ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μάχη με την ανία

"Η μάχη του Αντζιο" σε σκηνοθεσία Εντουαρντ Νιμίτρικ θα παρουσιαστεί από το MEGA στις 00.30. Γιατί ξεκινάμε με αυτήν πολεμική ταινία, διότι την Κυριακή γράψαμε και για τον "Ψεύτη ήλιο", που θα προβληθεί στις 21.00 από την ΕΤ-3 και για τις "Παρεκτροπές",που θα παρουσιαστούν στην ΕΤ-1 στις 23.30. Για τη μάχη του Αντζιο δε μιλήσαμε, αν και δεν έχουμε πολλά να πούμε... Είναι μια θεαματική πολεμική ταινία, που αναπαράγει τα κλισέ των ανδρών που διακρίνονται από.. ανδρεία και δεν είναι τυχαίο ότι η ταινία αυτή γυρίστηκε την εποχή που ξεκινούσε ο βρώμικος πόλεμος του Βιετνάμ. Ενας πολεμικός ανταποκριτής παρακολουθεί την απόβαση των Συμμάχων στην Ιταλία και τη σταδιακή της απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Με τον Ρόμπερτ Μίσταμ. Από το SEVEN στις 21.00 "Μην ξυπνάτε έναν μπάτσο που κοιμάται" του Χοσέ Πινιέρο. Ο Αλέν Ντελόν, πάντα ωραίος, αλλά συνεχώς επαναλαμβάνει τον εαυτό του, πότε σε ρόλο αστυνομικού και πότε σε δολοφόνο, ο όμορφος αυτός άνδρας που δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από το μανιερισμό και δεν απέδειξε ότι διαθέτει ταλέντο. Ισως και να έχει ταλέντο, αλλά δεν έδωσε καμιά ευκαιρία στους θεατές να το ανακαλύψουν. Ας είναι. Ο επιθεωρητής Ροζέ Σκάτι υπηρετεί ένα σύστημα που δεν πιστεύει πια και αηδιασμένος από την αδικία και τη διαφθορά, αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του. Με αυτό το σκεπτικό ιδρύει την αστυνομία της... πίστης, που είναι μια οργάνωση που αποτελείται από αστυνομικούς αποφασισμένους να τιμωρήσουν το έγκλημα με κάθε κόστος. Ομως η δράση της οργάνωσης αρχίζει να προβληματίζει σοβαρά τους κακοποιούς, αλλά και την ίδια την αστυνομία. Ο επιθεωρητής Γκριντέλ, που δεν πιστεύει στην αυτοδικία και υποπτεύεται την υφή της οργάνωσης, αρχίζει να ερευνά προς τη σωστή πλευρά.

Η 3η επιλογή...

Από την ΕΡΑ - 3 στις 10.00 "Μουσικές συγγένειες" με την Καίτη Γκύλη - Αλεξίου. Το σοβιετικό μπαλέτο Τίχου Χρένικοφ χορεύει, αλλά εμείς δεν μπορούμε να το δούμε, ακούμε, όμως, αποσπάσματα από τον Ερωτα για τον Ερωτα. Την Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας διευθύνει ο Αλεξάντερ Κοπίλοφ. Αμέσως μετά θα μεταδοθούν χοροί από τη μουσική σκηνή "Μασκαράτα" του Αραμ Χατσατουριάν. Την Κρατική Ορχήστρα του Μπρνο διευθύνει ο Γίρζι Μπελοχλεβάκ.

Ο Ρόμπερτ Μίτσαμ πρωταγωνιστεί στην ταινία "Η μάχη του Αντζιο" που

Ο Ρόμπερτ Μίτσαμ πρωταγωνιστεί στην ταινία "Η μάχη του Αντζιο", που προβάλλει το MEGA στις 00.30

Ο "Νυχτερινός επισκέπτης" της ΝΕΤ στις 23.00 θα είναι ο Ευάγγελος Κωφός, ο σύμβουλος του ΥΠΕΞ επί 33 χρόνια και συγγραφέας πολλών βιβλίων, ανάμεσά τους και "Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανική ολοκλήρωση".Στην εκπομπή του Αρη Σκιαδόπουλου μιλούν οι: Μιχάλης Παπακωνσταντίνου (πρώην υπουργός Εξωτερικών), ο καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θάνος Βερέμης και ο πρέσβης Βύρων Θεοδωρόπουλος.

Η 4η Αυγούστου

Από τη σειρά της ΝΕΤ "Στο χώρο της ιστορίας" μπορείτε στις 17.00 να παρακολουθήσετε την εκπομπή: "4η Αυγούστου - Το νέο Κράτος".Ο δισυπόστατος χαρακτήρας του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου από τον Γεώργιο τον Β και τον Ιωάννη Μεταξά και η συνενοχή του ξένου παράγοντα αποκαλύπτονται. Το καθεστώς εξαπολύει πογκρόμ συλλήψεων και εκτοπίσεων, συμμετέχει ενεργά στην υποταγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο του 1936 στην προπαγάνδα του Τρίτου Ράιχ και καίει βιβλία σε δημόσιους χώρους. Η δικτατορία μεταφέρει φασιστικές έννοιες και ιδεολογίες στα καθ' ημάς. Ανακηρύσσεται ως στόχος η δημιουργία ενός Νέου Κράτους και ιδρύεται φασιστική νεολαία με καθημερινή τρομοκρατική παρουσία στους δρόμους. Τα προπαγανδιστικά κινηματογραφικά επίκαιρα του καθεστώτος αποκαλύπτουν τις γραφικές προσπάθειες που επικαλούνται την τραγική πραγματικότητα. Σενάριο - σκηνοθεσία Διονύσης Γρηγοράτος.

Γλυκοχαράζει στην Ελλάδα

Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στα ντοκιμαντέρ της ΝΕΤ. Στις 8 το πρωί από τη σειρά "Γλυκοχαράζουν τα βουνά" θα προβληθεί η 2η εκπομπή που θα έχει για τίτλο "Τρίπολις - Πιάνια Αρκαδίας".Η Τριπολιτσά είναι ο δεύτερος σταθμός της μουσικής περιήγησης στο χώρο του δημοτικού τραγουδιού και της μουσικής παράδοσης. Ειδικά στο Λιμποβίσι, στο χωριό που πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Γέρος του Μοριά, θα δούμε το σπίτι του και θα ακούσουμε τα κολοκοτρωνέικα τραγούδια. Στην τάβλα που καθόμαστε τραγουδά ο Σταμάτης Μακρής. Τον συνοδεύει με το κλαρίνο του ο Πάνος Ηλιόπουλος. Σκηνοθεσία Νίκος Αμμανίτης.

Στις 18.30 από τη σειρά "Η Ελλάδα του πολιτισμού" θα προβληθεί η εκπομπή "Κάμπος Κατάκαρπος".Ο παραδοσιακός βιολιστής Θανάσης Μητριάς από τα Μύρα της Λάρισας δεν αρκείται στο να παίζει και να εκφράζεται με το βιολί. Το κατασκευάζει ο ίδιος με τα χέρια του, στο μικρό του εργαστήριο στο χωριό. Ενώ, ο Γιώργος Δεληγιάννης στη Λάρισα προσπαθεί να συλλέξει ό,τι ζωντανό υπάρχει ακόμα στη μουσική μας παράδοση. Σκηνοθεσία Χρήστος Αρώνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ