ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού

Στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, αγρότες λένε το μεγάλο ΟΧΙ στον εμπαιγμό και στις κούφιες προεκλογικές... παροχές. Απαιτούν ικανοποίηση των πραγματικών τους αιτημάτων και προειδοποιούν με ακόμα μεγαλύτερες κινητοποιήσεις

Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ, ανταμώνουν σήμερα τα αγωνιστικά βήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των φοιτητών, όλων όσοι αντιτίθενται στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας, της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, της ευρωυποταγής και του αυταρχισμού. Ολων όσοι δεν πιστεύουν σε κούφιες προεκλογικές εξαγγελίες και σε κενούς "διαλόγους".

Νωρίτερα, στις 6.30, θα πραγματοποιηθούν οι τρεις προσυγκεντρώσεις στο Λευκό Πύργο, στην Καμάρα και το Αγαλμα του Βενιζέλου, απ' όπου οι συγκεντρωμένοι θα κατευθυνθούν με πορεία στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Στις 6 το απόγευμα στο Λευκό Πύργο είναι το μεγάλο πανελλαδικό ραντεβού των συνταξιούχων,που φτάνουν στην Θεσσαλονίκη από κάθε γωνιά της χώρας για να "επιστρέψουν" στον πρωθυπουργό τον εμπαιγμό των 100 δραχμών την ημέρα που ανακοίνωσε ότι θα δώσει σε έναν μικρό αριθμό συνταξιούχων, κάνοντας ακόμα πιο θρασύτατη την πρόκληση του ΕΚΑΣ.

Στις 6 θα γίνει επίσης προσυγκέντρωση στη Βιβλιοθήκη των φοιτητών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και των εργαζομένων στο ΑΠΘ.

Περιοδείες μέχρι την τελευταία στιγμή

Κορυφώνονται στο μεταξύ οι προετοιμασίες για το σημερινό πανεργατικό συλλαλητήριο στους χώρους της ΔΕΘ, καθώς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προσπαθούν να αξιοποιήσουν και τις τελευταίες ώρες πριν τη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού της Θεσσαλονίκης, για να φέρουν το αγωνιστικό μήνυμα της αντίστασης σε όσο γίνεται περισσότερους.

Ολοκληρώθηκαν έτσι χτες οι περιοδείες σε χώρους δουλιάς και οι εξορμήσεις σε περιοχές της πόλης. Στις 6 το πρωί στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση στις στάσεις λεωφορείων και τα λαϊκά στέκια της πλατείας Δημοκρατίας (Βαρδάρη). Μοίρασαν υλικό για το σημερινό συλλαλητήριο, μίλησαν με τον κόσμο, ενημέρωσαν πολλούς για θέματα που σχετίζονται με τις επίσημες εξαγγελίες στην Εκθεση και για τα αιτήματα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τη Ζωή Σώκου και τον Θόδωρο Κυριακίδη,επισκέφθηκε τη ΔΕΘ και είχε συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων καθώς και με εργαζόμενους στο χώρο. Οι εργαζόμενοι της Εκθεσης αντιμετωπίζουν τις άμεσες συνέπειες της υλοποίησης της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού, νιώθουν ανασφάλεια και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία της ΔΕΘ.

Στους εργαζόμενους μίλησε η Ζωή Σώκου που τους κάλεσε να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν τα βασικά τους αιτήματα, όπως τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΘ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τα δικαιώματά τους στην ασφάλιση κ. ά.

Το εργοστάσιο φυτοφαρμάκων "Ευθυμιάδη" επισκέφθηκε αντιπροσωπεία με τους Ζωή Σώκου, Θόδωρο Κυριακίδη και Θανάση Μητρούδα. Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, τα στελέχη του ΠΑΜΕ τους κάλεσαν να είναι σε εγρήγορση για την περιφρούρηση των κεκτημένων τους. Κατάγγειλαν ακόμα τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο. Περιοδεία πραγματοποιήθηκε επίσης και στους χώρους της χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ.

Για δεύτερη φορά επισκέφτηκαν το λιμάνι, όπως είχαν υποσχεθεί στους εργαζόμενους του ΟΛΘ, οι Θόδωρος Κυριακίδης και Σάββας Τσακμακίδης και ολοκλήρωσαν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαν ξεκινήσει με τους εργάτες πριν λίγες μέρες.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου τους, εξάλλου, οι απεργοί εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ, μετά από εισήγηση στελεχών του ΠΑΜΕ, αποφάσισαν να πάρουν μαζικά μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο.

Κάλεσμα αντιστασιακών

Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της καλεί όλα τα παραρτήματα των αντιστασιακών να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι ομοσπονδίες των συνταξιούχων.

"Την ώρα - τονίζει - που ο πρωθυπουργός, κ. Σημίτης, από το βήμα της Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσει να εκθειάσει τον "εθνικό στόχο" της ΟΝΕ, οι αντιστασιακοί μαζί με τους συνταξιούχους και όλο το λαό της χώρας μας θα διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή, φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης. Θα ζητούν να δοθεί λύση στα χρονίζοντα προβλήματα των αντιστασιακών, στα συνταξιοδοτικά προβλήματα των αγροτών, υπαλλήλων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και να μην κατεδαφιστεί η κοινωνική ασφάλιση".

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απάντηση με αγώνα και με ψήφο

Εξαπάτηση ενόψει των εκλογών, αλλά και υποκρισία μπροστά στην επερχόμενη θύελλα στο ασφαλιστικό, χαρακτηρίζουν οι Ομοσπονδίες ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

"Καλή αντάμωση, κύριε πρωθυπουργέ, στη Θεσσαλονίκη", διαμηνύουν με ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ στον Κ. Σημίτη, καταγγέλλοντας σαν "καθαρή κοροϊδία" τις προχτεσινές πρωθυπουργικές εξαγγελίες. "Πρωθυπουργός και κυβέρνηση - τονίζουν - πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι δεν πρόκειται να εξαπατήσουν με ψευτοπαροχές τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα απαντήσουν με τον αγώνα και με την ψήφο τους". Οι ομοσπονδίες επισημαίνουν πως έχει καθιερωθεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ όλες οι κυβερνήσεις να δημαγωγούν με υποσχέσεις και ψευτοπαροχές, όταν επί 12 μήνες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν τα σπασμένα της αντιλαϊκής πολιτικής, όμως φέτος ενόψει των εκλογών πρωθυπουργός και κυβέρνηση ξεπέρασαν τον εαυτό τους.

"Ο πρωθυπουργός - υπογραμμίζουν - κόλλησε στο ΕΚΑΣ, το οποίο αυξάνει κατά 3.000 δρχ. Να πούμε στον πρωθυπουργό, αν και το ξέρει πολύ καλά, ότι το ΕΚΑΣ το παίρνει ένας πολύ μικρός αριθμός, που διαρκώς μειώνεται, γιατί υπολογίζεται σαν εισόδημα και ξεπερνάει το πλαφόν. Ετσι αυτός που παίρνει σύνταξη πάνω από 129.000 δραχμές θεωρείται πλούσιος και δεν παίρνει μία". Συνεχίζοντας, καταγγέλλουν την κυβέρνηση γιατί αρνείται να επανασυνδέσει τις κατώτερες συντάξεις με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, σημειώνοντας πως μόνο από την αποσύνδεση αυτή ο κάθε συνταξιούχος αυτής της κατηγορίας έχει χάσει από το '91 μέχρι σήμερα 1.700.000 δρχ. Αναφορικά με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 1,9 εκατ. δρχ., επισημαίνουν ότι "πρόκειται για "όφελος" 27.500 δρχ. το χρόνο, δηλαδή 2.300 δρχ. το μήνα, ποσό που μας το παίρνει από το ΛΑΦΚΑ". Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα, σημειώνουν ότι από το '93 μέχρι το '99 οι συνταξιούχοι πλήρωσαν 24,3% περισσότερους φόρους και ζητούν την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 3 εκατ. δρχ. και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Καταλήγοντας οι ομοσπονδίες τονίζουν πως οι "παροχές" αυτές δεν είναι μόνο εξαπάτηση ενόψει εκλογών, αλλά και υποκρισία μπροστά στη θύελλα που ετοιμάζει με την ισοπέδωση του ασφαλιστικού.

ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ": "Να, οι επιτυχίες σας"

Νέα πρόκληση και προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης των εργαζομένων, χαρακτηρίζουν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες με κοινή τους ανακοίνωση οι ναυτεργατικές οργανώσεις ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Οπως επισημαίνουν τα σωματεία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια ψηφοθηρίας για να αλλάξει το αρνητικό σε βάρος της κλίμα. Η πραγματικότητα - συνεχίζουν - που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα δηλώνει ότι πρόκειται για: Μια κυβέρνηση της ανεργίας, της υποβάθμισης της υγείας και της παιδείας, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, του αυταρχισμού και της καταστολής των εργατικών λαϊκών αγώνων.

"Χιλιάδες ναυτεργάτες, θύματα της αντιναυτεργατικής πολιτικής και της εφοπλιστικής ασυδοσίας - τονίζουν - πετιούνται έξω από τα καράβια, τα συσσίτια της Ακτής Μιαούλη πληθαίνουν, η καθήλωση των μισθών, οι συντάξεις πείνας και τα φορομπηχτικά μέτρα είναι βραχνάς της ναυτεργατικής οικογένειας και η κυβέρνηση πανηγυρίζει τις επιτυχίες της".

Το Συνδικάτο Ιματισμού

"Ψίχουλα" χαρακτηρίζει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής,τονίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική παραμένει αναλλοίωτη και υπηρετεί το στόχο της πλουτοκρατίας, την ΟΝΕ. Τονίζει ότι τα... μέτρα όχι μόνο είναι ψίχουλα, αλλά και επικίνδυνα γιατί θέλουν να δημιουργήσουν επανάπαυση στους εργαζόμενους και να περάσουν πιο εύκολα τα άγρια μέτρα που ήδη έρχονται, όπως ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό κλπ. Καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση γύρω από τα συνδικάτα και σε κοινή δράση μέσα από το ΠΑΜΕ για να μπει εμπόδιο στα αντεργατικά μέτρα.

Η Μέρα των Εγκαινίων

Του Τίτου ΒΑΝΔΗ

Μια φορά κι έναν καιρό, πολύ καιρό, υπήρχαν άνθρωποι με κέφι, υπήρχαν ταβέρνες, που με μια φάβα, ένα "πιάζ" *, ένα κομμάτι πίτα, λίγο τυρί και ψωμί, γίνονταν και κέντρα διασκέδασης, ανάπαυσης και γλεντιού, για δυο, τρεις και τέσσερις ανθρώπους, που θα κάθονταν γύρω σε ένα τραπέζι φορτωμένο με αυτά τα ολίγα και που θα αποφάσιζαν να προσθέσουν μερικά κατοσταράκια ρετσίνα από το βαρέλι. Ηταν πριν από το ΙΚΑ, αλλά τότε, αν πάθαινες τίποτα ξαφνικό κι έβλεπες καμιά ταμπέλα γιατρού, χτυπούσες, έμπαινες, κι όταν τέλειωνες, αν δεν είχες να πληρώσεις, κι αυτό φαινότανε, ο γιατρός σου 'δινε και κανένα φάρμακο από τα δείγματα, σε ξεπροβόδιζε στην πόρτα, σε χτυπούσε στην πλάτη και σου 'δινε και μερικές συμβουλές. Οι άνθρωποι κάναν εκδρομή μέσα στην Αθήνα. Πρωτομαγιά, τέρμα Πατησίων. Κούλουμα στου Φιλοπάππου, στο Χαλάνδρι. Κρατούσαν τις παραδόσεις, γελούσαν. Τ' Αϊ Γιαννιού πηδάγανε πάνω απ' τις φωτιές.

Αυτές οι μέρες αναφέρονται στις εφημερίδες αλλά η συμμετοχή σήμερα είναι ελάχιστη και το κέφι ανύπαρκτο. Τώρα υπάρχει η αγωνία για την επόμενη μέρα. Πολλοί έχουν καταντήσει να περιμένουν από το ΠΡΟ-ΠΟ και τα λαχεία. Οσο πιο φτωχή μια χώρα κι απελπισμένοι οι άνθρωποι, τόσο πιο πολλά λαχεία βγαίνουν. Στην Αίγυπτο, το κρατικό λαχείο έβγαινε κάθε μέρα. Σήμερα μπορεί να βγαίνουν πιο πολλά. Το ΛΟΤΤΟ βγαίνει παντού γιατί είναι αμερικάνικο και μαζί μ' αυτό μπαίνει κι ο πολιτισμός τους παντού με τανκς και με κανόνια. Κι οι γιορτές μας αντικαταστάθηκαν από τις αμερικάνικες. Η Μέρα της θείας, η Μέρα του ανιψιού, η Μέρα των Ευχαριστιών. Σύντομα θα γιορτάζουμε την 4η Ιούλη, μέρα ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, που μπορεί να θεωρηθεί και ως Μέρα γέννησης ενός έθνους που θα προσπαθήσει να σκλαβώσει με δολοφονίες και τρομοκρατία τους υπόλοιπους λαούς. Τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Αυτόν δεν μπορώ να τον χωνέψω. Τον φαντάζομαι με φούστα, μπλούζα και ελιά στο μάγουλο.

Ξέχασα γιατί τα γράφω όλα αυτά. Α, ναι. Εχω μια ιδέα και ήθελα να την προτείνω για να σώσουμε και κάτι από την παράδοση. Να, υπήρχε η Πρωταπριλιά, που κι αυτή εξαφανίζεται. Σκέφτηκα λοιπόν να αλλάξουμε την ημερομηνία, να την κάνουμε κινητή και να τη γιορτάζουμε τη μέρα της έναρξης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Μπορούμε και να στοιχηματίζουμε για το ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα. Η κυβέρνηση ή η αξιωματική αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, ένα αχτύπητο απριλιάτικο ψέμα είναι ότι η "αντιπολίτευση" είναι αντιπολίτευση.

* Τα φασολάκια "πιάζ" με κρεμμύδι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ