ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Η αποφασιστικότητα έφερε... παράταση!

Σε νέο κύκλο συναλλαγής με τις εταιρίες πετρελαιοειδών μπαίνει η κυβέρνηση

Για μια ακόμα βδομάδα παραπέμπεται το θέμα της λήψης πρακτικών μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών στα καύσιμα, καθώς χτες η κυβέρνηση έδωσε νέα παράταση στις εταιρίες πετρελαιοειδών να προσαρμόσουν τις τιμές τους στα... συμφωνηθέντα - υποτίθεται - επίπεδα. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη διαπιστώσει την κοροϊδία και την πρόκληση των εταιριών να κινηθούν γύρω από τα όρια των ενδεικτικών τιμών, οι κυβερνώντες αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά δέσμιοι της δικής τους πολιτικής, που προσφέρει πλήρη ελευθερία (δηλ. ασυδοσία) στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών. Ετσι, χτες ο Ε. Βενιζέλος προσέφερε στις εταιρίες καυσίμων ακόμα πέντε μέρες παρά το γεγονός ότι όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει,σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου του από τις τιμοληψίες "η εικόνα δεν είναι καλή". Σύμφωνα με τον υπουργό αν μέχρι και το Σαββατοκύριακο δεν έχουν προσαρμοστεί οι τιμές στα επίπεδα που είχαν "συμφωνηθεί" από την προηγούμενη βδομάδα,θα οριστεί πλαφόν.

Χτες ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή την προαναγγελθείσα από προχτές τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται μια σειρά δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα. Παρά το ότι ο ίδιος τη διαφήμιζε σαν "ριζική αλλαγή, συστηματοποίηση και ολοκλήρωση της νομοθεσίας που διέπει τη διακίνηση των πετρελαιοειδών", στην πραγματικότητα αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη των εταιριών και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τις υψηλές τιμές στις οποίες αγοράζουν οι καταναλωτές τα καύσιμα για να γεμίζουν τα ταμεία των εταιριών. Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

  • Τα διυλιστήρια και οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών θα πρέπει να γνωστοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι ex factory τιμές.
  • Η ισχύς του πλαφόν επιμηκύνεται από σαράντα σε εξήντα μέρες.
  • Με τον καθορισμό πλαφόν στις τιμές καταναλωτή θα καθορίζονται και περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια, τις εταιρίες και τα πρατήρια.
  • Σε περίπτωση παραβίασης του πλαφόν - αν και όταν επιβάλλεται - που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, επιβάλλονται πρόστιμα στα διυλιστήρια και στις εταιρίες εμπορίας από δέκα μέχρι εκατό εκατ. δρχ. και σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο μπορεί να τριπλασιαστεί, ενώ στους πρατηριούχους από ένα μέχρι δέκα εκατ. δρχ. και σε περίπτωση υποτροπής προβλέπεται διπλασιασμός. Στις εταιρίες και στους πρατηριούχους μπορεί να αφαιρεθεί προσωρινά ή οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει να χρησιμοποιεί μόνο πυροσβεστικού χαρακτήρα ρυθμίσεις για τη συγκράτηση των τιμών - και μόνο την προσωρινή - και όχι για να προστατεύσει τις τσέπες των καταναλωτών αλλά για να πετύχει τους στόχους που επιβάλλει η πολιτική της όπως στην προκειμένη περίπτωση, τον πληθωρισμό που αυτό το διάστημα απειλείται από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Πάντως, ας σημειωθεί ότι και χτες, μία βδομάδα μετά τη "συμφωνία" μεταξύ υπουργείου και εταιριών, να μειωθούν οι τιμές σε μέσα επίπεδα στις 212,3 και 228,2 δρχ. το λίτρο στην αμόλυβδη και τη σούπερ βενζίνη αντίστοιχα, οι τιμές που επικρατούσαν στα περισσότερα πρατήρια στην Αττική κινούνταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο κέντρο της Αθήνας - όπου όπως κατά καιρούς διατείνεται η κυβέρνηση "λειτουργεί ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή" - υπάρχουν πρατήρια όπου η σούπερ έφτανε χτες στις 241 δρχ. και η αμόλυβδη τις 224 δρχ. το λίτρο!


ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ανησυχία, προκαλεί ο καλπασμός

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε και χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου. Νέες ζημιές για τις "περιφερειακές" μετοχές

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στους περισσότερους αρμόδιους παράγοντες η νέα αισθητή αύξηση που σημείωσε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Ο δείκτης σκαρφάλωσε στις 5.224,2 μονάδες που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,32, ωστόσο ο ένας μετά τον άλλο οι εμπλεκόμενοι στις χρηματιστηριακές συναλλαγές δηλώνουν αδυναμία ακόμα και να αναλύσουν τα δεδομένα, ώστε να διατυπώσουν κάποιες εκτιμήσεις για τις προοπτικές των τιμών στο αμέσως επόμενο διάστημα. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση συνεχίστηκε η λεγόμενη στροφή του ενδιαφέροντος προς τα "βαριά χαρτιά". Ετσι, ο Δείκτης FTSE, στον οποίο υποτίθεται πως συμμετέχουν οι "20 καλύτερες μετοχές" της οδού Σοφοκλέους, σημειώσει αύξηση της τάξης του 4,78%! Ολα αυτά βέβαια είναι η μια πλευρά του ζητήματος. Η άλλη συνδέεται με τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των μετοχών που παρά τις ανοδικές τάσεις σημείωσαν και χτες ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 303 μετοχές που διακινήθηκαν οι 175 έκλεισαν με ζημιές. Πρόκειται για τις μετοχές που χαρακτηρίζονται ως "περιφερειακές" και οι περισσότερες εκ των οποίων έκλεισαν χτες με δεκάδες χιλιάδες ανεκτέλεστες εντολές για πωλήσεις.

Πάντως το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτών των ημερών είναι η έκδηλη αμηχανία διαφόρων αρμοδίων παραγόντων για την πορεία των τιμών. Η ανησυχία τους, ουσιαστικά, συνδέεται με το έντονο πλέον ενδεχόμενο εμφάνισης μιας τέτοιας "διόρθωσης" των τιμών, που θα ρίξει το Δείκτη πολύ κάτω από τις 5.000 μονάδες. Οπως εκτιμούν, κάτι τέτοιο θα "διώξει" ουσιαστικά από το ναό του κέρδους χιλιάδες ανυποψίαστους παίχτες, που στην εικόνα της απότομης πτώσης των τιμών θα επιδιώξουν να ξεφορτωθούν τις μετοχές τους, ώστε να αποφύγουν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστικό ότι γνωστοί χρηματιστές της Αθήνας σχεδόν... διαμαρτύρονται για την ξέφρενη πορεία των τιμών περί τις 5.000 μονάδες, μιλώντας χαρακτηριστικά για "ευτυχές γεγονός που θα μας έκανε ευτυχέστερους αν ερχόταν λίγο αργότερα"...

Το ύψος των συναλλαγών που κινήθηκε και χτες σε αστρονομικά επίπεδα, διαμορφώθηκε στα 320 δισεκατομμύρια δραχμές! Ενδεικτικό του αμόκ που έχουν προκαλέσει οι επιτήδειοι για το χρηματιστηριακό τζόγο, είναι ότι η αξία των συναλλαγών των τριών πρώτων ημερών της βδομάδας που διανύουμε, είναι περίπου ίση με την αξία των συναλλαγών ολόκληρου του περσινού Αυγούστου!

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε ο κλάδος των τραπεζών (6,1%) και τη μεγαλύτερη μείωση ο κλάδος των εταιριών επενδύσεων (-3,3%). Τέλος, ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου φέρεται αυξημένος κατά 78,9%...


ΔΕΠΑ
"Σύμβουλος" για την πρόσληψη συμβούλου...

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τον τρόπο που η κυβέρνηση μεθοδεύει την πλήρωση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρία

Την υπουργική απόφαση με την οποία προκηρύχτηκε η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ ΑΕ και ουσιαστικά ανατέθηκε σε εταιρία συμβούλων η επιλογή, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Μπ. Αγγουράκης.Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν μεταξύ άλλων για ποιο λόγο κρίθηκε αναγκαία η τοποθέτηση ιδιώτη συμβούλου και επίσης ζητούν να κατατεθεί μεταξύ άλλων η έκθεση της εταιρίας συμβούλων. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων έχει ως εξής:

"Με την ΑΠ 013/Β/18090/10-12-1998 Απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης προκηρύχτηκε η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ ΑΕ. Η επιλογή του ως άνω διευθύνοντος συμβούλου ανατέθηκε ουσιαστικά σε εταιρία συμβούλων που θα "βοηθούσε" τους υπουργούς στην αξιολόγηση των υποψηφίων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί:

  • Ποιος ο λόγος ανάγκης ιδιώτη συμβούλου για τόσο απλά θέματα, όπως ο έλεγχος π. χ. του πτυχίου ΑΕΙ; Θεωρούν ότι οι υπάλληλοι των υπουργείων τους είναι τόσο χαμηλού επιπέδου που δεν μπορούν να αξιολογήσουν τις αιτήσεις; Με αυτή τη λογική προωθούν την "ιδιωτικοποίηση" ακόμη και των πλέον απλών εργασιών του δημοσίου;
  • Ποιος από τους υποψηφίους επιλέχτηκε από τον σύμβουλο και αν η πρότασή του έγινε δεκτή ή οι υπουργοί επέλεξαν άλλον;

Να κατατεθούν επίσης από τους κ. κ. υπουργούς μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής τα παρακάτω έγγραφα:

α) Ολες τις αιτήσεις των υποψηφίων με τα συνημμένα δικαιολογητικά τους. β) Την έκθεση της εταιρίας συμβούλων.

γ) Την απόφαση των υπουργών για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ και το σκεπτικό υιοθέτησης ή απόρριψης της πρότασης της εταιρίας συμβούλων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ