ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
"Προσαρμογές" στα συμφέροντα των καπνεμπόρων

Την εγκύκλιο για τη σύσταση και λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών με βάση το νέο καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για τα καπνά, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Γεωργίας

Την "προσαρμογή" των καπνοπαραγωγών στις καταστροφικές επιταγές του νέου κοινοτικού κανονισμού για τα καπνά (2848/98) βάζει μπρος το υπουργείο Γεωργίας, ανακοινώνοντας χτες ότι υπογράφηκε η εγκύκλιος που καθορίζει τη μορφή και λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών,από τη σοδειά του 2000 και μετά.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας αναφέρεται ότι με βάση τον κανονισμό της ΕΕ, στη σχετική εγκύκλιο περιλαμβάνονται οι όροι αναγνώρισης και οι δυνατές μορφές των Ομάδων Παραγωγών: Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΑΣΟ), Αγροτικός Συνεταιρισμός Ειδικού Σκοπού,Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ειδικού Σκοπού,Συνεταιριστική Εταιρία,Εταιρία του Εμπορικού Νόμου.

Στον εφαρμοστικό κανονισμό της ΕΕ προβλέπεται ότι για να πάρει μια Ομάδα Παραγωγών το πριμ (σταθερό και μεταβλητό) πρέπει να εμπορεύεται το 1% τουλάχιστον της εθνικής ποσόστωσης, δηλαδή 1.260 τόνους, ενώ για την Ηπειρο το όριο είναι 0,4%.

Στην ίδια ανακοίνωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιχειρεί να αποκρύψει τα δεινά που περιμένουν τους καπνοπαραγωγούς και να τους εμπαίξει απροκάλυπτα, ανακοινώνοντας ότι "ο ρόλος των Ομάδων Παραγωγών καθίσταται πολύ σημαντικός τόσο για την ομαλή ροή των κοινοτικών ενισχύσεων όσο και για την προστασία των καπνοπαραγωγών μελών τους". Ομως με τα μέτρα που επέβαλαν τα επιτελεία των Βρυξελλών στο νέο κανονισμό, χειροτερεύει κι άλλο η θέση των καπνοπαραγωγών κι ενισχύεται ακόμα περισσότερο η θέση των καπνεμπόρων - βιομηχάνων. Η καταβολή του μεταβλητού πριμ, που επιβάλλεται από την ερχόμενη σοδειά, καθιερώνεται με τέτοιο τρόπο που ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ξέφρενους εκβιασμούς των καπνεμπόρων σε βάρος των παραγωγών.

Κι αυτό γίνεται αφού, με βάση τον αντιαγροτικό κανονισμό της ΕΕ, το μεταβλητό πριμ από την ερχόμενη σοδειά θα καταβάλλεται με βάση την κατώτερη εμπορική τιμή της Γ ποιοτικής κατηγορίας, ανά παρτίδα, που προσαυξάνεται κατά 40%. Να σημειωθεί ότι για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου κοινοτικού κανονισμού για τα καπνά, το μεταβλητό πριμ θα είναι: 20% για τα "Βιρτζίνια" και τα "Μπέρλεϊ",25% για τα "Τσεμπέλια","Μαύρα" και "ΚΚ μη κλασικά" και 15% για τις ποικιλίες "Μπασμάς","Κατερίνη","Σ - 79","ΚΚ κλασικά","Ελασσόνας" και "Μ. Αγρινίου".

Προσοχή στην παρακολούθηση της έκλειψης

Από τις 12.32 μέχρι τις 15.44 το μεσημέρι, θα είναι ορατή η έκλειψη ηλίου από διάφορα σημεία της χώρας μας, αύριο Τετάρτη. Στην Αθήνα, η μέγιστη κάλυψη (82%) του ήλιου από τη σελήνη θα είναι στις 2.10 το μεσημέρι, οπότε μπορείτε να απολαύσετε καλύτερα το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή. Σε καμία περίπτωση, δε θα πρέπει να κοιτάξετε κατάματα τον ήλιο. Υπάρχει κίνδυνος να τυφλωθείτε, καθώς οι υπέρυθρες και υπεριώδες ακτίνες θα προκαλέσουν μέσα σε δευτερόλεπτα ανεπανόρθωτες ζημιές στα μάτια μας. Μάλιστα, στην Ελλάδα, όπου η έκλειψη θα είναι μερική, δηλαδή η Σελήνη θα καλύψει το 70% έως 92% του ήλιου, οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από ό,τι στην ολική έκλειψη. Κι αυτό, γιατί το βλέμμα μένει περισσότερη ώρα στραμμένο στον ήλιο, οι ακτίνες του οποίου εξασθενούν μεν, αλλά παραμένουν επικίνδυνες.

Το Πλανητάριο προειδοποιεί ότι κανένα από τα γυαλιά ηλίου, κιάλια, φωτογραφικά φιλμ, καπνισμένο γυαλί ή οτιδήποτε άλλο έχει φτάσει στα αυτιά μας, δεν είναι ικανό να μας προστατέψει. Μας συστήνει να παρακολουθήσουμε τη μερική έκλειψη με την προβολή του ειδώλου του ήλιου και όχι απευθείας. Δηλαδή: Κολλήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω σε ένα χαρτόνι. Με μια καρφίτσα, κάντε μια μικρή τρύπα στο κέντρο του. Στρέψετε το χαρτόνι στον ήλιο και παρακολουθήστε την αντανάκλαση της έκλειψης στον τοίχο, στο έδαφος ή σε κάποιο άλλο χαρτί. Μην κοιτάξετε μέσα από την τρύπα στον ήλιο.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ως σίγουρο τρόπο τα ειδικά γυαλιά με φίλτρα σχεδιασμένα για τις εκλείψεις. Πρέπει, ωστόσο, να προσέξετε: Να μην έχει ανοιχτεί η συσκευασία. Να είναι ανέπαφα (δηλαδή να μην έχουν γδαρθεί, τρυπηθεί κλπ.). Να καλύπτουν πλήρως τα μάτια και να χρησιμοποιηθούν μόνο μια φορά.

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Αφιερωμένη στην ειρήνη η εκδήλωση στη Λήμνο

Στην ειρήνη ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λήμνου της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στο πάρκο Ανδρωνίου Μύρινας,προχτές Κυριακή. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Μύρινας, εκπρόσωποι των μαζικών φορέων του νησιού και πλήθος κόσμου.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Φωτιάδης μίλησε και συζήτησε με τους παρευρισκόμενους για την ειρήνη και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέδειξε με αναλυτικό τρόπο τους κύριους υπεύθυνους και θύτες των λαών, τόσο για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία όσο και για μια σειρά άλλους πολέμους και επεμβάσεις, που δεν είναι άλλοι από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές με το σημερινό στρατιωτικό τους μηχανισμό, το ΝΑΤΟ.

Είπε ακόμα ότι οι εξελίξεις που ακολουθούν είναι επικίνδυνες και για τη χώρα μας, με αφορμή το ζήτημα των μειονοτήτων που εγείρουν κάτω από τις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ τόσο το κυβερνητικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ και ο ΣΥΝ με τους μουσουλμάνους βουλευτές τους. Καταλήγοντας μίλησε για το μέτωπο των φιλειρηνικών αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων των λαών των Βαλκανίων και όλου του κόσμου. "Σ' αυτό το μέτωπο, είπε, έχουν θέση όλοι όσοι αναγνωρίζουν την ανάγκη πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ανάγκη της φιλίας και συνεργασίας λαών και εθνοτήτων".

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο γραμματέας του ΝΣ Λήμνου της ΚΝΕ Δ. Πινάκος και ο γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ Γ. Πλάντζος.Στη συνέχεια η νεολαία και όλος ο κόσμος τραγούδησαν με το ντόπιο συγκρότημα ροκ μουσικής τους "Εκτός Σχεδίου". Τα παιδιά είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν στο διαγωνισμό ζωγραφικής για την ειρήνη, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν την έκθεση βιβλίου.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΩΝ
Ανέστειλαν την απεργία

Ανέστειλαν τελικά οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους τη 48ωρη απεργία, που είχε εξαγγείλει για χτες και σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ - ΟΤΑ), ζητώντας να ικανοποιηθούν μια σειρά από θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Η Ομοσπονδία προχώρησε σε αυτή την απόφαση "σε ένδειξη καλής θέλησης" - όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της, Β. Δαρειώτης - μπροστά στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα.

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων προχώρησαν σε συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού, όπου μετά από πολύωρη συζήτηση αποφάσισαν να λήξουν την απεργία τους.

Η ΠΟΠ - ΟΤΑ ζητά, ανάμεσα σε άλλα, να καταβληθεί άμεσα στους εργαζομένους η εκλογική αποζημίωση. Να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 1999. Να τακτοποιηθούν οριστικά οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στους ΟΤΑ. Να αυξηθεί η αποζημίωση εφάπαξ που λαμβάνουν. Να υπαχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα νεκροταφεία και στο πράσινο στον κανονισμό του ΙΚΑ περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Τέλος, να καταβληθούν στους δήμους τα χρήματα που τους χρωστά η κυβέρνηση.

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", σε πόλεις και κωμοπόλεις σ' όλη τη χώρα, μεταδίδοντας σ' όλο τον λαό και τη νεολαία το μήνυμα της λαϊκής αντεπίθεσης. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

Σήμερα, Τρίτη στο Πέραμα Ιωαννίνων,με θέμα "Ναρκωτικά" και ομιλήτρια την Κ. Φλούδα,μέλος του ΝΣ Ιωαννίνων της ΚΝΕ.

Αύριο, Τετάρτη στο Πέτα Αρτας,με ομιλήτρια την Φωτεινή Τσώλου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Πέμπτη,στη Λευκάδα με θέμα "Ιμπεριαλισμός και πόλεμος". Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ποδηλατοδρομία ειρήνης στην πόλη της Λευκάδας.

Την Παρασκευή,στο Κιάτο,με ομιλητή το μέλος του ΣΠ Δυτ. Πελοποννήσου Κ. Γεωργιάδη.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο και πατέρα

ΓΕΩΡΓΙΟ ΖΩΪΔΗ

ετών 83

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 10/8/99 και ώρα 6 μ.μ. από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Νέας Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος).

Η σύζυγος: Ευανθία.

Η θυγατέρα: Ευθαλία.

Οι λοιποί συγγενείς.

ΠΕΝΘΟΣ

Τον αγαπημένο μας

ΖΗΣΗ ΣΠΥΡ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

ετών 85

εκηδεύσαμε χθες Δευτέρα 9/8/99 και ώρα 5 μ.μ. από τον ιερό ναό Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών.

Τα παιδιά: Σπύρος, Παντελής, Δημήτρης.

Τα αδέλφια του: Αργυρώ χήρα Μιλτ. Χατζοπούλου, Τάκης Ανδρικόπουλος.

Οι ανιψιοί.

Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Ο πρόεδρος της Κοινότητας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Οινόης, σε συνεργασία με το Δήμο Μάνδρας και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ της περιοχής Θριασίου,διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης, την Κυριακή 22 Αυγούστου,στις 10.30 το πρωί,στο Μνημείο της Κάζας.Στο Μνημείο πρόκειται να γίνει μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που έπεσαν στη μάχη του Σαλίγκαρου, στις 13 Αυγούστου 1943.
  • Οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ,Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής ο "Φοίνικας",ΠΣΑΕΕΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Νίκαιας, θα πραγματοποιήσουν τριήμερες εκδηλώσεις, στις 17, 21 και 22 Αυγούστου,στη μνήμη των εκτελεσθέντων του μπλόκου της Κοκκινιάς. Την Τρίτη 17 Αυγούστου θα γίνει κατάθεση στεφανιών σε μέρη ιστορικής σημασίας και θα ξεκινήσει από την πλατεία Αγ. Νικολάου στις 6.30 το απόγευμα. Το Σάββατο 21/8 θα γίνει συναυλία στο Δημοτικό Κηποθέατρο,στις 8.30 το βράδυ.Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή 22 Αυγούστου στο χώρο του Ηρώου, στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1994.
  • Η ΝΕ Λέσβου της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Μυτιλήνης διοργανώνουν την Κυριακή 5 Σεπτέμβρη προσκύνημα τιμής και μνήμης στον Αϊ - Στράτη.Το προσκύνημα θα γίνει στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έπεσαν στον απελευθερωτικό αγώνα, στον Αϊ - Στράτη, "για την τιμή και τη δόξα της πατρίδας και του λαού μας". Η αναχώρηση για το Αϊ - Στράτη, θα γίνει το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, το πρωί.

Μετακόμισε από το Σύνταγμα στην περιοχή του Παπάγου το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών. Η "μετακόμιση" των υπηρεσιών του υπουργείου στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Αναστάσεως και Τσιγάντε, στο Δήμο Παπάγου, έγινε το Σαββατοκύριακο και από σήμερα το νέο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου είναι 65.08.000.

Μια "κούρσα" από το αεροδρόμιο του Ελληνικού έως κάποιο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, που κοστολογήθηκε από τον οδηγό ταξί στις 28.000 δραχμές (!), ανάγκασε τον εκτελών χρέη προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Στεργιόπουλο να διατάξει χθες προκαταρκτική εξέταση.

Η εξέταση διατάχθηκε κατόπιν καταγγελιών δύο υπαλλήλων κεντρικού ξενοδοχείου, οι οποίοι ανέφεραν ότι πελάτης τους απ' το εξωτερικό πλήρωσε το παραπάνω ποσό.

Δύο άτομα φορώντας κράνη εισέβαλαν χτες στην Τράπεζα Εργασίας στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και με την απειλή όπλου ανάγκασαν την ταμία να τους παραδώσει 2 εκατ. δραχμές. Περίοικοι έβλεπαν έξω από την Τράπεζα τις κινήσεις των ληστών και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Οταν έφθασαν τα περιπολικά δε βρήκαν τους ληστές, οι οποίοι με μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού είχαν γίνει άφαντοι. Είναι η τρίτη ληστεία σε τράπεζα μέσα σ' ένα χρόνο στη Σταυρούπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ