ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πανεργατικός συναγερμός!

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, φοιτητές καταδικάζουν την αντιλαϊκή πολιτική και απαντούν στην ψηφοθηρική δημαγωγία. Αύριο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ το μεγάλο συλλαλητήριο. Στο Λευκό Πύργο στις 6 μ.μ. συγκεντρώνονται οι συνταξιούχοι από κάθε γωνιά της χώρας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

(του ανταποκριτή μας).-

"Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε συνάντηση με το ΠΑΜΕ, όμως εμείς θα "συναντηθούμε" μαζί της στη Θεσσαλονίκη την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ. Η κυβέρνηση έρχεται εδώ για να εγκαινιάσει το νέο κύκλο της αντιλαϊκής πολιτικής της και εμείς με το μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο εγκαινιάζουμε, από την εργατομάνα Θεσσαλονίκη, το νέο κύκλο της αγωνιστικής μας πορείας".

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στα γραφεία του ΕΚΘ, ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου που οργανώνει αύριο Σάββατο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία ΧΑΝΘ.Μαζί με τους εργαζόμενους διαδηλώνουν και οι συνταξιούχοι,οι οποίοι πραγματοποιούν πανελλαδική συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στο Λευκό Πύργο. Από εκεί θα κατευθυνθούν με πορεία στην πλατεία ΧΑΝΘ, ώστε να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή των εργαζομένων.Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης με απόφαση της ΦΕΑΠΘ και πραγματοποιούν προσυγκέντρωση στις 6μμ στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ,μαζί με τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο. Θα ακολουθήσει πορεία στην πλατεία της ΧΑΝΘ.Συμμετοχή έχουν δηλώσει επίσης οι αγρότες του Εβρου.

"Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι εδώ!"

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Μαυρίκος,μέλος της Γραμματείας του Μετώπου, τόνισε: "Κρίναμε σκόπιμο ότι έπρεπε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο να ταράξει τα νερά στο συνδικαλιστικό κίνημα για να αντιπαραθέσει απέναντι στις δεξιώσεις, στα τραπέζια, στους ψευτοδιαλόγους, στις εικονικές συναντήσεις, στις οποίες θα πάρουν μέρος οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που απαρτίζουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τα αιτήματα της εργατικής τάξης και να πούμε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι εδώ, παρόν...".

Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε ότι το συλλαλητήριο "παίρνει χαρακτηριστικά παλλαϊκής αντίστασης, αντίδρασης, καταδίκης της πολιτικής που έχουμε δει μέχρι τώρα και που βάσιμα εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και μετά τις εξαγγελίες στην έκθεση. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι το ξεκίνημα των αγώνων που κάνουμε από τη Θεσσαλονίκη, θα ενταθεί το ερχόμενο διάστημα, ότι θα έχουμε θερμό χειμώνα".

Ο συνδικαλιστής άσκησε αυστηρή κριτική στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ιδιαίτερα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και ανακοίνωσε ακόμα ότι τη Δευτέρα το ΠΑΜΕ οργανώνει στην Αθήνα σύσκεψη μαζί με εκπαιδευτικούς, με γονείς και μαθητές για τα σοβαρά θέματα της παιδείας. "Θα τα βρει σκούρα μαζί μας η κυβέρνηση, είπε, γιατί ξέρουμε ότι τα 25 χιλιάδες παιδιά - θύματα μέχρι σήμερα του εκπαιδευτικού συστήματος και των νόμων, που έφτιαξε η κυβέρνηση, είναι κυρίως παιδιά εργατών και υπαλλήλων και δεν είναι παιδιά ούτε του Βαρδινογιάννη, ούτε του Κόκκαλη".

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Στο μεταξύ ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι από μια σειρά εργασιακούς χώρους ενεργοποιούνται και στρατεύονται στην υπόθεση της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου και τάσσονται υπέρ της αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Ολες οι ενδείξεις λένε ότι το αυριανό συλλαλητήριο θα αποτελέσει πραγματικό σταθμό στην παραπέρα εξέλιξη των εργατικών αγώνων.

Η συγκέντρωση των εργαζομένων θα γίνει στην πλατεία της ΧΑΝΘ στις 7 μ.μ., έχουν όμως οριστεί τρεις προσυγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 6.30 στο Λευκό Πύργο, στην Καμάρα και στο άγαλμα του Βενιζέλου,απ' όπου οι συγκεντρωμένοι θα κατευθυνθούν στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Χτες συνεχίστηκαν οι περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ σε ξενοδοχεία, εργοστάσια και οικοδομές. Σε ξενοδοχεία της πόλης και ιδιαίτερα στα μεγάλα, όπως ΚΑΨΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ κ. ά. περιόδευσε κλιμάκιο από τους Χρήστο Κατσώτη και Ακη Οργαντζή.

Σχετικά με τη χτεσινή περιοδεία ο Ακης Οργαντζής μας δήλωσε: "Ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου στη ΧΑΝΘ, το σωματείο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που συμμετέχουν στην κίνηση, η Εργατική Ενότητα Μαγείρων και το Συνδικάτο Σερβιτόρων, που από κοινού έβγαλαν ανακοίνωση - κάλεσμα στους συναδέλφους, όργωσαν κυριολεκτικά τους χώρους δουλιάς και μπορούμε να πούμε ότι τα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Σε μια σειρά χώρους, όπως τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα αποτελέσματα των επαφών μας ήταν πολύ θετικά και πιστεύουμε ότι η συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα είναι αθρόα. Αλλωστε και τα προβλήματα είναι τέτοια, πρόσθεσε ο Α. Οργαντζής, που δεν επιτρέπουν τους συναδέλφους να μείνουν απαθείς, ανεξάρτητα από ποια θέση παίρνει η ηγεσία του σωματείου τους".

Περιοδεία στις οικοδομές της περιοχής Περαίας πραγματοποίησε κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ από το Συνδικάτο Οικοδόμων με τη συμμετοχή του γραμματέα του Συνδικάτου, Αχιλλέα Κωστόπουλου,του Χάρη Κουτσουρά και άλλων στελεχών του χώρου. Σχετικά με την κινητοποίηση των οικοδόμων για το συλλαλητήριο, ο Αχιλλέας Κωστόπουλος μας δήλωσε: "Το κλίμα στα γιαπιά είναι πάρα πολύ καλό. Οι εργαζόμενοι μας δέχονται, όχι όπως τις άλλες φορές. Τώρα νιώθουν στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, νιώθουν την αγανάκτηση, καταλαβαίνουν ότι μέρα με τη μέρα χάνουν κατακτήσεις και δικαιώματα. Τον τελευταίο μήνα έχουμε επισκεφθεί τις περισσότερες οικοδομές στις πόλεις από την περιοχή Ευόσμου μέχρι τις βόρειες περιοχές και σήμερα επισκεφθήκαμε την περιοχή της Περαίας. Παντού οι εργάτες μάς υποδέχονται με αγωνιστικές διαθέσεις. Νομίζω ότι αυτό το κλίμα θα εκφραστεί και με τη συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο".

Στα καπνεργοστάσια ΕΞΑΛΚΟ, DIAMOND και ΕΛΛΑΣ περιόδευσε κλιμάκιο με επικεφαλής την Ζωή Σώκου,που μας δήλωσε σχετικά: "Στα εργοστάσια αυτά εργάζονται στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και υπάρχει ειδική εκμετάλλευση και καταπίεση. Οι περισσότερες δεν μπορούν να συμπληρώσουν ούτε αυτά τα 100 μεροκάματα το χρόνο που απαιτεί ο ΟΑΕΔ, για να μπορέσουν να πάρουν αυτά τα ψίχουλα που δίνει το επίδομα ανεργίας. Η κατάσταση είναι άσχημη. Η συζήτηση που κάναμε για την ανάγκη της μάχης που πρέπει να δώσουμε σήμερα έβρισκε πολύ μεγάλη απήχηση, όχι στις κουβέντες, αλλά στην πρακτική. Οι εργαζόμενοι βλέπουν την ανάγκη να βγουν μπροστά και να δώσουν τη μάχη για την ίδια τους τη ζωή".

Καλούν στην κινητοποίηση

Το αγωνιστικό προσκλητήριο της Θεσσαλονίκης χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών και συμπαρατάσσεται με όλους όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Καλεί όλους τους συνταξιούχους να μην πιστέψουν ούτε λέξη από τις ψευτοϋποσχέσεις του πρωθυπουργού και να προχωρήσουν στη συγκρότηση του δικού τους μετώπου πάλης για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

Να συμμετέχουν ενεργά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί επίσης τους ανάπηρους και τα θύματα Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Απολύσεις στου "ΜΙΜΙΚΟΥ"

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Την προετοιμασία του "εδάφους", δηλαδή εκείνων των προϋποθέσεων που θα κάνουν ελκυστική την επιχείρηση σε "επενδυτές", έχουν αναλάβει οι τρεις εκκαθαριστές που έχει τοποθετήσει η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας, στην εταιρία "Μιμίκος ΑΕ".Στα πλαίσια της "εξυγίανσης" οι εκκαθαριστές προχώρησαν σε 13 απολύσεις εργαζομένων,ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων στους 28 από τότε που η εταιρία μπήκε σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία. Αν σ' αυτές προστεθούν και άλλες 130 "οικειοθελείς αποχωρήσεις" που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, τότε οι θέσεις εργασίας τα τελευταία 2 χρόνια μειώθηκαν κατά 160!

Σήμερα, στη "Μιμίκος" εργάζονται 615, ενώ το πρόγραμμα "εξυγίανσης" της ΑΤΕ προβλέπει διατήρηση 450 έως 500 θέσεων εργασίας. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών, που λήγει στις 10/9, για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της "Μιμίκος".

Και στην "ΕΒΙΕΠ ΤΕΜΠΟ"

Συνεχίζει το "χορό" των απολύσεων η διοίκηση της "ΕΒΙΕΠ - ΤΕΜΠΟ", θυγατρική της πολυεθνικής ΖΗΜΕΝΣ, προκειμένου να "μειώσει το λειτουργικό κόστος" και να καρπωθεί το "ζεστό χρήμα" που προσφέρει η κυβέρνηση στην εργοδοσία μέσω του ΟΑΕΔ, αλλά και να αυξήσει τα, ήδη αυξημένα κατά 137%, κέρδη της.

Χτες προχώρησε σε άλλες οκτώ απολύσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των απολύσεων το τελευταίο τρίμηνο σε 44, ενώ την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση του σωματείο με τον Γερμανό γενικό διευθυντή της επιχείρησης, με τον τελευταίο να υπόσχεται ότι θα εξετάσει τις προτάσεις τους για να σταματήσουν οι απολύσεις.

Μετά απ' αυτή την εξέλιξη, το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να συγκαλέσει γενική συνέλευση των εργαζομένων για να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Πιο ψηλά η ΕΔΑΣ στην ΠΕΜΕΝ

Με ποσοστό 62,06% οι δυνάμεις της "Ενωτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας",(υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), εξέλεξαν χτες δυο εκπροσώπους στην Εφορευτική Επιτροπή, που θα διεξαγάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Η ΕΔΑΣ στις αντίστοιχες εκλογές το 1996 είχε λάβει ποσοστό 58,77%.

Η "Ανεξάρτητη Κίνηση" (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έλαβε 37,93% από 41,22% που είχαν λάβει μαζί οι δυο συνδυασμοί στις προηγούμενες εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας μεταξύ των άλλων τόνισε τα παρακάτω: "Οι αρχαιρεσίες έρχονται σαν συνέχεια του πλούσιου έργου που επιτελέστηκε τα τρία προηγούμενα χρόνια και αποτελούν έναν ακόμα σταθμό της δράσης της ΠΕΜΕΝ. Οι ισχυροί δεσμοί των συναδέλφων με την ΠΕΜΕΝ πρέπει να εκφραστούν και με τη μαζική, την καθολική τους συμμετοχή στις αρχαιρεσίες".

Πανελλαδική συνάντηση ανέργων

Διήμερη πανελλαδική συνάντηση οργανώσεων και κινήσεων ανέργων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 11 και 12 Σεπτέμβρη,μετά από σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβαν τα σωματεία ανέργων Βορειοκεντρικής Εύβοιας και Αχαϊας.Στη συνάντηση αναμένεται να δώσουν το "παρών", φορείς ανέργων από πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα από αυτές που έχουν χαρακτηριστεί "θύλακες ανεργίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ