ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστροφή από χαλάζι στο θεσσαλικό κάμπο
  • Πάνω από 70.000 στρέμματα, με βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, τεύτλα, οπωροκηπευτικά κι άλλες δυναμικές καλλιέργειες, στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, υπέστησαν τεράστιες ζημιές από τη νέα προχτεσινή χαλαζόπτωση
  • Αμεση εκτίμηση των ζημιών και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ζητούν οι πληγέντες παραγωγοί

"Μαύρη Κυριακή", η προχτεσινή, για χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας και του Δομοκού. Το χαλάζι, μεγέθους καρυδιού, που άρχισε να πέφτει στις 6.30 το απόγευμα και κράτησε, περίπου, 20 λεπτά της ώρας, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες. Συνολικά, σε πολλά χωριά των Νομών Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας επλήγησαν πάνω από 70.000 στρέμματα, με βαμβάκι, καλαμπόκι, κηπευτικά, οπωροφόρα δέντρα, βιομηχανική ντομάτα κι άλλες δυναμικές καλλιέργειες. Ανάλογες είναι οι καταστροφές και σε περίπου 15.000 στρέμματα της περιοχής Δομοκού.Ο,τι το χειρότερο για τον αγρότη το αυγουστιάτικο χαλάζι. Οι ζημιές που προκαλεί είναι, σχεδόν, ολοκληρωτικές, καθώς η παραγωγή βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης, λίγο πριν τη συγκομιδή των προϊόντων και τα φυτά και τα δέντρα δεν μπορούν να "συνέλθουν" από το "χτύπημα".

Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι. Σκληρή δουλιά μιας χρονιάς πάει στο "βρόντο", έξοδα πολλά πάνε χαμένα, οι ελπίδες για σοδειά "έσβησαν". Πίκρα για την "κατάρα του καιρού" που "κυνηγάει" τους αγρότες, αφού το χωράφι είναι "ξεσκέπαστο μαγαζί". Οργή, για το κράτος που δεν κάνει τίποτα για να τους προφυλάξει. Χρόνια ζητούν έργα αντιχαλαζικής προστασίας, αλλά οι κυβερνήσεις "αγρόν ηγόραζον". Και αγωνία αν, πότε και πόσο θ' αποζημιωθούν για τις ζημιές στην παραγωγή. Διότι, μπορεί να πληρώνουν από την τσέπη τους μεγάλο "χαράτσι" στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής, αλλά ο Οργανισμός συνήθως δεν ανταποκρίνεται, όταν τον χρειαστούν. Στις περισσότερες φορές οι εκτιμήσεις των ζημιών δεν είναι έγκαιρες και δίκαιες και σχεδόν πάντα οι αποζημιώσεις καθυστερούν πάρα πολύ και όταν, επιτέλους, δίνονται, δε φτάνουν να καλύψουν ούτε καν τα έξοδά τους για την καλλιέργεια.

Στην Καρδίτσα

Πάνω από 40.000 στέμματα, με βαμβάκι, κυρίως, αλλά και με καλαμπόκι, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα, καπνά, κατέστρεψε η χαλαζόπτωση στο Νομό της Καρδίτσας. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί τα χωριά Γεφύρια,Γραμματικό,Νέο Ικόνιο,Πασχαλίτσα,Καππαδοκικό,Αγιος Βησσάριος,Αμπελος,Αγία Παρασκευή.Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκαν αντιπροσωπείες της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, καθώς και ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος.Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται γιατί κινδυνεύουν να μείνουν, φέτος, χωρίς εισόδημα και ζητούν να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν, γρήγορα, δίκαιες αποζημιώσεις.

Να σημειωθεί ότι η καταστροφή από το προχτεσινό χαλάζι στην Καρδίτσα, έρχεται μετά από τις ολοκληρωτικές ζημιές που προκάλεσε ο καύσωνας και η βακτηρίωση στην παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας σε πολλά χωριά της περιοχής κι ιδιαίτερα σε Κτημένη, Φίλια, Μαυραχάδες, Καππαδοκικό, Κυψέλη, Προάστειο, Ιτέα.Πάνω από 30.000 τόνοι βιομηχανικής ντομάτας "σαπίζει" αδιάθετη στα χωράφια και οι ντοματοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν καν να μπουν μέσα στα χωράφια, τα οποία μοιάζουν με χωματερές. Προχτές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πληγέντων - παραβρέθηκαν ο Ν. Σαλταγιάννης,υφυπουργός Μεταφορών, ο Β. Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ, ο νομάρχης Β. Αναγνωστόπουλος - στην οποία τονίστηκε η ανάγκη ν' αρχίσουν άμεσα οι εκτιμήσεις της ζημιάς, όπως δεσμεύτηκε και ο διοικητής του ΕΛΓΑ, σε επικοινωνία του με τον Β. Μπούτα και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις.

Στα Τρίκαλα

Ανάλογη είναι η καταστροφή και στα Τρίκαλα, ιδίως στην περιοχή του Δήμου Φαλώρειας και συγκεκριμένα στα χωριά Μικρό Κεφαλόβρυσο, Μεγάλο Κεφαλόβρυσο, Ρόγγια, Διπόταμο, Αγίους Αποστόλους, Πύργος, Μεγάρχη,με αποτέλεσμα πάνω από 20.000 στρέμματα, με βαμβάκι, καλαμπόκι, κηπευτικά, αμπέλια, δέντρα κι άλλες καλλιέργειες, να έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Τις περιοχές που επλήγησαν επισκέφτηκε, χτες, ο Αχ. Κανταρτζής,βουλευτής του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Τρικάλων του Κόμματος,ο Σπ. Τσιοτινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη" και μέλη της διοίκησής της.

Στα Φάρσαλα

Καταστροφές προκάλεσε το χαλάζι και στο Νομό Λάρισας κι ιδιαίτερα στη Βρυσιά - πάνω από 10.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας και ντοματοκαλλιέργειας - κι άλλα χωριά της επαρχίας Φαρσάλων. Η προχτεσινή χαλαζόπτωση έρχεται μετά από εκείνη πριν από ένα περίπου μήνα που έπληξε το νομό, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες των επαρχιών Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αμπελώνα, Αγιάς και Φαρσάλων.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Οξύνονται συνεχώς τα προβλήματα της αγροτιάς

Σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας έγινε την περασμένη Παρασκευή στο χωριό Καλλίθηρο

Στα οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια - προβλήματα που επιβεβαιώνονται και απ' τα στατιστικά στοιχεία της "Γιούροστατ", δηλαδή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης - αλλά και στην ανάγκη, οι αγρότες της χώρας μας να αγωνιστούν, γιατί "ο αγώνας είναι για μας μονόδρομος, ενώ μοναδική ελπίδα είναι η κοινή δράση μας με τους μικρομεσαίους της πόλης, τους άνεργους και τη νεολαία", αναφέρθηκε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής ο Βαγγέλης Μπούτας στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) στο χωριό Καλλίθηρο.

Ο Βαγγέλης Μπούτας,πρόεδρος της Ομοσπονδίας και βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε πόσο δίκαιος ήταν και είναι ο αγώνας των αγροτών και πόσο άδικο είχαν εκείνοι που υπονόμευσαν τον αγώνα κρυφά ή φανερά. Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε, τα ίδια τα στοιχεία της ΕΕ σκιαγραφούν με τα πιο μελανά χρώματα το μέλλον των αγροτών στη χώρα μας.Συγκεκριμένα η ΕΕ παραδέχεται ότι το καθαρό αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,5% το 1996, κατά 4,4% το 1997 και 3,9% το 1998! Επίσης, παραδέχεται πως η αρνητική πορεία του καθαρού αγροτικού εισοδήματος είχε σαν αποτέλεσμα την περίοδο 1981 - 1997 να ξεκληριστούν 193.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας, ενώ την ίδια περίοδο η απασχόληση στη γεωργία μειώθηκε κατά 317.000 άτομα ή κατά 29,3%!

"Είναι βέβαιο ότι στο νομό μας, που είναι κατ' εξοχήν αγροτικός, τα μεγέθη είναι μεγαλύτερα. Δεν περιμέναμε τη στατιστική για να μας πείσει για την τραγική κατάσταση που ζούμε καθημερινά όλοι στην Καρδίτσα. Απλά τα αναφέρω για τους κακόπιστους ότι το μέλλον θα είναι ακόμα πιο εφιαλτικό", είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας.

Βαμβάκι: μικρότερο εισόδημα φέτος

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ ενημέρωσε τους αγρότες του νομού για τις επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ στο βαμβάκι, στο προϊόν δηλαδή που στηρίζει την οικονομία όλου του νομού Καρδίτσας. "Την περίοδο 1999 - 2000 έχουν καλλιεργηθεί 250.000 στρέμματα βαμβάκι παραπάνω από ό,τι την περίοδο 1998 - 1999 σε όλη τη χώρα. Το σύστημα τιμών της ΕΕ που ισχύει και φέτος είναι "όσο ανεβαίνει η παραγωγή πέφτει η τιμή". Και είναι απορίας άξιο πως κυβερνητικά στελέχη των τριτοβάθμιων οργανώσεων τολμούν να μετριάζουν ή και να παρουσιάζουν την κυβερνητική πολιτική και τις εξελίξεις εντελώς ανάποδα από αυτό που συμβαίνει", υπογράμμισε ο Β. Μπούτας.

Οσον αφορά την καλλιέργεια του βαμβακιού ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπενθύμισε πως το 1998 η κυβέρνηση δήλωσε στην ΕΕ προβλεπόμενη παραγωγή 1.135.000 τόνους και η παραγωγή ανήλθε στο 1.215.000 με καλλιεργηθείσα έκταση 4.000.000. Για το 1999 δήλωσε ξανά 1.315.000 με τη διαφορά ότι το 1999 καλλιεργήθηκαν 4.250.000 στρέμματα. "Το συμπέρασμα είναι ότι η μείωση της τιμής δε θα είναι μόνο τέσσερις δραχμές το κιλό, λόγω διαφοράς ισοτιμιών ΕΥΡΩ - πράσινης δραχμής, αλλά πολύ περισσότερο, λόγω αυξημένης παραγωγής", υπογράμμισε. Γι' αυτό και κάλεσε όλους τους συνδικαλιστές και τους αγρότες να στηρίξουν το αίτημα για τιμή 375 δραχμές το κιλό στον βαμβακοπαραγωγό, όσο είναι η τιμή στόχου που καθόρισε η ΕΕ ή αλλιώς κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας και ιδιαίτερα στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Αρδευτικά Σμόκοβου: Η κυβέρνηση εγκατέλειψε το έργο

Στην ομιλία - ενημέρωση ο Βαγγέλης Μπούτας δεν μπορούσε φυσικά να παραλείψει να αναφερθεί στα αρδευτικά του νομού Καρδίτσας. Συγκεκριμένα επισήμανε πως με μεγάλους αγώνες κατόρθωσε ο νομός να εντάξει τα αρδευτικά Σμόκοβου στο Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, να γίνει μελέτη και να δημοπρατηθούν έργα, που θα καλύπτουν 30.000 στρέμματα, τον Απρίλη του 1994. "Δυστυχώς με ευθύνη της κυβέρνησης και τη βοήθεια παραγόντων του νομού Καρδίτσας, το ΥΠΕΧΩΔΕ όχι μόνο δεν προχώρησε στην κατασκευή του έργου, αλλά αποφάσισε την εγκατάλειψή του, με αποτέλεσμα τα νερά του φράγματος Σμόκοβου να χύνονται στο θεσσαλικό κάμπο, μέσω των ρεμάτων και ποταμών που ήδη υπάρχουν",είπε. Κι όλα αυτά, όταν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας ένα έργο ζωής για την Καρδίτσα, όπως τα αρδευτικά Σμόκοβου, προχωρά στην κατασκευή των έργων της Κάρλας. "Δε θα μπορούσε ποτέ κανείς να αρνηθεί και να εναντιωθεί σε ένα αναπτυξιακό έργο σε όποια γωνιά της χώρας και αν κατασκευάζεται, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε τον παραγκωνισμό, την υποβάθμιση και την ξεφτίλα για το νομό, για το λαό, για τους αγρότες της Καρδίτσας. Γι' αυτό καλούμε όσους έχουν έστω κι έναν κόκκο ενδιαφέροντος γι' αυτό τον τόπο να συνταχθούν με τους αγώνες των αγροτών. Για να ανατρέψουμε την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης για το νομό μας και να επιβάλουμε την κατασκευή και επέκταση του αρδευτικού Σμόκοβου, όπως μελετήθηκε", κατέληξε ο Β. Μπούτας.

ΔΡΑΜΑ - ΣΕΡΡΕΣ
Καταστράφηκε η πατατοπαραγωγή

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί των Νομών Δράμας και Σερρών,καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τόσο κατά τη σπορά, όσο και κατά το στάδιο της μορφοποίησης του προϊόντος, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή τους. Συγκεκριμένα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στο Κάτω Νευροκόπι και στα χωριά Ανω και Κάτω Βροντού,Περιθώρι,Κατάφυτο,Βαθύτοπο,Εξοχή,Χρυσοκέφαλο,Λευκόγεια,αλλά και σε άλλες περιοχές των δύο νομών, όπως επισημαίνουν, σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Οπως τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, "οι όψιμες ανοιξιάτικες χιονοπτώσεις καθυστέρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη σπορά καθώς και την καλλιέργεια, ενώ οι μετέπειτα συνεχείς βροχοπτώσεις, που συνοδεύτηκαν με ασυνήθιστες για την περιοχή θερμοκρασίες, εμπόδισαν την κονδυλοποίηση και αύξησαν κατακόρυφα τις προσβολές από παρασιτικές ασθένειες, όπως είναι ο περονόσπορος". Το αποτέλεσμα ήταν από τη μια να μειωθεί η παραγωγή από 50 έως 80% και από την άλλη τα έξοδα παραγωγής να είναι αυξημένα, καθώς για την καταπολέμηση των ασθενειών - στο βαθμό που αυτό ήταν δυνατό - οι παραγωγοί υποβλήθηκαν σε πρόσθετη εργασία και δαπάνες.

Το πλήγμα για τους πατατοπαραγωγούς είναι μεγάλο, καθώς η πατάτα αποτελεί μονοκαλλιέργεια για τις παραπάνω περιοχές και η συνολική καταστροφή ξεπερνά το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, δηλαδή περίπου 11.000 στρέμματα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποια μέτρα θα πάρει και πότε για να αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες πατατοπαραγωγοί, επειδή όπως υπογραμμίζουν: "Η πατατοπαραγωγή στην παραμεθόριο αυτή περιοχή αποτελεί την κύρια απασχόληση και τη βασική πηγή εισοδήματος των κατοίκων. Η καλύτερη άμυνα της χώρας είναι η οικονομική ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών και η συγκράτηση του πληθυσμού σ' αυτές και επειδή οι ΕΛΓΑ για τυπικούς κανονιστικούς λόγους δεν αποζημιώνουν αυτή την πραγματική καταστροφή".

ΖΥΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Τρία χρόνια σε παράγκες οι νεοπρόσφυγες

Εδώ και τρία χρόνια έχει σταματήσει το έργο κατασκευής των κατοικιών στον οικισμό των νεοπροσφύγων, που βρίσκεται στην περιοχή του Ζυγού στο Νομό Καβάλας.Η εργολάβος κοινοπραξία εταιριών, λόγω μη πληρωμής της από το κράτος, έχει δεσμεύσει τα ακίνητα, αρνείται να τα παραδώσει στους δικαιούχους, ενώ ήδη έχει προσφύγει στα δικαστήρια. Αποτέλεσμα; Οι 113 κατοικίες που έχουν θεμελιωθεί, είναι ακόμα ημιτελείς και δεν μπορούν να δοθούν στις οικογένειες των νεοπροσφύγων, που έχουν πραγματικά ανάγκη στέγης.

Το θέμα αυτό έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,οι οποίοι επισημαίνουν πως η έλλειψη έργων υποδομής κάνει ακόμα χειρότερες τις συνθήκες διαβίωσης των νεοπροσφύγων, ενώ είναι ορατή η καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου στον οικισμό. "Η πλειοψηφία από τις 228 δικαιούχους οικογένειες κατοικεί σε παράγκες και έχει πολύ χαμηλό εισόδημα. Ορισμένες, μάλιστα, από αυτές έχουν προσφύγει στο ΣτΕ", τονίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Ταυτόχρονα, οι νεοπρόσφυγες καταγγέλλουν ότι αν και υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα, δεν προβλέπεται με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των κατοικιών και ποιος θα επιβαρυνθεί τη δαπάνη, αφού εφαρμόζεται το καθεστώς του χρησιδανείου. Ακόμη καταγγέλλουν ότι είναι δεδομένη η κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει στη διανομή των ημιτελών κατοικιών και μάλιστα να το πράξει αυτό με ανισότιμα κριτήρια και νομικά τεχνάσματα, προς όφελος των οικογενειών που σιωπούν και δε διαμαρτύρονται δημόσια γι' αυτό το διοικητικό χάος!

Τέλος, οι νεοπρόσφυγες καταγγέλλουν ότι από την πλευρά της κυβέρνησης και των ανθρώπων του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ) κατευθύνονται πολύμορφες μεθοδεύσεις και ότι πρόσφατα - μετά την έκδοση της με αριθμό 8/23.6.99 εγκυκλίου του προέδρου του ΔΣ του ΕΙΥΑΠΟΕ - ακόμη και υπάλληλοι του Ιδρύματος με φορτικότατες παρενοχλήσεις εξωθούσαν ομογενείς να υπογράψουν τις "αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος", που τυπικά προαπαιτούνται για την παράνομη, όπως ισχυρίζονται, διανομή των 113 ημιτελών κατοικιών.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτη, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να λυθεί το αδιέξοδο στο πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης του ΕΙΥΑΠΟΕ, για όλους τους δικαιούχους, "ισότιμα, χωρίς δυσμενείς νομικές συνέπειες σε βάρος του δημοσίου για τις οποίες έχουν επιφυλαχτεί εγγράφως οι νεοπρόσφυγες, καθώς και χωρίς πρόκληση κοινωνικής αναταραχής".

ΗΜΑΘΙΑ
Προβλήματα για την πρόωρη συνταξιοδότηση

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες αγρότες του Ν. Ημαθίας κατά την εφαρμογή του καν. 2079/92 που αφορά την ένταξη δικαιούχων στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης, επισημαίνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Σταύρος Παναγιώτου.

Το πρόβλημα, όπως τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, δημιουργείται από το γεγονός ότι τα αρμόδια όργανα της ΑΤΕ δεν κάνουν αποδεκτά ως δικαιολογητικά, τα αντίγραφα των ετήσιων δηλώσεων εισοδήματος των αγροτών, που είναι θεωρημένα από τις ΔΟΥ, επειδή οι διαταγές του υπουργείου αναφέρονται στα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, των οποίων όμως η έκδοση καθυστερεί.

"Με δεδομένο, όμως, ότι οι ΔΟΥ αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο με την έλλειψη προσωπικού όσο και με την εφαρμογή του προγράμματος ΤΑΧΙS, είναι άγνωστο πότε θα σταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα", υπογραμμίζεται στην Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας, τι μέτρα θα πάρουν για τη λύση του προβλήματος, δεδομένου ότι η ισχύς του σχετικού κανονισμού παύει στο τέλος του έτους.

"Ο αγώνας είναι για μας μονόδρομος, ενώ μοναδική ελπίδα είναι η κοινή δράση μας με τους μικρομεσαίους της πόλης, τους άνεργους και τη νεολαία",

τόνισε ο Βαγγέλης Μπούτας στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού Καρδίτσας

Στα όρια της εξαθλίωσης οδηγεί τους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας η αντιαγροτική πολτιική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ