ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στις 20 του Σεπτέμβρη ξεκινούν τα μαθήματα

Κατά μία βδομάδα μετατίθεται λόγω του σεισμού η έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία αντί για 13 του Σεπτέμβρη ξεκινά στις 20 του Σεπτέμβρη. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας που έκανε περιοδεία στις πληγείσες από τον προχτεσινό σεισμό περιοχές. Οι επαναληπτικές εξετάσεις της Β Λυκείου και οι εξετάσεις των Ελλήνων του εξωτερικού που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, θα γίνουν τη Δευτέρα 13 του Σεπτέμβρη.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων να στείλει συνεργεία σε όλα τα σχολεία και να βεβαιώσει ότι τα σχολεία αυτά μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά από την έναρξη του σχολικού έτους. Ο Γερ. Αρσένης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και ότι σχολεία τα οποία στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια ίσως δεν είναι κατάλληλα να λειτουργήσουν το επόμενο σχολικό έτος. Επίσης εξήγγειλε πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμούς.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων, όπως διαμορφώνεται, έχει ως εξής:

Δευτέρα: Αλγεβρα γενικής παιδείας

Τρίτη: Ν. Ελληνικά - Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας

Τετάρτη: Βιολογία γενικής παιδείας

Πέμπτη: Ν. Ελληνικά - Λογοτεχνία γενικής παιδείας

Παρασκευή: Θρησκευτικά γενικής παιδείας

Σάββατο: Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς θεσμούς γενικής παιδείας

Δευτέρα: Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης - Φυσική Θετικής Κατεύθυνσης - Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης

Τρίτη: Κοινωνική και Πολιτική Οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα θεωρητικής κατεύθυνσης - Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης - Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης

Τετάρτη: Λατινικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης - Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης.

Το πρόγραμμα εξετάσεων για τα παιδιά Ελλήνων του Εξωτερικού διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα: Χημεία 1ης και 2ης Δέσμης - Λατινικά 3ης Δέσμης - Πολιτική Οικονομία 4ης Δέσμης

Τρίτη: Ελεύθερο Σχέδιο - Γερμανικά - Ισπανικά

Τετάρτη: Γραμμικό Σχέδιο - Αγγλικά - Γαλλικά

Πέμπτη: Υπαγόρευση Μουσικού Κειμένου - Αρμονία - Ιταλικά

  • Δε θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των τμημάτων της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών που επρόκειτο να γίνουν στο Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών (Σόλωνος 57) μέχρι και την Παρασκευή 10 του Σεπτέμβρη, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Αθήνας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί από το σεισμό. Οι εξετάσεις των φοιτητών της περιόδου του Σεπτέμβρη θα συνεχιστούν κανονικά από σήμερα, ενώ με ανακοινώσεις των οικείων τμημάτων θα γίνουν γνωστές οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων που δεν πραγματοποιήθηκαν ή δε θα πραγματοποιηθούν μέχρι αύριο. Χτες, διακόπηκε και η εξεταστική περίοδος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και θα συνεχιστεί κανονικά σήμερα.
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Κλείνουν Παιδικοί Σταθμοί

Σε έκτακτη, ανοιχτή συνεδρίαση προχωρά σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής, προκειμένου να εξετάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών. Προβλήματα που πηγάζουν από την άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει τους Σταθμούς με προσωπικό, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία τους και οδηγεί το δήμο και τους δημότες σε κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Κλαζομενών και Βρυούλων) συνεδριάζει το ΔΣ, με σκοπό να ενημερωθούν οι δημότες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και από κοινού με τη δημοτική αρχή να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους. Είχε προηγηθεί κοινή σύσκεψη δήμου - γονέων, όπου αποφασίστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις, απαιτώντας από το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο να δώσει και τη λύση.

Οπως σημειώνει η δημοτική αρχή, η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί στη συστηματική κατάργηση των όποιων κοινωνικών παροχών έχουν απομείνει. Η δημοτική πλειοψηφία συνεχίζει ότι η κυβέρνηση, ακολουθώντας τακτική σαλαμοποίησης, μεθοδεύσει και επιδιώκει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρακρατώντας πόρους για λογαριασμό της, προκειμένου να πετύχει τους αριθμητικούς στόχους της ΟΝΕ, εξυπηρετώντας το Χρηματιστήριο και τις πολυεθνικές.

Υπογραμμίζει ότι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι και η αδυναμία λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών - Κρατικών και Δημοτικών. Συμπληρώνει ότι ο Δήμος Καισαριανής, όπου υπάρχουν τέσσερις Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί με 285 παιδιά, δεν έχει τη δυνατότητα να τους λειτουργήσει, αφού η κυβέρνηση αφαιρεί κάθε χρόνο και μέρος του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού "εκβιάζοντας το δήμο μας να βρει λύσεις (προσλαμβάνοντας προσωπικό), φορολογώντας με πρόσθετους φόρους τους δημότες μας".

1Ο ΤΕΕ ΒΟΛΟΥ
Μένουν στο δρόμο οι μαθητές της Γ' τάξης

Καταργείται η Γ τάξη Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Κτιρίων (Β κύκλος σπουδών) του 1ου ΤΕΕ Βόλου, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, επειδή δεν έχει ετοιμάσει το κατάλληλο πρόγραμμα και βιβλία γι' αυτή την τάξη, αφήνοντας τους μαθητές που αποφοίτησαν από τη Β τάξη στο δρόμο. Αυτό καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι περιμένουν από το υπουργείο Παιδείας απαντήσεις για το παραπάνω πρόβλημα.

"Πληροφορηθήκαμε από τον διευθυντή του 1ου ΤΕΕ Βόλου και από τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ότι δε θα λειτουργήσει τη φετινή χρονιά η Γ τάξη (Β κύκλου σπουδών) των Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Κτιρίων κατόπιν εντολής του υπουργείου, γιατί δεν έχει ετοιμάσει το κατάλληλο πρόγραμμα και βιβλία γι' αυτή την τάξη. Θα λειτουργήσει μόνο η Γ τάξη Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων, που όπως γνωρίζουμε είναι νέα ειδικότητα με παράδοση στο χώρο όπως είναι αυτή των Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών", τονίζουν οι γονείς.

Οι γονείς απευθύνουν ερωτήματα στον υπουργό Παιδείας ζητώντας άμεσα απαντήσεις: Τι θα κάνουν τα παιδιά μας με τη φετινή χρονιά; Θα μείνουν ανεκπαίδευτα και με ελλιπή μόρφωση στο σοβαρό και επικίνδυνο επάγγελμα όπως είναι αυτό του ηλεκτρολόγου; Θα μείνουν έναν ολόκληρο χρόνο εκτός εκπαίδευσης περιμένοντας την επόμενη σχολική χρονιά να λειτουργήσει το τμήμα, όπως λένε οι υπεύθυνοι, αν τελικά λειτουργήσει; Η θα πρέπει να αλλάξουν ειδικότητα και να εκπαιδευτούν ως ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων, πράγμα αδύνατον και ουσιαστικά αστείο; Πώς λοιπόν ένα επάγγελμα με παράδοση και οργάνωση, τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης, από σχολή εργοδηγών ηλεκτρολόγων και μετέπειτα στο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο, όσο και στον επαγγελματικό χώρο, τείνει να εξαφανιστεί; Διότι από πού πλέον θα αποφοιτούν ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες;

Ζητούν την επανεξέταση του θέματος από το υπουργείο και τη λειτουργία της αναγκαίας Γ τάξης ηλεκτρολόγων εγκαταστατών (Β κύκλου σπουδών) των ΤΕΕ.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Στις 12 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. η κοινότητα Καριών Λακωνίας με τις αντιστασιακές οργανώσεις οργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει την 1η μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ Λακωνίας ενάντια στους κατακτητές.

Ερευνα για τη νέκρωση της κινητής τηλεφωνίας

Νέα προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Κολιοκώστας, με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου για πλημμελή λειτουργία ή μη λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας την Τρίτη, μέρα του καταστροφικού σεισμού στην Αθήνα. Την έρευνα θα διενεργήσει η Ασφάλεια Αττικής.

Οψιμο ενδιαφέρον έδειξε για το θέμα και ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών να τον πληροφορήσει πόση δυνατότητα εξυπηρέτησης έχουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, πόση πραγματική κίνηση εξυπηρετούν και πόση κίνηση παρουσίασαν την Τρίτη, κατά τις κρίσιμες ώρες 3 μ.μ. ως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Από την COSMOTE ανακοινώθηκε, πάντως, ότι εξυπηρέτησε 50% περισσότερες κλήσεις από αυτές που μπορούν να εξυπηρετηθούν σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Η ίδια εταιρία ζήτησε συγγνώμη από το κοινό για τη δυσκολία επικοινωνίας που υπήρξε τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ