ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Κυβερνητικό λουκέτο στους παιδικούς σταθμούς

Αδυνατούν να λειτουργήσουν οι Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί της Καισαριανής, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να τους στηρίξει με το αναγκαίο προσωπικό. Η δημοτική αρχή της πόλης καταγγέλλει το γεγονός και καλεί τους δημότες σε κινητοποίηση για να αποφευχθεί το κλείσιμο των ιδρυμάτων.

Με ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή στηλιτεύει την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδηγεί στη συστηματική κατάργηση των όποιων κοινωνικών παροχών έχουν απομείνει. Συνεχίζει ότι ακολουθώντας τακτική σαλαμοποίησης, μεθοδεύσει και επιδιώκει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρακρατώντας πόρους για λογαριασμό της, προκειμένου να πετύχει τους αριθμητικούς στόχους της ΟΝΕ, εξυπηρετώντας το Χρηματιστήριο και τις πολυεθνικές.

Η δημοτική αρχή σημειώνει ότι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι και η αδυναμία λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών - Κρατικών και Δημοτικών. Συμπληρώνει ότι ο Δήμος Καισαριανής, όπου υπάρχουν τέσσερις Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί με 285 παιδιά, δεν έχει τη δυνατότητα να τους λειτουργήσει αφού η κυβέρνηση αφαιρεί κάθε χρόνο και μέρος του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού "εκβιάζοντας το Δήμο μας να βρει λύσεις(προσλαμβάνοντας προσωπικό) φορολογώντας με πρόσθετους φόρους τους δημότες μας".

Να σημειωθεί ότι σε κοινή σύσκεψη Δήμου - γονέων, που έγινε προχθές αποφασίστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις απαιτώντας από το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο να δώσει και τη λύση. Σαν πρώτη ενέργεια αποφασίστηκε η πραγματοποίηση εκτάκτου ανοιχτού Δημοτικού Συμβουλίου, αύριο Πέμπτη, στις 8 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Κλαζομενών και Βρυούλων).

Η δημοτική αρχή απευθύνει έκκληση στους δημότες της Καισαριανής να παραβρεθούν και να ενημερωθούν για τη σοβαρότητα του προβλήματος.

ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχείρηση αναστήλωσης με δημαγωγίες

Επίθεση του Γερ. Αρσένη στις γενικές εξετάσεις για χάρη της μεταρρύθμισης

Με επίθεση κατά του συστήματος των γενικών εξετάσεων επιχείρησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις του λαού τη "μεταρρύθμιση", δημαγωγώντας υπέρ του νέου συστήματος. Αφορμή για τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τη μεγάλη πτώση των βάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι με μέσο όρο χαμηλότερο από 10.

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε το σύστημα των γενικών εξετάσεων "αναξιοκρατικό και σαθρό" και δήλωσε ότι στο εξής δε θα εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσοι απόφοιτοι του "ενιαίου" λυκείου θα έχουν γενικό μέσο όρο χαμηλότερο από 10, θέλοντας να αποκρύψει έτσι την πραγματική κατάσταση που ήδη έχει αποκαλυφθεί από τη "μεταρρύθμιση". Ανάλογη προσπάθεια είχε καταγγείλει και η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, που σχολιάζοντας τα θέματα των γενικών εξετάσεων τα είχε χαρακτηρίσει σκοπίμως δύσκολα. Πάντως το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να διαστρεβλώσει τα αιτήματα όσων ζητούν κατάργηση της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης", οι οποίοι δεν υπεράσπισαν την προηγούμενη κατάσταση στην παιδεία, για την οποία οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ευθύνονται.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε τα περί αναβάθμισης των σπουδών στο λύκειο μέσα από τη "μεταρρύθμιση", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "προχωράμε στην εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού συστήματος, που αναβαθμίζει την Παιδεία μέσα στο λύκειο και εφοδιάζει τον φοιτητή πριν πάει στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με την αναγκαία μάθηση για να παρακολουθήσει μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου και αυτό διασφαλίζεται με τις αντικειμενικές και παιδαγωγικού χαρακτήρα εξετάσεις μέσα στο λύκειο". Αυτά δήλωσε τη στιγμή που χιλιάδες μαθητές εξωθούνται έξω από το Λύκειο, το οποίο πιο στενά συνδέεται με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και που η πορεία έξωσης των μαθητών από το λύκειο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι απόφοιτοί του δε θα επαρκούν για να καλύψουν τις εξαγγελθείσες 85.000 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είπε επίσης ότι "το σύστημα των γενικών εξετάσεων είχε βάλει τη φροντίδα έξω από το σχολείο στα φροντιστήρια των δεσμών", ενώ η εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" συνοδεύεται με ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη της παραπαιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε χτες και στο ζήτημα του ορισμού ποσοστού εισαγωγής για όσους υποψηφίους των γενικών εξετάσεων κατοχυρώνουν βαθμολογία, λέγοντας ότι "τα ακριβή ποσοστά θα τα ανακοινώσουμε έγκαιρα, όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα της πορείας στη Γ Λυκείου και των οριστικών αποτελεσμάτων αυτών που έδωσαν εξετάσεις φέτος".

ΑΓΡΙΝΙΟ
"Επιλεκτική" σύλληψη αγρότη

Οι "παροχές" της κυβέρνησης Σημίτη προς τους αγρότες συνεχίζονται. Ετσι προχτές βράδυ ο αγρότης Ανέστης Μπουρλιάσκος,από το Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας, γεύτηκε τις "παροχές" της κυβερνητικής πολιτικής δικαστικών και αστυνομικών διώξεων στους αγωνιστές αγρότες.

Συνελήφθη νυχτιάτικα από αστυνομικούς του τμήματος του χωριού του και μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας Αγρινίου σαν κοινός εγκληματίας, όπου κρατήθηκε όλη τη νύχτα και χτες οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο. Το έγκλημα που είχε διαπράξει ήταν ότι πριν από τρία χρόνια συμμετείχε σε αγροτικές κινητοποιήσεις και διεκδικούσε την πληρωμή του ιδρώτα του. Γι' αυτό καταδικάστηκε πρωτόδικα από τα "αγροτοδικεία" της κυβέρνησης. Κατά της απόφασης κατατέθηκε αίτηση διαγραφής της ποινής, εντούτοις όμως την εκτέλεσαν και τον συνέλαβαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Το γεγονός αυτό κινητοποίησε τους αγρότες του χωριού, που με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Κώστα Μπλέτσα,καθώς και κλιμάκιο της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο πλευρό του.

Σε δήλωσή του ο κομμουνιστής αγρότης που συνελήφθη, τόνισε: "Ο χρόνος και ο τόπος που με συνέλαβαν προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να με συλλάβουν, αφού έχω κάνει αίτηση διαγραφής της ποινής. Εχω το δίκιο με το μέρος μου, όπως είχε και ο αγώνας που έκανα".

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κώστας Μπλέτσας δήλωσε: "Η καταδίκη και η σύλληψη του συναδέλφου μας δείχνουν τα στοιχεία της πολιτικής βούλησης της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση όσων αγωνίζονται για το δικαίωμα στη ζωή. Πιστεύουν ότι με την τρομοκρατία θα λυγίσουν το αγροτικό κίνημα. Ομως εδώ που φτάσανε τα πράγματα, οι αγρότες δεν έχουν άλλο δρόμο παρά μόνο της αντίστασης και του αγώνα, για να μην ξεκληριστούν μια ώρα γρηγορότερα από την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζει σαν Ευαγγέλιο η κυβέρνηση".

Κακόγουστη φιέστα στην Πυροσβεστική

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είπε ότι "μια άλλη φορά" θα ακούσει τα αιτήματα των συνδικαλιστών, ενώ ο αρχηγός του Σώματος επέπληξε συνδικαλιστή που προσπάθησε να επιδώσει υπόμνημα

Κακόγουστη φιέστα στήθηκε χτες το μεσημέρι στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος για να δοθεί η δυνατότητα στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να πανηγυρίσει για τα φετινά αποτελέσματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη δασοπυρόσβεση.

Δυο ώρες πριν το χτύπημα του Εγκέλαδου, ο πρωθυπουργός περιστοιχισμένος από τέσσερις υπουργούς είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει το προσωπικό του ΠΣ για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος δασοπυρόσβεσης και να δηλώσει ότι ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση επιτεύχθηκε. Τόσο ο ίδιος όσο και ο αρχηγός του ΠΣ Α. Γκέκας αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στο φετινό σχεδιασμό και στα μέσα που διατίθενται για την προστασία των δασών, δίδοντας γενικά την εντύπωση ότι όλα λειτούργησαν στην εντέλεια. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους εθελοντές πυροσβέστες και στη σημαντική βοήθεια που προσφέρουν, καλώντας μάλιστα τους πολίτες να αναπτύξουν πρωτοβουλίες σε εθελοντική βάση. Θα δοθούν, όπως είπε επιπλέον κίνητρα σε όσους ενταχθούν στον εθελοντισμό ενώ θα ισχύσουν και γι' αυτούς οι ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για το πυροσβεστικό προσωπικό.

Στη φιέστα αυτή δεν ακούστηκε η φωνή των συνδικαλιστών αφού από πριν, όπως καταγγέλθηκε από τον επιπυραγό συνδικαλιστή Π. Δρίτσα,είχαν φροντίσει να τους διαμηνύσουν ότι δεν επιτρέπονται παραφωνίες... Την ώρα της αποχώρησης του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των πυροσβεστών Κ. Καρράς προσπάθησε να του δώσει ένα υπόμνημα, αλλά ο Κ. Σημίτης είπε "μια άλλη φορά" και το υπόμνημα το πήρε άνδρας της προσωπικής του ασφάλειας. Λίγο αργότερα ο Π. Δρίτσας πλησίασε επίσης τον πρωθυπουργό λέγοντάς του ότι οι πυροσβέστες δε ζουν σε παράδεισο. Τον άκουσε όμως ο αρχηγός του ΠΣ ο οποίος τον επέπληξε λέγοντάς του, ότι θα 'πρεπε να ντρέπεται...

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Π. Δρίτσας είπε ότι με όλο το σεβασμό που τρέφει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, επιδίωξε να τον ενημερώσει για την πραγματική εικόνα των υπηρεσιών και τα προβλήματα του προσωπικού τους, ζητήματα για τα οποία δε γίνεται σωστή ενημέρωση από την πλευρά της ηγεσίας.

Εγγραφές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 1999 θα πρέπει να εγγραφούν όσοι μπήκαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Επειδή τα μαθήματα άρχισαν στις 6 Σεπτέμβρη 1999, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου της Κύπρου στη Λευκωσία, στο τηλέφωνο 003572 - 756186 ή 756246.

Θράσος

Οι χρυσοκάνθαροι της TVX HELLAS, ιδιοκτήτες των ορυχείων χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο περίπτερό τους στη ΔΕΘ, εν μέσω συνωστισμού υπουργών, ισχυρίστηκαν χωρίς ντροπή ότι εκτός από την κυβέρνηση τους υποστηρίζει και η τοπική κοινωνία! Είπε ο κ. Δραπανιώτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας: "Μας ενθαρρύνει η μόνιμη υποστήριξη και συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας, των εκπροσώπων των συλλογικών της οργάνων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης...".

Για την κυβέρνηση και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δε γεννάται ζήτημα. Αλλωστε το επιβεβαίωναν οι παρόντες υπουργοί, που μόνο τεμενάδες δεν έκαναν στα χρυσοφόρα αφεντικά.

Για την τοπική κοινωνία, όμως! Φαίνεται ότι οι διευθυντές της TVX δε ζουν στην Ελλάδα... Γιατί αν ζούσαν, δεν μπορεί, κάτι θα είχε πάρει το αυτί τους για τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, τα νυχτερινά μπλόκα στα φυλάκια της Ολυμπιάδας, τις δίκες κοινοταρχών, την πολιορκία της περιοχής από τα ΜΑΤ και τις αύρες για την προστασία των εγκαταστάσεών τους...

Εάν όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της "μόνιμης υποστήριξης και συμπαράστασης", τότε η TVX δεν έχει πρόθεση να παράγει μόνο χρυσό, αλλά και νέους όρους της ελληνικής γλώσσας!!

Προβλέψεις για τη Βιομηχανία Ζάχαρης

H Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα επανέλθει μετά από δύο χρόνια στην κερδοφορία, προέβλεψε χτες η διοίκησή της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περίπτερο της εταιρίας στη ΔΕΘ. Οπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΒΖ Β. Παπαγιάννης, η παραγωγή ζάχαρης κατά την τρέχουσα περίοδο θα ανέλθει περί τους 270.000 τόνους. "Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των εργοστασίων μας προδιαγράφονται καλύτεροι όροι παραγωγής της ζάχαρης και όσον αφορά το κόστος παραγωγής", τόνισε. Σε ό,τι αφορά τη χρήση 1998-99, η βιομηχανία επέτυχε τον περιορισμό των ζημιών σε 180 εκατ. από 3,6 δισ. κατά την προηγούμενη χρήση, την ίδια στιγμή που κατά 5 δισ. μειώθηκαν οι συνολικές πωλήσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 82 δισ. Οι αρνητικές επιπτώσεις, είπε, οφείλονται στις κακές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τον μικρό όγκο παραγωγής τεύτλων, αλλά και την κακή ποιότητα της ζάχαρης. Πρόσθεσε πως παρ' όλες τις αρνητικές επιπτώσεις μειώθηκαν δραστικά και οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της εταιρίας στα 4,7 δισ. από 25,6 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, η ΕΒΖ πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. που αφορούσαν στη βελτίωση του εξοπλισμού, της παραγωγικής διαδικασίας και της κατανάλωσης ενέργειας, όπως και της προστασίας του περιβάλλοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ