ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ - ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Διακόπτεται κρίσιμη ανασκαφή

Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν προκηρύξει για σήμερα οι εργαζόμενοι (επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό) στην ανασκαφή

Πώς γίνεται με ανασκαφή μη ολοκληρωμένη να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το Νέο Μουσείο Ακρόπολης;Η επίσημη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού είναι να διατηρηθούν τα ευρήματα και να αναπροσαρμοστούν τα σχέδια του Μουσείου.Κι ενώ αποφασίζονται όλα αυτά η ανασκαφή, δυστυχώς, στο οικόπεδο Μακρυγιάννη διακόπτεται."Προσωρινά" δηλώνει η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, αλλά στην Ελλάδα ισχύει το "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού". Ετσι το ερώτημα είναι βάσει ποιων δεδομένων θα αναπροσαρμοστούν τα σχέδια του Μουσείου;

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι - επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό - που εργάζονται στην ανασκαφή, απολύονται.Ακαρπες έμειναν οι συναντήσεις που είχε ο Σύλλογος Αρχαιολόγων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΕΑΣΙΤ), τόσο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ όσο και με τον Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, προκήρυξε για σήμερα 24ωρη απεργία, την οποία όμως ανέστειλαν οι εργαζόμενοι λόγω της έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε ο σεισμός. Σχετικά αναφέρουμε ότι την αναστολή της απεργίας ανακοίνωσε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων, ΣΕΑΣΙΤ - ΟΤΑ.

Σε σχετική προχτεσινή του ανακοίνωση ο ΣΕΑΣΙΤ αναφέρει: "Ζητούμε από το ΥΠΠΟ να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι στο έργο και να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Ο τριπλός στόχος - απόφαση του ΥΠΠΟ περιλαμβάνει: την ταχύτατη ανέγερση του Νέου Μουσείου (εγκαίνια κτιρίου ως το 2004), τη διατήρηση των αρχαιοτήτων του οικοπέδου Μακρυγιάννη και την αποφυγή του κόστους του ανασκαφικού έργου.Το τρίπτυχο αυτό, για το οποίο το ΥΠΠΟ δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις εξαγγελίες του, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με το πάγωμα ή και την οριστική διακοπή της ανασκαφής και τη φθορά των αρχαιοτήτων, που συνεπάγεται η διάλυση του εργοταξίου Μακρυγιάννη.Καμία μελέτη για τη χωροθέτηση και το νέο σχεδιασμό του Μουσείου δεν μπορεί να εκπονηθεί χωρίς την ολοκλήρωση της ανασκαφής του οικοπέδου και τη συνεκτίμηση όλων των επιστημονικών δεδομένων. Η πιθανή αλλαγή θέσης του Νέου Μουσείου δεν αναιρεί τη μεγάλη σημασία των αρχαιοτήτων του οικοπέδου για την ιστορία της πόλης των Αθηνών".

Επιπλέον το ΥΠΠΟ προφασίζεται την έλλειψη κονδυλίων όταν εκατομμύρια χαρίζονται, όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, "σε ιδιωτικές επιχειρήσεις".

Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων ο ΣΕΑΣΙΤ έχει ήδη προκηρύξει και νέα 48ωρη απεργία, για τις 14 και 15 Σεπτέμβρη. Τις κινητοποιήσεις εξάλλου στηρίζει και το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τα επιστημονικά ζητήματα που εμφανίζονται με τη διακοπή της ανασκαφής προκύπτει και εργασιακό πρόβλημα. Πρόβλημα που δε θα υπήρχε εάν το έργο του υπουργείου δε γινόταν με έκτακτο και ωρομίσθιο προσωπικό, αλλά με μόνιμο. Εάν με άλλα λόγια οι Υπηρεσίες ήταν επαρκώς στελεχωμένες. Και εδώ ανακύπτει άλλη μία φορά το πάγιο αίτημα των Συλλόγων του ΥΠΠΟ να προκηρυχτεί διαγωνισμός για νέες θέσεις.

Αναβολές λόγω σεισμού

Το 12ο Φεστιβάλ Βύρωνα,συμμετέχοντας στο πένθος και στη συμφορά που βρήκε το λαό μας από τη φοβερή οργή του Εγκέλαδου, αναστέλλει όλες τις εκδηλώσεις των δύο θεάτρων "Μελίνα Μερκούρη" και "Αννα Συνοδινού", μέχρι την Κυριακή 12 του Σεπτέμβρη.

Λόγω του καταστρεπτικού σεισμού που έπληξε την Αττική και το Εθνικό Θέατρο αναβάλλει τις προγραμματισμένες παραστάσεις του αυτή τη βδομάδα. Συγκεκριμένα αναβάλλονται οι παραστάσεις: "Ορνιθες": Πάτρα 10 και 11 του Σεπτέμβρη. "Πέρσες": Βεάκειο (η χτεσινή), Κατράκειο 11 του Σεπτέμβρη. "Η αγάπη και τα τρία πορτοκάλια": Πετρούπολη (η χτεσινή), Ηλιούπολη αύριο.

Επίσης, για τους ίδιους λόγους, ματαιώνεται και η προγραμματισμένη για τις 13 του Σεπτέμβρη συναυλία, στο Ηρώδειο, της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Liz Mc Comb,η οποία εξέφρασε τη λύπη της για την τραγωδία και παρά το φορτωμένο της πρόγραμμα υποσχέθηκε να ανταποκριθεί θετικά σε μια συναυλία σε άλλο χώρο και χρόνο. Οσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια μπορούν να τα επιστρέψουν από σήμερα για εξαργύρωση στα σημεία που τα προμηθεύτηκαν.

Τι είδε ο Γιαπωνέζος...

Η σελήνη έγερνε πάνω στα φυσικά "σκηνικά" του Ηρωδείου, όπου η μεγάλη Ισπανίδα μεσόφωνος Τερέζα Μπεργκάντζα κατέθετε ένα μελωδικό φόρο τιμής στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα με εννιά λαϊκά τραγούδια του και εφτά τραγούδια του ντε Φάλια, συνοδευόμενη από τον σπουδαίο κιθαρίστα Χοσέ Μαρία Γκαγιάρντο.Πριν την παράσταση, κανείς δεν ενημέρωσε τους θεατές ότι όφειλαν να κλείσουν τα κινητά και ότι απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών και βίντεο, αφού κάποιοι αδιαφορούν και για τα αυτονόητα.

Κάποια κινητά δε σταμάτησαν να ενοχλούν την καλλιτέχνιδα, ενώ στην κερκίδα β ζευγάρι Γιαπωνέζων κινηματογραφούσε την παράσταση, αφού κανείς δεν τους είπε ότι απαγορεύεται. Οταν τέλειωσε η παράσταση, πλησίασαν το ζευγάρι από την Ιαπωνία ιδιωτικοί σεκιουριτάδες του Ηρωδείου και απρεπώς τους ζήτησαν να παραδώσουν το φιλμ. Τους έσπρωξαν, μάλιστα! Οι εκπρόσωποι του "Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ", που νοικιάζει το Ηρώδειο σε ιδιωτικά καλλιτεχνικά γραφεία, και η αστυνομία απουσίαζαν, αφήνοντας το θέατρο στο έλεος της ιδιωτικής περιφρούρησης.

Δημιουργήθηκε επεισόδιο. Θεατές φώναζαν ότι γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι. Κάποιος προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα κι ο "φρούραρχος" του είπε "εσύ να κοιτάς τη δουλιά σου!". Μια κυρία τηλεφώνησε στο "100". Ηρθε η αστυνομία και οδήγησε τους Γιαπωνέζους στην Τερέζα Μπεργκάντζα. Το άτυχο ζευγάρι διαβεβαίωσε ότι έσβησε την κασέτα και η υπόθεση έκλεισε με ένα φιλί! Σε επικοινωνίας μας, ο διευθυντής του καλλιτεχνικού γραφείου, που μετακάλεσε τη μεσόφωνο, Δ. Γκιόκας, ισχυρίστηκε ότι "δεν έγιναν έτσι ακριβώς τα πράγματα" - κι ας καθόμαστε ακριβώς δίπλα στους Γιαπωνέζους - υποσχόμενος να διερευνήσει την υπόθεση και να κάνει παρατήρηση στους υπευθύνους του επεισοδίου.

Το θλιβερό αυτό συμβάν ξαναθυμίζει ότι το Ηρώδειο είναι χώρος ιερός, κρατικός και όχι ιδιωτικός. Επομένως η ιδιωτική πρωτοβουλία οφείλει, τουλάχιστον, το αυτονόητο: Να έχει και σεβασμό και όρια.

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ

Πληθαίνουν οι φορείς που συνηγορούν και "συνυπογράφουν" την υποψηφιότη

Πληθαίνουν οι φορείς που συνηγορούν και "συνυπογράφουν" την υποψηφιότητα του Μίκη Θεοδωράκη για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το έτος 2000. Την υποψηφιότητα του κορυφαίου συνθέτη υποστηρίζει με ομόφωνη απόφασή του (7/9) το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Για τη Σχολή της Χάλκης

Αφιέρωμα στη Σχολή της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου οργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων,από 9 έως 12 Σεπτέμβρη, στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 50), που περιλαμβάνει: Εκθεση πολύτιμων κειμηλίων, χειρογράφων και εντύπων για τη σχολή, από το αρχείο του σχολάρχη Τυπάλδου (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ληξουρίου), τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Αύριο (7 μ.μ.) στην αίθουσα "Τρίτση" του Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: "Το πνεύμα της Σχολής της Χάλκης".Συντονιστής ο πρέσβης ε.τ. Γεώργιος Παπούλιας.Ομιλητής ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς Θόδωρος Κατριβάνος.Τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος. Θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Εστίας Θεολόγων της Χάλκης και καθηγητής Β. Αναγνωστόπουλος.

Θα παρουσιαστούν προγράμματα σπουδών (μεταλυκειακά, πανεπιστημιακά, μεταπτυχιακά), ημερίδες πληροφόρησης επαγγελματικού προσανατολισμού, γραφεία πληροφοριών, ενώ θα γίνεται και ανοιχτός διάλογος.

Παράλληλα, το Πανόραμα Παιδείας διοργανώνει ημερίδα με θέμα "Αναγνώριση πτυχίων εξωτερικού. Πραγματικότητα και προοπτικές", καθώς μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων για την αναγνώριση των πτυχίων τους.

Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Τρίτση" (9π.μ. - 3 μ.μ.) αποσκοπεί στο να δώσει προτάσεις, ιδέες και λύσεις προς τους ενδιαφερόμενους και τους αρμόδιους φορείς.

Αφιέρωμα στον κινηματογράφο

Δίμηνο αφιέρωμα στον κινηματογράφο πραγματοποιείται για πρώτη φορά, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος" - Πειραιώς 254, Ταύρος - με τη συνεργασία του ΥΠΠΟ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ταινιοθήκης. Το αφιέρωμα, που ξεκινά στις 14 Σεπτέμβρη και θα διαρκέσει έως τις 24 Νοέμβρη, περιλαμβάνει προβολές, ομιλίες και ειδικές εκδηλώσεις.

Ο πρώτος μήνας του αφιερώματος έχει τίτλο "Ντοκιμαντέρ και Ελληνισμός εκτός Ελλάδος" και διαρκεί έως τις 13/10. Οι εκδηλώσεις αυτής της ενότητας επικεντρώνονται στο Μείζονα Ελληνισμό και περιλαμβάνουν ταινίες μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ ("1922", "Ρεμπέτικο", "Φωτογραφία", "Τα γιοφύρια του Ιονίου", "Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα" κ.ά.).

Ο δεύτερος μήνας του αφιερώματος (22/10 έως 24/11), με τίτλο "Το ένδυμα στον κινηματογράφο",πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση - εμπειρία "Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4.000 χρόνια ελληνικής φορεσιάς".

Μεγάλοι σκηνοθέτες, καταξιωμένοι ενδυματολόγοι, καθώς και κριτικοί κινηματογράφου θα συμμετάσχουν σε ημερίδες με θέμα το ένδυμα στον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα θα προβληθούν ταινίες με το ίδιο θέμα ("Τραγωδία του Αιγαίου", "Ο καιρός των Ελλήνων", "Αντιγόνη" κ.ά.) Την επιμέλεια του δεύτερου μήνα έχει η πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, Ιωάννα Παπαντωνίου.Σημειώνουμε ότι οι προβολές θα γίνονται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή.

Στις 14 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στη "Στοά του Βιβλίου", οι εκδόσεις "Κέδρος" θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Κώστα Αρκουδέα "Ποτέ τον ίδιο δρόμο".Θα μιλήσουν οι Πέτρος Τατσόπουλος και Ελενα Χουζούρη.

Η Πανελλήνια Ενωση Λογοτεχνών (Κάνιγγος 7, τηλ. 2629.239, 6434.838), με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους λογοτέχνες να συμμετάσχουν στον 18ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός αφορά τα είδη της ποίησης, του μυθιστορήματος, του δοκιμίου και του θεατρικού έργου.

Εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά, με επίκεντρο την κούκλα, οργανώνει το "Εργαστήρι Μαιρηβή",ένας καινούριος χώρος που λειτουργεί σ' ένα παλιό ανακαινισμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας (Κεραμεικού και Δεληγιώργη 33, τηλ. 5222.181). Στα ετήσια προγράμματα σπουδών και στους σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων ενηλίκων διδάσκονται: Κατασκευή μάσκας, κατασκευή κούκλας, κίνηση κούκλας, στήσιμο κουκλοθεατρικής παράστασης. Τις κατασκευές διδάσκουν η Μαιρηβή και η Εύη Χειλαδάκη, ενώ την κίνηση κούκλας και το κουκλοθέατρο η Εύη Χατζημητάκου. Στον ίδιο χώρο, κάθε Σάββατο πρωί, η ομάδα κουκλοθέατρου "Κόρες Μερικλέ" συντονίζει Θεατρικό Εργαστήρι με κούκλες για παιδιά 5 έως 12 χρόνων.

Από τους αισχυλικούς "Πέρσες" του Εθνικού Θεάτρου που αναβάλλονται



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ