ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τρεις Σέρβοι νεκροί από πυρά Ρώσων

"Προειδοποιήσεις" Γιόσκα Φίσερ περί αυτονόμησης Μαυροβουνίου, με επόμενο "βήμα" τη... Βοϊβοδίνα!

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν νωρίς χτες το πρωί τρεις Σέρβους στο χωριό Κορμίνγιανε (λίγα χλμ. έξω από την πόλη Γκνιλιάνε), απαντώντας, όπως υποστήριξαν, στα πυρά τους.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΝΑΤΟικού εκπροσώπου στην Πρίστινα, Γάλλου ταγματάρχη Ρολάντ Λαβουά, δεν είναι πλήρως σαφείς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η συμπλοκή Ρώσων και Σέρβων. Σύμφωνα με τον Λαβουά, οι Ρώσοι βρίσκονταν σε φυλάκιο της "KFOR" όταν άκουσαν πυρά στο κοντινό χωριό Κορμίνγιανε. Φτάνοντας στην περιοχή, είδαν, όπως υποστήριξαν οι ίδιοι, τρεις ένοπλους Σέρβους να χτυπούν δύο τραυματίες Κοσσοβάρους Αλβανούς. Οπως είπε: "Οι Ρώσοι τους ζήτησαν να σταματήσουν, αλλά εκείνοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους και οι Ρώσοι ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τους τρεις Σέρβους"...

Αν και οι αξιωματούχοι της "KFOR" δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσουν τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού, εντούτοις υποστήριξαν πως η υπόθεση άρχισε όταν Σέρβοι σταμάτησαν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν πέντε Αλβανοί. Σύμφωνα πάντα με αυτή την εκδοχή, οι Σέρβοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας δύο, οι οποίοι πιστεύεται ότι διέφυγαν πεζή. Οπερ, σημαίνει πως οι δύο τραυματίες (!) δεν έδωσαν κατάθεση σε αξιωματούχους της "KFOR" για να διαλευκανθούν οι συνθήκες ενός περιστατικού που έγινε στην αμερικανική ζώνη ευθύνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συμβάν σημειώνεται ενώ τις τελευταίες τουλάχιστον δέκα με δώδεκα μέρες οι Κοσσοβάροι Αλβανοί και τοπικά στελέχη του "UCK" στο Οράχοβατς έχουν μπλοκάρει την είσοδο της πόλης, αντιδρώντας στην παρουσία Ρώσων στρατιωτών. Η υπόθεση αυτή, που δεν έχει λυθεί παρά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών Κοσσοβάρων και αξιωματούχων της "KFOR", έχει ως αφορμή τις κατηγορίες των Αλβανών έναντι των Ρώσων, τους οποίους λοιδορούν για μεροληψία (υπέρ των Σέρβων), αλλά και επειδή, όπως υποστηρίζουν, στη διάρκεια των επιδρομών Ρώσοι μισθοφόροι συμμετείχαν στην "εθνοκάθαρση"...

Πάντως, στο Οράχοβατς, μετέβη χτες, για λίγες ώρες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος και συναντήθηκε με τον ανώτατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν με αντιπροσωπεία Κοσσοβάρων Αλβανών σε μία περαιτέρω προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου. Ωστόσο, την Κυριακή, ανώτατο στέλεχος του "UCK", ο Αγκίμ Τσέκου, είχε υπονοήσει πως ίσως μέσα στις προσεχείς μέρες η πλευρά του άρει τις επιφυλάξεις της για τους Ρώσους στο Οράχοβατς δηλώνοντας (σύμφωνα με το πρακτορείο "Assosieted Press") πως ήρθε η ώρα η πλειοψηφία των Κοσσοβάρων Αλβανών να προσαρμοστεί στις "νέες πραγματικότητες, τώρα που τελείωσε ο αγώνας στο πεδίο της μάχης"... Δε μένει παρά να δούμε εάν αυτό πράγματι προαναγγέλλει την επίλυση του ζητήματος.

Προβοκατόρικες δηλώσεις Φίσερ φανερώνουν σχέδια διαμελισμού

Ενδιαφέρουσες - αν και όχι αγνώστου "περιεχομένου" - δηλώσεις έκανε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε αίθουσα του νέου γερμανικού Κοινοβουλίου στη Βόννη για τα πενήντα χρόνια κοινοβουλευτισμού στη Γερμανία.

Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, σε σχέση με την έκρηξη της βίας στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, ο Γερμανός υπουργός αρνήθηκε πως η χώρα του ευνοεί τα σενάρια για τη δημιουργία μιας "Μεγάλης Αλβανίας", περιέγραψε ως "αιτία" για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τις "εθνικιστικές αξιώσεις των λαών της" και τέλος (και το κυριότερο...) ισχυρίστηκε πως εάν συνεχιστεί η "πολιτική της Μεγάλης Σερβίας που προωθούσε ο Μιλόσεβιτς", τότε "θα φθάσουμε στην αυτονομία του Μαυροβουνίου με επόμενο βήμα τη Βοϊβοδίνα"!

Πιο συγκεκριμένα ο Φίσερ αν και χαρακτήρισε ως "όχι κάτι σωστό" την ενδεχόμενη αυτονομία του Μαυροβουνίου, ωστόσο σημείωσε πως οι μεγάλες δυνάμεις "θα φθάσουμε σ' αυτό, εάν ο Μιλόσεβιτς συνεχίσει αυτή την πολιτική". Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στη Βοϊβοδίνα (όπου υπάρχει μεγάλη ουγγρική μειονότητα), λέγοντας πως αυτή θα είναι το "επόμενο βήμα"... Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου για "αγνόηση" του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ γενικότερα στις εξελίξεις, ο Φίσερ ισχυρίστηκε ότι η παρουσία του ΟΗΕ στο Κόσσοβο "θα διαμορφώσει εκείνο το πλαίσιο που θα οικοδομήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως η κατοχή της Γερμανίας μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο από τις συμμαχικές δυνάμεις αποτέλεσε και τη βάση της επιτυχίας μας" (!).

Οσο για τον "UCK", ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε το ρόλο της "υπεράσπισης", λέγοντας πως η οργάνωση αρνείται την εξέλιξη προς μια Μεγάλη Αλβανία ιδιαίτερα τώρα "που διέρχεται μία μεταβατική περίοδο". Μάλιστα, υποστήριξε πως ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου "ήταν αυτός που βοήθησε το αλβανικό στοιχείο στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο υφίστατο μια καταπίεση, ένα είδος απαρτχάιντ".

Στην παρέμβασή του, ο Απόστολος Κακλαμάνης είχε αναφερθεί στον κίνδυνο περαιτέρω ανάφλεξης στα Βαλκάνια από την ανεξέλεγκτη δράση του "UCK" κατά των Σέρβων και των Τσιγγάνων του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας "Μεγάλης Αλβανίας", που - όπως είπε - έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή άλλων μεγάλων χωρών.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Μπάρακ και Αραφάτ "εμμένουν" στην εφαρμογή της "Ουάι 2"

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.- Δηλώνοντας αμοιβαία ότι ο "κοινός σκοπός τους" είναι η "καταπολέμηση της τρομοκρατίας", οι ηγεσίες του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασαν την "ελπίδα" τους χτες ότι η δίδυμη βομβιστική επίθεση της Κυριακής δε θα εκτροχιάσει τη νέα "ειρηνευτική συμφωνία" του Σαββάτου, που υπογράφτηκε στην Αίγυπτο μεταξύ Εχουντ Μπάρακ και Γιάσερ Αραφάτ.

Η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε πέντε συλλήψεις στις πόλεις Χάιφα και Τιμπέριας. Οι αρχές εμφανίστηκαν να τηρούν στάση "σφίγγας" όσον αφορά τα στοιχεία των συλληφθέντων, όπως και των τριών νεκρών, που εκτιμάται ότι ήταν οι ίδιοι οι βομβιστές.

Η επίθεση - η ευθύνη για την οποία δεν είχε αναληφθεί έως, τουλάχιστον, αργά το βράδυ χτες - υπογράμμισε τους "κινδύνους" για την "ειρηνευτική διαδικασία" που μετά κόπων και βασάνων αναβίωσε το Σάββατο. Κατόπιν των ασφυκτικών πιέσεων της Μάντλιν Ολμπράιτ, η οποία από την Αίγυπτο μετέβη στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας για να προωθήσει μια συμφωνία που ο διεθνής Τύπος αποκάλεσε "Ουάι 2", απρόθυμα οι Μπάρακ και Αραφάτ συμφώνησαν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις προκειμένου να αποκομίσουν "βραχυπρόθεσμα" οφέλη.

Η ισραηλινή αστυνομία "διερευνά" το ενδεχόμενο οι βομβιστές να προέρχονται από ένα βόρειο χωριό όπου κατοικούν Αραβες του Ισραήλ. Αν πρόκειται πράγματι για κατοίκους της Νταμπουρίγια - από όπου συνελήφθησαν οι πέντε, οι οποίοι υφίστανται τεστ DNA - θα είναι η δεύτερη φορά σε 8 μέρες που Αραβες του Ισραήλ εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Την περασμένη βδομάδα, ένας Αραβας μαχαίρωσε έως θανάτου ένα ζεύγος Ισραηλινών, λέγοντας ότι "ήθελε να σκοτώσει Εβραίους".

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Μπάρακ έχει πει στο παρελθόν ότι θα ανέστειλε την "ειρηνευτική διαδικασία", αν προέκυπταν τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά όλοι οι αναλυτές θεωρούν απίθανο να το κάνει τώρα. Οι αμερικανικές προσδοκίες είναι υψηλότατες, καθώς η πίεση για μια "ευρύτερη ειρήνη" στη Μέση Ανατολή αυξάνει.

Η εφημερίδα "Χααρέτζ" έγραψε σε κύριο άρθρο της ότι "αν αποδειχθεί πως οι τρομοκράτες ήταν ντόπιοι, το Ισραήλ πρέπει να κάνει αυτό που συχνά κηρύσσει: να εντείνει τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας".

Η συμφωνία "Ουάι 2" προβλέπει παραχώρηση Γης - αντί - Ασφάλειας και την εύρεση μιας "οριστικής λύσης", κοινώς αποδεκτής, έως το Σεπτέμβρη του 2000. Η αμερικανική πολιτική ηγεσία, η οποία φέρεται να είχε "απαυδήσει" με το "αδιέξοδο" λόγω της στάσης του προηγούμενου Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη χαρακτήρισε "νέο κεφάλαιο" στις σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων.

Ο Γιάσερ Αραφάτ φαίνεται αποφασισμένος να στηρίξει τη συμφωνία. Μόλις έγιναν γνωστές οι βομβιστικές επιθέσεις τηλεφώνησε στον Μπάρακ και τις καταδίκασε, ενώ λίγες ώρες αργότερα, βγαίνοντας από μια συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Δικαιοσύνης Γιοσί Μπεϊλίν δήλωσε ότι "οι τρομοκρατικές επιθέσεις πρέπει να καταπολεμηθούν". Ο Μπεϊλίν, από την πλευρά του, έδειξε να παίρνει "στα σοβαρά" τις δηλώσεις Αραφάτ. "Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι η τρομοκρατία προσπαθεί να μας αποτρέψει από το να επιτύχουμε την ειρήνη και δε θα την αφήσουμε να νικήσει", είπε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς αναφέρονται "ανησυχίες" ότι ομάδες φανατικών ισλαμιστών μπορεί να επιχειρήσουν επιθέσεις για να αναστείλουν την "ειρηνευτική διαδικασία". Η "Χαμάς" κι ο "Ισλαμικός Τζιχάντ" έχουν κάνει "πάνω από 12 επιθέσεις" τα πέντε τελευταία χρόνια, σημείωναν.

Ο Εχουντ Μπάρακ δήλωσε από την πλευρά του χτες ότι "το Ισραήλ δε θα αποδεχτεί οποιοδήποτε είδος βίας ή τρομοκρατίας σε βάρος αθώων πολιτών", ωστόσο άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι δεν καθιστά υπεύθυνη την Παλαιστινιακή Αρχή.

Από το Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, όπου βρισκόταν στο πλαίσιο επίσκεψής της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ χαρακτήρισε χτες τους επιτιθέμενους "εχθρούς της ειρήνης" και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ "δε θα τους αφήσουν" να πετύχουν.

"Βρισκόμαστε μπροστά στην ευκαιρία να διευρύνουμε τα οφέλη της ειρήνης και της ευημερίας σε όλους τους λαούς της περιοχής και δε θα ηττηθούμε, σε αυτή μας την προσπάθεια, από εκείνους που προσπαθούν να υπονομεύσουν την ευκαιρία αυτή", πρόσθεσε η Ολμπράιτ, αναφερόμενη στη συμφωνία του Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις επιθέσεις αναφέρθηκε ο θάνατος ενός Παλαιστινίου, τον οποίο η παλαιστινιακή αστυνομία απέδωσε σε Εβραίο έποικο ο οποίος φέρεται να τον πυροβόλησε στη Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πληροφορία "διερευνάται".

Ωστόσο συγγενείς του θύματος δήλωσαν ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια εποίκων, αλλά πιθανότατα στην κακή γενική κατάσταση της υγείας του κατά τα τελευταία λίγα χρόνια.

Εκτεταμένη εθνοκάθαρση από τον "UCK" με την ανοχή της "KFOR"

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο Συμβούλιο της ΕΕ

Την εκρηκτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την εκτεταμένη εθνοκάθαρση εναντίον του σερβικού πληθυσμού, υπό την ανοχή ή και την υπόθαλψη της αποκαλούμενης ειρηνευτικής δύναμης, καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.

"Οι δύο και πλέον μήνες από την εγκατάσταση της "KFOR" στο Κοσσυφοπέδιο, υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, όχι μόνο δε συντέλεσαν στην εκτόνωση της κατάστασης στην περιοχή και δε συνέβαλαν στην παγίωση κλίματος σταθερότητας, ασφάλειας και ειρηνικής συμβίωσης των πληθυσμών, αλλά αντίθετα πυροδοτεί και εντείνει την έκρυθμη κατάσταση που προκάλεσαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί".

"Η αποσιώπηση ομαδικού τάφου 15 Σέρβων, που σφαγιάστηκαν στα μέσα Ιουλίου λίγο έξω από το Γκνιλιάνε, ζώνη ευθύνης των αμερικανικών στρατευμάτων, δημιουργεί σοβαρότατα ερωτηματικά για το ρόλο της λεγόμενης ειρηνευτικής δύναμης, αφού υπό την ανοχή ή και την υπόθαλψή της ο σερβικός πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου γίνεται θύμα εκτεταμένης εθνοκάθαρσης, καταδεικνύοντας την επιλεκτικότητα της ευαισθησίας της διεθνούς κοινότητας στα θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποτίθεται ότι προστατεύονται", επισημαίνει ο Γ. Θεωνάς.

Υπογραμμίζοντας ότι "ο "UCK" συνεχίζει απρόσκοπτα την παράνομη δραστηριότητά του, οργανώνοντας, όπως περιγράφει ο διεθνής Τύπος, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και επιδιδόμενος, ανενόχλητα, σε αθρόες σφαγές αθώων Σέρβων πολιτών", ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την άμεση σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ, προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες της σφαγής στο Γκνιλιάνε, να εξεταστεί συνολικά η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αποτιμηθεί ο ρόλος της "KFOR" στο Κοσσυφοπέδιο και να ληφθούν συγκεκριμένες και άμεσες αποφάσεις για τον "UCK", καθώς και μέτρα διασφάλισης της παραμονής Σέρβων, Τσιγγάνων και άλλων εθνοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο.

Ισραηλινός των Ειδικών Δυνάμεων ελέγχει το χώρο της έκρηξης στη Χάιφα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ