ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ελεύθερο" το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

Αλήθεια αντέχουν πλέον τη χρήση η Επίδαυρος, το μικρό θέατρο της Επιδαύρου ή το Ηρώδειο; Η προστασία, όμως, αυτών δυστυχώς γλιστράει από τα χέρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Εως τώρα, όμως, εγκρίνονται ή απορρίπτονται αιτήματα κατά περίπτωση, δίχως το ΥΠΠΟ να έχει αποκτήσει μια και μοναδική στάση από θέση αρχής και για λόγους προστασίας για όλες αυτές τις περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές του μνημείου, το είδος της παρέμβασης, τις τοπικές ανάγκες καλλιτεχνικής έκφρασης.

Και στις κατά περίπτωση αποφάσεις συμβαίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία "να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο". Αυτό το σκηνικό έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός που αφορά στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. Προχτές, μετά από μήνυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Θανάσης Θεολόγης και τρεις εργαζόμενοι στο "Μον Ρεπό", στο χώρο όπου στήνεται το ξύλινο, λυόμενο, υπαίθριο θέατρο. Στο "Μον Ρεπό", με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν αρχίσει οι εργασίες για το στήσιμο του υπαίθριου, ξύλινου θεάτρου, οι οποίες όμως διακόπηκαν με σήμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Θυμίζουμε ότι σε αυτό το χώρο, που ανήκει μεν στο Δήμο Κερκυραίων, αλλά προστατεύεται διά νόμου από το ΥΠΠΟ, πριν από χρόνια είχε στηθεί κατασκευή για τη Σύνοδο Κορυφής της Κοινότητας. Κατασκευή που παραμένει στο χώρο, εξακολουθεί ν' αλλοιώνει την εικόνα του και καμία σχέση δεν έχει με τις πολιτιστικές ανάγκες των Κερκυραίων.

Το θέμα, πάντως, έληξε μετά από παρέμβαση της ΓΓ του ΥΠΠΟ, Λ. Μενδώνη και χτες δόθηκε το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργασιών, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής και οι τρεις εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Τα εγκαίνια του θεάτρου, 1.000 θέσεων, θα γίνουν στις 17 του μήνα με το έργο του Γιάννη Ξανθούλη "Λόξα και δόξα",παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. "Τρία μειοψηφούντα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θέλησαν να διασώσουν την "τιμή" των Κερκυραίων, παραπέμποντάς μας στο αυτόφωρο", λέει χαρακτηριστικά ο Θ. Θεολόγης και κάνει λόγο για μεθοδεύσεις εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ίδιο λόγο ο Θ. Θεολόγης είχε προσαχθεί στο αυτόφωρο και πριν μια εβδομάδα. Οπως, επισημαίνει, η απόφαση για τη δημιουργία του θεάτρου ανήκει στο δήμο Κερκυραίων, που έχει και την ιδιοκτησία πλέον, μετά από τους αγώνες των κατοίκων του νησιού, του "Μον Ρεπό". "Χάρη στην καλή θέληση του ΥΠΠΟ, λέει ο Θ. Θεολόγης, που παρενέβη επιτρέποντας τη συνέχιση των εργασιών, το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας θ' αποκτήσει τη θερινή του στέγη. Ο πολιτισμός, πιστεύουμε ότι πρέπει να μας ενώνει και όχι να οδηγούνται άνθρωποι που τον υπηρετούν σε αστυνομία και εισαγγελείς".

"Το "Μον Ρεπό"", λέει η Ελένη Γερασιμίδου,που πρωταγωνιστεί στην παράσταση, "επιτέλους ανήκει στο λαό της Κέρκυρας. Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα για το χώρο, τι ωραιότερο από το να αξιοποιείται προς όφελος του πολιτισμού;".

Η αυλαία του θεάτρου θ' ανοίξει με τις τέσσερις παραστάσεις του έργου "Λόξα και δόξα",στις 17 - 20 Αυγούστου. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καλατζόπουλου,η μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη,τα σκηνικά - κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη και η χορογραφία του Πέτρου Γάλλια.Παίζουν: Μίμης Χρυσομάλης, Νένα Μεντή, Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Ανδρέας Βαρούχας, Ελένη Κρίτα, Γεράσιμος Δεστούνης, Πέτρος Αποστολόπουλος.

Στη συνέχεια, στον ίδιο χώρο, από τις 25/8 - 10/9 η Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας θ' ανεβάσει τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Θαν. Θεολόγη, μουσική Δημ. Λέκκα, χορογραφίες Σωτ. Μπουχάγιερ και σκηνικά Σπ. Δήμου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΠΟ
Πρωτοβουλίες για την Επιστροφή των Μαρμάρων

Μια διαφορετική πρωτοβουλία, που αυτή τη φορά δεν έχει συνδικαλιστικό χαρακτήρα, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΣΥΠΠΟ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο συλλογικός συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων του ΥΠΠΟ ενώνει τη φωνή του με όλους εκείνους που αγωνίζονται και διεκδικούν τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα ακριβώς στην Ακρόπολη.

Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι χιλιάδες επισκέπτες που ανηφορίζουν καθημερινά στον Ιερό Βράχο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΣΥΠΠΟ, με τη στήριξη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο με τον τίτλο "Τα ξενιτεμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα",το οποίο θα διανέμεται καθημερινά στους επισκέπτες, από 13 Αυγούστου μέχρι 17 του Οκτώβρη.Για τη διανομή των εντύπων έγινε μία λιτή κατασκευή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από την είσοδο της Ακρόπολης. Το φυλλάδιο θα εκδοθεί σε 350 χιλιάδες αντίτυπα και σε αρκετές γλώσσες. Στην πρώτη φάση του εγχειρήματος έχουν ήδη τυπωθεί 100 χιλιάδες αντίτυπα (20.000 στην ελληνική και 80.000 στην αγγλική).

Οπως επισήμανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΠΟ, Γ. Τσακοπιάκος,"θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες σχετικές με την Επιστροφή των Μαρμάρων, επικεντρώνοντας κάθε φορά στα ζητήματα που προκύπτουν στην πορεία τη διεκδίκησης. Ωστόσο, οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Παράλληλα μέσω του ενημερωτικού εντύπου, η ΠΟΣΥΠΠΟ στέλνει ανοιχτή επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τ. Μπλερ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα μπορεί να παραμένουν ακόμα ξενιτεμένα, μακριά από τον τόπο τους, ο αγώνας όμως για την επιστροφή του συνεχίζεται.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού στη θέα του πληγωμένου Παρθενώνα εκφράζει τη θλίψη της και ενώνει τη φωνή της μαζί με τις φωνές όλων όσοι καλούν τη Βρετανική Κυβέρνηση να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στον τόπο που ανήκουν. Στο όνομα του Πολιτισμού καλούμε τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας να συναινέσει στην επιστροφή των Μαρμάρων, όχι για να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα, αλλά για να αποκατασταθεί το λαμπρό μνημείο, αιώνια παρακαταθήκη και δημιούργημα σεβαστό από όλους και για όλους".

Από τη Σύμη στο Καστελλόριζο

Σήμερα στη Σύμη στο πλαίσιο του ομώνυμου Φεστιβάλ η Θεατρική Ομάδα της Ενωσης Συμιακών Νέων "Ο Νηρέας" παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "Αδάμ και Εύα στη Μεσόγειο".Στη σκηνή παρουσιάζονται αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα "Το λεύτερο ζευγάρι" του Ντάριο Φο, "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη,"Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας" του Γιώργου Θεοτοκά, "Η θαυμαστή μπαλωματού" του Λόρκα, "Ο άνεργος" του Γιώργου Σκούρτη και"Οδυσσέα γύρισε σπίτι" του Ιακώβου Καμπανέλλη.

Σκηνοθετούν και παίζουν οι Γιώργος Σκυριανός και Βίκυ Πετρίδη και ακόμα: Αννα Μαρκόνη, Αθηνά Μοσχόβη, Καθολική Μπαλούρδου, Εφη Παραή κ.ά.Η Νέα Σκηνή Τέχνης παρουσιάζει αύριο, στην αυλή Αγγελίδη στη Σύμη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύμης - Καστελλόριζου - Χάλκης,τον "Κοινό Λόγο" της Ελλης Παπαδημητρίου.

Η παράσταση βασίζεται σε αφηγήσεις ανωνύμων που κατέγραψε η Ελλη Παπαδημητρίου και καλύπτουν το διάστημα από τις μέρες πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή έως τον Εμφύλιο και τα μετέπειτα δύσκολα χρόνια. Η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου,τα σκηνικά - κοστούμια του Αντώνη Δαγκλίδη,μουσική επιμέλεια του Κώστα Βόμβολου και η επιμέλεια της κίνησης της Ντόρας Τσάτσου - Συμεωνίδου.Παίζουν: Σούλα Αθανασιάδου, Ανθή Ανδρεοπούλου, Ολγα Δαμάνη, Μαρία Κατσανδρή, Τζίνη Παπαδοπούλου.

Από τη Δευτέρα 16/8 το Φεστιβάλ μεταφέρεται στο ακριτικό Καστελλόριζο με πρώτη εκδήλωση τη συναυλία της Μαρία Δημητριάδη.Την Τρίτη 17/8 θα πραγματοποιηθεί συναυλία παραδοσιακής μουσικής με την Ευαγγελία Ξενοπούλου.Στις 18/8 η Θεατρική Ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει το έργο των Δημήτρη Κεχαϊδη - Ελένης Χαβιαρά "Με δύναμη από την Κηφισιά". Η Κατερίνα Βουγιούκα θα δώσει ρεσιτάλ κιθάρας στις 19/8, ενώ στις 20/8 θα δώσει ρεσιτάλ κιθάρας ο Αλέξης Φρουδαράκης.

Το Σάββατο 21/8 πραγματοποιείται συναυλία με "Ηχους της Ανατολής", ενώ στις 22/8 αγαπημένα τραγούδια θα ερμηνεύσει ο Μιχάλης Βιολάρης.

Εκτός προγράμματος και σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, στις 27/8, στο Μουσείο Καστελόριζου θα δώσει ρεσιτάλ ο κιθαρίστας Γιώργος Χολουράς.

Θέαμα από ένα ιστορικό Τσίρκο

Το πιο ιστορικό τσίρκο του κόσμου "Το Τσίρκο της Μόσχας",με 120 χρόνια παράδοσης, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Οι πύλες του ανοίγουν στις 2 του Σεπτέμβρη,δίπλα στο Στάδιο Καραϊσκάκη, και θα παραμείνει για δύο μήνες.

Μικροί και μεγάλοι θα δουν ένα μεγάλο παιχνίδι με χρώματα, λάμψη, ατμόσφαιρα, ψυχαγωγία. Ελέφαντες, άλογα, τίγρεις, καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες, καμήλες, ρινόκερους. Κι ακόμα ριψοκίνδυνους ακροβάτες, δεξιοτέχνες ζογκλέρ, μοτοσικλετιστές, κλόουν και σαλταδόρους.

Το θέαμα θα παρουσιάζεται κάθε μέρα στις 7μμ και 9μμ και τις Κυριακές στις 11πμ, 5μμ και 8μμ. Για τις παραστάσεις θα ισχύσουν και εισιτήρια της Εργατικής Εστίας.

Παρατείνεται μέχρι τις 23 Αυγούστου η έκθεση "Δελφικά", με έργα του γλύπτη Θόδωρου, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στους Δελφούς. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στα τέλη Ιουνίου, περιλαμβάνει 41 γλυπτά και 20 σχέδια, δημιουργίες της δεκαετίας του '60, ενώ σύμφωνα με τον καλλιτέχνη έχει το χαρακτήρα του απολογισμού. Στο αίθριο του πολιτιστικού κέντρου εκτίθενται 6 μεγάλα έργα, μεταξύ αυτών και η Σφίγγα, η οποία θα παραμείνει στη μόνιμη συλλογή γλυπτών του Κέντρου Δελφών. Ωρες λειτουργίας: 9.30-2.30μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ