ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Προεδρολογικές... αντιπαραθέσεις

Κείμενο διαφωνίας οκτώ μελών της ΠΓ, με την απόφαση της πλειοψηφίας της ηγεσίας του ΣΥΝ, για τη στάση του στα Προεδρικά

Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, και στη συνέχεια στο συνέδριο του Νοέμβρη, μεταφέρεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του Κόμματος, για τη στάση του στο θέμα της Προεδρίας. Την κατεύθυνση αυτή σηματοδοτεί, άλλωστε, κείμενο που φέρει την υπογραφή 8 μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ (Α. Αλαβάνου, Ν. Βούτση, Γ. Δραγασάκη, Π. Λαφαζάνη, Στ. Λεουτσάκου, Α. Φιλίνη, Α. Φλαμπουράρη, Ν. Χουντή), με το οποίο εκφράζεται "η ριζική διαφωνία μας στην απόφαση της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ να προτείνει, έξι μήνες πριν από την έναρξη των σχετικών διαδικασιών στη Βουλή, υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο καλεί όλα τα άλλα κόμματα, και του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου, να τον υπερψηφίσουν".

Οπως διευκρινίζεται στο σχετικό δελτίο Tύπου "η διαφωνία μας δεν εστιάζεται στο πρόσωπο του Λ. Κύρκου, αλλά στην πολιτική λογική, στην οποία αντικειμενικά υπακούει η κατάθεση προσωπικής πρότασης προς υπερψήφιση, ανεξαρτήτως ονόματος. Κι αυτό, διότι ο ΣΥΝ, καταθέτοντας τη δική του επιλογή για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία απευθύνει και στο ΠΑΣΟΚ, στην ουσία διατείνεται ότι θα μπορούσε να συμπράξει με το κυβερνητικό κόμμα για την από κοινού εκλογή Προέδρου και, επομένως, για την παράταση της κυβερνητικής θητείας, στην υποθετική περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αποδεχόταν τη δική μας πρόταση και δεν επέμενε στην υποψηφιότητα Στεφανόπουλου.

Ετσι, προστίθεται, ο ΣΥΝ μεταθέτει εκ των πραγμάτων τη διαφορά στο πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ό,τι συμβολίζει και όχι στην ουσία του θέματος που είναι κατά τη γνώμη μας η νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης κυβερνητική πολιτική...

Κατ' αυτόν τον τρόπο, όμως, ο ΣΥΝ κινδυνεύει να βρεθεί εκτεθειμένος σε διάφορα κυβερνητικά επικοινωνιακά παιχνίδια, σε μια ακατάσχετη ονοματολογία και στην επανάληψη, από τα γνωστά κέντρα, κεντροαριστερών σεναρίων με επίκεντρο την Προεδρολογία"...

Μ' αυτό το σκεπτικό, τα οκτώ μέλη της ΠΓ που ανήκουν στο λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα προτείνουν στην ΚΠΕ την πρόταση: "Ο ΣΥΝ οφείλει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι, ανεξαρτήτως προσώπου, δεν πρόκειται να συμπράξει με το κυβερνητικό κόμμα στην από κοινού εκλογή Προέδρου. Και πως, σε ό,τι τον αφορά, δεν αποδέχεται την παράταση της κυβερνητικής θητείας και θα επιδιώξει εκλογές το Μάρτιο, με κεντρικό στόχο την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής της ΝΔ, με παράλληλη ενίσχυση του ΣΥΝ, για τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών και προοδευτικών εξελίξεων".

Κοροϊδία με τα πακέτα της ΕΕ

Δεν αρκεί ο πρωθυπουργός να εξαγγέλλει το ύψος των κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από τα ταμεία της ΕΕ. Τα αμείλικτα ερωτήματα παραμένουν: Πώς θα διασφαλιστεί ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν παραγωγικά, όταν η εμπειρία των προηγούμενων ΚΠΣ είναι τελείως αρνητική; Πού θα διοχετευτούν οι πόροι, με ποιες διαδικασίες, ποια είναι τα προγράμματα που θα εφαρμοστούν και τελικά ποιες είναι οι συγκεκριμένες προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της υπαίθρου τα επόμενα χρόνια;

Αυτά τα... αμείλικτα ερωτήματα θέτει ο ΣΥΝ με ανακοίνωση - απάντηση στις δημαγωγικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον αγροτικό τομέα. Το πρόβλημα για το ΣΥΝ, λοιπόν, είναι πώς θα μοιραστούν τα κονδύλια της ΕΕ, με ποια προγράμματα και ποιες προτεραιότητες! Στο ΣΥΝ, ασφαλώς, ξέρουν πως μόνο ρητορική σημασία έχουν τέτοια ερωτήματα, αφού από την ίδια την ΕΕ καθορίζεται, ακριβώς, ότι όλα τα κονδύλια πάνε για να στηρίξουν την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ, της ΓΚΑΤΤ και της ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000, τώρα. Και οι στόχοι αυτών των προγραμμάτων της ΕΕ και της κυβέρνησης είναι δεδομένοι: Μείωση καλλιεργειών και παραγωγής με μερική, πρόσκαιρη και συνεχώς μειούμενη αντιστάθμιση για την απώλεια αγροτικού εισοδήματος, όπως προβλέπεται μέχρι το 2006. Τα αντίστοιχα κονδύλια, που ήταν σε πραγματική αξία πολύ μεγαλύτερα, αναλογικά με όσα υπόσχονται, τώρα, με το 3ο ΚΠΣ, είναι γνωστό πού οδήγησαν την αγροτιά. Το ξέρουν οι πάντες και δεν μπορεί να υποκρίνονται, σήμερα. Αυτό ισχύει και για το ΣΥΝ που συμφωνεί με την πολιτική της ΕΕ, την ΚΑΠ και την ΑΤΖΕΝΤΑ 2000 και, για μια ακόμη φορά, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και τους αγρότες καταδημαγωγώντας με τα κονδύλια της ΕΕ.

Γιατί ξέρουν όλοι - και η ηγεσία του ΣΥΝ - πως τα κονδύλια αυτά, δε θα πάνε παρά στις προεκλογικού χαρακτήρα "αυξήσεις" στις "πρόωρες" για την εγκατάλειψη των καλλιεργειών (καπνού, σταριού κλπ.) και τη δάσωση των αγρών. Θα πάνε σαν επιδοτήσεις στις μεγάλες ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες - γιατί τις συνεταιριστικές τις κλείνουν όπως κλείνουν και ξεπουλάνε κάθε υποδομή που έχουν - για να διευρύνουν τις εργασίες τους. Θα πάνε σαν επιδοτήσεις των εμποροβιομηχάνων μέσω των διεπαγγελματικών οργανώσεων που στήνει η κυβέρνηση, με εντολή της ΕΕ, για τη μονοπώληση της εμπορίας και μεταποίησης της όποιας αγροτικής παραγωγής σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Γιατί θα δοθούν εισοδηματικές ενισχύσεις για μερική αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος, ώστε να περάσει πιο αποφασιστικά η μείωση της αγροτικής παραγωγής και των καλλιεργειών. Αυτά αντιπροσωπεύουν τα 9,5 τρισ. που διατυμπανίζει η κυβέρνηση και ο Σημίτης. Αυτά, δυστυχώς, διατυμπανίζουν σα βάλσαμο και οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΣΥΝ, προβάλλοντας απλώς, κάποια άλλη διαχείριση...

Αυτή η πολιτική όμως δεν προοιωνίζεται τίποτα καλύτερο παρά τα χειρότερα. Γιατί, τα τελευταία χρόνια, μ' αυτή την πολιτική των ΚΠΣ της ΕΕ, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες έχουν ξεκληριστεί και περισσότερες εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη βρίσκονται, ουσιαστικά, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Καθώς, λοιπόν, αυτά είναι γνωστά πράγματα, η "κριτική" του ΣΥΝ δεν έχει άλλο στόχο παρά τον εξωραϊσμό της αντιαγροτικής πολιτικής, προβάλλοντας πως, τάχα, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με τις κοινοτικές προδιαγραφές. Αλλά οι αγρότες "έπαθαν και έμαθαν". Και δεν αποδέχονται την κοροϊδία, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τα κόμματα - θιασώτες της ΕΕ που προβάλλουν, απλώς, υποκριτικό ενδιαφέρον ενώ στηρίζουν την καταστροφική πολιτική της ΕΕ. Γι' αυτό και τέτοιες δημαγωγικές εξαγγελίες από την κυβέρνηση είτε από το ΣΥΝ και τα άλλα κόμματα του Μάαστριχτ δεν πρόκειται να τους αποπροσανατολίσουν από τους συντονισμένους ενωτικούς αγώνες τους. Τους αγώνες που μόνον αυτοί μπορούν να ανοίξουν τον άλλο, το δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και της υπεράσπισης των πραγματικών συμφερόντων τους, κόντρα στις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ. Και την απάντησή τους θα τη δώσουν και στις βουλευτικές εκλογές, καταδικάζοντας μαζικά τα κόμματα που τους κοροϊδεύουν και υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ που σταθερά αγωνίζεται μαζί τους και στηρίζει τους λαϊκούς - αγροτικούς αγώνες ενάντια στην καταστροφική πολιτική.

Γ. Ζ.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Σ. ΧΑΣΚΑ
Συγκρατημένες αντιδράσεις

"Ουδείς μπορεί αυτή την ώρα να πει με υπεύθυνο τρόπο ότι το γεγονός αυτό, η άγρια αυτή εγκληματική ενέργεια, είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής, η οποία καθοδηγείται από επίσημους αξιωματούχους, είτε του τουρκικού κράτους, είτε της ψευτοεξουσίας των κατεχομένων. Δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό. Ισα ίσα, θα έλεγα, ότι και οι κατοχικές αρχές έχουν επικρίνει την εγκληματική αυτή πράξη".

Μ' αυτόν τον τρόπο σχολίασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας τις εξελίξεις με την υπόθεση της άγριας δολοφονίας του Στέλιου Χάρπα στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Προσεκτικές είναι οι αντιδράσεις και των εκπροσώπων των κυπριακών κομμάτων που προβάλλουν, τόσο την άγρια δολοφονία στα κατεχόμενα όσο και την απόπειρα εμπρησμού στο τζαμί Χαλά Σουλτάν σαν ενέργειες που στοχεύουν στην παρεμπόδιση των συνομιλιών.

"Η δολοφονία του Στέλιου Χάρπα και η απόπειρα εμπρησμού του τεμένους Χαλά Σουλτάν εκφράζουν την προσπάθεια υπόσκαψης μιας νέας διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό", εξέφρασε, χτες, την άποψή του ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας, Σωκράτη Χάσικο.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πολιτική συγκέντρωση στη Νίκαια

Πολιτική συγκέντρωση στο Κηποθέατρο της Νίκαιας,με ομιλητή τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 8.9.99 στις 7 μμ, η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ,με θέμα: "Η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις".

"Σεπτέμβρη 1939 αρχίζει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Σεπτέμβρη 1999 ο φόβος νέου πολέμου, που ίσως θα είναι το τέλος του πολιτισμού της ανθρωπότητας, είναι πάλι υπαρκτός. Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, με τους συμμάχους τους καπιταλιστές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξαναμοιράζουν τον κόσμο", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΟΠ που υπογραμμίζει ακόμα:

"Τα πρόσφατα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή του εφιάλτη. Η συμφωνία που έγινε δημιουργεί καινούριους κινδύνους και απειλές για την περιοχή με επίκεντρο το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Η πάλη του ελληνικού λαού κατά της Νέας Τάξης και των στρατών κατοχής στα Βαλκάνια, πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί".

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ "902"
Ενδιαφέρουσες εκπομπές

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του "902" τις εξής ενδιαφέρουσες εκπομπές:

  • Στις 2.30 μμ,στην εκπομπή "Ματιές στον κόσμο", με θέμα "Η Γιουγκοσλαβία",όπου η Α. Μπαλλή συζητά με τον Η. Λέγγερη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Γ. Λεονταρίτη,δημοσιογράφο, ενώ τηλεφωνικά παρεμβαίνει η Ν. Κομνένοβιτς,γραμματέας της Εταιρίας Ελληνοσερβικής Φιλίας.
  • Μετά το Δελτίο Ειδήσεων των 9.00 μμ την έρευνα στα νοσοκομεία της Λάρισας, Γενικό και Περιφερειακό. Η λογική περικοπής των δαπανών υγείας που επιβάλλει η κυβέρνηση για το στόχο της ΟΝΕ και προς όφελος των ιδιωτικών κέντρων απεικονίζονται στις μαρτυρίες ασθενών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Επιμελείται και παρουσιάζει ο Ανδρέας Θερμός. Κάμερα ο Δήμος Μαυρίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ