ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πληθωρισμός, ΟΝΕ και εκλογές στο επίκεντρο

Αρχισαν οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου. Αύριο η συνάντηση Σημίτη - Παπαντωνίου

Κύκλο επαφών ξεκίνησε από χτες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην προσπάθειά του να... "γεφυρώσει" το χάσμα ανάμεσα στις πιέσεις που δέχεται ο πληθωρισμός, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη του "εθνικού" στόχου ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, και στη διαμόρφωση των αναγκαίων συνθηκών για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου,και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα οικονομικά μεγέθη ενόψει της διαμόρφωσης του φορολογικού νομοσχεδίου και της κατάθεσης του προϋπολογισμού, η οποία φέτος αναμένεται να επισπευστεί, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικές αποφάσεις για τα συγκεκριμένα θέματα θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν μετά τη γνωστοποίηση των επίσημων στοιχείων για την πορεία των τιμών στα καύσιμα και του πληθωρισμού τον Αύγουστο και πάντως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δηλαδή μετά την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής αναφορά στην πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τις σοβαρές δυσκολίες που παρουσιάζει η διαδικασία περαιτέρω μείωσής του στα επίπεδα που απαιτούν τα κριτήρια "σύγκλισης", τόσο λόγω της συνεχούς αύξησης της τιμής των καυσίμων όσο και λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης στην Ευρώπη, η οποία οδηγεί σε νέα μείωση το μέσο πληθωρισμό των τριών κρατών - μελών της ΕΕ με την καλύτερη επίδοση στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τον ερχόμενο Φλεβάρη να έχει μειώσει τον πληθωρισμό στο 2,3% περίπου σε μέσα επίπεδα, από 3,3% που ήταν τον περασμένο Ιούλη, στόχος που καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής εν μέσω των αλυσιδωτών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων. Η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το Σεπτέμβρη, οπότε εξαντλείται η ευνοϊκή επίπτωση στον πληθωρισμό από την περσινή μείωση των ειδικών φόρων στα πετρελαιοειδή και του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό περίπου κατά 0,1%. Για τους λόγους αυτούς τις τελευταίες μέρες έχουν αναπτυχθεί διάφορα σενάρια για νέες μειώσεις στους έμμεσους φόρους (Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης, ΦΠΑ) στα καύσιμα και σε άλλα είδη και υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χτεσινή σύσκεψη δεν ελήφθη καμία απόφαση, αφού γνώμονα για το εύρος των μέτρων θα αποτελέσουν τα επίπεδα στα οποία θα κλείσει ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, που εκτιμώνται γύρω στο 2,1%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφάσεις δε θα ληφθούν ούτε κατά την αυριανή συνάντηση του Γ. Παπαντωνίου με τον πρωθυπουργό. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και εξετάζονται όλα τα σενάρια μείωσης των έμμεσων φόρων, θα δοθεί προτεραιότητα στο σενάριο μείωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς επίσης στα ποτά και στα τσιγάρα, καθώς ενδεχόμενη μείωση στον ΦΠΑ των τιμολογίων των ΔΕΚΟ (πλην ΔΕΗ) συνεπάγονται υψηλό κόστος για τον προϋπολογισμό, ενώ προς το παρόν αποκλείεται η μείωση των φόρων στα αυτοκίνητα καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε αναθέρμανση της ζήτησης. Επιπλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, μέτρα που μειώνουν τον πληθωρισμό κατά ένα δέκατο της μονάδας κοστίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 25 δισ. δρχ.

Η παράμετρος των επιπτώσεων των "αντιπληθωριστικών" μέτρων στα δημόσια ταμεία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κυβέρνηση "οφείλει" να μειώσει το 2000 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τουλάχιστον στο 1,7% του ΑΕΠ (αν όχι σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα) και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσει τρόπους και μεθόδους ώστε να μην απογοητεύσει στο έπακρο όσους τρέφουν προσδοκίες για λήψη "φιλολαϊκών" μέτρων μέσω του προωθούμενου φορολογικού νομοσχεδίου. Με τα περιθώρια που της αφήνουν τα μέτρα "αντιπληθωριστικής" πολιτικής, η κυβέρνηση μάλλον θα περιοριστεί σε "ψίχουλα", του επιπέδου της αύξησης του αφορολόγητου στα 2 εκατ. δρχ. για μισθωτούς και συνταξιούχους και στο 1,7 εκατ. δρχ. για τους υπόλοιπους φορολογούμενους και της αύξησης της έκπτωσης δαπανών για παιδιά κατά 10.000 δρχ.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Οι "επιθυμητές" μειώσεις δεν ήρθαν

Σε υψηλά επίπεδα, και μάλιστα σημαντικά υψηλότερα και από αυτά στα οποία συμβιβάστηκε, υποχωρώντας μπροστά στα υπερκέρδη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τα οποία ξεπερνούν κατά 5 δραχμές τις "ενδεικτικές τιμές" του υπουργείου, εξακολουθούσαν να κινούνται μέχρι και χτες οι τιμές των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης. Στο μεταξύ, σήμερα λήγει η προθεσμία που έδινε η κυβέρνηση, προκειμένου να προσαρμοστούν οι τιμές στα "συμφωνημένα" επίπεδα που, στην πράξη ισοδυναμούν με αποδοχή από τη μεριά της κυβέρνησης της κερδοσκοπίας των εταιριών.

Στα πρατήρια της Αττικής, οι τιμές που επικρατούν είναι αισθητά υψηλότερες από την "ενδεικτική" του υπουργείου, από έξι μέχρι και δέκα δραχμές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στα πρατήρια που σε σχέση με την προηγούμενη Πέμπτη σημειώθηκε κάποια μείωση στις τιμές, αυτές εξακολουθούν να απέχουν κατά πολύ από τις 212,3 της αμόλυβδης και 228,2 της σούπερ, που υποτίθεται πως είναι το όριο της συμφωνίας που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πρατηριούχων από την πλευρά των εταιριών, η κίνηση που έχει γίνει είναι να αυξήσουν τις τελευταίες μέρες τα ποσοστά των εκπτώσεων στα πρατήρια που είχαν τα μικρότερα ποσοστά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κάποιες μειώσεις στη λιανική, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι μέχρι σήμερα θα φτάσουν τα επίπεδα που ζητά το υπουργείο. Σ' αυτά τα πλαίσια εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν δεν έχει απομακρυνθεί, με δεδομένο πολύ περισσότερο ότι αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση από τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά 1,5 - 2,0 δρχ. το λίτρο στα καύσιμα, λόγω αύξησης των διεθνών τιμών και ανόδου της ισοτιμίας του δολαρίου απέναντι στη δραχμή. Επιπλέον, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να αυξηθούν παραπέρα οι τιμές των καυσίμων, λόγω αύξησης της ζήτησης σε φορτία της Μεσογείου, εξαιτίας της φωτιάς στα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Τουρκίας.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης στη σύσκεψη που είχε την προηγούμενη Τετάρτη με τους εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων υποστήριξε ότι στην περίπτωση επιβολής πλαφόν, εάν μέχρι σήμερα δεν έχουν επιτευχθεί οι μειώσεις που συμφωνήθηκαν, αυτό θα επιβληθεί στα ποσοστά κέρδους και των διυλιστηρίων και των εταιριών και των πρατηριούχων. Επίσης, σήμερα ή αύριο ο υπουργός Ανάπτυξης, Ευ. Βενιζέλος, αναμένεται να καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων - η συζήτηση του οποίου ξεκινάει σήμερα στη βουλή - με την οποία θα προβλέπονται και διοικητικές, εκτός από ποινικές, κυρώσεις για τις περιπτώσεις παραβίασης του πλαφόν που επιβάλλεται με υπουργική απόφαση.

"Τσίμπησε" η τιμή της πατάτας

Η τιμή της πατάτας, που τις τελευταίες είκοσι μέρες έχει "τσιμπήσει" από δέκα μέχρι 15 δρχ. το κιλό - πήγε στις 145 από 130 - ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους με τους εκπροσώπους των χονδρεμπόρων του προϊόντος, καθώς μαζί με την ντομάτα έχουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο δείκτη του τιμάριθμου σε σχέση με τα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο, οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή από τις παραδοσιακές περιοχές παραγωγής πατάτας της χώρας όπως είναι η Αχαϊα, η Καλαμάτα και η Θράκη και η παραγωγή προέρχεται αυτό το διάστημα κυρίως από την Τρίπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χονδρέμποροι απέδωσαν στους παραγωγούς την ευθύνη για την αύξηση της τιμής, ενώ ο υφυπουργός πρόκειται τις επόμενες μέρες να έρθει σε επαφή για το θέμα αυτό και με τους συσκευαστές πατάτας.

"Εσπασε" τις 5.000 μονάδες

"Εσπασε" το φράγμα των 5.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Κατά τις χτεσινές συναλλαγές, ο όγκος των οποίων έφτασε τα 305,5 δισ. δρχ., σημειώθηκε άνοδος 2,6% και ο Δείκτης έκλεισε στις 5.066,4 μονάδες.

Η υπερπήδηση των 5.000 μονάδων - όπως γνωρίζει και ο τελευταίος ασχολούμενος με το Χρηματιστήριο - στην πραγματικότητα δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Ωστόσο, δημιουργεί "κλίμα" και "ευφορία" για ψυχολογικούς λόγους, κάτι που αποδείχτηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση. Ετσι, ενώ στα διάφορα αντικειμενικά δεδομένα που διαμορφώνουν τις τιμές χτες δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, 90 μετοχές βρέθηκαν στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο της αύξησης του 8% με την απόλυτη πλειοψηφία (86 μετοχές) να κλείσουν με δεκάδες ή και εκατοντάδες ανεκπλήρωτες εντολές αγοράς. Την ίδια στιγμή 51 μετοχές είχαν απώλειες και οι τιμές μόνο 3 μετοχών έμειναν αμετάβλητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ