ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
Να φύγει το στρατηγείο των ΝΑΤΟικών φονιάδων

Η Επιτροπή κατά του Πολέμου,που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας και στην οποία συμμετέχουν δευτεροβάθμιες οργανώσεις - Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδία ΕΒΕ - επιστημονικοί σύλλογοι, εργατικά συνδικάτα και πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς της Λάρισας, καλεί όλους τους φορείς και το λαό της Θεσσαλίας να πάρει μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο, την ερχόμενη Τρίτη, 31 Αυγούστου, στον Τύρναβο,για ν' απαιτήσει να φύγει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ από την περιοχή και γενικότερα από τη χώρα μας. Καλεί κάθε Θεσσαλό πατριώτη, σε όποιο κοινωνικό και πολιτικό χώρο κι αν ανήκει, να πάρει τη σωστή θέση απέναντι στο ΝΑΤΟ και στη λειτουργία των στρατηγείων του, να συμμετάσχει δυναμικά στο συλλαλητήριο, στηρίζοντας ενεργά το αντιΝΑΤΟικό, αντιπολεμικό μέτωπο του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, να καταδικάσει την πολιτική υποταγής στον ιμπεριαλισμό και συνενοχής με το ΝΑΤΟ, που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία φέρει ιστορικές ευθύνες για την παράδοση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας στους "συμμάχους και εταίρους".

Η εκδήλωση της προσεχούς Τρίτης - συνέχεια και κορύφωση των αγωνιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη βδομάδα που πέρασε στη Λάρισα - θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., με συγκέντρωση στην πλατεία του Τυρνάβου και στη συνέχεια θ' ακολουθήσει πορεία που θα φτάσει στο στρατόπεδο "Σχοινά", όπου θα λειτουργήσει το χερσαίο ΝΑΤΟικό στρατηγείο.Εκεί οι διαδηλωτές θα δηλώσουν την αντίθεσή τους στα στρατηγεία και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την πάλη για την εκδίωξή τους από τη χώρα μας.

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης, η Επιτροπή κατά του Πολέμου είχε συναντήσεις με τον νομάρχη Λάρισας και δημάρχους του νομού, καθώς και με εκπροσώπους πολλών μαζικών φορέων της περιοχής. Ολοι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των φορέων - πλην του νομάρχη Γ. Φλώρου,που κατηγόρησε μεν το ΝΑΤΟ, αλλά... υποστήριξε τη φιλοΝΑΤΟική πολιτική της κυβέρνησης και αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο - δήλωσαν τη συμπαράσταση και συμπαράταξή τους στον αγώνα για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ελλάδας. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ναυλώνει λεωφορείο για τη μεταφορά των εργαζομένων στο χώρο του συλλαλητηρίου, η αναχώρηση του οποίου από το Εργατικό Κέντρο για την πλατεία του Τυρνάβου θα γίνει στις 6 μ.μ. της Τρίτης.

ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
"Μπάστακας" του ΝΑΤΟ στο κέντρο της Ελλάδας

Την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Σεπτέμβρη, ξεκινάει η λειτουργία του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Οκτώβρη και πιθανόν σ' αυτά να παρευρεθεί και ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, άλλοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας. Το χερσαίο στρατηγείο θα εγκατασταθεί σε ιδιόκτητο κτίριο του ΝΑΤΟ στο στρατόπεδο "Σχοινά" του Τυρνάβου - σε πρώτη φάση τα στελέχη του θα στεγάζονται σε εγκαταστάσεις της Στρατιάς - και το αεροπορικό θα εγκατασταθεί στο Κουτσόχερο,ενώ προσωρινά και μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα εγκατάστασής του εκεί, θα λειτουργεί μέσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). Τα δυο μαζί αποτελούν το ΝΑΤΟικό Υποστρατηγείο της Λάρισας,ένα από τα τέσσερα υποστρατηγεία της Συμμαχίας - τα άλλα τρία εδρεύουν στη Σμύρνη της Τουρκίας, στη Βερόνα της Ιταλίας και στη Μαδρίτη της Ισπανίας - που υπάγονται στο Στρατηγείο της Νάπολης,το οποίο διοικείται από τον Αμερικανό ναύαρχο Ελις,διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, υπό τις διαταγές του οποίου τίθενται οι διοικητές των υποστρατηγείων.

Στο Υποστρατηγείο της Λάρισας, διοικητής ανέλαβε ο Ελληνας αντιστράτηγος Εμμ. Μαντζάνας,με υποδιοικητές τον Τούρκο υποστράτηγο Γιαλτσίν Μετίν Γιαβούζ - ο οποίος ήδη βρίσκεται στη Λάρισα - κι έναν Αμερικανό αξιωματικό, που θα κάνει, ουσιαστικά, το "κουμάντο". Το Υποστρατηγείο θα στελεχώνεται από 117 αξιωματικούς, 76 υπαξιωματικούς, 158 στελέχη ΝΑΤΟικής επικοινωνίας, 122 στρατιώτες της Διεύθυνσης Υποστήριξης που θα το φρουρούν και 22 άτομα ως πολιτικό προσωπικό.

Αμέσως με την έναρξη της λειτουργίας του, την 1η Σεπτέμβρη, διενεργεί και την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του, προετοιμάζοντας τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση,που θα διεξαχθεί στις αρχές του Δεκέμβρη, στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Υπό αμφισβήτηση η ελληνική
κυριαρχία στο Αιγαίο

Με βάση τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ που υλοποιείται με τη λειτουργία των στρατηγείων καταργούνται τα εθνικά επιχειρησιακά όρια. Το Στρατηγείο της Νάπολης θα κανονίζει "κατά το δοκούν" ποιο από τα υποστρατηγεία και πού θα έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι το Υποστρατηγείο της Λάρισας, που βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους, δεν καλύπτει, κατ' ανάγκην και την ελληνική επικράτεια. Το Στρατηγείο της Νάπολης μπορεί να παραχωρήσει τον επιχειρησιακό έλεγχο, για παράδειγμα στο Αιγαίο, στους Τούρκους, μέσω του Υποστρατηγείου της Σμύρνης. Αλλωστε, πριν λίγο καιρό, οι Τούρκοι διαμήνυσαν προς την ελληνική κυβέρνηση - μέσω Αμερικανού αξιωματούχου του ΝΑΤΟ - την απαίτησή τους να έχουν αυτοί τον επιχειρησιακό έλεγχο στο μισό, σχεδόν, Αιγαίο και, μάλιστα, πάνω από 15 ελληνικά νησιά και δεκάδες ελληνικές βραχονησίδες.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι με τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ η ελληνική εθνική κυριαρχία τίθεται υπό διαρκή αμφισβήτηση, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τους Αμερικανούς και το όργανό τους, το ΝΑΤΟ. Η θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, που μέχρι τώρα ελεγχόταν από τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς είναι μια περιοχή διάσπαρτη από ελληνικά νησιά, μετατρέπεται σε περιοχή ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας, με επικυριάρχους τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Και είναι η πρώτη φορά, από τότε που το ελληνικό κράτος απέκτησε τα σημερινά όριά του, που ο χώρος του Αιγαίου, περιλαμβανομένων και των ελληνικών νησιών, καθώς και των διαδρόμων επικοινωνίας μ' αυτά από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν ελέγχεται επιχειρησιακά από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ετσι, με τη λειτουργία του Υποστρατηγείου της Λάρισας, τον προσανατολισμό και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, η χώρα μας προσαρμόζεται στη Νέα Δομή και στις απαιτήσεις του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ και συμμετέχει, ουσιαστικά στην υλοποίηση των τυχοδιωκτικών σχεδίων της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας.

Οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του
Η συζήτηση που διοργάνωσε η Επιτροπή Κατά του Πολέμου στη Λάρισα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση - την οποία παρακολούθησαν με προσοχή και συμμετείχαν με ερωτήσεις, εκατοντάδες Λαρισαίοι - με θέμα "ο ρόλος των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία τους στην εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Λάρισας, καθώς και στο φυσικό περιβάλλον", έγινε, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας. Τη συζήτηση διοργάνωσε η Επιτροπή Κατά του Πολέμου και πήραν μέρος, η Λιάνα Κανέλλη,δημοσιογράφος, ο Ζήσης Παπαδημητρίου,καθηγητής κοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης,αναπληρωτής καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με συντονιστή τον Χρήστο Χαλκιά,στέλεχος της Επιτροπής Κατά του Πολέμου.

Στην εισήγησή της η Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε στο ρόλο της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ, το οποίο - όπως είπε - μέσω της στρατιωτικής δύναμης θέλει να ελέγχει τους δρόμους του πετρελαίου, του νερού και των μεταφορών στην περιοχή της Ευρασίας, ώστε να εξασφαλίζει τον παγκόσμιο πλούτο για τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, υπογραμμίζοντας και τις επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία των στρατηγείων του στην εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ελλάδας. Επισήμανε δε, τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν τα στρατηγεία και για την καταστολή των λαϊκών αγώνων στην περιοχή της Θεσσαλίας και γενικότερα της χώρας μας. "Μοιράζω φόβους και καλώ σε αντίσταση", είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: "ή θα πάρουμε τους ΝΑΤΟικούς παραμάζωμα, ή θα μας πάρουν οι πρόγονοί μας στο κατόπι".

Στις επιπτώσεις που θα έχει η παρουσία και δράση του στρατηγείου στην κοινωνική ζωή της περιοχής, αναφέρθηκε ο Ζήσης Παπαδημητρίου, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις των ΝΑΤΟικών έναντι των ντόπιων θα είναι σχέσεις εξουσιαστών προς εξουσιαζομένους, μ' αποτέλεσμα να υπάρξουν προστριβές και αντιπαραθέσεις, ενώ θα γίνει προσπάθεια ν' αλλοιωθούν πατριωτικές ελληνικές συνειδήσεις.

Τα όπλα και ειδικότερα το εξασθενημένο ουράνιο των βολίδων και άλλα τοξικά (PSB, "κλοφέν" κ.ά.), τα οποία θα συγκεντρωθούν στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου, θα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής, ενώ θ' αποτελούν συνεχή κίνδυνο για μεγάλη οικολογική καταστροφή, σε περίπτωση νέας πολεμικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, σημείωσε ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ