ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Πρόοδος", εν μέσω "σύγχυσης"

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ.-

"Πρόοδο" διαπίστωνε τόσο η ισραηλινή ηγεσία όσο και η αμερικανική διπλωματία στις συνομιλίες για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας Ισραήλ - Παλαιστινίων, η οποία προβλέπεται να υπογραφεί σήμερα (Σάββατο). Ωστόσο, υπήρχε "σύγχυση" όσον αφορά τη στάση των Παλαιστινίων, οι οποίοι έχουν αρκετές επιφυλάξεις.

Η "σύγχυση" αυτή επιτεινόταν από τις δηλώσεις του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ. Ο Αραφάτ έκανε σαφές ότι τα "ακανθώδη" σημεία εξακολουθούν να είναι "αρκετά", αλλά λίγο αργότερα είπε (στο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA) ότι "η συμφωνία θα υπογραφεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ" (Αίγυπτος), σήμερα Σάββατο.

Τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, όσο και ο υπουργός του των Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως "αισιόδοξοι", ότι η συμφωνία "ασφάλεια - αντί - εδαφών", η οποία θα "βελτιώνει" εκείνην του Ουάι Πλαντέισον, είναι "πολύ κοντά" (Λεβί). Την αισιοδοξία τους βάσιζαν και στην επίλυση του προβλήματος που είχε ανακύψει όσον αφορά την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται "για λόγους ασφαλείας" σε ισραηλινές φυλακές.

Προφανώς το Ισραήλ επιζητεί στέρεες διαβεβαιώσεις ότι ο Αραφάτ δε θα κάνει πράξη την προειδοποίησή του πως θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, πριν υπάρξει "οριστική συμφωνία" για την επίλυση των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαφορών.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ, ο οποία έχει εμπλακεί σε μια διπλωματική πρωτοβουλία για να προωθήσει "αποφασιστικά" τη συμφωνία, εμφανίστηκε επίσης "αισιόδοξη", αλλά, χρησιμοποιώντας μια ορολογία που παραπέμπει σε... μαντείο, τόνισε ότι(η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία) "δεν έχει τελειώσει, μέχρι να τελειώσει".

Η Ολμπράιτ, η οποία πραγματοποιεί 4ήμερη επίσκεψη στην περιοχή, ενεπλάκη"απρόθυμα" (;) στις συνομιλίες, ανέφερε ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Aσοσιέιτεντ Πρες". Ωστόσο είναι βέβαιο ότι κάθε άλλο παρά "απρόθυμη" είναι η Ολμπράιτ, η οποία έχει επίσημο στόχο του ταξιδιού της να προωθήσει τις συνομιλίες Συρίας - Ισραήλ, να προωθήσει μια συμφωνία που θα "απελευθερώσει" το Ισραήλ από το "βραχνά" των Παλαιστινίων.

Η πορεία προς τη νέα συμφωνία έγινε πιο εύκολη, μετά από την αποδοχή από πλευράς Παλαιστινίων της απελευθέρωσης 350 κρατουμένων, αντί 400 που ζητούσε ο Γιάσερ Αραφάτ αρχικά.

Η νέα συμφωνία "μπορεί να ωφελήσει και τις δύο πλευρές", παρατηρούν αναλυτές. Παρά το ότι ο Μπάρακ είχε πει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα συμφωνία "θα εφαρμόσει το γράμμα της συμφωνίας του Ουάι", κάτι που αρχικά είχαν ζητήσει οι Παλαιστίνιοι, οι νέοι όροι "βελτιώνουν" την κατάσταση.

Οι μεν Παλαιστίνιοι θα πάρουν περισσότερη γη από τη Δυτική Οχθη και μάλιστα "συντομότερα", ενώ οι Ισραηλινοί θα διασφαλίσουν, λόγω της "σύντομης προθεσμίας" (Σεπτέμβριος 2000) ότι οι Παλαιστίνιοι δε θα ανακηρύξουν μονομερώς την ίδρυση ανεξάρτητης κρατικής υπόστασης.

Τα προβλήματα των κρατουμένων, της 5μηνης προθεσμίας για την απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων από μέρος της Δυτικής Οχθης, και των συνομιλιών για μια"μόνιμη" συμφωνία βρίσκονται κοντά σε "επίλυση", κατά τις ίδιες πηγές.Εξ ου και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί "χωρίς αμφιβολία" σήμερα το βράδυ.

Η ισραηλινή ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του Μπάρακ κατευθύνεται ήδη προς το παραθαλάσσιο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ Σέιχ, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ισραηλινό πρακτορείο "Itim".

Ο Μπάρακ "ευχαρίστησε" την Ολμπράιτ για τον ρόλο της στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η τελευταία αναμενόταν να έχει συνάντηση με τον Αραφάτ χθες βράδυ, για να"οριστικοποιήσει" την υπογραφή της συμφωνίας στην Αίγυπτο.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Ετοιμάζεται αποστολή κυανόκρανων...

ΝΤΙΛΙ.-

Εως αργά σήμερα αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το μέλλον του Ανατολικού Τιμόρ. Εντούτοις, αυτή η εξέλιξη δε φαίνεται να κατευνάζει το κύμα βίας που σαρώνει το νησί. Και χτες συνεχίστηκε η μαζική έξοδος δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, ενώ παράλληλα οι παραστρατιωτικές ένοπλες ομάδες - που φημολογείται εντόνως πως υποστηρίζονται από το καθεστώς της Τζακάρτα - κατέλαβαν αρκετές περιοχές, προβαίνοντας σε διάφορες πράξεις βίας. Γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία επεξεργάζονται λεπτομερώς σχέδιο για την αποστολή πολυεθνικών δυνάμεων.

"Η κατάσταση ανασφάλειας γίνεται αισθητή εξαιτίας της ανικανότητας των ινδονησιακών δυνάμεων να ελέγξουν τα πράγματα στο Ανατολικό Τιμόρ", δήλωνε χτες η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον,καταγγέλλοντας στη συνέχεια ότι "πολιτοφύλακες" που τάσσονται υπέρ της ενσωμάτωσης του Ανατολικού Τιμόρ στην Ινδονησία επιδίδονται σε καταστροφές στο Ντίλι και αλλού. Η Ρόμπινσον τόνισε ιδιαίτερα πληροφορίες που αναφέρουν φόνους, εκτοπισμούς πληθυσμών, καταστροφές ιδιοκτησιών, παράνομες συλλήψεις και εκφοβισμούς πολιτών, αλλά και την κατάληψη τριών στρατηγικής σημασίας περιοχών του Α. Τιμόρ.

"Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη λήψη διεθνούς δράσης στο Α. Τιμόρ, προκειμένου να προστατευτούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ενός τρομοκρατημένου πληθυσμού", κατέληγε η Ρόμπινσον, ενώ την ίδια ώρα η αυστραλέζικη κυβέρνηση ανακοίνωνε πως διαθέτει ήδη έτοιμο μηχανισμό για τον απεγκλωβισμό περίπου 200 Αυστραλών που βρίσκονται στο νησί και επιθυμούν να το εγκαταλείψουν...

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κρις Γιανόφσκι, δήλωνε σε δημοσιογράφους πως "αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά αδύνατο για τον καθένα να απομακρυνθεί από το Ντίλι". Ο Γιανόφσκι πρόσθεσε πως τον τελευταίο καιρό έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα του νησιού πάνω από 12.000 κάτοικοι. Ο ίδιος εκτιμά πως αναμένεται νέο κύμα 50.000 έως και 100.000 προσφύγων, οι οποίοι θα αναζητήσουν καταφύγιο σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές του νησιού.

Και η Τζακάρτα; Τι κάνει γι' όλα αυτά; Προς το παρόν, περιορίζεται στην αποστολή νέας δύναμης στρατιωτών. Ο υπουργός Αμυνας της Ινδονησίας, στρατηγός Γουιράντο, ανακοίνωσε πως θα αποσταλούν στο νησί κάπου 1.400 στρατιώτες. Οι πρώτοι αναμένονται σήμερα και θα είναι περίπου 400 ειδικά εκπαιδευμένοι αξιωματικοί για την αντιμετώπιση ταραχών.

Ωστόσο, φαίνεται, πως το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των ινδονησιακών δυνάμεων στο Ανατολικό Τιμόρ, αλλά η στάση τους μπροστά στην ανεξέλεγκτη δράση παραστρατιωτικών οργανώσεων. Πλήθος κατηγοριών εκτοξεύεται εναντίον των ινδονησιακών στρατευμάτων "ασφαλείας" από ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι οποίες καταγγέλλουν πως οι ινδονησιακές δυνάμεις κάνουν τα στραβά μάτια στις βιαιοπραγίες των ενόπλων δυνάμεων που υποστηρίζουν την πολιτική της Τζακάρτα στο Ανατολικό Τιμόρ: Την... αυτονόμηση και όχι την ανεξαρτησία του νησιού.

Εκστρατεία Νομπελίστα για πάγωμα κονδυλίων της Παγκόσμιας Τράπεζας

Την ώρα που το Ανατολικό Τιμόρ διέρχεται στην πλέον κρίσιμη φάση, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης για την ανεξαρτησία του Α. Τιμόρ, ακτιβιστής, Χοσέ Ράμος Χόρτα, μετέβη χτες στις ΗΠΑ για να πιέσει τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας να παγώσουν κάθε κονδύλιο οικονομικής βοήθειας προς την Ινδονησία...

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστραλέζικη εφημερίδα "Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ", λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, ο Χοσέ Ράμος Χόρτα εξέφραζε τη βαθύτατη λύπη του για την κλιμάκωση της βίας στο νησί, σημειώνοντας το θάνατο τουλάχιστον επτά αξιωματούχων του ΟΗΕ και ντόπιων, αλλά και το κύμα χιλιάδων προσφύγων σε πέντε μόλις μέρες από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

"Περίμενα πως η κατάσταση θα ήταν τόσο επιδεινωμένη όσο τώρα. Ξέρω τον ινδονησιακό στρατό πολύ καλά. Καταλαβαίνουν τη γλώσσα όχι της λογικής, αλλά της βίας" υποστήριξε ο Χόρτα, καταγγέλλοντας τις ινδονησιακές δυνάμεις κατοχής για ανοιχτή υποστήριξη των παραστρατιωτικών ομάδων που αντιτίθενται στην ανεξαρτητοποίηση του Α. Τιμόρ.

Ο Χόρτα υποστήριξε πως όχι μόνον τα κεφάλαια της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και όλη η ξένη οικονομική βοήθεια πρέπει να παγώσει προς την Ινδονησία, τουλάχιστον μέχρις ότου το καθεστώς της Τζακάρτα συγκρατήσει τη δράση των ένοπλων ομάδων στο νησί. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αποστολής πολυεθνικών στρατευμάτων του ΟΗΕ στο Α. Τιμόρ, λέγοντας πως "ο ινδονησιακός στρατός είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης"...

ΡΩΣΙΑ
Προβοκατόρικη ενέργεια

Δήλωση του Β. Τιούλκιν, Α' Γραμματέα του ΚΕΚΡ, σχετικά με την πρόσφατη έκρηξη στο κέντρο της Μόσχας

Με αφορμή την πρόσφατη έκρηξη στο εμπορικό κέντρο της Μόσχας, ο επικεφαλής του συνασπισμού "Κομμουνιστές, εργαζόμενοι της Ρωσίας - Για τη Σοβιετική Ενωση" και Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η αποκρουστική προβοκάτσια, που έγινε στο κέντρο της Μόσχας, από πρώτη ματιά φαινόταν ως ανοησία. Ωστόσο, πολύ γρήγορα τα ειδικά όργανα, εκπρόσωποι της εξουσίας και τα ΜΜΕ άρχισαν να μιλούν σε υψηλούς τόνους για τη συμμετοχή σ' αυτή κάποιας "αριστερής οργάνωσης επαναστατών συγγραφέων" και σχεδόν σε χαμηλότερο τόνο για πιθανότητες καυκασιανού ίχνους. Η τέτοια παρουσίαση των γεγονότων συμφέρει πλήρως τη μια πλευρά. Στην προκειμένη περίπτωση εκδηλώνεται το ενδιαφέρον του κυρίαρχου καθεστώτος, το οποίο επιχείρησε πολλές φορές να παίξει το χαρτί του αριστερού εξτρεμισμού, εκφοβίζει τον μικροαστό, καλλιεργώντας στους πολίτες το αίσθημα του φόβου και απόκρουσης της αριστερής αντιπολίτευσης και της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Παράλληλα, συνδέοντας το συμβάν με τα γεγονότα στον Καύκασο, υποθάλπεται η εθνική διχόνοια ανάμεσα στους λαούς της Ρωσίας.

Εξ ονόματος του συνασπισμού και του πυρήνα του - του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - δηλώνουμε: γνωρίζουμε όλες τις κομμουνιστικές, αριστερές και αριστερίστικες, υπεραριστερές και τροτσκιστικές ομάδες που έχουν πραγματική δράση. Ανάμεσά τους δεν υπάρχουν τέτοιες που θα προχωρούσαν σε μια παρόμοια αποκρουστική πράξη. Θεωρούμε ότι αν δεν πρόκειται για εγκληματικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών των ανταγωνιστών της παραοικονομίας, τότε πρόκειται για ενέργειες προβοκατόρων με σκοπό τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος με τη δημιουργία ενός κλίματος φόβου, διαθέσεων αβεβαιότητας και κατάπτωσης. Παρόμοιες πράξεις αποβλέπουν στη δημιουργία αφορμής για την επιβολή έκτακτης κατάστασης και απαγόρευσης της πραγματικής αριστερής αντιπολίτευσης. Ακολουθείται φανερά η νομοτέλεια κλιμάκωσης της έντασης: αντικατάσταση του Στεπάσιν από τον Πούτιν, γεγονότα στον Καύκασο, διενέργεια τρομοκρατικών πράξεων στη Μόσχα.

Συνάμα η προσοχή των ανθρώπων αποσπάται από τα πραγματικά καταστροφικά γεγονότα της καθημερινής ζωής, από τις αιτίες που έχουν δημιουργήσει την αθλιότητα, την εγκληματικότητα, τις διεθνικές συγκρούσεις.

Αυτός ο τρόπος ψυχολογικής επεξεργασίας έχει ήδη χρησιμοποιηθεί κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών, όταν διεξαγόταν μια μανιασμένη επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές, καλλιεργούνταν ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου. Η ΚΕ του ΚΕΚΡ, ο συνασπισμός "Κομμουνιστές, εργαζόμενοι της Ρωσίας - Για τη Σοβιετική Ενωση" καλούν τους πολίτες της Ρωσίας να επαγρυπνούν και να μην επιτρέψουν να εξαπατηθούν. Η αληθινή αιτία της ταπεινωτικής κατάστασης του λαού μας, των αιματηρών συγκρούσεων και των τρομερών εκρήξεων, βρίσκεται στο υπάρχον πολιτικό σύστημα και στον εγγυητή του".

Η Μ. Ολμπράιτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ε. Μπάρακ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ