ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Νύφες" μιας πικρής ξενιτιάς

Καλοκαίρι 1922. Σμύρνη. Στην οθόνη, ο Νόρμαν Χάρις, ένας 45άρης φωτογράφος, τελειώνει το άτυχο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή. Οι αμερικανικές εφημερίδες, με τις οποίες συνεργάζεται, απορρίπτουν τις φωτογραφίες του από τον πόλεμο και επιστρέφει στην Αμερική. Στην οθόνη, η Σαμοθράκη, όπου η Νίκη Δούκα, μια 25χρονη ράφτρα, ετοιμάζεται για το δικό της υπερατλαντικό ταξίδι στο Σικάγο, αντικαθιστώντας τη μεγαλύτερη αδελφή της, Ελένη, η οποία επέστρεψε στο νησί, μη αντέχοντας την ξενιτιά, παρόλο που ο υποψήφιος γαμπρός, ο ράφτης Πρόδρομος, την αντιμετώπισε με ανθρωπιά. Η Νίκη, με το νυφικό της αδελφής της στη φτωχική βαλίτσα, συνταξιδεύει, στο ίδιο καράβι, με τον Νόρμαν. Εκείνος στην πρώτη θέση, εκείνη στην τρίτη, όπως και άλλες 700 υποψήφιες νύφες από Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Αρμενία, που κουβαλούν μαζί τους τη φωτογραφία του υποψήφιου γαμπρού στην Αμερική. Ο Νόρμαν συγκινείται, βλέποντας τις νύφες της τρίτης θέσης. Τα μελαγχολικά τους πρόσωπα, η αλήθεια στα πρόσωπά τους τον κάνουν να θέλει να τις φωτογραφίσει.

"Νύφες", είναι ο τίτλος της ιστορίας της Ιωάννας Καρυστιάνη,που πρόκειται να γυριστεί σε ταινία, σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορτσέζε και σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη.Πηγή έμπνευσης για τους Ι. Καρυστιάνη και Π. Βούλγαρη, προκειμένου να κάνουν μια ταινία με τις 700 νύφες, που μετέφερε στο αμπάρι του το υπερωκεάνειο "Y/K KING ALEXANDER", αποτέλεσε η μεγέθυνση του πρωτοσέλιδου των "Νιου Γιορκ Τάιμς" (15 Ιουλίου 1922), στο Ελις Αϊλαντ, 70 χρόνια αργότερα. Το πλοίο, που αποπλέει το 1922 από την Κωνσταντινούπολη για τη Ν. Υόρκη, κουβαλά στο αμπάρι του νέες γυναίκες που δραπετεύουν από τον πόλεμο, την ορφάνια, τη φτώχεια. Αφήνουν την πατρίδα τους και, μέσω μεταναστευτικών γραφείων, ορφανοτροφείων και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, κατευθύνονται προς τον άγνωστο Νέο Κόσμο, μόνο με μια φωτογραφία κι ένα νυφικό στο βαλιτσάκι τους. Εκεί θα παντρευτούν κάποιον μετανάστη που δε γνωρίζουν και θα προσπαθήσουν να χτίσουν μια νέα ζωή, όπως μπορούν.

Το γύρισμα της ταινίας προβλέπεται ν' αρχίσει το φθινόπωρο και η ταινία να είναι έτοιμη το 2000, με ελληνική και διεθνή διανομή. Το σενάριο υπογράφει η Ι. Καρυστιάνη (σε συνεργασία με την Σίρα Λεβίν) και τα σκηνικά - κοστούμια ο Διονύσης Φωτόπουλος.

Η ιστορία δύο Κάστρων

Στα ενετικά κάστρα της Γραμβούσας και της Σούδας του νομού Χανίων εστιάζει η έκθεση "Κάστρων Περίπλους: Κρήτη, Νομός Χανίων", που άνοιξε τις πύλες της στις 30 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Η έκθεση αποτελεί μέρος του προγράμματος "Κάστρων Περίπλους", που υλοποιείται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο την ανάδειξη της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και στην Κύπρο και την προβολή των μνημείων με φρουριακό χαρακτήρα.Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται μελέτες ανάδειξης και επισκεψιμότητας των μνημείων, με τη συνεργασία των κατά τόπους αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Η έκθεση στα Χανιά περιλαμβάνει υλικό των αρχιτεκτονικών μελετών που αφορούν στα δύο κάστρα με φωτογραφική, σχεδιαστική και ιστορική - αρχαιολογική τεκμηρίωση, καθώς και προτάσεις για την ανάδειξη και λειτουργικότητα των μνημείων με βελτίωση των υποδομών τους. Επίσης, παρουσιάζονται σχέδια αποτυπώσεων από τις τοπογραφικές μελέτες των κάστρων και οι προτάσεις για το φωτισμό και την ασφάλεια των μνημείων.

Σημειώνεται ότι τα κάστρα της Γραμβούσας και της Σούδας αποτελούν εξαιρετικά δείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα,αλλά και ιδιαίτερα σημαντικοί σταθμοί στις ιστορικές και εμπορικές διαδρομές της Μεσογείου.Ετσι, βρίσκονται στο κέντρο του πολιτιστικού - τουριστικού δικτύου των κάστρων στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Υμνος στον Ηλιο

Ενα μουσικοαστρονομικό δρώμενο με τίτλο "Εκλειψη" διοργανώνει αύριο, μέρα ολικής έκλειψης του ήλιου, στην Κέρκυρα, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου.Το μουσικό δρώμενο θα πραγματοποιηθεί στην Πάνω Πλατεία της πόλης, την ίδια ώρα που Κερκυραίοι κι επισκέπτες του νησιού θα συρρέουν για να δουν τον "εκλιπόντα ήλιο", με τα ειδικά γυαλιά που θα διαθέτει επί τόπου η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας.

Βασισμένο σε μια "μεικτή" (ηλεκτρονική και ενόργανη) μουσική που θα συνθέσουν ο Ανδρέας Μνιέστρης και ο Χάρης Ξανθουδάκης,το δρώμενο θα περιβάλει ηχητικά την πλατεία, με ήχους που θα ακούγονται από τα μεγάφωνα και θα υποκρούουν την αστρονομική συνάντηση. Ενας ηλεκτρονικός υπολογιστής θα χορογραφεί τα ηλεκτρονικά ηχητικά στοιχεία που θα συνοδεύουν μνήμες από την παγκόσμια μουσική (από τον "Υμνο στον Ηλιο" του αρχαίου μουσικού Μεσομήδη του Κρητός, ως τις πρωτόγονες μουσικές τελετουργίες των Ινδιάνων του Ισημερινού ή των Πυγμαίων της Αφρικής). Ο ντράμερ Νίκος Τουλιάτος,στα χρώματα του ήλιου, θα πασχίσει να "διώξει" με τα κρουστά του τον κινέζικο "δράκο" που απειλεί να καταπιεί το βασιλιά της ημέρας, ενώ η νέα ταλαντούχα Κερκυραία υψίφωνος Ρόζα Πουλημένου,στα χρώματα της σελήνης, θα τραγουδήσει τον ύμνο στον αιώνιο φωτοδότη της. Πρόκειται για μια ακόμη δημιουργική παρέμβαση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, που παράλληλα με το διδακτικό και ερευνητικό έργο του, διατηρεί μια έντονη καλλιτεχνική παρουσία στην Κέρκυρα, συχνά σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς.

Στερνό χειροκρότημα

Το στερνό "αντίο" σε μια μεγάλη φωνή, την Ρίτα Σακελλαρίου, είπαν χτες το απόγευμα συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας, που τη συνόδεψαν στην τελευταία της κατοικία. Η Ρ. Σακελλαρίου, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 65 χρόνων, κηδεύτηκε χτες στις 5 μ.μ., από το Α Νεκροταφείο.

"Η οικογένεια του ελληνικού τραγουδιού έχασε μια μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια. Μια αυθεντική και πρωτογενή καλλιτέχνιδα, αλλά και δυναμική γυναίκα, μητέρα πέντε παιδιών και πετυχημένη αγωνίστρια της ζωής", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Τραγουδιστών "Ερατώ" ΣΥΝ.ΠΕ. "Η Ρίτα Σακελλαρίου", σημειώνεται στην ανακοίνωση, "βρίσκεται πια στο Πάνθεον των μεγάλων ερμηνευτών της πλούσιας λαϊκής μας κουλτούρας. Βρίσκεται εκεί, παρέα με τους μεγάλους τραγουδιστές, οργανοπαίκτες και ηθοποιούς, που, πέρα από την τέχνη τους, μας δίδαξαν τι σημαίνει γνήσια έκφραση, γνήσια λαϊκή ψυχή. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει".

"Τραγούδι" μνήμης και συνείδησης

"Δυο γιους είχες μανούλα μου", "Ο Παύλος και ο Νικολιός", "Ενα δειλινό", "Στα περιβόλια μες στους ανθισμένους κήπους"... Τραγούδια που κουβαλούν μνήμες και προσφέρουν συγκινήσεις, που κυλούν στις φλέβες του ελληνικού λαού. Εξαίσιες "χημείες" λόγου και μουσικής, οι οποίες συνθέτουν το "Τραγούδι του νεκρού αδελφού",τη λαϊκή όπερα του Μίκη Θεοδωράκη,που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, στο πλαίσιο του πρώτου Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Το έργο, που έχει παρουσιαστεί μόλις δύο φορές στο παρελθόν, ανέβηκε μετά από δεκαεννέα χρόνια, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου και μουσική διεύθυνση Τάσου Καρακατσάνη.Στο ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή ήταν ο Δημήτρης Μητροπάνος και της Μάνας η Λήδα Πρωτοψάλτη.Το ανέβασμα σφραγίστηκε από τη συνύπαρξη των δύο κορυφαίων δεξιοτεχνών στο μπουζούκι κι ερμηνευτών των έργων του Μ. Θεοδωράκη, του Κώστα Παπαδόπουλου και του Λάκη Καρνέζη.Το έργο και τις δύο βραδιές αιχμαλώτισε κυριολεκτικά το κοινό, που κατέκλυσε το θέατρο "Φλόκα" της Αρχαίας Ολυμπίας και τα δύο βράδια και αποθέωσε τον συνθέτη. Το "Τραγούδι του νεκρού αδελφού" στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στο Κατράκειο, στο Βύρωνα και ίσως στο Ηρώδειο.

Ταξίδι με την Μαρινέλλα

"Με βάρκα το τραγούδι" επανέρχεται η Μαρινέλλα,αφού αυτός είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που ετοίμασε με τον μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα.Το ταξίδι αναμένεται ιδιαίτερα γοητευτικό, αφού θα κάνει "στάσεις" στη Μεσόγειο, στα τραγούδια της Ελλάδας, για να καταλήξει σε αγαπημένα τραγούδια που ερμήνευσε από το προσωπικό ρεπερτόριο της Μαρινέλλας.

Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών, όπως και η διεύθυνση στις 16μελούς ορχήστρας είναι του Κώστα Κλάβα.

Οι τρεις μοναδικές παραστάσεις που θα δοθούν έχουν προγραμματιστεί στη 1 του Σεπτέμβρη στο "Θέατρο Γης" στη Θεσσαλονίκη,στις 11 του Σεπτέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής και στις 18 του Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο.Τα έσοδα της τελευταίας παράστασης θα διατεθούν για τους σκοπούς εννέα φιλανθρωπικών σωματείων για το παιδί.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα ηχογραφηθεί και θα αποτελέσει τη νέα δισκογραφική δουλιά της Μαρινέλλας.

Σκηνογραφικά και Ενδυματολογικά

Η έκθεση "Ελληνες Σκηνογράφοι - Ενδυματολόγοι και Αρχαίο Δράμα",που πραγματοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών,εγκαινιάζεται αύριο (7μμ) στο Σαϊνοπούλειο Ιδρυμα Σπάρτης.

Στη διάρκεια των εγκαινίων θα κάνουν εισηγήσεις οι: Ελένη Φέσσα - Εμμανουήλ με θέμα "Η σημασία της έκθεσης και του καταλόγου - βιβλίου "Ελληνες Σκηνογράφοι - Ενδυματολόγοι και Αρχαίο Δράμα"", Ιλια Λακίδου με θέμα "Η σκηνογραφική και ενδυματολογική προσφορά του Σπύρου Βασιλείου και η παρουσία των ζωγράφων της γενιάς του '30 στο θέατρο" και Παναγιώτης Μπουμπούρακας με θέμα "Γιώργος Πάτσας, ο ποιητής της αφαίρεσης".

Αμέσως μετά, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, θα παρουσιαστεί η συμπαραγωγή του Θεάτρου της Ανοιξης και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας"Ανδρομάχη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ