ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Διαρκές έγκλημα...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν και πάλι χτες ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ, ανακοίνωσε στο Βερολίνο η ευρωπαϊκή διοίκηση του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αεροσκάφη F - 15 και F - 16 εξαπέλυσαν τις επιθέσεις εναντίον των ιρακινών θέσεων, ευρισκόμενα σε "άμυνα", καθώς "είχαν δεχτεί ιρακινά αντιαεροπορικά πυρά".

Τα αμερικανικά αεροπλάνα, τα οποία επιβλέπουν τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από το Βόρειο Ιράκ (που η Βαγδάτη δε δέχεται), επέστρεψαν σώα στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, που εδρεύει στη Στουτγκάρδη. Η "ένταση" που συντηρούν οι ΗΠΑ με στρατιωτικά μέσα εμποδίζει κάθε συζήτηση για την άρση του 7ετούς φονικού εμπάργκο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που έχει κοστίσει - κατά συντηρητικές εκτιμήσεις... - 1,5 εκατ. ζωές, κυρίως γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ενορχηστρωμένες οι συγκρούσεις...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

"Πηγαίνετε σπίτια σας"! Μόνον αυτή τη φράση χρειάστηκε χτες το μεσημέρι ο Μπαζράμ Ρεξχέπι, στέλεχος του "UCK" στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα και "αυτόκλητος" "δήμαρχος" της περιοχής, για να διαλύσει το πλήθος των εκατοντάδων διαδηλωτών του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου", που συμπλέκονταν επί τριήμερο με τους Γάλλους στρατιώτες της "KFOR", κοντά στη νότια όχθη του ποταμού Ικμπάρ. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ στην Πρίστινα δήλωσαν πως η παρέμβαση Ρεχξέπι έγινε μετά από συνομιλίες αξιωματούχων μαζί του. Ομως, κατά πολλούς και δη κατά τον εκπρόσωπο της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης που συμμετέχει στην "KFOR", αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν παρά η απόδειξη πως μόνον ..."τυχαίο" γεγονός δεν ήταν η μετεξέλιξη της διαδήλωσης του περασμένου Σαββάτου σε τριήμερες βίαιες συγκρούσεις... Μάλιστα, αξιωματούχος των Γάλλων στρατιωτών υποστήριζε την περασμένη Κυριακή, σε δηλώσεις του, πως τα επεισόδια ήταν ενορχηστρωμένα από ηγετικά στελέχη του "UCK"!

Πώς ξεκίνησαν οι βίαιες συγκρούσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα και το χτεσινό σοβαρό τραυματισμό ενός Γάλλου της "KFOR";

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αφορμή στάθηκε ...η μπουνιά στη μούρη ενός διαδηλωτή, που λέγεται πως έριξε πρώτος ένας από τους περίπου 40 Γάλλους στρατιώτες, που περιπολούσαν την ώρα της διαδήλωσης τη συγκεκριμένη περιοχή της Μιτροβίτσα. Ωστόσο, η αιτία φαίνεται πως αποδίδεται στα "συρματόπλεκτα σύνορα" που έχουν στήσει από τις πρώτες μέρες της άφιξής τους οι Γάλλοι της "KFOR" στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, χωρίζοντας την περιοχή σε δύο "ζώνες" (μία για τους Αλβανούς και μία για τους Σέρβους), με "διαχωριστικό σημείο" τη γέφυρα του ποταμού Ικμπάρ.

Χρησιμοποιώντας τα "τεχνητά σύνορα" που έστησαν οι Γάλλοι στρατιώτες ως αφορμή, μερικές δεκάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί (200 με 500 άτομα) ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου διαδήλωση στη γέφυρα του ποταμού Ικμπάρ, ζητώντας τη διάλυση των "συρματόπλεκτων συνόρων", με το επιχείρημα ότι είναι αδικαιολόγητη η εμπόδιση της πρόσβασής τους στην άλλη πλευρά του ποταμού, όπου και υποστήριζαν ότι είχαν κτήματα και ζώα... Σύντομα, οι διαδηλωτές "συνόδευσαν" τη διατύπωση αυτού του αιτήματος με ιαχές αυτονομιστικών συνθημάτων και ύμνων του "UCK".

Οι Γάλλοι στρατιώτες, από την πλευρά τους, αρνούνταν να ικανοποιήσουν το αίτημα των διαδηλωτών, επιμένοντας στην άποψη ότι η παρουσία Αλβανών στο σερβοκατοικούμενο τομέα της πόλης θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των Σέρβων.

Το αρχικό πλήθος των μερικών δεκάδων Κοσσοβάρων Αλβανών "πλήθυνε", έως ότου, την Κυριακή, ξεπέρασε τα περίπου 1.000 άτομα. Εννοείται πως οι συγκρούσεις δεν άργησαν να πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι στην άλλη όχθη του ποταμού που δεν κατοικούν στη Μιτροβίτσα", είπε η Μέρι - Πατ Σιλβέιρα, ανώτερη αξιωματούχος της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή. Η ίδια δε σημείωσε πως εάν επιτρεπόταν στους Κοσσοβάρους Αλβανούς να περνούσαν τη γέφυρα του ποταμού Ικμπάρ θα διακινδυνεύονταν ακόμη σοβαρότερα αποτελέσματα.

Πυρά Γάλλων και αντιστρατήγου Τζάκσον κατά "UCK"...

"Επιτρέπουμε στους Αλβανούς να διασχίζουν την περιοχή, αλλά μία μαζική συμπλοκή δεν είναι η λύση για την ώρα, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης έντασης", είπε ο Γάλλος αντισυνταγματάρχης Τανγκούι, επιρρίπτοντας την αιτία των επεισοδίων σε εντολές στελεχών του "UCK". Οπως, μάλιστα, σημείωνε χαρακτηριστικά, μιλώντας προχτές σε ξένους δημοσιογράφους: "Από το περασμένο Σάββατο, ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν άνθρωποι, που είναι γνωστό ότι ανήκουν στον "UCK". Αμφισβητούμε το λαϊκό και αυθόρμητο χαρακτήρα αυτών των διαδηλώσεων!".

Ακολούθως, ένας άλλος Γάλλος αξιωματούχος, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ενίσχυε τη δήλωση του αντισυνταγματάρχη Τανγκουί, λέγοντας πως "μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο γνωστός για τις ακραίες απόψεις του αξιωματικός Λουτσάκου του "UCK"". Κατέληξε δε, λέγοντας πως τα επεισόδια, ουσιαστικά, απεικονίζουν "τη μεγάλη διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στον ηγέτη της οργάνωσης, Χασίμ Χάτσι, και άλλα σκληροπυρηνικά στελέχη του "UCK"".

Ο συνήθως "διακριτικός" σε σχόλια που αφορούν την ταυτότητα της βίας στο Κόσσοβο, διοικητής των πολυεθνικών στρατευμάτων της "KFOR" αντιστράτηγος Μάικ Τζάκσον, άλλαξε χτες ολίγον το ύφος του, επικρίνοντας την ηγεσία του "UCK" για αδυναμία να ελέγξει τα στελέχη της οργάνωσης...

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σκότσμαν", ο διοικητής της"KFOR" είπε πως η ηγεσία του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" θα πρέπει να πείσει τους υποστηρικτές της οργάνωσης να μην προβαίνουν σε ενέργειες αντιποίνων κατά των Σέρβων αμάχων και των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης που προσπαθούν να τους προφυλάξουν.

"Δεν μπορώ να πω ότι είμαι απολύτως βέβαιος πως (η ηγεσία του UCK) έχει τον πλήρη έλεγχο. Πρέπει να συνεργαστούν με τους δικούς τους ανθρώπους για να αποδείξουν ότι έχουν ένα Κόσσοβο, που είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που ήταν πριν από τρεις μήνες... Εχουν σε μεγάλο βαθμό αυτό για το οποίο πολέμησαν - εντάξει, δεν έχουν ανεξαρτησία - αλλά έχουν ένα ελεύθερο Κόσσοβο, που είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα", κατέληξε ο Μάικ Τζάκσον...

Νέες αιματηρές επιθέσεις και πυρπολισμοί σερβικών σπιτιών

Οι βίαιες συγκρούσεις στη γέφυρα του ποταμού Ικμπάρ δεν ήταν τα μόνα επεισόδια που πυροδοτούν την ένταση στο Κόσσοβο. Μόνον μέσα στο περασμένο 24ωρο, ανακοινώθηκε ο φόνος ενός Σέρβου στην Πρίστινα, ο τραυματισμός άλλων τριών ατόμων (το ένα έπεσε θύμα μαχαιρώματος, τα άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν από πυρά όπλου) και ο πυρπολισμός τουλάχιστον 30 (!) σερβικών σπιτιών σε περιοχή στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου...

Ο ταγματάρχης Ιαν Τζούστεν, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως σε διάφορα από τα παραπάνω περιστατικά συνελήφθησαν περίπου 59 άτομα.

Στο μεταξύ, ένα ακόμη μεγάλο οπλοστάσιο του "UCK" ανακαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο από Αμερικανούς στρατιώτες της "KFOR" σε νότια τοποθεσία της Πρίστινας. Οι Αμερικανοί συνέλαβαν και τους τρεις άνδρες του "UCK", που φρουρούσαν την αποθήκη όπλων.

Τέλος, στις ήδη 35.000 δυνάμεις της "KFOR" προστέθηκαν χτες και οι πρώτες εκατοντάδες από το σύνολο της αστυνομικής δύναμης των 3.100 ανδρών, που στέλνονται στην περιοχή υπό την αιγίδα των Ηνωμένων ΕΘνών. Ωστόσο, φαίνεται πως μικρή διαφορά θα προκαλέσει η αποστολή των περίπου 3.100 αστυνομικών του ΟΗΕ στην περιοχή, που θα αντικαταστήσουν κάποια στιγμή την "KFOR". Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, ο Φινλανδός Πρόεδρος Μαάρτι Αχτισαάρι είχε ταχθεί υπέρ της παρουσίας των δυνάμεων της "KFOR" στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας πως είναι τουλάχιστον "εξωπραγματικό" το σχέδιο, να επιτηρείται η περιοχή κάποια στιγμή μόνον από τους 3.000 αστυνομικούς των Ηνωμένων Εθνών...

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Πολιτική δολοφονία" καταγγέλλουν συνδικαλιστές

Κηδεύτηκε ο συνδικαλιστής ηγέτης Ντενιζέρ, που δολοφονήθηκε με έξι σφαίρες από "σεσημασμένο κακοποιό" το Σάββατο

ΑΓΚΥΡΑ.- Χιλιάδες εργαζόμενοι, πολιτικές προσωπικότητες, εκπρόσωποι εργατικών ενώσεων και κάτοικοι της πόλης Ζονγκουλντάκ συνόδευσαν τον Σεμσί Ντενιζέρ, επί σειρά ετών ηγέτη του εργατικού κινήματος, στην τελευταία του κατοικία την Κυριακή. Ο Ντενιζέρ πυροβολήθηκε έξι φορές και άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χασάν Γκεμιτσί, ο κυβερνήτης του Ζονγκουλντάκ, Ισμέτ Μετίν και μέλη πολιτικών κομμάτων παρευρέθηκαν, επίσης, στην τελετή της κηδείας του ανθρώπου, που ο τουρκικός Τύπος αποκαλούσε "Τούρκο Βαλέσα", σύμφωνα με την εφημερίδα "Turkish Daily News".

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, για να αποφευχθούν επεισόδια, καθώς τα πάθη είναι εξημμένα λόγω των εργασιακών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση Ετσεβίτ - κατόπιν σχετικών "υποδείξεων" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η κυκλοφορία διακόπηκε στην πόλη, για να περάσει η πομπή της κηδείας από τους κεντρικούς της δρόμους.

Ο κυβερνήτης του Ζονγκουλντάκ, Μετίν, υποσχέθηκε ότι το "μυστήριο" πίσω από το θάνατο του Ντενιζέρ "θα διαλευκανθεί σύντομα".

"Η έρευνα συνεχίζεται ακόμη (...). Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα φόνο του κοινού Ποινικού Δικαίου (και όχι για πολιτική δολοφονία)", δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Τουρκίας (Turk - Is), Μπαϊράμ Μεράλ, πρόσθεσε πως "κανείς δε θα πρέπει να αμφισβητεί ότι ο φόνος θα διαλευκανθεί".

Η αστυνομία έχει συλλάβει τον Τσενγκίζ Μπαλίκ ως ύποπτο για το φόνο. Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, ο Μπαλίκ έχει μακρύ ποινικό μητρώο. Ο κυβερνήτης Μετίν, μάλιστα, σημείωσε ότι ο Μπαλίκ είχε απελευθερωθεί πρόσφατα, αφού εξέτισε ποινή 4 1/2 χρόνων για φόνο. Ο φερόμενος ως δολοφόνος του συνδικαλιστή ηγέτη, πάντα κατά τον κυβερνήτη, πυροβόλησε το θύμα του, καθώς έβγαινε από το αυτοκίνητό του, μερικά μέτρα από την πόρτα του σπιτιού του. Στη συνέχεια, ο Μπαλίκ απείλησε να αυτοκτονήσει, αλλά αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη και την αστυνομία, ο Μπαλίκ "ομολόγησε" ότι δολοφόνησε τον Ντενιζέρ, επειδή "του χρωστούσε" 40 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (92,6 δολάρια). Αλλά οι ηγεσίες των συνδικάτων διατυπώνουν έντονες υποψίες για την ύπαρξη "πολιτικού κινήτρου" πίσω από το φόνο.

Ο 49χρονος Ντενιζέρ ήταν αναπληρωτής ΓΓ της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Τουρκίας (Turk - Is). Εγινε γνωστός το 1991, όταν, ως επικεφαλής της Εργατικής Ενωσης των Ανθρακωρύχων (Maden - Is) του Ζονγκουλντάλ, της "καρδιάς" της τουρκικής βιομηχανίας παραγωγής άνθρακα, οδήγησε 50.000 εργαζόμενους σε μια πορεία διαμαρτυρίας από την πόλη τους ως την Αγκυρα (περπατώντας και ο ίδιος 265 χιλιόμετρα...), σε μια διαδήλωση για την αύξηση των μισθών των εργαζομένων.

Η διαδήλωση εκείνη του χάρισε το προσωνύμιο "Τούρκος Βαλέσα" - ο Πολωνός Πρόεδρος κέρδισε την πολιτική του φήμη, ηγούμενος του εργατικού κινήματος του Γκντανσκ.

Το άδοξο τέλος του Ντενιζέρ έρχεται σε μια στιγμή ιδιαίτερης έντασης, όσον αφορά το εργασιακό πεδίο: Η κυβέρνηση, κατόπιν των υποδείξεων του ΔΝΤ προκειμένου να της παρασχεθεί δάνειο, θέλει να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 45 για τις γυναίκες και τα 50 για τους άνδρες στα 58 και 60 έτη, αντίστοιχα. Η Turk - Is και ο εκλιπών συνδικαλιστής ιδιαίτερα αντιτάχθηκαν σθεναρά στο σχέδιο, το οποίο, μάλιστα, χαρακτηρίζεται πιο "μετριοπαθές" από το προταθέν εκ μέρους του ΔΝΤ...

O Σ. Ντενιζέρ στη διάρκεια παλιότερης κινητοποίησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ