ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιλαϊκά μέτρα με άλλοθι το σεισμό

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ο πρόεδρος Ντεμιρέλ επικύρωσε χτες τον αμφιλεγόμενο νόμο που παρατείνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά μία δεκαετία, παρά τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο πέρασε και με πρόσχημα το σεισμό που έπληξε την Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση Ετσεβίτ ισχυρίζεται ότι για να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό χρειάζονται σκληρά μέτρα λιτότητας.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην Τουρκία, καθώς χθες αναφέρθηκαν έξι μετασεισμοί μεγέθους άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Δυτική Τουρκία.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται καθημερινά, τρεις εβδομάδες μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της 17ης Αυγούστου στη Νικομήδεια, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 15.135 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 24.000. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν οι μετασεισμοί προκάλεσαν τραυματισμούς.

"Διάλογος" Οτσαλάν - Κιβρίκογλου

Ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν χαρακτήρισε χτες "θετικές" τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Χουσεϊν Κιβρίκογλου, τις οποίες ερμήνευσε μάλιστα ως σημαντικά βήματα προς την αναγνώριση των κουρδικών πολιτιστικών δικαιωμάτων.

"Είναι θετικές και πολύτιμες δηλώσεις, τις οποίες θεωρούμε σημαντικές", αναφέρει ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε ανακοίνωσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του που τον επισκέφθηκαν στο νησί - φυλακή Ιμραλί.

"Η επιθυμία για πολιτιστική ελευθερία και εκδημοκρατισμό είναι ένα θετικό βήμα", προσθέτει ο Οτσαλάν.

"Είναι μια θετική συμβολή στην περίοδο ειρήνης και αδελφοσύνης, την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε... στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ελευθερίας και στον εκδημοκρατισμό", ανέφερε.

Ο ίδιος ζητάει στην ανακοίνωσή του να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα σχετικά με τις πρόσφατες συγκρούσεις, την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ ανταρτών του ΡΚΚ και τουρκικών δυνάμεων στην επαρχία Βαν.

"Σε αυτή την ευαίσθητη φάση είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί και να μην επιτρέπουμε προκλήσεις. Αυτό το γεγονός πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς και να βρεθεί και να ανακοινωθεί ποιος ξεκίνησε την επίθεση", τονίζει ο ίδιος.

Το PKK χαιρέτισε επίσης τις δηλώσεις που έκανε χτες ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, Σαμί Σελτζούκ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για περισσότερη δημοκρατία στη χώρα και τροποποίηση του Συντάγματος, σε ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το φιλοκουρδικό πρακτορείο DEM.

Ευχές για καλύτερο μέλλον

Εκπρόσωποι των τουρκικών συνδικάτων μετέφεραν τις ευχαριστίες του τουρκικού λαού για τη συμπαράσταση της Ελλάδας

Στην αναβολή των δυο συναυλιών συμπαράστασης προς το δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό, που ήταν να πραγματοποιηθούν χθες στην Αθήνα και σήμερα στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με τα τουρκικά συνδικάτα, προχώρησε η ΓΣΕΕ,ύστερα από το πλήγμα που δόθηκε στην Αθήνα από το σεισμό. Τη συναυλία θα έδιναν οι Μ. Θεοδωράκης, Ζ. Λιβανελί και Μ. Φαραντούρη.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,μαζί με τους εκπροσώπους των τεσσάρων Συνομοσπονδιών της Τουρκίας, ανακοινώθηκε ότι θα επιδιωχτεί η κατασκευή κατοικιών στη Νικομήδεια για τους άστεγους, αλλά και θεραπευτηρίων. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΙΚΑ, για αποστολή δύο κινητών ιατρείων με δυνατότητα λειτουργίας δυο ετών, καθώς και της κινητής μονάδας αιμοληψίας του ΙΚΑ. Δίνεται επίσης η δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών και των δασκάλων τους στις παιδικές κατασκηνώσεις των υπαλλήλων του ΙΚΑ.

Από την πλευρά της ΝΤΙΣΚ, ο πρόεδρός της, σημείωσε ότι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό είναι 15.000 και προβλέπεται να φτάσουν τους 55.000.Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει πάρει την πρώτη θέση, στις χώρες που βοήθησαν την Τουρκία και ότι δεν έχει σημασία το μέγεθος της βοήθειας, όσο το ότι εκφράζεται η συμπαράσταση του ελληνικού λαού, που αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό βήμα για μια άλλη προσέγγιση στις σχέσεις των δυο χωρών. Ο πρόεδρος της ΧΑΚ - ΙΣ, σημείωσε ότι ο τουρκικός λαός ζει μέρες μεγάλης οδύνης και ότι δε θα ξεχάσει ποτέ την αλληλεγγύη και τα αισθήματα φιλίας που εκφράστηκαν από τη χώρα μας.

Ο οικονομικός γραμματέας της ΤΟΥΡΚ - ΙΣ, ευχαρίστησε με τη σειρά του για τη συμπαράσταση που εκφράστηκε στο λαό του.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΣΚ, σημείωσε ότι το θλιβερό γεγονός ήταν η αφορμή για να εκφραστούν αισθήματα φιλίας και αγάπης ανάμεσα στον τουρκικό και ελληνικό λαό και ότι "ελπίδα μας είναι αυτά τα ανθρώπινα συναισθήματα να οδηγήσουν σε μια καλύτερη συνεργασία".

ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η ένταση

ΜΟΣΧΑ.-

Την εκρηκτική κατάσταση στο Νταγκεστάν εξέτασε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν επέρριψε ευθύνες στο στρατό για τους χειρισμούς που έγιναν μετά την εισβολή των ισλαμιστών στο Νταγκεστάν και τη βομβιστική επίθεση σε κτίριο του Μπουινάκσκ, όπου διέμεναν στρατιωτικοί, όπου έχασαν τη ζωή τους 61 άτομα. "Πώς χάσαμε μια ολόκληρη περιοχή στο Νταγκεστάν; Γιατί εκεί γίνονται περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον στρατιωτικών κτιρίων απ' οπουδήποτε αλλού;", αναρωτήθηκε ο Γιέλτσιν, για να προσθέσει: "Η μόνη εξήγηση γι' αυτά είναι ότι ο στρατός επέδειξε αμέλεια".

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσκιν, σε δήλωσή του στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος θεωρεί την κρίση ως "μια πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας", αλλά είναι αισιόδοξος ότι ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τους επιτελείς των δυνάμεων ασφαλείας θα καταφέρουν να την αντιμετωπίσουν.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην περιοχή των συνόρων Νταγκεστάν - Τσετσενίας. Οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται στην περιοχή Νοβολακσκόγε. Σ' αυτή την περιοχή οι ισλαμιστές αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν 6 χωριά και μάλιστα ενισχύουν τις αμυντικές θέσεις τους. Το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπεί τις θέσεις των ανταρτών. Οι μάχες έχουν επεκταθεί πλέον και στη γειτονική Τσετσενία, όπου τις τελευταίες 48 ώρες περισσότερα από 100 άτομα έχουν βρει το θάνατο στους βομβαρδισμούς και τις σκληρές μάχες. Η ρωσική αεροπορία, απαντώντας στην κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο Νταγκεστάν μετά την εισβολή 2.000 ισλαμιστών ανταρτών που κατέλαβαν κοινότητες κοντά στα σύνορα, βομβάρδισε χωριά - ορμητήρια των ανταρτών στο έδαφος της γειτονικής Τσετσενίας. Την ίδια ώρα ο Τσετσένος αυτονομιστής Σαμίλ Μπασάγεφ, που ηγείται των ισλαμιστών ανταρτών που εισέβαλαν τη Δευτέρα στο Νταγκεστάν, απείλησε τη Μόσχα για αντίποινα μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χωριών στην Τσετσενία.

Ρώσοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων στις μάχες στο Νταγκεστάν
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
"Ελπίζει" σε ευρεία νίκη ο Βάτζπαϊ

ΛΑΚΝΑΟΥ.-

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ έγινε δεκτός στην πόλη όπου έχει θέσει υποψηφιότητα με επευφημίες, σημαίες και μια βροχή από λουλούδια - η εκλογή του θεωρείται βέβαιη, αφού το Κόμμα του Κογκρέσου (αξιωματική αντιπολίτευση) δεν όρισε καν υποψήφιο. Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά τις εκλογές που άρχισαν την Κυριακή στην Ινδία και θα διαρκέσουν για περίπου έναν μήνα ακόμη, είναι αν θα προκύψει "απόλυτη" πλειοψηφία από τους συσχετισμούς ισχύος στη νέα Λοκ Σάμπα (Βουλή).

Ο Βάτζπαϊ, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (Μπαρατίγια Τζανάτα, BJP) έχει σχηματίσει ένα συνασπισμό 22 κομμάτων, προσπαθώντας να "διασφαλίσει" μια άνετη νίκη.

Είναι άγνωστο ποιον θα ωφελήσει η αποχή, η οποία σύμφωνα με την κεντρική και τις κατά τόπους εκλογικές επιτροπές είναι ιδιαίτερα υψηλή. Λιγότερο από το 44% των εγγεγραμμένων στους καταλόγους προσήλθαν στις ψηφοδόχους στο Νέο Δελχί την Κυριακή. Η συμμετοχή συνολικά εκτιμάται ότι βρίσκεται στο 55%, καθώς η "απάθεια" χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε συγκρούσεις μεταξύ οπαδών κομμάτων, αλλά ο αριθμός χαρακτηρίζεται "σχετικά χαμηλός" σε σχέση με προηγούμενες διαδικασίες.

Αποτέλεσμα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν την πάροδο ενός μήνα τουλάχιστον.

ΡΩΣΙΑ
Εκτακτο Συνέδριο του ΚΚΡΟ

Στις 4 του Σεπτέμβρη συνήλθε στη Μόσχα το 6ο έκτακτο Συνέδριο του ΚΚΡΟ. Εισήγηση παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Το Συνέδριο αποφάσισε να κατέβουν από κοινού στις βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα οι κομμουνιστές, οι αγροτικοί και άλλοι λαϊκοί πατριώτες με την ονομασία του εκλογικού συνδυασμού Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας και με το σύνθημα "Για τη Νίκη!". Το Συνέδριο υιοθέτησε ως βάση την εκλογική Πλατφόρμα του συνδυασμού Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας και το κάλεσμα προς τους πατριώτες της Ρωσίας "Ορθώσου, τεράστια χώρα". Επίσης, το Συνέδριο όρισε τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του συνδυασμού. Με μυστική ψηφοφορία εγκρίθηκε το ομοσπονδιακό ψηφοδέλτιο των υποψηφίων βουλευτών του συνδυασμού. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί δεύτερο στάδιο των εργασιών του 6ου εκτάκτου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ για την εξέταση των ζητημάτων ανάδειξης των υποψηφίων του συνδυασμού Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις μονοεδρικές περιφέρειες και την οριστική έγκριση της εκλογικής Πλατφόρμας του ΚΚΡΟ. Σημειώνουμε ότι στις 3 του Σεπτέμβρη συνήλθε η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ, στην οποία ο Ζιουγκάνοφ παρουσίασε εισήγηση για τον εκλογικό συνδυασμό Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας και τα καθήκοντα των κομματικών οργανώσεων κατά την προετοιμασία των εκλογών στην Κρατική Δούμα. Ο Β.Σ. Ρομάνοφ παρουσίασε την εισήγηση για το ομοσπονδιακό ψηφοδέλτιο του συνδυασμού.

Οι μπουλντόζες δουλεύουν μέρες στην πόλη Γιαλοβα

Οι μπουλντόζες δουλεύουν μέρες στην πόλη Γιάλοβα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ