ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λείπουν σχολικά κτίρια

Οι ανάγκες φέτος για σχολικές μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης είναι μεγαλύτερες από πέρσι. Το όνειρο για ένα σχολείο που θα λειτουργεί μόνο σε πρωινό κύκλο, φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο μακρινό. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές κι αυτά που λειτουργούν σε πρωινό κύκλο θα αναγκαστούν να επιστρέψουν σε διπλή βάρδια λόγω της έλλειψης αιθουσών. Παράλληλα τα χρήματα που δίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη συντήρηση των σχολείων είναι 3 - 4 φορές κάτω από τα αναγκαία.

Αυτές είναι μερικές από τις επισημάνσεις που έγιναν στη σύσκεψη των φορέων που συγκάλεσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης για να συζητηθούν τα προβλήματα της σχολικής στέγης. Σκοπός της διοίκησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ήταν, όπως φάνηκε και από την εξέλιξη της σύσκεψης, η απλή καταγραφή για μια ακόμη φορά των προβλημάτων κι όχι τα διεκδικητικά μέτρα που θα πρέπει να παρθούν για τη λύση τους. Να σημειωθεί ότι ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των διευθύνσεων εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι όμως και στους προέδρους των ΕΛΜΕ.

Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν και τις παρατηρήσεις που έγιναν στη διάρκεια της συνάντησης, σημειώνουμε και τα παρακάτω:

To 64% των σχολείων της Α Διεύθυνσης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το 60% της Δευτεροβάθμιας λειτουργεί σε διπλή βάρδια. Μόνο στην Α Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπάρχουν 100 κενά διδακτικού προσωπικού. Για να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο στον Αγιο Παύλο μένει άστεγο το νηπιαγωγείο! Στον ίδιο Δήμο λειτουργεί νηπιαγωγείο σε χώρους της εκκλησίας! Στο Δήμο Πεύκων ο παπάς συμφώνησε να στεγαστούν τάξεις του δημοτικού σχολείου στην εκκλησία! Επιστροφή λοιπόν στο κρυφό σχολειό. Και ένα πανελλήνιο ρεκόρ: νηπιαγωγείο στο Χορτιάτη λειτουργεί σε δύο κύκλους! Στο Δήμο Αρέθουσας δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοραστούν θρανία αφού πενιχρά είναι τα κονδύλια. Ακόμη σε μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θέρμης, δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ούτε μία σχολική αίθουσα. Για το λόγο αυτό νοικιάζουν τολ και μαγαζιά για σχολικές αίθουσες. 570 παιδιά ασφυκτιούν σ' ένα δωδεκαθέσιο γυμνάσιο.

Τέλος ανησυχία προκάλεσε η ανακοίνωση του δημάρχου Ωραιοκάστρου σύμφωνα με την οποία το πεπαλαιωμένο κτίριο όπου στεγάζεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο κρίνεται από τους αρμόδιους επικίνδυνο.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πληρώνουν και στέγη δεν έχουν

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Αχ. Κανταρτζής

Το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τη φοιτητική εστία του ΕΙΝ, εντοπίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Αχιλλέας Κανταρτζής.

Συγκεκριμένα, στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου μαζί και την εστία του ΕΙΝ τα δωμάτια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Το καλοκαίρι οι φοιτητές απομακρύνονται από τα δωμάτιά τους για δύο μήνες και φιλοξενούνται ξένοι φοιτητές, αθλητές κλπ., οι οποίοι προκαλούν καταστροφές, με αποτέλεσμα το φθινόπωρο τα δωμάτια να μην είναι έτοιμα, να καθυστερούν οι φοιτητές την εγκατάστασή τους και να μην προετοιμάζονται έγκαιρα για την εξεταστική τους περίοδο.

Οι ένοικοι πληρώνουν 15.000 δραχμές ενοίκιο το μήνα. Η πρυτανεία το θεωρεί... συμβολικό ποσό. Δικαιολογημένα οι φοιτητές σχολιάζουν: "Τότε, γιατί δε μας δίνετε 15.000 ενίσχυση... έτσι συμβολικά σε όλους τους φοιτητές;". "Μάλιστα, οι φοιτητές εκβιάζονται με την απειλή ότι αν δεν πληρώσουν το ενοίκιο, το Πανεπιστήμιο δε θα τους χορηγήσει πτυχίο. Τα κριτήρια της οικονομικής κατάστασης δεν ελέγχονται με πιστότητα και το αποτέλεσμα είναι σε φτωχότερους φοιτητές να μην παραχωρούνται δωμάτια", τονίζουν οι δύο βουλευτές, σημειώνοντας: "Στην εστία του ΕΙΝ η κατάσταση είναι επιεικώς άθλια. Καταστροφές στα δωμάτια και τις εγκαταστάσεις του κτιρίου μεγάλες. Η συντήρηση είναι ελλιπέστατη. Οι συνθήκες διαμονής των φοιτητών και των σπουδαστών είναι προβληματική".

Για τα παραπάνω οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας:

  • Τι θα κάνει η κυβέρνηση ώστε να ανεγερθούν και νέες φοιτητικές κατοικίες στα Γιάννενα για να καλύψουν τις ανάγκες και πότε;
  • Θα σταματήσει να απομακρύνει τους φοιτητές η Πρυτανεία το καλοκαίρι από τη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου ώστε και καταστροφές να μη γίνονται από φιλοξενούμενους και έγκαιρα οι φοιτητές να προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους;
  • Θα καταργήσει το ενοίκιο των 15.000 δραχμών;
  • Θα διασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε οι φτωχότεροι φοιτητές να προτιμούνται και εφαρμόζεται αυτή η αρχή στην πράξη;
  • Θα διαθέσει κονδύλια ώστε το ΕΙΝ να ανακαινίσει και να συντηρήσει τη φοιτητική του εστία για να είναι ανθρώπινη η διαμονή των φοιτητών σ' αυτή;
Η συμπαιγνία των κινητών

Την Αμερική καμώνεται πως ανακάλυψε η κυβέρνηση και δήθεν αναζητά ευθύνες από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Ολα αυτά, όμως, κατόπιν εορτής, μετά δηλαδή το τηλεπικοινωνιακό μπλακ - άουτ των κινητών και την κατακραυγή του κόσμου. Αραγε, δε γνώριζε η κυβέρνηση ότι οι εταιρίες γράφουν εκατομμύρια συνδρομητές, χωρίς να έχουν την αντίστοιχη υποδομή; Δεν ξέρει ότι η λειτουργία τους αποβλέπει μόνο στο κέρδος και ουδόλως παίρνουν υπόψη τους τις ανάγκες των συνδρομητών τους, ή τις παίρνουν μόνο στο βαθμό που εξυπηρετούν την κερδοσκοπία τους;

***

Ολα αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση. Και όχι μόνο αυτό. Επειδή έχει δώσει "γην και ύδωρ" στους μεγαλοεργολάβους της κινητής, τώρα βέβαια της ζητάνε και τα ρέστα... Και απαιτούν και επιπλέον συχνότητες... αλλά δωρεάν και ασυδοσία στην εγκατάσταση καινούριων σταθμών βάσεων, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών. Οι "απαιτήσεις" αυτές είναι γνωστές. Αλλά πάει πολύ οι κύριοι κερδοσκόποι της κινητής, να τις προβάλλουν ως αιτία για την "πτώση" του δικτύου τους. Γιατί όπως σωστά παρατήρησε κάποιος πολίτης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, "δεν καλείς για τραπέζι 15 ανθρώπους, αν έχεις μαγειρέψει ένα κιλό κρέας"!

***

Ομως αυτοί κάνουν τη "δουλιά τους". Ετσι τους έμαθε η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι τι κάνει η πολιτεία. Και εδώ για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι "στρίβει διά του εισαγγελέως"... Ενώ έχει αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες, τώρα ζητάει την επέμβαση του εισαγγελέα. Ενώ έχει αποθεώσει την ανομία της αγοράς και της κερδοσκοπίας, τώρα καμώνεται ότι θέλει να ελέγξει τις συνέπειες του "τέρατος" που εξέθρεψε.

***

Αλλά έστω και έτσι. Τώρα που αποδείχτηκε ότι οι εταιρίες κινητής πουλάνε "πακέτα" και "πακετάκια" χωρίς την κατάλληλη υποδομή, θα προστατέψει επιτέλους τον πολίτη. Και σαν πρώτο βήμα θα ενημερωθούν οι συνδρομητές για τις πραγματικές δυνατότητες που διαθέτει το κάθε δίκτυο. Ιδού η Ρόδος... ενημέρωση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Θα περιμένουμε δηλαδή να μας πει, πότε.

Κ. Χ.

ΛΕΣΒΟΣ
Συλλαλητήριο για το λάδι

Παλλεσβιακό αγροτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτέμβρη στη Μυτιλήνη, μετά από ομόφωνη απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των αγροτών. Με το συλλαλητήριο αυτό οι αγρότες της Λέσβου ξεκινούν ένα νέο αγωνιστικό κύκλο, συνεχίζοντας την πάλη για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Θα διεκδικήσουν την καταβολή ολόκληρης της επιδότησης στο λάδι, την οποία για μια ακόμα χρονιά "κουτσουρεύει" το βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας της ΕΕ.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη μαζική και αγωνιστική συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο η Γραμματεία της ΣΕΑ αποφάσισε την πραγματοποίηση συσκέψεων και ενημερωτικών συγκεντρώσεων. Η αρχή γίνεται αύριο, όπου στις 8μμ θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο σύσκεψη με δημάρχους και εκπροσώπους δευτεροβάθμιων φορέων. Ακολουθούν συγκεντρώσεις στις 11 Σεπτέμβρη στον Παπάδο, στις 12 στο Πλωμάρι, στις 13 στον Πολυχνίτο, στις 15 στην Αγιάσο, στις 16 στην Καλλονή και στην Αγία Παρασκευή και στις 17 στο Μανταμάδο. Τέλος, στο διάστημα μέχρι τη μέρα της πραγματοποίησης του συλλαλητηρίου, τα μέλη της ΣΕΑ θα περιοδεύσουν σε όλα τα λαδοχώρια της Λέσβου.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Φτηνότερα λόγω πτώσης των διεθνών τιμών

Μειωμένες τιμές ισχύουν από σήμερα στις τιμές πώλησης των καυσίμων λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου - δραχμής. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τιμές στη βενζίνη (σούπερ και αμόλυβδη) μειώνονται κατά 2 δραχμές το λίτρο, η τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 0,80 δραχμές το λίτρο και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 1 δραχμή το λίτρο.

Με βάση τα παραπάνω οι νέες ενδεικτικές τιμές πώλησης των καυσίμων είναι οι εξής:

  • Για το Λεκανοπέδιο Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 220,1 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 204,2 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Α ζώνης η σούπερ διαμορφώνεται στις 225, δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 209,1 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β ζώνη οι αντίστοιχες "ενδεικτικές" τιμές διαμορφώνονται στις 228 και 212,1 δρχ. το λίτρο.
  • Τέλος, για τις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 18% η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 230 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 214,1 δρχ. το λίτρο και για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες τιμές είναι 220,2 και 205,3 δρχ. το λίτρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ