ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχισαν οι εκβιασμοί στη ΣΟΦΤΕ

"Σκληρό" υποδέχεται το φθινόπωρο τους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ και τέσσερις μήνες μετά το σκανδαλώδες ξεπούλημα της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, οι εργαζόμενοι υφίστανται την αυθαιρεσία των Αμερικανών εργοδοτών. Σε μια επιχείρηση εκβιασμού των εργαζομένων αλλά και της κυβέρνησης, η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε διαθεσιμότητα τους 360 από τους 430 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Δράμας, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, επειδή βρέθηκε μειοδότης στο διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας στην ανάληψη των σχολικών βιβλίων!

Και ενώ η παραπάνω ενέργεια της εταιρίας εκπορεύεται από τους αποικιακούς όρους των Αμερικανών που αποδέχτηκε η κυβέρνηση, στα εργοστάσια της Αθήνας και του Μεγάλου Πεύκου, επιχειρείται η αλλαγή των ειδικοτήτων και ταυτόχρονα φημολογείται ότι θα προωθηθεί η μείωση του προσωπικού με... κίνητρα. Την ίδια στιγμή αλλάζουν αυθαίρετα τα ωράρια εργασίας, ενώ πολλοί εργαζόμενοι υπό το φόβο της απόλυσης, εξαναγκάζονται να δέχονται και δεύτερη και τρίτη ειδικότητα, με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών σωματείων της ΣΟΦΤΕΞ με την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Στήνονται νέες Επιτροπές Αγώνα

Μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης, ανάλογες επιτροπές συγκροτήθηκαν στην Καλαμάτα, στο Ναύπλιο και στην Τρίπολη, ενώ έπεται και συνέχεια, αφού σε όλους τους χώρους δουλιάς επικρατεί αγανάκτηση και αγωνιστική διάθεση για την προδοτική συμφωνία του ξεπουλήματος του ασφαλιστικού της ΔΕΗ από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Αποφάσεις καταδίκης της κατάπτυστης συμφωνίας πήραν και οι ΤΔΕ της ΕΤΕ ΔΕΗ στην Καλαμάτα, στο Ναύπλιο και στο Λάδωνα και καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στις άμεσες προτεραιότητές τους, οι Επιτροπές Αγώνα θέτουν την ενημέρωση των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά και γενικότερα του λαού, για τις συνέπειες που θα έχει το ξεπούλημα της ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Επίσης οι Επιτροπές Αγώνα κινούνται στην κατεύθυνση των συναντήσεων με τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ και με άλλα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συναντήσεις επίσης θα επιδιωχτούν και με τους δήμους της περιοχής και με τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο λαϊκό μέτωπο για να μην περάσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η διάλυση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Μέρα με τη μέρα γίνεται φανερό ότι η αγανάκτηση των εργαζομένων, μετατρέπεται σε αγωνιστική διάθεση, η οποία εκφράζεται μέσω της δημιουργίας των Επιτροπών Αγώνα. Οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και οργανώνουν τους αγώνες και την αντίστασή τους από τα κάτω, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να περάσει η κατάπτυστη συμφωνία για τη διάλυση του ασφαλιστικού των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ και το ξεπούλημα της επιχείρησης.

Περιοδείες στη Θεσσαλονίκη

Περιοδείες σε χώρους δουλιάς έγιναν και στη Θεσσαλονίκη από κλιμάκιο συνδικαλιστών της ΕΣΚ-ΔΕΗ με επικεφαλής τον Ηλ. Σταμέλο. Το κλιμάκιο περιόδευσε στη Δόξα, στον Εύοσμο, στα Κεντρικά κ.α., ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές συγκεντρώσεις όπου οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την κατάπτυστη συμφωνία για τη διάλυση του ασφαλιστικού της ΔΕΗ, αλλά και για το ξεπούλημα της επιχείρησης.

Εντονη ήταν η αγανάκτηση των εργαζομένων για την προδοτική συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ εξετάστηκαν και οι δυνατότητες αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Το κλιμάκιο της ΕΣΚ-ΔΕΗ κάλεσε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να δώσουν το "παρών" στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τέλος, απόφαση καταδίκης της κατάπτυστης συμφωνίας πήρε και η ΤΕ ΕΤΕ Θεσσαλονίκης.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνίες για τους μεγαλοκαρχαρίες

Η υπογραφή διακήρυξης για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η προώθηση ενεργειακών επενδύσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τίθενται ως αντικειμενικοί στόχοι της συνδιάσκεψης των αρμοδίων υπουργών για θέματα ενέργειας που θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλου.Οι συμμετέχουσες χώρες στη συνδιάσκεψη, εκτός της Ελλάδας θα είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης η Ελλάδα θα ωφεληθεί πολλαπλά από την υπογραφή αυτών των συμφωνιών, με το σκεπτικό ότι: Η χώρα μας βρίσκεται στην απόληξη των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών δικτύων, ενώ με την υπό συγκρότηση αγορά αναβαθμίζεται ο ρόλος της εξαιτίας της ιδιότητάς της ως μέλος της ΕΕ. Η δημιουργία της αγοράς θα επιτρέψει την αποσαφήνιση των όρων διεξαγωγής του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως των όρων εκμετάλλευσης των υπαρχουσών ευκαιριών στις γειτονικές χώρες. Η δημιουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα αποσαφηνίσει τους επενδυτικούς κανόνες σε ολόκληρη την περιοχή προς όφελος των Ελλήνων επενδυτών και θα επιδράσει θετικά στους επενδυτικούς σχεδιασμούς των άλλων ενεργειακών τομέων, (φυσικό αέριο, πετρέλαιο).

Στην πραγματικότητα, από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης προκύπτει ότι από τις συμφωνίες που πιθανά θα υπογραφούν, ο μόνος που δε θα ωφεληθεί είναι ο ελληνικός λαός. Αντίθετα, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι τα πολυεθνικά και ντόπια ιδιωτικά συμφέροντα που ετοιμάζονται να αρπάξουν την "πίτα" της ενέργειας στην Ελλάδα και να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή, αφού πλέον, ο τομέας της ενέργειας στη χώρα μας, προεξαρχούσης της ΔΕΗ, παραδίδεται στα χέρια των μεγαλοκαρχαριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Οι βενζινοπώλες για τη μείωση τιμών στα καύσιμα

Μόλις 0,40 δρχ. το λίτρο ήταν οι μειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων που έφτασαν στον καταναλωτή με ευθύνη της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια και των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία η μείωση στις τιμές αυτής της βδομάδας θα έπρεπε να κυμανθεί στις 1,6 δρχ. το λίτρο. Ωστόσο, οι τιμές διυλιστηρίου ήταν μειωμένες αντί για 1,6 κατά 0,91 δρχ. το λίτρο προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες που είχαν τα Ελληνικά Πετρέλαια από την απορρόφηση της 1,1 δρχ. πριν από δυο βδομάδες. Πέρα από αυτό, συμπληρώνει η Ομοσπονδία, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον με βάση αυτή τη μείωση της 0,91 δρχ. το λίτρο από τα διυλιστήρια προς τις εταιρίες, να αγοράσουν και οι πρατηριούχοι από τις εταιρίες εμπορίας 0,91 δρχ. φτηνότερα τις βενζίνες, τις αγόρασαν με μείωση μικρότερη από 0,50 δρχ. εκτός από την ΕΚΟ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η τελική μείωση της τιμής προς τον καταναλωτή είναι μόνο 0,40 δρχ. αντί 1,6 δρχ. το λίτρο.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση περιορίζεται στη φιλολογία γύρω από την επιβολή πλαφόν και τις αυξήσεις των ποινών, αποφεύγοντας τη λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της ασυδοσίας και των υπέρογκων κερδών των μονοπωλίων του κυκλώματος διακίνησης καυσίμων.

Επιδοτούμενα σεμινάρια από τον ΕΟΜΜΕΧ

Μια σειρά από επιδοτούμενα σεμινάρια που απευθύνονται σε εργαζόμενους, στελέχη επιχειρήσεων ή επιχειρηματίες τουλάχιστον απόφοιτους λυκείου ανακοίνωσε ότι διοργανώνει στην Αθήνα το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΟΜΜΕΧ στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιομηχανίας 5.2. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής:

  • Marketing εξαγωγών πλεκτού και έτοιμου ενδύματος διάρκειας 100 ωρών.
  • Σχεδιασμός και πατρόν πλεκτών και έτοιμων ενδυμάτων με χρήση Η/Υ, διάρκειας 100 ωρών.
  • Κατάρτιση στελεχών αργυροχρυσοχοϊας σε θέματα ελέγχου ποιότητας και ποιοτικής διασφάλισης με σκοπό τη λήψη σήματος ποιότητας ΕΛΚΑ, διάρκειας 150 ωρών.
  • Νέες τεχνολογίες κεραμικής - Πιστοποίηση προϊόντων, διάρκειας 150 ωρών.
  • Ιδρυση - Οργάνωση - Διοίκηση και Λειτουργία ΜΜΕ (Νέοι Επιχειρηματίες), διάρκειας 150 ωρών.
  • Υγεία και Ασφάλεια - Πρόληψη Ατυχημάτων, διάρκειας 150 ωρών.
  • Διοίκηση Ολικής Ποιότητας - Διασφάλιση Ποιότητας και Ποιοτικός Ελεγχος, διάρκειας 150 ωρών.

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στα γραφεία του ΚΕΚ ΕΟΜΜΕΧ, Ξενίας 16 και Εβρου μέχρι τις 7 του Σεπτέμβρη. Για πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στο τηλ. 7491.302.

ΝΟΜΙΜΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μειώθηκε 8,9% τον Ιούνη και 2,4% στο εξάμηνο

Αξιόλογη μείωση σημείωσε τον Ιούνη και το πρώτο εξάμηνο του 1999 η ιδιωτική νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΘνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που καταγράφει τις εξελίξεις στην οικοδομή με βάση τις άδειες τις οποίες εκδίδουν οι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, η ιδιωτική νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα (μετριέται με τον αριθμό των εκδοθεισών αδειών και τον οικοδομικό όγκο):

  • Τον μήνα Ιούνη του 1999 ανήλθε πανελλαδικά σε 5.874.000 κυβικά μέτρα, έναντι 6.446.000 κυβικά μέτρα πέρσι τον Ιούνη. Μειώθηκε δηλαδή κατά 8,9%. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στα νησιά του Αιγαίου (23,4%) και ακολουθούν η Πελοπόννησος (15,4%), ο νομός Αττικής (14,1%) κλπ. Ανοδος της οικοδομικής δραστηριότητας σημειώθηκε μόνο στα νησιά του Ιονίου (13,7%), στη Θράκη (5,8%), στην Κρήτη (7,4%) και την Ηπειρο (1,6%).
  • Στο εξάμηνο Γενάρης - Ιούνης 1999 ανήλθε πανελλαδικά σε 30.195.000 κυβικά έναντι 30.926.000 κυβικά στο αντίστοιχο εξάμηνο του 1998. Μειώθηκε δηλαδή κατά 2,4%. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης (17,8%) και ακολούθησαν με μικρότερα ποσοστά μείωσης τα γεωγραφικά διαμερίσματα των νησιών του Αιγαίου (16,1%), της Κρήτης (11,6%), της Πελοποννήσου (10,5%) κλπ. Ανοδος σημειώθηκε μόνο στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Λοιπής Στερεάς και Εύβοιας (20,5%) του νομού Αττικής (4,7%), κλπ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ