ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
"Ο μπαμπάς σκοτώθηκε στον πόλεμο... "
  • Ανάσα για δώδεκα παιδιά από τη Γιουγκοσλαβία που θα φιλοξενηθούν για 15 μέρες στη Λέρο
  • Εξακολουθούμε να είμαστε "τιμωρημένοι", δηλώνουν οι συνοδοί τους

Οι βομβαρδισμοί των ιμπεριαλιστών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία μπορεί να σταμάτησαν, αλλά οι πληγές που άνοιξαν στο λαό της πολύπαθης χώρας εξακολουθούν να αιμορραγούν. Ζωντανή απόδειξη τα 12 παιδιά με ψυχολογικές διαταραχές, που έφτασαν προχτές βράδυ από το Βελιγράδι και σήμερα βρίσκονται στη Λέρο, ύστερα από πρόσκληση του δήμου, του Κρατικού Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων και της Ενωσης Υπαλλήλων του νησιού, αλλά και της Νομαρχίας Δωδεκανήσου, για 15ήμερες διακοπές. Τα παιδιά αυτά, από τα πιο τραγικά θύματα του πολέμου, προέρχονται από φτωχές οικογένειες, φτωχές που ο πόλεμος τις έκανε φτωχότερες και γι' αυτό οι γονείς τους με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκαν την πρόσκληση των παραπάνω φορέων. Τα 12 παιδιά συνοδεύουν η παιδοψυχίατρος Σμίλκα Πόποβιτς Ντέουσιτς και η νευροψυχίατρος Οριβέρα Αλεξίτς,του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Βελιγραδίου.

Οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών στην ψυχική υγεία των κατοίκων της Γιουγκοσλαβίας είναι άλλη μια τραγική συνέπεια του πολέμου. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας της Γιουγκοσλαβίας, που έγινε εν μέσω του πολέμου, το 60-70% του πληθυσμού παρουσίαζε αγχώδεις αντιδράσεις, με πιο ευάλωτα τα παιδιά. "Ολοι ήμασταν σαν λαός γεμάτοι ελπίδα. Τώρα όμως δεν ισχύει το ίδιο. Ετσι αν μας ξεφεύγει λίγη χαρά είναι σαν άμυνα σ' αυτό που συμβαίνει. Ολο το έθνος μας ζει σε ένα μόνιμο στρες και μια μόνιμη κατάθλιψη",μας είπε η Σμίλκα Πόποβιτς Ντέουσιτς,δείχνοντας έτσι το μέγεθος του προβλήματος. Οσους δε σκότωσαν οι πολεμοκάπηλοι ιμπεριαλιστές, φρόντισαν να τους χαράξουν πολύ βαθιές πληγές.

"Δαιμονοποίηση" μέσω απειλών

Συναντήσαμε τις δύο συνοδούς των παιδιών προχτές βράδυ σε ξενοδοχείο της Αθήνας όπου διανυκτέρευσαν. Μας υποδέχτηκαν με ένα πλατύ χαμόγελο, ανάλογο της ευγένειας του λαού τους και της φιλίας που συνδέει τις δύο χώρες. Στη διάρκεια του πολέμου άλλωστε, όπως μας είπαν, δέχτηκαν την πιο σημαντική βοήθεια από τους Ελληνες, ενώ σημείωσαν με έμφαση την ανθρώπινη παρουσία και κατανόηση των συναδέλφων τους γιατρών από την ΕΙΝΑΠ, τη Θεραπευτική Κοινότητα "18 Ανω" και άλλους φορείς.

"Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών ξεκίνησαν εδώ και 10 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Κροατία και τη Βοσνία" μας είπε η κ. Ντέουσιτς. "Ηταν μια περίοδος "δαιμονοποίησης" που κορυφώθηκε από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί μια μεγάλη περίοδος απειλών πως κάτι τρομερό θα γίνει. Οι κυρώσεις γίνονταν όλο και πιο ασφυκτικές, αλλά κανείς δεν πίστευε πως στις αρχές του 21ου αιώνα θα συμβεί κάτι τέτοιο. Χρησιμοποίησαν τις βόμβες για να τιμωρήσουν ολόκληρο το έθνος και την ίδια στιγμή μιλούσαν για ανθρωπιστική επέμβαση".

Λίγο πριν αρχίσει η επίθεση στην περιοχή της Γιουγκοσλαβίας, επισήμαναν, βρίσκονταν ήδη 800.000 πρόσφυγες οι περισσότεροι παιδιά, έφηβοι και γέροντες. Κατηγορίες εξαιρετικά ευαίσθητες στις αλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον.

Πρώτα θύματα τα παιδιά

Οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν άμεσες επιπτώσεις στα παιδιά αφού αυτά δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία. Εγιναν ξαφνικά και οι γονείς δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Δεν υπήρχε σχεδιασμός και τα παιδιά έβλεπαν τις καταστροφές, τους τραυματίες, άκουγαν τους τρομερούς ήχους των σειρήνων και την ίδια στιγμή έπρεπε να τρέχουν στα καταφύγια. Αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά να παρουσιάσουν καταστάσεις πανικού, διαταραχές ύπνου, έλλειψη διάθεσης για τροφή, να μην μπορούν να αποχωριστούν τη μητέρα τους. Και αυτά ήταν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις που γίνονταν εμφανείς. Επιπλέον δεν έλειψαν και οι ψυχοσωματικές διαταραχές, όπως η εμφάνιση άσθματος εξαιτίας του συνωστισμού στα καταφύγια. Πολλές μάνες έχασαν το γάλα τους και πολλές έγκυες γυναίκες, μέσα σε αυτή την κατάσταση, απέβαλαν. Την ίδια στιγμή επειδή δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα πολλά πρόωρα νεογνά πέθαναν, αφού δε λειτουργούσαν οι ειδικές μονάδες στα νοσοκομεία.

Ανάλογες βέβαια ήταν και οι επιπτώσεις στην υγεία και του υπόλοιπου πληθυσμού. Δεν έλειψαν μάλιστα τα περιστατικά ενηλίκων που έπαθαν επιληψία εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων ή οδηγήθηκαν στον αλκοολισμό.

Τα τεκταινόμενα στη Γιουγκοσλαβία τα 10 τελευταία χρόνια και οι χιλιάδες πρόσφυγες που προέκυψαν, οδήγησαν τις υπηρεσίες υγείας στη δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου παροχής υπηρεσιών υγείας, που με κινητές μονάδες επιστημονικό προσωπικό επισκεπτόταν τον πληθυσμό ή του παρείχε συμβουλές μέσω συμβουλευτικών σταθμών. Σε ερώτησή μας "τι ζητούσαν συνήθως οι γονείς από τους παιδοψυχιάτρους", η απάντηση από την κ. Ντέουσιτς ήταν αφοπλιστική: "Οι μητέρες μάς ρωτούσαν πώς να πουν στα παιδιά τους πως ο πατέρας σκοτώθηκε στον πόλεμο"...

"Μας τιμωρούν ακόμα"

Στο μυαλό τους έρχονται εικόνες του πολέμου. Τα σημάδια του τα είδαν άλλη μια φορά λίγες ώρες πριν, στο ταξίδι από το Βελιγράδι για την Ελλάδα. "Κλονιστήκαμε για μια ακόμη φορά. Παντού καταστροφή. Σπίτια, νοσοκομεία, γέφυρες, δρόμοι... Μάθαμε πως ανάμεσα στους πιλότους ήταν και γυναίκες. Δεν μπορεί να συλλάβει ο νους μας πώς ένας φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο...".

"Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να ξαναβρούν την ψυχική τους ισορροπία τα παιδιά;" ρωτήσαμε τις δύο γιατρούς, αλλά η απάντηση δεν μπορούσε να είναι συγκεκριμένη. "Σήμερα - μας είπαν - είναι ορατές μόνο οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σε κάποια παιδιά, όπως κατάθλιψη, άγχος, σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Τον ακριβή αριθμό των παιδιών που υπέστησαν ψυχικά τραύματα δεν μπορούμε να τον ξέρουμε, όπως και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν αργότερα".

"Κι ενώ ολόκληρος ο γιουγκοσλαβικός λαός δίνει τη μάχη της ανασυγκρότησης της ζωής του, ενώ οι γιατροί παλεύουν να θεραπεύσουν τα τραύματα σωματικά και ψυχικά, το έθνος μας εξακολουθεί να τιμωρείται", τονίζει η κ. Ντέουσιτς. "Το εμπόριο έχει διακοπεί και μας έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα να επικοινωνούμε με συναδέλφους μας και να θεραπεύουμε τους ασθενείς μας με τα πιο κατάλληλα μέσα. Εμείς σαν γιατροί κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν έχουμε φάρμακα. Για παράδειγμα οι ψυχικά ασθενείς στη Γιουγκοσλαβία στερούνται τα νέα νευροληπτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται διεθνώς, αφού η κατεστραμμένη πλέον οικονομία της χώρας δεν μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτή τη δαπάνη".

Ερχεται χειμώνας

Την περασμένη Δευτέρα τα σχολεία στη Γιουγκοσλαβία, που ήταν κλειστά από τις 24 του περασμένου Μάρτη, άνοιξαν και πάλι. Τα περισσότερα όμως είναι κατεστραμμένα. Ο χειμώνας έρχεται και φέτος θα είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η θέρμανση. Οι δύο Γιουγκοσλάβες παιδοψυχίατροι όμως, παρά την αγωνία στο βλέμμα τους, δεν κρύβουν την απόφασή τους να παλέψουν για να δώσουν, μαζί με τους δασκάλους, ό,τι καλύτερο στα παιδιά. "Ολοι είχαμε το ίδιο στρες, αλλά τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα. Θα δουλέψουμε πολύ πάνω σ' αυτό", μας λένε.

Στα πλαίσια της φιλοξενίας αυτής, αλλά και με δεδομένη την ευαισθησία του λαού της Λέρου σε ζητήματα ψυχικής υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού, την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου διοργανώνει στη Λέρο ημερίδα με θέμα "Πόλεμος και ψυχική υγεία". Στην ημερίδα θα πάρουν μέρος οι Γιουγκοσλάβοι λειτουργοί Ψυχικής Υγείας, Ελληνες συνάδελφοί τους, εκπρόσωποι της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς σύνορα", εκπρόσωποι της Ελληνοσερβικής Φιλίας, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι κλπ.

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Τα στρατόπεδα να γίνουν χώροι πρασίνου

Ακόμα και στελέχη του κυβερνητικού κόμματος κατήγγειλαν το σχέδιο για τσιμεντοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση

Σε συναγερμό καλεί τους κατοίκους της Αττικής, οι περιοχές των οποίων γειτνιάζουν με στρατόπεδα, το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών Πειραιά που ομόφωνα αποφάσισε να αντιταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο για τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ζητά να αποδοθούν οι χώροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να γίνουν χώροι πρασίνου και κοινωνικών λειτουργιών.

Το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο συνεδρίασε και συζήτησε σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που βγάζει "στο σφυρί" 11.324 στρέμματα. Εκτάσεις που θα έπρεπε να ανήκουν στους δήμους, όπου στεγάζονται σήμερα τα στρατόπεδα και που μετά τη σχεδιαζόμενη μετεγκατάστασή τους, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες να τις αγοράσουν και να τις οικοδομήσουν μέχρι και το 80% - 90%. Η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει τις εκτάσεις, προκειμένου να εξοικονομήσει τους πόρους για τα νέα στρατόπεδα που θέλει να κατασκευάσει σε νέες θέσεις.

Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της υπερνομαρχίας Θ. Κατριβάνος τόνισε πως τα στρατόπεδα είναι οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι, που μπορούν να αξιοποιηθούν, για να "αναπνεύσει" η πρωτεύουσα. Κατά του νομοσχεδίου τάχτηκε ως κι αυτός ο Δ. Ευσταθιάδης,νομαρχιακός σύμβουλος και γεν. γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που σημείωσε ότι τα στρατόπεδα μπορούν να αποδώσουν πολλά, αν αξιοποιηθούν ως λειτουργικό πράσινο. Αναφέρθηκε και στο χώρο, όπου σήμερα λειτουργεί το αεροδρόμιο του Ελληνικού και υπενθύμισε το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν μετεγκατασταθεί το αεροδρόμιο στα Σπάτα, η έκταση να γίνει μητροπολιτικό πάρκο και να μην ξεπουληθεί όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Κ. Ντηνιακός,που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο και ζήτησε να αποσυρθεί. Αναφέρθηκε στα δύο στρατόπεδα που "φιλοξενεί" το Χαϊδάρι ("Καραϊσκάκη Α' και Β") και υπογράμμισε πως, αν γίνουν χώροι πρασίνου θα δώσουν ανάσα σε όλους τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων Ν. Ταμπακίδης,(στους Αγ. Αναργύρους βρίσκεται το στρατόπεδο "Κοσκινά"), ο οποίος χαρακτήρισε το κυβερνητικό "εξάμβλωμα" αντισυνταγματικό και σημείωσε πως ακόμα και αν ψηφιστεί, πρέπει να βρει απέναντί του σύσσωμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δ. Κλεφτοδήμος,μέλος του ΔΣ του "Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων", αναφέρθηκε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Γουδί. Θύμισε τους μακρόχρονους αγώνες των κατοίκων της περιοχής για να απομακρυνθούν και κατέληξε πως πρέπει η ΝΑ να μπει μπροστάρης στους λαϊκούς αγώνες, να ενημερώσει τον κόσμο, να συντονίσει τις αντιδράσεις και να διοργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ετσι, το ΔΝΣ αποφάσισε ομόφωνα οι χώροι που θα απελευθερωθούν να παραχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, προκειμένου να γίνουν χώροι πρασίνου και άλλων κοινωνικών λειτουργιών. Να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, όπου θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι των όμορων με τα στρατόπεδα Δήμων. Η επιτροπή να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές Α και Β Αθηνών και Πειραιά για το θέμα. Οι αιρετοί να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους δημότες του Λεκανοπεδίου, προκειμένου να αποφευχθεί η σχεδιαζόμενη καταστροφή.

Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναφέρεται πως το ΔΝΣ αποφάσισε να ζητήσει "να σταματήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή (τμήμα διακοπών) και να εισαχθεί στην ολομέλεια". Κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, όπου τονίστηκε επανειλημμένα η ανάγκη το νομοσχέδιο να αποσυρθεί άμεσα. Αν δεν πρόκειται για λάθος, τότε κάποιοι "ενδιαφερόμενοι" έβαλαν το δαχτυλάκι τους.

Για την ΚΕΔΚΕ

Στη συνεδρίαση σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός ότι πέρα από τους δημάρχους Αγ. Αναργύρων και Χαϊδαρίου δεν παραβρέθηκαν άλλοι δήμαρχοι, των οποίων οι δήμοι γειτονεύουν με τα προς τσιμεντοποίηση στρατόπεδα.

Αρνητικά σχολιάστηκε και η στάση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Το ΔΣ, σε συνεδρίασή του, πριν λίγες μέρες, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου. Στο ΔΝΣ εκφράστηκε η απορία, πώς η ηγεσία των δήμων συντάχθηκε με την κυβέρνηση, εφόσον το εν λόγω νομοσχέδιο βρίσκει αντίθετους πολλούς δήμους και εκατοντάδες χιλιάδες δημότες.

Να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Σπύρου Χαλβατζή

Το θέμα των στρατοπέδων απασχολεί εδώ και δεκαετίες το λαό της Αθήνας, που ζητά όχι την τσιμεντοποίησή τους, αλλά τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου και χρήσεων κοινωνικού χαρακτήρα. Αυτό τόνισε, στη χτεσινή συνεδρίαση, ο Σπ. Χαλβατζής,επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Στην παρέμβασή του, ο επικεφαλής της παράταξης υπογράμμισε πως οι σημερινές θέσεις των περισσότερων στρατοπέδων (που χωροθετήθηκαν ή στον Εμφύλιο ή στα πρώτα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου) δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και καθώς η κυβέρνηση αναδιατάσσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, για να συμμορφωθούν με τα σχέδια του παγκόσμιου χωροφύλακα προχωρά και στις μετεγκαταστάσεις στρατοπέδων.

Οι κυβερνώντες, συνέχισε, προσπαθούν να παρουσιάσουν το γεγονός της αναγκαστικής μετεγκατάστασης, ως παραχώρηση προς το κοινωνικό σύνολο και ότι, δήθεν σεβόμενοι τις λαϊκές ανάγκες, απομακρύνουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τα πολεοδομικά συγκροτήματα. Από την άλλη η κυβέρνηση πασχίζει να τα ξεπουλήσει, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για την κατασκευή των νέων στρατοπέδων. Υπενθύμισε πως τα στρατόπεδα έχουν μικρό ποσοστό οικοδομικής κάλυψης και χαμηλό συντελεστή δόμησης και προειδοποίησε, πως αν δοθούν για οικοπεδοποίηση, ο συντελεστής δόμησης θα είναι υψηλός και σε μικρή έκταση θα υψωθούν μεγαθήρια.

Σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται ένα ποσοστό 40% να παραμένει αδόμητο, προορισμένο για κοινόχρηστους χώρους. "Αυτό το ποσοστό μένει έτσι, απλά για να δελεάσει. Ολοι οι πολεοδόμοι και οι πολιτικοί μηχανικοί τονίζουν πως σε έκταση που πολεοδομείται, μέχρι και το 30% αυτής αναλώνεται για οδικό δίκτυο, έργα υποδομής και κοινόχρηστους χώρους. Επομένως τι μας απομένει για χώρους πρασίνου;", αναρωτήθηκε.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη οι χώροι να αποδοθούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι Νομαρχίες, σε συνεργασία με του όμορους των στρατοπέδων δήμους, να τα αξιοποιήσουν σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Οι εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, για τη στέγαση ΚΑΠΗ, παιδικών σταθμών και πολιτιστικών κέντρων. Στους αδόμητους χώρους να αναπτυχθούν χώροι πρασίνου και αναψυχής που τόσο λείπουν από το λαό της πρωτεύουσας.

Αναγκαίες οι κινητοποιήσεις

Να συγκληθεί έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση - συγκέντρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου ζητά ο Μ. Σελέκος, επικεφαλής της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης",με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΔΣ. Ο δημοτικός σύμβουλος τονίζει πως το ΔΣ της πόλης δεν έχει συνεδριάσει ακόμα, για να εξετάσει το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ αυτό εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής στις 9 του Σεπτέμβρη.

Σημειώνει την ανάγκη, στην ανοιχτή συνεδρίαση να προσκληθούν τα κόμματα, οι δήμαρχοι και οι δημοτικές παρατάξεις των όμορων δήμων, η νομάρχης, εκπρόσωποι των νομαρχιακών παρατάξεων, μαζικοί φορείς και οι κάτοικοι, προκειμένου όλοι μαζί να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Ενα νομοσχέδιο - που όπως υπογραμμίζει ο Μ. Σελέκος - πολεοδομεί και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Ο ίδιος καλεί το δήμο να διοργανώσει πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή των δημοτών, προκειμένου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να αποδοθούν οι εκτάσεις στο λαό.

Επίσης, η "Προοδευτική Δημοτική Κίνηση Καβάλας",με ανακοίνωσή της ζητά το ΔΣ της πόλης να ασχοληθεί με το θέμα, καθώς στην Καβάλα βρίσκονται δύο στρατόπεδα ("Κωτσάλου" και "Ασημακοπούλου"). Η παράταξη επισημαίνει πως η πόλη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλους ελεύθερους χώρους και πως οι εκτάσεις των στρατοπέδων πρέπει να αξιοποιηθούν ως ελεύθεροι χώροι και με χρήσεις, που να ευνοούν τον πολιτισμό, την παιδεία και την άθληση.

Θα χρειαστεί πολύς χρόνος, για να αποκατασταθούν οι καταστροφές όπως η κλινική "Ντράγκισα Μίσοβιτσ" (φωτό) που έπληξαν οι ΝΑΤΟικοί, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης, και για να επουλωθούν τα τραύματα στις ψυχές των παιδιών

Η πιο σημαντική βοήθεια για μας ήταν η παρουσία, στη διάρκεια του πολέμου, των Ελλήνων συναδέλφων μας, λένε οι δύο Γιουγκοσλάβες παιδοψυχίατροι, Σμίλκα Πόποβιτς Ντέουσιτς (αριστερά) και Οριβέρα Αλεξίκς (δεξιά) στη συντάκτρια του "Ρ"

Η κυβέρνηση θέλει να τσιμεντοποιήσει τις εκτάσεις όπου σήμερα βρίσκονται στρατόπεδα, όπως στους Αγ. Αναργύρους ή το Γουδί

Η υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά αντιδρά στο κυβερνητικό νομοσχέδιο περί ξεπουλήματος των στρατοπέδων σε ιδιώτες

Οι εγκαταστάσεις των στρατοπέδων μπορούν να αξιοποιηθούν για να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες για άθληση και πολιτισμό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ