ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το θαύμα δεν έγινε...
  • Απέτυχε η αγωνιώδης αναζήτηση ενός επιζώντα στο Γκολτσούκ
  • Η βροχή και οι μετασεισμοί κάνουν τα πράγματα χειρότερα
  • Στους 14.559 οι νεκροί

ΓΚΟΛΤΣΟΥΚ.-

Το "θαύμα" δεν έγινε. Παρά την επιμονή του εκπαιδευμένου σκυλιού ενός σωστικού συνεργείου και αυτό που μέλη του νόμισαν ότι ήταν "η φωνή ενός επιζώντα" από το σεισμό, 17 ημέρες μετά, δε βρέθηκε τίποτα στα συντρίμμια και η τελευταία έρευνα για την εξεύρεση ενός επιζώντα τερματίστηκε.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα για τους ζωντανούς, η καταρρακτώδης βροχή συνέχιζε χτες να πέφτει. Μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν ότι η βροχή αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες στην περιοχή.

Στις πληγείσες πόλεις ο τρόμος συνεχιζόταν, καθώς αναφέρονταν και νέοι μετασεισμοί, μεγέθους έως 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με πρόσφατο επίσημο απολογισμό, ο μεγάλος σεισμός στοίχισε τη ζωή 14.559 ανθρώπων και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 24.093.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν πως χιλιάδες θύματα βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια των δεκάδων χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν από το σεισμό. Λεπτομερής καταγραφή των αγνοουμένων δεν έχει γίνει, αλλά εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 35.000 ανθρώπων.

Φιλολογία περί "ένταξης στην ΕΕ"

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ είπε χτες ότι θα ασκήσει πιέσεις, για την επίσημη αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το Σαββατοκύριακο, αλλά πρόσθεσε ότι "πρέπει να γίνει πολλή δουλιά", πριν η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Κουκ θα ζητήσει επίσης από τους Ευρωπαίους υπουργούς γενναία οικονομική υποστήριξη προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός. Ο Κουκ είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ ότι η διεθνής συμπάθεια που προκάλεσε ο σεισμός πρέπει να παράσχει τη βάση για μια νέα αρχή στις σχέσεις Αγκυρας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία. "Θα υποστηρίξω", είπε, "ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να αναγνωρίσει τη νέα κατάσταση στην Τουρκία και την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να απαντήσει γενναιόδωρα και κατάλληλα για την οικονομική ανόρθωση της Τουρκίας".

Οσμάν Οτσαλάν: "σταματάμε"

Χτες ο αδελφός του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Οσμάν, δήλωσε ότι το ΡΚΚ "προτίθεται να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα", αν αρχίσει μια αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία.

ΡΩΣΙΑ
Ολα για τα δάνεια του ΔΝΤ...

ΜΟΣΧΑ. -

Αντιδράσεις ξεσήκωσαν στη Μόσχα οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Λόρενς Σάμερς, ότι δε θα επιτρέψει να δοθεί νέο δάνειο στη Ρωσία, αν η τελευταία δε δώσει λεπτομερή στοιχεία πού θα πάνε τα χρήματα και πού πήγαν αυτά των προηγούμενων δανείων. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς Μιχαήλ Ζαντόρνοφ, δήλωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ στη Ρωσία εκτιμά πως "τα οικονομικά αποτελέσματα στη Ρωσία συνάδουν πλήρως με τους στόχους που έθεσε το ΔΝΤ για το 1999". Από τη μεριά του, ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βίκτορ Κριστένκο, διαβεβαίωσε ότι "τα κεφάλαια που εμπλέκονται στο σκάνδαλο δεν προέρχονται από τα δάνεια του εξωτερικού ή από το δημόσιο προϋπολογισμό" και ότι "η ρωσική κυβέρνηση είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι δεν έγινε κατάχρηση των δανείων". Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις φαίνονται ανάγλυφα στον ρωσικό Τύπο, ο οποίος σύσσωμος καταγγέλλει στην πρώτη σελίδα, την αμερικανική προσπάθεια να παραμεριστεί από τη διεθνή σκηνή η Ρωσία. Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για νέο "σιδηρούν παραπέτασμα", επιστροφή στον "ψυχρό πόλεμο" και για "μακαρθισμό". Ετσι, η οικονομική εφημερίδα "Κομερσάντ" σημειώνει την "επίμονη επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να αποστείλει στη Ρωσία τους επιθεωρητές της, όπως έκανε για τον αφοπλισμό του Ιράκ". "Ποιος έδωσε την εντολή για τη διαρροή αυτού του σκανδάλου;", αναρωτιέται η "Κομερσάντ", ενώ σε κύριο άρθρο της σχολιάζει: "Ο Μακαρθισμός είναι πάντα παρών". "Ανεπαίσθητα, άρχισαν να υψώνονται σύννεφα πάνω από τη Ρωσία. Για άγνωστη αιτία, η Δύση νοσταλγεί τον Ψυχρό Πόλεμο και το σιδηρούν παραπέτασμα", γράφει η "Ιζβέστια" και προσθέτει ότι οι δηλώσεις του Σάμερς αποτελούν το πρώτο βήμα "για την απομόνωση της Ρωσίας". "Ο Λάρι Σάμερς έριξε λάδι στη φωτιά", εκτιμά η "Σεβόντνια", η οποία πάντως χαιρετίζει τη μετρημένη στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Μισέλ Καμντεσί.

Κλοπή πυρηνικών υλικών

Συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω από την Αστυνομία της περιοχής Πριμόριε (Απω Ανατολή) 5 άτομα που έκλεβαν πυρηνικά υλικά από εργοστάσια της περιοχής, μετέδωσε χτες το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, μια γυναίκα, που ανήκε στη συμμορία, ήταν έτοιμη να πουλήσει ποσότητα ουρανίου, το οποίο εφύλασσε χωρίς καμία ασφαλή προφύλαξη σε μια γυναικεία τσάντα. Οι λαθρέμποροι ζητούσαν για το ουράνιο 60.000 δολάρια. Η συμμορία ειδικευόταν στην κλοπή ραδιενεργού υλικού από τα εργοστάσια της περιοχής Πριμόριε που εργάζονται για λογαριασμό του υπουργείου Αμυνας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ένας σταθμός επισκευής πυρηνικών υποβρυχίων.

ΗΠΑ - ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
"Ευαισθητοποίηση" εταιριών λόγω αντιδράσεων καταναλωτών...

ΝΤΕΚΕΪΤΟΥΡ (ΙΛΙΝΟΙΣ).-

Η πρόταση μιας αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρίας μεταλλαγμένου καλαμποκιού και σόγιας να διαχωριστούν οι σοδειές αγροτικών προϊόντων μεταξύ των γενετικά μεταλλαγμένων και των μη, σίγουρα αποτελεί είδηση για τα δεδομένα των ΗΠΑ... Ωστόσο, η πρόταση της βιοτεχνολογικής εταιρίας αγροτικών προϊόντων "Αρτσερ Ντάνιελς Μίντλαντ" (ADM) δεν πήγαζε από ηθικούς προβληματισμούς ούτε από ενοχές για τους ανεξερεύνητους κινδύνους που ελλοχεύουν τα γενετικά μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα, αλλά λόγω της αυξημένης επαγρύπνησης καταναλωτών σε Ευρώπη και Ιαπωνία...

Η κίνηση της "Αρτσερ Ντάνιελς Μίντλαντ" γνωστοποιήθηκε σε χτεσινή ανακοίνωση της εταιρίας που μεταξύ άλλων έλεγε: "Εάν δεν είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των καταναλωτών, πρέπει να έχουμε εναλλακτικές λύσεις για την παροχή μη μεταλλαγμένων προϊόντων".

Ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί που σχολίασαν πως η χτεσινή πρόταση της βιοτεχνολογικής εταιρίας, εάν δεν ήταν άλλο τι από ένα προϊόν "δημόσιων σχέσεων" αποσκοπούσε στη δημιουργία εντυπώσεων. Και αυτό γιατί πολλοί Αμερικανοί αγρότες, που έχουν παγκοσμίως τις πρώτες θέσεις στην παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων, σπανίως διαχωρίζουν τις σοδειές σόγιας και καλαμποκιού σε γενετικά μεταλλαγμένες ή μη...

Οπως καταγράφεται σε χτεσινό τηλεγράφημα του "Ασοσιέιτεντ Πρες", μόνο στο Ιλινόις, πάνω από το 50% των σοδειών σόγιας και καλαμποκιού είναι γενετικά μεταλλαγμένο, καθώς προέρχονται από τα υβρίδια σόγιας "Ράουνταπ - Ρέντι" και καλαμποκιού "Βt" της πολυεθνικής βιοτεχνολογικής εταιρίας "ΜΟΣΑΝΤΟ".

Ο πρόεδρος των αγροτών του Ιλινόις, Τζέρι Ράου, δήλωνε στο πρακτορείο πως οι αγρότες δεν είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τις γενετικά μεταλλαγμένες και μη σοδειές, επικαλούμενος πως εάν εφαρμοζόταν κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλες καθυστερήσεις στη διοχέτευση των προϊόντων στην αγορά.

Ο Τζον ΜακΜίλιν, αναλυτής χρηματαγοράς στην ασφαλιστική εταιρία "Προυντέσιαλ Σεκούριτς" στη Ν. Υόρκη σχολίαζε χτες τα ακόλουθα: "Η ενέργεια της εταιρίας "ADM" δεν απηχεί παρά τις αντιθέσεις ανάμεσα σε πρόθυμους αγρότες να παράγουν γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα και εταιρίες που προβληματίζονται μπροστά σε αγορές που δεν αντιδρούν σε τέτοια προϊόντα"...

Αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσαρμόζονταιστις απαιτήσεις καταναλωτών

Μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στη Βρετανία σε σχέση με το πόσο ασφαλή είναι γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο διοξινών στο Βέλγιο, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανακοίνωσαν πως χτες σταματούν τη διάθεση κοτόπουλων που έχουν αναπτυχθεί με αντιβιοτικά και ορμόνες που επιταχύνουν την ανάπτυξή τους.

Αφορμή γι' αυτή την απόφαση στάθηκε η ανακοίνωση του πτηνοτροφικού ομίλου "Γκράμπιαν Κάουντρι Φουντ", που τροφοδοτεί ετησίως τη βρετανική αγορά με 200.000.000 κοτόπουλα, πως σταματά τη χρήση αντιβιοτικών, ορμονών και άλλων βιοτεχνολογικών φαρμάκων που επιταχύνουν την ανάπτυξη των ζώων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή προϊόντα.

Η απόφαση της "Γκράμπιαν Κάουντρι Φουντ" αναμένεται να βρει αρκετούς μιμητές σε μία χώρα με τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση καταναλωτών στην Ευρώπη, όσον αφορά τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που αναπτύσσονται με τη "βοήθεια" της βιοτεχνολογίας. Ηδη, από χτες, βρήκε δύο πρόθυμους μεγάλους αγοραστές: τις εταιρίες "Τέσκο" και "Μαρκ εντ Σπένσερ". Εκπρόσωποι και των δύο μεγάλων αλυσίδων σούπερ - μάρκετ και καταστημάτων συγχάρηκαν την απόφαση της εταιρίας, καλώντας και άλλες πτηνοτροφικές εταιρίες να μιμηθούν το παράδειγμα.

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - "902"
Αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό

Ο "Ριζοσπάστης" και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "902", μπροστά στο δράμα του τουρκικού λαού από τον καταστροφικό σεισμό, πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν χρήματα, ανοίγοντας στην Εθνική Τράπεζα το λογαριασμό 150/470425 - 83.

Ο λογαριασμός εμφανίζεται στη "Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ",που είναι η εταιρική επωνυμία του "902". Τούτη τη δύσκολη ώρα για το γειτονικό λαό, η με κάθε μορφή εκδήλωση αλληλεγγύης όλων μας, είναι υπόθεση ζωής. Πιστεύουμε ότι σ' αυτή την πρωτοβουλία, όλοι οι αναγνώστες του "Ρ" και οι ακροατές και τηλεθεατές του "902", όπως άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις, θα ανταποκριθούν. Τους καλούμε όλους, όπως και κάθε απλό άνθρωπο του μόχθου, να συνεισφέρουν, εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράσταση του λαού μας, προς το δοκιμαζόμενο γειτονικό τουρκικό λαό.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Καθυστερημένες προσπάθειες αναχαίτισης λαθρεμπορίου μοσχευμάτων

MANIΛA. -

Η φτώχεια είναι γνωστό μεταξύ άλλων πως έχει τροφοδοτήσει τη μαύρη αγορά μοσχευμάτων ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, εμπορεύονται νεφρά, μάτια και άλλα ζωτικά όργανα έναντι πινακίου φακής. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει στη χώρα το λαθρεμπόριο μοσχευμάτων, αποφάσισε, χτες, να απαγορεύσει τις δωρεές νεφρών μεταξύ ατόμων που δεν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ο υποδιευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Νεφρού, Χουανίτο Μπιγιότ, σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες των Φιλιππινέζων, τονίζοντας πως οι κίνδυνοι για την υγεία των δωρητών είναι μεγάλοι μιας που ελάχιστα νοσοκομεία της χώρας έχουν κατάλληλο εξοπλισμό π.χ. για μεταμοσχεύσεις νεφρών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η γερουσία των Φιλιππίνων έχει ξεκινήσει ήδη τη διενέργεια έρευνας για την παράνομη πώληση νεφρών, αντί ποσών που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν το πολύ τα 2.000 δολάρια.

ΤΟΥΡΚΙΑ|Λεζάντα|

Ιζμίτ. Ανάμεσα στα συντρίμμια, ένας άνδρας και ο μικρός ανιψιός του βγάζουν ξύλα και οτιδήποτε πολύτιμο μπορούν να βρουν εκεί όπου ως την 17η Αυγούστου ήταν το σπίτι τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ