ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Να σταματήσει το δολοφονικό εμπάργκο στο Ιράκ

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη στο Συμβούλιο της ΕΕ

Τις εγκληματικές συνέπειες του πολυετούς εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε βάρος του Ιράκ, σκορπίζοντας την εξαθλίωση και το θάνατο στα ασθενέστερα τμήματα του ιρακινού πληθυσμού και ιδιαίτερα στα παιδιά, καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι "τις εγκληματικές συνέπειες του εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε βάρος του Ιράκ καταγγέλλει με την τελευταία έκθεσή της και η UNICEF. Η διευθύντρια κ. Κάρολ Μπέλαμι ανακοίνωσε στοιχεία που προκύπτουν από την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα για τις επιπτώσεις του εμπάργκο καθ' όλη τη διάρκεια των 9 χρόνων και δείχνουν ότι ενώ από το 1984 έως το 1989 η θνησιμότητα παιδιών κάτω των 5 ετών κυμαινόταν σε 56 ανά 1.000 γεννήσεις, από το 1994 έως σήμερα το ποσοστό αυτό διπλασιάστηκε φτάνοντας το 131/1.000. Περισσότερα από 500.000 παιδιά είναι το πιο απάνθρωπο θύμα του πολύχρονου εμπάργκο".

Ο Κ. Αλυσανδράκης καλεί το Συμβούλιο "να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μετά και από τη δημοσίευση της έκθεσης της UNESCO, που αποτελεί ακόμα μια απόδειξη ότι θύματα του εμπάργκο δεν είναι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, αλλά ο πληθυσμός αυτής της χώρας, τα πιο απροστάτευτα στρώματα και ιδιαίτερα τα παιδιά που για πολλά χρόνια τώρα υποφέρουν από τις συνέπειες του εμπάργκο, ενώ το καθεστώς παραμένει ακλόνητο".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι νεκροί αυξάνονται, οι αρχές τηρούν τα προσχήματα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Για 15.135 νεκρούς και περίπου 24.000 τραυματίες έκανε λόγο ο χθεσινός απολογισμός του Γραφείου Αντιμετώπισης Κρίσης στην Τουρκία, από το σεισμό της 17ης Αυγούστου. Οι αρχές, στο μεταξύ, προσπαθούσαν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από το γόητρό τους. Χθες, η αστυνομία συνέλαβε στην Κωνσταντινούπολη τον Βελί Γκοτσέρ, εργολάβο οικοδομών ο οποίος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή", κατηγορείται ως "υπεύθυνος" για εκατοντάδες θανάτους στα κτίρια - παγίδες που κατέρρευσαν στο σεισμό.

Ο Γκοτσέρ, ο οποίος συνελήφθη σε σπίτι συγγενών του, κρυβόταν από την ημέρα του σεισμού. Ενταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί σε βάρος του από 10ημέρου, αλλά επισήμως δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το "Ρόιτερς" και το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο Γκοτσέρ έχει - με χαρακτηριστικό κυνισμό - παραδεχτεί σε διάφορες τηλεφωνικές συνεντεύξεις πως περίπου 500 από τα 3.000 κτίσματα που η εταιρία του οικοδόμησε στην πόλη Γιάλοβα κατέρρευσαν, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακατάλληλες μέθοδοι και υλικά κατά την κατασκευή των κτιρίων - π.χ. ανάμειξη άμμου θαλάσσης με τσιμέντο - επειδή "κανένας δε μου είπε ποτέ ότι δεν μπορώ να χτίσω με άμμο θαλάσσης"...

Κατά το κέντρο αντιμετώπισης κρίσης που επικαλείται ανεπίσημες εκτιμήσεις τούρκων ειδικών 20.957 κτίρια κατέρρευσαν στην πληγείσα από το σεισμό "ζώνη" της Βορειοδυτικής Τουρκίας.

Οι εργολάβοι έχουν εισπράξει τις περισσότερες κατηγορίες - η φήμη που κυκλοφορεί, και έχει αρκετή σχέση με την τουρκική πραγματικότητα, είναι ότι "δωροδοκούσαν" ευρύτατα κυβερνητικούς και τοπικούς αξιωματούχους για να εξασφαλίσουν την έγκριση των κτιρίων που έφτιαχναν εν μια νυκτί.

Σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο οι εργολάβοι που βρίσκονται ένοχοι φυλακίζονται για 10 χρόνια. Εχουν συλληφθεί και άλλοι εργολάβοι, ενώ αρκετοί πιστεύεται πως έχουν διαφύγει εκτός της χώρας.

Η Ολμπράιτ

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Κυριακή την Τουρκία, όπου υποσχέθηκε βοήθεια ύψους 7 δισ. δολαρίων για την "ανοικοδόμηση" της οικονομίας της χώρας που επλήγη από το σεισμό. Οι λεπτομέρειες "θα συζητηθούν αργότερα αυτόν το μήνα", σημείωσε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον. Η Μάντλιν Ολμπράιτ έκανε μια 15λεπτη επίσκεψη στο Ιζμίτ, όπου διαπίστωσε ότι "η έκταση της καταστροφής είναι απίστευτη... θα χρειαστούν χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών και το ανθρώπινο κόστος δε θα αναπληρωθεί ποτέ".

Το Κουρδικό

19 αντάρτες του ΡΚΚ και 7 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στις νοτιοανατολικές επαρχίες Βαν και Μπατμάν την Κυριακή, στο πλαίσιο "εκκαθαριστικών επιχειρήσεων".

Ο στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου είχε "προειδοποιήσει" για νέες επιχειρήσεις αν οι αντάρτες δεν αποσύρονταν. Ωστόσο το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, που είχε δεσμευτεί να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα και να αποσύρει τις δυνάμεις του από το τουρκικό έδαφος "έως το τέλος του χρόνου", κατήγγειλε ότι η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον του δεν επιτρέπουν στους αντάρτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Χτες πάντως το ΡΚΚ εξέφρασε "ικανοποίηση" για την πρώτη αντίδραση του τουρκικού στρατού στην προσφορά του να αποσυρθούν οι αντάρτες του από την Τουρκία, βλέποντας σ' αυτή μία χειρονομία καλής θέλησης.

"Αναγνωρίζοντας τις θετικές μας αποφάσεις, το τουρκικό γενικό επιτελείο έκανε μία χειρονομία προς την ίδια κατεύθυνση", δήλωσε ο ταγματάρχης Τζεμίλ Μπαγίκ, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του ΡΚΚ, σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του τουρκικού στρατού στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου σχολίασε την Παρασκευή την προσφορά αποχώρησης των ανταρτών του ΡΚΚ και άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να ικανοποιηθούν στο εγγύς μέλλον τα αιτήματα των Κούρδων για περισσότερα πολιτιστικά δικαιώματα.

"Είναι η πρώτη φορά που ένας Τούρκος στρατηγός κάνει δήλωση για το θέμα αυτό", δήλωσε ο Μπαγίκ, σύμφωνα με τον οποίο, οι δηλώσεις του Κιβρίκογλου είναι ένα είδος απάντησης στην απόφαση του ΡΚΚ να αποσυρθεί από την Τουρκία και να τερματίσει το 15ετή πόλεμο.

Ο Μπαγίκ είπε ότι το ένα τέταρτο των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και ότι η αποχώρηση συνεχίζεται, αλλά εμποδίζεται από τη συνέχιση των επιχειρήσεων των Τούρκων στρατιωτών κατά των ανταρτών του ΡΚΚ.

Ο Μπαγίκ κάλεσε το στρατηγό Κιβρίκογλου να σταματήσει "ορισμένους κύκλους" εντός του στρατού που "αντιτίθενται στην ειρήνη" και οι οποίοι "επιχειρούν να σαμποτάρουν τη φάση (της αποχώρησης)".

Ο Κιβρίκογλου είπε μεταξύ άλλων ότι "δε θα αντιτιθόταν" στην ίδρυση κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού κι ότι το Κοινοβούλιο έχει τον "τελευταίο λόγο" στην απόληξη της υπόθεσης Οτσαλάν.

  • Ο Δήμος Κερατσινίου "δηλώνει τη συμπαράστασή του και την έκφραση αλληλεγγύης και φιλίας" προς τους πληγέντες από το σεισμό στην Τουρκία. Ο Δήμος "διαθέτει 500.000 δρχ. για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης που θα μεταφέρει αντιπροσωπεία του στις πληγείσες περιοχές".
ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Βομβιστική επίθεση
  • Σε 43 εκτιμώνται οι νεκροί και πάνω από 100 οι τραυματίες
  • Οι μάχες συνεχίζονται

ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ.-

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το Σάββατο, 4 Σεπτέμβρη, σε πολυκατοικία, όπου διαμένουν αξιωματικοί του ρωσικού στρατού με τις οικογένειές τους, στην πόλη Μπουινάκσκ (κεντρικό Νταγκεστάν), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 43 άτομα και να τραυματιστούν πάνω 100, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας. Από την έκρηξη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το κτίριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια της έκρηξης, όμως, σύμφωνα με το ΤΑΣΣ, πίσω από το κτίριο δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους δυο μέτρων. Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ερευνούν τα ερείπια του πενταώροφου κτιρίου. Η έκρηξη αποδίδεται σε ισλαμιστές. Η πόλη Μπουινάκσκ βρίσκεται κοντά στο μέτωπο των συγκρούσεων των ρωσικών δυνάμεων με τους ισλαμιστές αντάρτες που εισήλθαν από την Τσετσενία στο Νταγκεστάν. Οι πυροτεχνουργοί του στρατού εντόπισαν και εξουδετέρωσαν μια δεύτερη βόμβα τοποθετημένη σε φορτηγό σταθμευμένο κοντά στο προαναφερόμενο κτίριο.

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν εξέφρασε την οργή του για την επίθεση στο Μπουινάκσκ και ζήτησε από την κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα στον εντοπισμό των ενόχων για το θάνατο τόσων ανθρώπων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσκιν. Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ρωσίας συνήλθε εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στο Νταγκεστάν.

Από την άλλη μεριά, σκληρές μάχες εξακολουθούν να διεξάγονται μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και ισλαμιστών ανταρτών στα περίχωρα του χωριού Νοβαλάκσκογε, όπου περίπου 25 αστυνομικοί βρίσκονται στον κλοιό των ανταρτών. Σύμφωνα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ρωσικές δυνάμεις που στάλθηκαν στο Νοβαλάκσκογε έχουν "πολλούς τραυματίες", ενώ έχασαν ένα τεθωρακισμένο και ένα άρμα μάχης. Τα χωριά Νοβαλάκσκογε, Σομία, Γκαμιάχ και Ακχάρ, που βρίσκονται νότια της πόλης Χασαβιούρτ, καταλήφθηκαν την Κυριακή, 5 Σεπτέμβρη, από 2.000 περίπου αντάρτες που εισήλθαν από τη γειτονική Τσετσενία στο Νταγκεστάν, μ' επικεφαλής τον ισλαμιστή Τσετσένο αυτονομιστή Σαμίλ Μπασάγεφ. Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις ξανάρχισαν τους βομβαρδισμούς των θέσεων των ανταρτών στα χωριά Τσαμπανμάχι και Καραμάχι (περιοχή Μπουινάκσκ), 80 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Μαχατσακαλά.

Παντού ερείπια στο Γκολτσούκ
Σήμερα Αθήνα, αύριο Κωνσταντινούπολη

Κι αν η μισή τους καρδιά αύριο το βράδυ θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, η άλλη μισή στην Τουρκία θα βρίσκεται. Στο πλευρό των δοκιμαζόμενων από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό ανθρώπων, στη Νικομήδεια, στην Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές, που προσπαθούν να επουλώσουν πληγές και να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Ο κορυφαίος Ελληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης,ο Τούρκος ομότεχνός του Ζουλφί Λιβανελί και η Μαρία Φαραντούρη,ενώνουν τις φωνές τους, στις δύο συναυλίες συμπαράστασης στους Τούρκους σεισμοπαθείς. Τις συναυλίες διοργανώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και τα Τουρκικά Εργατικά Συνδικάτα. Η πρώτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 8.30μμ, στο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο, με ελεύθερη είσοδο, ενώ αύριο θα επαναληφθεί στην Κωνσταντινούπολη. Συμμετέχουν ο σκηνοθέτης Gert Hof,καθώς και Λαϊκή Ορχήστρα, αποτελούμενη από Ελληνες, Τούρκους και Γερμανούς μουσικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ