ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέο βήμα απομάκρυνσης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία
  • Νέες υποσχέσεις Θάτσι σε Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη προκειμένου να πείσει πως ο "UCK" θα μείνει πιστός στις συμφωνίες περί "αποστρατιωτικοποίησης". Την ίδια ώρα, στην Πρίστινα, ανακοινώθηκε η αποκάλυψη ενός ακόμη κρυφού οπλοστασίου της οργάνωσης...
  • Το γερμανικό μάρκο επίσημο νόμισμα στο Κόσσοβο με τη "βούλα" του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Κόσσοβο. Επιπλέον, θα επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους... επιμένουν να χρησιμοποιούν σερβικό δηνάριο!

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Εκστρατεία "ενημέρωσης" των κραταιών ΝΑΤΟικών δυνάμεων της Ευρώπης σε Λονδίνο, Ρώμη, Παρίσι πραγματοποιεί τα τελευταία 24ωρα ο ηγέτης του "UCK" Χασίμ Θάτσι, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί η έξαρση της βίας των Κοσσοβάρων Αλβανών, αλλά και τις έντονες "φήμες" (μαζί και αρκετά δημοσιεύματα) πως η οργάνωσή του τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου όπλων στη Γηραιά Ηπειρο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι δεν απομένουν παρά λίγες μέρες μέχρι τη 19η Σεπτέμβρη, ημερομηνία που υποτίθεται πως ο "UCK" αποστρατιωτικοποιείται. Το γεγονός πως ο Θάτσι δε χάνει ούτε μια "ευκαιρία" για να υποσχεθεί πως η συμφωνία ΝΑΤΟ - "UCK" θα τηρηθεί "κατά... γράμμα", μάλλον φανερώνει μείζονα προβλήματα. Είναι κοινό μυστικό πως εδώ δεν εκπληρώθηκαν οι όροι για προηγούμενες συμφωνίες παράδοσης του τεράστιου οπλοστασίου του "UCK", πόσο μάλιστα να εκπληρωθούν οι όροι της μείζονος συμφωνίας για "αποστρατιωτικοποίηση" της οργάνωσης...

Την ίδια ώρα, ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Μπερνάρ Κουσνέρ, έκανε χτες ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης του Κοσσυφοπεδίου από την κυριότητα της σερβικής επικράτειας. Το νέο επίσημο νόμισμα που θα κυκλοφορεί στο Κόσσοβο θα είναι - τι άλλο; - το γερμανικό μάρκο! Οπως "διευκρίνισε" ο Κουσνέρ, το "σερβικό δηνάριο δεν τίθεται εκτός νόμου, απλώς αποθαρρύνεται η χρήση του"!

Τη χιλιοειπωμένη υπόσχεση για αποστρατιωτικοποίηση του "UCK" έδωσε και χτες ο ηγέτης της οργάνωσης Χασίμ Θάτσι, περιοδεύοντας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Βρισκόμενος στο Παρίσι, συναντήθηκε με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και διαβεβαίωσε πως η οργάνωσή του θα "εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις" της με βάση τη συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φρανσουά Ριβασό, ο Θάτσι υποσχέθηκε ακόμα πως ο "UCK" θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα και θα μετάσχει στις "ελεύθερες εκλογές". Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη πως ο Θάτσι διαβεβαίωσε πως θα συνεργαστεί στενά με την πολυεθνική δύναμη "KFOR" και τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσσοβο.

Ενας από τους ανθρώπους που συνάντησε ο Θάτσι στο Παρίσι, ήταν ο υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ. Συζήτησαν επί 45 λεπτά "τρόπους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του UCK στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο ο αφοπλισμός των ανταρτών του όσο και η δημιουργία μιας πολυεθνικής κοινωνίας".

Αργότερα χτες βράδυ, ο Θάτσι, επισκέφτηκε τη Ρώμη. Προχτές ως γνωστόν βρισκόταν στο Λονδίνο, όπου και εκεί... δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία "μιας πολυεθνικής, δημοκρατικής" κοινωνίας στο Κόσσοβο, επαναλαμβάνοντας ότι ο αφοπλισμός του "UCK" θα ολοκληρωθεί με επιτυχία μέσα στις προθεσμίες...

Πάντως, το ίδιο 24ωρο, που ο Θάτσι περιόδευε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, Γάλλοι στρατιώτες της "KFOR" εντόπισαν χτες κρυψώνα εκατοντάδων όπλων του "UCK" σε χωριό κοντά στα σύνορα του νότιου Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, ενώ υποτίθεται πως απομένουν δύο βδομάδες μέχρι την... "αποστρατιωτικοποίηση" της οργάνωσης. Το νέο κρυφό οπλοστάσιο του "UCK" που εντοπίστηκε στο χωριό Ρογκόβο περιλάμβανε πάνω από 250 όπλα τύπου "Καλάσνικοφ", 50 σύγχρονα πυροβόλα, εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών.

Γερμανικό μάρκο με τη "βούλα" Κουσνέρ εκτοπίζει το δηνάριο!

Ο ύπατος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσσοβο και επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης του ΟΗΕ στην περιοχή, Μπερνάρ Κουσνέρ, έθεσε χτες σε ισχύ νομοθεσία που καθιστά το γερμανικό μάρκο επίσημο νόμισμα της σερβικής αυτής επαρχίας.

Σύμφωνα με τον σύμβουλό του σε οικονομικά ζητήματα, Τζο Ντίξον, η νομοθεσία αυτή, που είναι η τέταρτη που υπογράφεται από τον Κουσνέρ, επιτρέπει τη χρήση όλων των άλλων νομισμάτων στο Κόσσοβο, καθιστώντας ωστόσο το μάρκο ως το επίσημο νόμισμα που υιοθετείται από την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, ιδιαίτερα όσον αφορά στη ρύθμιση των τελωνειακών δασμών και των κρατικών λογαριασμών. Παράλληλα, σταμάτησαν οι έλεγχοι σε συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη κατά πολλούς δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης του Κοσσυφοπεδίου από την κυριότητα της Σερβίας. Να, όμως, τι απάντησε ευθαρσώς ο σύμβουλος του Κουσνέρ, Τζο Ντίξον: "Το γιουγκοσλαβικό δηνάριο δεν τίθεται εκτός νόμου... Απλώς δε θα ενθαρρύνεται η χρήση του. Πάντως, η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο θα επιβάλει πρόστιμο σε εκείνους που θα επιμένουν να πληρώνουν σε δηνάρια"!

Οσο για το εάν ενημερώθηκε η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση γι' αυτή τη σοβαρότατη εξέλιξη, ο Ντίξον ήταν "αποστομωτικός": "Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση δεν ερωτήθηκε ούτε ενημερώθηκε"...

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται τα προβλήματα...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Οι νεκροί από το σεισμό της 17ης Αυγούστου είναι 14.695 (και ένας από αυτόν την Τρίτη), λέει ο τελευταίος απολογισμός του γραφείου αντιμετώπισης κρίσης που αναφέρεται στον πρωθυπουργό Ετσεβίτ. Αλλά οι ζωντανοί έχουν πιο πολλά προβλήματα. Οι τιμές των ενοικίων σε όσα κτίρια παραμένουν όρθια στις πληγείσες περιοχές έχουν πάει "σε αστρονομικά ύψη", σημείωνε χτες η εφημερίδα "Εβρενσέλ". Τούτο σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρουν σπίτια... Παράλληλα ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων σημείωναν χτες ότι "χιλιάδες" ανθρώπων ακόμα περιμένουν σκηνές και ζουν στο ύπαιθρο, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Στη συνοικία Αβτσιλάρ, όμως, τουλάχιστον 350 σκηνές παρέμεναν άδειες, γεγονός που υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα στην οργάνωση της βοήθειας.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εκτίμησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βρετανία, ότι το κόστος της "ανοικοδόμησης" των πληγεισών περιοχών θα φθάσει τα 8 δισ. δολάρια. Αλλοι παράγοντες ανεβάζουν το κόστος σε "πάνω από 25 δισ. δολάρια". Τη Δευτέρα η κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις της για τις ζημιές.

Από την Καλιφόρνια, στο μεταξύ, Αμερικανός σεισμολόγος, ο οποίος δύο χρόνια πριν προέβλεψε τον καταστροφικό σεισμό της 17ης Αυγούστου στην Τουρκία, προειδοποίησε ότι επίκεινται και νέοι, ανάλογου μεγέθους.

Ο Οτσαλάν

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν επανέλαβε χτες τη δέσμευσή του για ειρήνη στην Τουρκία, τονίζοντας ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ θα παίξουν "ιστορικό ρόλο στη δημιουργία μιας νέας δημοκρατικής Τουρκίας".

"Μια γέφυρα ανάμεσά μας"

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έφθασε στο "Ρ" από τον Νιγιαζί Νταλιαντσί (ndalyanci

  • bba.com. tr) το ακόλουθο ποίημα, που δημοσιεύουμε χωρίς σχόλια...

"Γείτονα, χάραξαν παχιές μαύρες γραμμές ανάμεσά μας

Εβαψαν τη γη μας με διαφορετικά χρώματα

Και μετά εμείς με τα παιδικά μας μυαλά

Νομίσαμε ότι οι γραμμές αυτές πάντοτε υπήρχαν

Νομίσαμε ότι αν ανεβαίναμε στον έβδομο ουρανό

θα βλέπαμε τη γη μας με διαφορετικά χρώματα

Δημιουργήσαμε τεχνητές καταστροφές

Γι' αυτές τις γραμμές και γι' αυτά τα χρώματα

Μάταια λεκιάσαμε αυτά τα χρώματα κι αυτές τις γραμμές

Για το τίποτα

Ομως πρώτους ακούσαμε τους αναστεναγμούς σας

Οταν η γη βρυχήθηκε και τα σπίτια μας έπεσαν επάνω μας

Πρώτα τα δάκρυά σας κύλησαν στα χαλάσματά μας

Πρώτα τα χέρια σας κράτησαν τα χέρια μας

Σ' ευχαριστούμε γείτονα

Και τώρα θα θέλαμε να σου πούμε ένα ολοκαίνουριο,

Ενα πέρα για πέρα διαφορετικό MERHABA

Ας αφήσουμε αυτή τη ζεστή παλάμη που απλώθηκε προς εμάς

Να ενωθεί με τη δική μας

Ας δημιουργηθεί μια γέφυρα ανάμεσά μας

Που δε θα καταρρεύσει ακόμη και στους πιο δυνατούς σεισμούς

Ας γίνει αυτή η καταστροφή μια ευκαιρία

Για να θυμηθούμε τον κοινό μας πολιτισμό

Που μας έκαναν να ξεχάσουμε

Ας χορέψουμε συρτάκι και τσιφτετέλι μαζί

MERHABA ΓΕΙΤΟΝΑ".

Οι μεταλλεργάτες στο πλευρό των σεισμοπαθών

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και το λαό της Τουρκίας που χτυπήθηκε άγρια από τον καταστροφικό σεισμό, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας.

Σε μια έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης του το Συνδικάτο Μετάλλου αποφάσισε να ξεκινήσει καμπάνια ανάμεσα στους εργαζόμενους του κλάδου για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα αποσταλούν στο λαό της Τουρκίας από κοινού με την ανθρωπιστική βοήθεια που θα συγκεντρώσουν άλλα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. Ακόμα, το Συνδικάτο αποφάσισε να απευθυνθεί στους εργαζόμενους του κλάδου και σε Σωματεία Μετάλλου της Αττικής για τη συγκέντρωση και οικονομικής βοήθειας που μπορεί να κατατεθεί στο λογαριασμό που έχει ανοίξει το ΠΑΜΕ στην Αγροτική Τράπεζα.

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου, με την οποία απευθύνεται έκκληση στους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, τονίζεται ότι οι παραπάνω ενέργειες κινούνται στα πλαίσια της σχετικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το ΠΑΜΕ, ενώ "δεν έχουν καμία σχέση με το στρατοκρατικό καθεστώς και την κυβέρνηση της πλουτοκρατίας της Τουρκίας, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις μεγάλες συνέπειες του σεισμού".

"Αποδέκτες της βοήθειας και της αλληλεγγύης μας - συνεχίζει το Συνδικάτο - είναι αυτοί που πλήρωσαν την ασυδοσία και το κυνήγι του κέρδους, που στοίβαξε τους εργαζόμενους σε χάρτινους πύργους, με τα τραγικά αποτελέσματα. Είναι η εργατική τάξη, ο ίδιος ο τουρκικός λαός και θα πάρουμε κάθε μέτρο για να φτάσει εκεί και μόνο η δική μας βοήθεια".

Ενας κάτοικος του Ανταπαζαρί κοιτά το διαλυμένο σπίτι του. Πίσω του διακρίνεται ένας κατεστραμμένος ναός και ο πεσμένος μιναρές του

Συναυλίες αλληλεγγύης

Δύο συναυλίες αλληλεγγύης στο λαό της Τουρκίας διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και τα εργατικά συνδικάτα της Τουρκίας, στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή των μουσικών Μίκη Θεοδωράκη, Ζίλιφι Λιβανελί, Μαρία Φαραντούρη και του σκηνοθέτη Gert Hof. Στην Αθήνα, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, και στην Κωνσταντινούπολη, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου.

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - "902"
Αλληλεγγύη στον τούρκικο λαό

Ο "Ριζοσπάστης" και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "902", μπροστά στο δράμα του τούρκικου λαού από τον καταστροφικό σεισμό, πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν χρήματα ανοίγοντας στην Εθνική Τράπεζα το λογαριασμό 150/470425 - 83.

Ο λογαριασμός εμφανίζεται στη "Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ",που είναι η εταιρική επωνυμία του "902". Τούτη τη δύσκολη ώρα για το γειτονικό λαό, η με κάθε μορφή εκδήλωση αλληλεγγύης όλων μας είναι υπόθεση ζωής. Πιστεύουμε ότι σ' αυτή την πρωτοβουλία, όλοι οι αναγνώστες του "Ρ" και οι ακροατές και τηλεθεατές του "902", όπως άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις, θα ανταποκριθούν. Τους καλούμε όλους, όπως και κάθε απλό άνθρωπο του μόχθου, να συνεισφέρουν, εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράσταση του λαού μας, προς το δοκιμαζόμενο γειτονικό τουρκικό λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ