογα προβλήματα προκαλεί ο καύσωνας στους οικοδόμους που δουλεύουν στις σκαλωσιές και στους άλλους εργαζόμενους που βγάζουν το μεροκάματο σε εργοστάσια που θυμίζουν "θάλαμο της σάουνας".

Θερμο-κοροϊδία

Οι πλαζ του ΕΟΤ μένουν ανοιχτές μέχρι τις 8 μ.μ. και η είσοδος γίνεται με εισιτήριο (λόγου χάρη, στη Βουλιαγμένη το εισιτήριο είναι 700 δραχμές).

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΕΟΤ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Ευγένιος Γιαννακόπουλος, αποφάσισε τα εξής: "Λόγω του επικείμενου καύσωνα, από σήμερα (σ.σ. χτες) Δευτέρα, 9.8.99 έως και την Κυριακή 15.8.99, οι ακτές του ΕΟΤ στον Σαρωνικό (Βάρκιζα, Βουλιαγμένη, Βούλα Α και Β Αλίπεδο, Αλιμος) θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Από τις 8 το βράδυ και μετά, η είσοδος θα είναι ελεύθερη".

Δηλαδή όλη τη μέρα, που θα ψήνει ο διάολος το καρβέλι του, για να μπει κάποιος στην πλαζ, θα πληρώνει εισιτήριο και μόλις αρχίσει να δροσίζει τότε θα είναι ελεύθερη είσοδος.

Εύγε, κύριε γενικέ, για τη γαλαντομία του οργανισμού σας, που μετατρέπεται σε κοροϊδία για τους πολίτες που ψήνονται.

Ιδιαίτερα ευάλωτη είναι οι εργαζόμενοι στις οικοδομές, τις μέρες του καύσωνα

Στη 1 μ.μ. σταματούν οι εργασίες στη Ζώνη μετά τους 38 βαθμούς Κελσίου

Οι ηλικιωμένοι και τα μοναχικά άτομα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Ομως αντί υπηρεσιών που θα φροντίζουν γι' αυτούς, η κυβέρνηση περιορίζεται μόνο σε εκκλήσεις για επίδειξη ενδιαφέροντος από τους γειτόνους προς τους ηλικιωμένους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ