ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΣΠΙΑΣ
Στην ομηρία των πολυεθνικών το πετρέλαιο

Με την υπογραφή συμφωνίας της "Shell" με την κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν συνεχίζεται η επέλαση των πολυεθνικών στα κοιτάσματα πετρελαίου των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Οπως ανακοινώθηκε από την εταιρία, υπογράφτηκε χτες σχετική συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ της "Shell Exploration B.V." και της κυβέρνησης του Τουρκμενιστάν, που προβλέπει την εξερεύνηση και ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας. Παράλληλα, χτες υπογράφτηκε και συμφωνία προθέσεων μεταξύ της "Shell" και της "PSG International" - η τελευταία είναι πολυεθνική ανάπτυξης αγωγών - με στόχο κοινά οφέλη από το έργο του αγωγού που θα διασχίσει την Κασπία.

Με την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων της στρατηγικής συμφωνίας με την κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν η "Shell" θα σχηματίσει κοινοπραξία με τις κρατικές εταιρίες της χώρας, η οποία θα διαπραγματευτεί συμφωνίες συμμετοχής στην παραγωγή για ορισμένες περιοχές προς αδειοδότηση, που έχουν ήδη καθοριστεί από την κυβέρνηση στο δυτικό, κεντρικό και ανατολικό Τουρκμενιστάν. Πρώτος στόχος θα είναι να οριστούν τα κοιτάσματα αερίου στις περιοχές αυτές, που θα προμηθεύσουν με αέριο τον προτεινόμενο αγωγό που θα διασχίζει την Κασπία. Πιο μακροπρόθεσμα ο στόχος είναι να διοχετευτεί αέριο σε άλλες αγορές όπως τη Νότια Ασία και την Απω Ανατολή.

Η συμφωνία προθέσεων καλύπτει την ανάπτυξη του αγωγού που θα διασχίζει την Κασπία. Η συμμετοχή της "Shell" στο έργο του αγωγού ανέρχεται στο 50%. Η συμφωνία των προθέσεων μεταξύ PSG και "Shell" υπόκειται στην έγκριση και επικύρωση των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο εταιριών.

Στο μεταξύ, υπογράφτηκε χτες και συμφωνία μεταξύ της PSG και της κυβέρνησης του Τουρκμενιστάν που καθορίζει το εμπορικό και νομικό πλαίσιο του αγωγού. Οι δύο εταιρίες "Shell" και PSG θα αναζητήσουν στη συνέχεια και συνεταίρους στην εκμετάλλευση της περιοχής της Κασπίας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Ελευθέρας" στη χορήγηση συναλλάγματος

Στην πλήρη απελευθέρωση χορήγησης συναλλάγματος προχωρά ουσιαστικά η Τράπεζα της Ελλάδας με Πράξη του διοικητή Λουκά Παπαδήμου, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και φέρει υπογραφή 5 Αυγούστου. Οπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα ο κάθε ιδιώτης μπορούσε να μετατρέπει - χωρίς ειδικές διατυπώσεις και δικαιολογητικά - δραχμές σε συνάλλαγμα ύψους μέχρι 2.000 ΕΥΡΩ ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Παρόμοιο ήταν και το ποσό που τυπικά μπορούσε να μετατρέπεται σε συνάλλαγμα και να εκταμιεύεται στο εξωτερικό με τη μορφή του φοιτητικού συναλλάγματος.

Σύμφωνα με την τωρινή Πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, το ποσό αυτό αυξάνεται μέχρι τα 10.000 ΕΥΡΩ (περίπου 3.200.000 δρχ.) και καλύπτει περιπτώσεις όπως: Δαπάνες για τουρισμό, νοσήλια στο εξωτερικό, φοιτητικό συνάλλαγμα, αγορές εισαγόμενων ειδών για κάλυψη προσωπικών αναγκών και κάλυψη προσωπικών αναγκών κατοίκων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Με βάση την ίδια απόφαση οι ενδιαφερόμενοι επίσης δε θα υποχρεούνται πλέον να συμπληρώνουν τα ειδικά στατιστικά στοιχεία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Από τις 19 Αυγούστου η τέταρτη φάση

Από τις 19 μέχρι τις 27 Αυγούστου θα διανέμονται από τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας τα δελτία της τέταρτης φάσης του φετινού προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ξενοδοχειακά καταλύματα και κάμπινγκ των Νομών Θεσπρωτίας, Μαγνησίας, εκτός των Σποράδων, Πιερίας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας και Καβάλας.

Να υπενθυμίσουμε ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και άνεργοι, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά τους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της Εργατικής Εστίας, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες ανεξάρτητα από το φορολογητέο εισόδημα.

Οι επιδοτούμενες διακοπές αφορούν διάστημα 5 - 7 ημερών σε καταλύματα αποκλειστικά των παραπάνω περιοχών και μέχρι τις 31 Δεκέμβρη, εφόσον το κατάλυμα παραμένει ανοιχτό. Ας σημειώσουμε, ωστόσο, πως όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιούνται καταγγελίες από δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ότι ξενοδόχοι των περιοχών που υποτίθεται πως εντάσσονται στο πρόγραμμα αρνούνται να κάνουν κρατήσεις μέσα στην τουριστική περίοδο και παραπέμπουν τους δικαιούχους στους επόμενους μήνες.Ειδικά για το Νομό Πιερίας η τιμή μειώνεται για τους δικαιούχους κατά 1.000 δρχ. το άτομο για τα ξενοδοχεία και κατά 300 δρχ. για τα κάμπινγκ σε σχέση με τις τιμές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που έχει εκδοθεί. Τη διαφορά αυτή θα καλύψει ο ΕΟΤ. Για τους υπόλοιπους νομούς η επιδότηση παραμένει αυτή που ανακοινώθηκε αρχικά. Δηλαδή, στις 3.000 δρχ. το άτομο για διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια και 700 δρχ. για διανυκτέρευση σε κάμπινγκ.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι στο αποδεικτικό κατάθεσης προκαταβολής για κράτηση σε τουριστικό κατάλυμα, που συμμετέχει στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, θα πρέπει να αναγράφουν και τον προορισμό, δηλαδή, το τοπωνύμιο, όπου βρίσκεται το κατάλυμα. Οι σχετικοί κατάλογοι με τα καταλύματα που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού καθώς και τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας που διαθέτουν τα δελτία θα διανέμονται από την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΤ, τις περιφερειακές υπηρεσίες και τις νομαρχίες από τις 17 Αυγούστου.

Δημοπρασία τίτλων

Δημοπρασία έντοκων γραμματίων του δημοσίου θα πραγματοποιηθεί σήμεραΤρίτη 10 Αυγούστου, με σκοπό την άντληση 30 δισ. δραχμών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Τα έντοκα που θα δημοπρατηθούν είναι εξάμηνης διάρκειας σε άυλη μορφή, ενώ θα υποβληθούν ανταγωνιστικές προσφορές, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος (ΗΔΑΤ). Για τους αγοραστές των τίτλων, προβλέπεται προμήθεια ίση με 0,25%.

Κάλεσμα για μείωση των τιμών

Να αφαιρέσουν από τα πρατήρια τη μείωση του ειδικού φόρου που εξήγγειλε η κυβέρνηση καλεί τα μέλη της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), προκειμένου αυτή η μείωση να περάσει στην τελική τιμή του καταναλωτή. Οι βενζινοπώλες, όπως σημειώνει η ΟΒΕ, "σε καμία περίπτωση δεν εκμεταλλεύονται σε βάρος των καταναλωτών τη μείωση του φόρου και για μια ακόμα φορά θα αποδείξουν στην κυβέρνηση και στην κοινωνία την υψηλή ηθική τους παρά το ότι σωρεία προβλημάτων μένουν άλυτα".

ΕΟΤ
Επιδοτήσεις οδικών συγκοινωνιών

Την επέκταση της επιδότησης του οδικού τουρισμού από τις λεγόμενες χώρες Visegrad, δηλαδή την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, ανακοίνωσε χτες ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) στα πλαίσια της ενίσχυσης των τουριστικών περιοχών που δέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών από τις χώρες αυτές και έρχονται κυρίως οδικώς. Συγκεκριμένα, η επιδότηση που μέχρι τώρα ίσχυε για αφίξεις μέσω Βουλγαρίας και λιμανιών της Αδριατικής, θα ισχύει από τις 15 Αυγούστου και μέχρι τις 31 Οκτώβρη και για τη δίοδο μέσω Γιουγκοσλαβίας. Ας υπενθυμίσουμε ότι η επιδότηση ανέρχεται σε 6.000 δρχ. κατ' άτομο για τις οργανωμένες μαζικές μετακινήσεις μέσω τουριστικών γραφείων.

Απογειωμένα τα έσοδα του δημοσίου

Αυξημένα και μέσα στο κατακαλόκαιρο συνεχίστηκαν να είναι τα έσοδα του δημοσίου που ήδη στο εφτάμηνο παρουσιάζουν ρυθμούς αύξησης 11,43%! Το ποσοστό, που αποδεικνύει τα αποτελέσματα της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, με δεδομένο ότι στο φετινό προϋπολογισμό του κράτους προβλεπόταν ετήσια αύξηση των εσόδων της τάξης του 5,83%. Η εξέλιξη αυτή, όπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κάνει λόγο για υπέρβαση των εσόδων της τάξης των 290 δισεκατομμυρίων δραχμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ