ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Οι παραιτήσεις υπουργών επιβεβαιώνουν την κατάσταση αποτυχίας, δηλώνει ο Α. Κυπριανού, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ

Ορκίζονται, σήμερα, ενώπιον του Προέδρου της Κύπρου, Γλ. Κληρίδη, οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης που όρισε χτες ο Πρόεδρος ως αντικαταστάτες των παραιτηθέντων, πρώην υπουργών. Υπουργός Αμυνας ορίστηκε ο Σωκράτης Χάτσικος,υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων ο Αβέρωφ Νεοφύτου,Υγείας ο Φροίξος Σαββίδης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

Επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι ο αποχωρών υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής, αποδέχτηκε πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανάληψη νέων, εξίσου σοβαρών κρατικών καθηκόντων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σολωμής θα αναλάβει την προεδρία του Εφορευτικού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση και στο κόμμα του Κληρίδη, το ΔΗΣΥ, σε συνέντευξή του ο Αντρος Κυπριανού, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ,δήλωσε ότι παρουσιάζουν "εικόνα αποσύνθεσης, έντονων αντιπαραθέσεων και δολοπλοκιών και καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας". Ο Αντρος Κυπριανού ανέφερε πως οι παραιτήσεις του υπουργού Αμυνας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, καθώς και οι δηλώσεις, στις οποίες προέβησαν κατά την παραίτησή τους επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα κατά διαστήματα έχει καταγγείλει το ΑΚΕΛ. "Η κυβέρνηση Κληρίδη και ο συγκυβερνών ΔΗΣΥ έχουν αποτύχει πλήρως σ' όλους τους τομείς, ενώ οδηγούν και στην καταρράκωση των θεσμών και αξιών της κυπριακής κοινωνίας", τόνισε ο Αντρος Κυπριανού.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας τα όσα ο παραιτηθείς κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Σερέζης ανέφερε σχετικά με τις αντιδράσεις του ΔΗΣΥ σε δηλώσεις του για το πραξικόπημα κατά του Μακάριου, είπε ότι αυτά αποδεικνύουν τη διγλωσσία που χαρακτηρίζουν το κόμμα αυτό γύρω από τα θλιβερά γεγονότα που οδήγησαν στη σύγχρονη τραγωδία της Κύπρου, για να προσθέσει πως: "Η πολιτική της κάλυψης που πρόσφεραν κυβέρνηση και ΔΗΣΥ στους πραξικοπηματίες προκαλεί σύγχυση και στοχεύει στη λήθη ιστορικών γεγονότων. Η ιστορική λήθη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανάληψη εγκληματικών ενεργειών σε βάρος του κράτους που θα έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για το λαό και τον τόπο", συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο της συμμετοχής του ΑΚΕΛ σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, ο Α. Κυπριανού επισήμανε πως το ΑΚΕΛ επιδιώκει τη δημιουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης, αλλά δε θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση Κληρίδη, γιατί διαφωνεί και με το πρόσωπο, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης και με την πολιτική, που ασκεί η κυβέρνηση αυτή σημειώνοντας ότι "μας χωρίζουν τεράστιες διαφορές".

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα πρέπει να παραιτηθεί ο Γλ. Κληρίδης, το στέλεχος του ΑΚΕΛ, είπε ότι αυτό είναι θέμα του ίδιου του Προέδρου, ο οποίος "θα πρέπει να δει κατά πόσον η πολιτική που ακολουθεί έχει αποδώσει, κατά πόσον ανταποκρίνεται σε αυτά που ζητά ο κυπριακός λαός και να πάρει τις αποφάσεις του".

Εκδηλώσεις Παμμικρασιατικού

Αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή 29 Αυγούστου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Μικρασιάτικα '99" που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων στην πλατεία Ελευθερίας στη συνοικία Προσφυγικά της Πάτρας. Το πρόγραμμα των πολυποίκιλων εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

- Σήμερα, Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. παράσταση Καραγκιόζη. Στις 9.30 μ. μ. χαιρετισμός από εκπρόσωπο του σερβικού λαού, χοροί από το Χορευτικό Σύλλογο Ζαβλανίου. Στις 10.30 μ.μ. συναυλία από το λαϊκό συγκρότημα "ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ".

- Αύριο Πέμπτη στις 8.30 μ.μ. παραδοσιακοί χοροί. Στις 9.15 μ.μ. ομιλία για εργατικά ζητήματα. Στις 10 μ.μ. συναυλία με το συγκρότημα του Μάκη Παπαδόπουλου "MAKIS AND THE ONE TON. BAND".

- Την Παρασκευή 27 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. ομιλία με θέματα που αφορούν τις γυναίκες. Στις 9.15 μ.μ. χοροί από όλη την Ελλάδα με το χορευτικό του Παμμικρασιατικού. Στις 10 μ.μ. συναυλία με το συγκρότημα της 2ης Κοινότητας Προσκόπων Αχαϊας "ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ".

- Το Σάββατο 28 Αυγούστου στις 8.40 μ.μ. ποντιακοί χοροί από το χορευτικό του Παμμικρασιατικού. Στις 9.15 μ.μ. χαιρετισμός του Προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας. Στις 9.45 μ.μ. ομιλία με θέμα τα ναρκωτικά. Στις 10.15 μ.μ. συναυλία με παραδοσιακά λαϊκά τραγούδια με το συγκρότημα "ΑΠΟΛΛΩΝΕΣ".

- Την Κυριακή 29 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. αναφορά στην ανάπλαση και στα προβλήματα της πλατείας Ελευθερίας. Στις 8.45 μ.μ. ομιλία για την Παιδεία. Στις 9 μ.μ. χαιρετισμός από τις αρχές και τον πρόεδρο του Παμμικρασιατικού. Στις 10.15 μ.μ. συναυλία με το συγκρότημα "Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ".

Εκτός της κεντρικής εξέδρας θα λειτουργούν περίπτερα έκθεσης βιβλίου και ταβέρνα, ενώ θα υπάρξει και λαχειοφόρος αγορά.

Εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας

Καταγγελία της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ

Αναβίωση των "γιορτών μίσους" και επιστροφή σε εποχές της πιο μαύρης αντίδρασης επιχειρεί η Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού διοργανώνοντας σε διάφορες περιοχές εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας της εμφυλιοπολεμικής περιόδου. Το χειρότερο, είναι ότι τέτοιες εκδηλώσεις, σ' ορισμένες περιπτώσεις όπως, π.χ., στη Δράμα, πλαισιώνονται από τοπικούς άρχοντες της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που προκαλεί την πλέον αλγεινή εντύπωση στους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Δράμας Κ. Ευμοιρίδης και Μ. Τζίμας, αντίστοιχα, φιγουράρουν με τις υπογραφές τους σε σχετική πρόσκληση - εκδήλωσης "για την 50ή επέτειο της ημέρας της Νίκης... κατά των ξενοκίνητων στο Γράμμο και το Βίτσι"! Ενώ στην ανακοίνωση των Απόστρατων τονίζεται, προκλητικά, από τους ανιστόρητους: "Η νίκη του Γράμμου και του Βίτσι έσωσαν τη Μακεδονία μας από την αυτονόμησή της και τη Χώρα μας από τη σλαβική εισβολή"!

Ανάλογη εκδήλωση οργανώνει και το παράρτημα Εδεσσας της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, με αφορμή "τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ημέρα λήξεως του νικηφόρου αγώνος των Εθνικών Δυνάμεων κατά των ξενοκίνητων κομμουνιστοσυμμοριτών". Τη σχετική πρόσκληση με την οποία επιχειρείται η πλαστογράφηση της πραγματικής ιστορίας, απέστειλε στον Τύπο ο ταξίαρχος ε.α. Βασίλειος Τσιγάνης. Ο... κομμουνιστοφάγος ταξίαρχος φαίνεται να αγνοεί το γεγονός ότι στην αιματηρή αυτή εμφύλια σύγκρουση, αν κάποιοι πολέμησαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας και τη δημοκρατία, αυτοί ήταν οι άνδρες και αξιωματικοί του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αυτοί μάχονταν για να απαλλάξουν την πατρίδα από τα δεινά της αγγλικής και αργότερα αμερικανικής κηδεμονίας, για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του. Ενώ, η αντίθετη πλευρά, ενεργούσε υπό τον... Αμερικανό αρχιστράτηγο Βαν Φλιτ, στον οποίο, σε μια εκδήλωση ακραίας υποτέλειας, παρουσίαζαν: "Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας"!

Η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ

Την ενέργεια αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, που σημειώνει πως "μας γυρνά σε παλιότερες καταδικασμένες εποχές, χωρίζει το λαό σε "εθνικόφρονες" και "μιάσματα" και, το κυριότερο, επιδιώκει να αντιστρέψει την ιστορική πραγματικότητα του εμφυλίου πολέμου και του δίκαιου αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Τότε και τώρα, ο λαός πάλευε ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή και η καλύτερη τιμή για τα θύματα του Εμφυλίου είναι η συνέχιση αυτού του αγώνα", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να απομονώσει τα θλιβερά υπολείμματα του παρελθόντος, καταδικάζοντας παράλληλα τη στάση της κυβέρνησης που στην πράξη ανέχεται παρόμοιες προκλήσεις".

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Πρόγραμμα προφεστιβαλικών εκδηλώσεων

Συνεχίζει το ταξίδι του στην Ελλάδα το 25ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", με πλήθος εκδηλώσεων σε πόλεις και χωριά, ενώ παράλληλα προχωράει η προετοιμασία των κεντρικών διημέρων στις μεγάλες πόλεις. Αυτό το Σαββατοκύριακο 28 - 29/8 θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό διήμερο φεστιβάλ της Κομοτηνής και μέχρι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω προφεστιβαλικές:

  • Σήμερα, Τετάρτη 25/8:

- Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης,με ομιλητή τον Λάζαρο Μπάμπα,μέλος του ΚΣ.

- Στον Παλαμά Καρδίτσας,στον Κόκκινο Πύργο Τρικάλων.

  • Την Πέμπτη 26/8:

- Στου Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, με θέμα "Παιδεία".

- Στο Λευκό Πύργο και στην κεντρική πλατεία Εύοσμου.

  • Την Παρασκευή 27/8:

- Στην Ιερισσό Χαλκιδικής,με ομιλητή τον Κώστα Ψυχογιό,μέλος του ΚΣ.

- Στο Κιλκίς,με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη,μέλος του ΚΣ.

- Στο Κορδελιό,με θέμα "Ειρήνη".

- Στα Κίμινα Θεσσαλονίκης,με θέμα "Παιδεία".

- Στο Δημοτικό Κήπο της Δράμας,στο Φιλότα Φλώρινας,στο Λιτόχωρο,κι ακόμα στην Κορώνη και στην Αλίαρτο.

Περιοδεία - συγκέντρωση

Περιοδεία σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και χώρους συγκέντρωσης ροδάκινων θα πραγματοποιήσει, αύριο Πέμπτη 26 Αυγούστου, ο Γιάννης Πατάκης,αγροτικό στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ στις 9 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Νάουσα.

Από τις 10.30 το πρωί Ο Γ. Πατάκης θα επισκεφθεί το ΓΠΣ, τη ΣΕΠΟΠ και το συνεταιρισμό Βέρμιο στη Νάουσα. Στη συνέχεια θα περιοδεύσει στο χώρο συγκέντρωσης ροδάκινων του συνεταιρισμού Βέροιας,στον Τριπόταμο,στον Αγ. Γεώργιο και τα Μονόσπιτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ