ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ 2006
Μακρύς και περίπλοκος δρόμος για τους λαούς

Δυσκολεύονται πια οι ΗΠΑ να πετούν τα «σκουπίδια τους στην αυλή τους», όπως θέλουν τη Λατινική Αμερική.

Ο λόγος είναι το λατινοαμερικανικό «γαϊτανάκι» εναντίωσης στις ΗΠΑ. Ενα «γαϊτανάκι», με τη συμμετοχή χωρών, που, μέσω πολύμορφων και πολύπλοκων διαδικασιών, μεταξύ αυτών και των εκλογών, δηλώνουν πως θέλουν να βαδίσουν διαφορετικά απ' ό,τι έως χθες όσον αφορά την πολιτική που ακολουθούν τόσο στο εσωτερικό των χωρών τους, όσο και στο διεθνές επίπεδο. Μάλιστα, μερικές εξ αυτών υιοθετούν αντιιμπεριαλιστική στάση, όπως η Βενεζουέλα και η Βολιβία, γεγονός που εξανάγκασε τον Τζορτζ Ου. Μπους να κάνει λόγο για «διάβρωση της Δημοκρατίας».

Ταυτόχρονα, η προεδρική αλλαγή στο Εκουαδόρ, με τον Ραφαέλ Κορέα, μπορεί να ενισχύσει το μπλοκ των χωρών που αντιστέκονται στους Αμερικάνους. Επίσης, η εκλογή του ηγέτη των Σαντινίστας, Ντανιέλ Ορτέγκα, στη Νικαράγουα επιδρά στην αλλαγή σκηνικού. Το Μεξικό των 100 και πλέον εκατομμυρίων επίσης βρίσκεται σε αναβρασμό και σε αναμονή ανακατατάξεων.

Συνεχίστηκε και τη χρονιά που φεύγει και ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία που αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς και με τη συμβολή της σοσιαλιστικής Κούβας, σε προγράμματα Παιδείας και Υγείας. Σε οικονομικό επίπεδο και ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ενέργειας, υπάρχει επίσης έντονη κινητικότητα με διάφορες μορφές περιφερειακών συνεργασιών, που φυσικά λειτουργούν σε καπιταλιστική βάση, ωστόσο εμφανίζονται ως αντίβαρο στα βορειοαμερικάνικα σχέδια. Μία συνεργασία που προωθήθηκε ακόμη περισσότερο στις αρχές Μάρτη του 2006, που υπεγράφη από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα η συμφωνία για τη δημιουργία του Gasur. Πρόκειται για τον τεράστιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα έχει μήκος 8.000 χιλιόμετρα, θα κοστίσει 20 εκατομμύρια δολάρια και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2013. Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει έως και 150 εκατ. κυβικά μέτρα αέριο τη μέρα, επτά συνολικά κράτη. Στην κοινοπραξία, μάλιστα, ενδέχεται να συμμετάσχει και η Βολιβία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή και ίσως και το Εκουαδόρ. Εξάλλου, ο Ραφαέλ Κορέα από τις πρώτες του δηλώσεις έδωσε ανάλογο στίγμα.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, αναθερμάνθηκαν και οι συζητήσεις για τη Νοτιοαμερικανική Κοινή Αγορά, το Mercosur, που ήδη μεγάλωσε με τη συμμετοχή της Βενεζουέλας και έχει, επίσης, μέλη την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη. Βεβαίως, σαν αντίβαρο στην επιδίωξη των ΗΠΑ για ενιαία Κοινή Αγορά Βόρειας και Νότιας Αμερικής υπό την ηγεμονία τους. Τι αποτελέσματα θα έχει; Θα φανούν στην πορεία, γιατί ο δρόμος για τους λαούς είναι ακόμη μακρύς και περίπλοκος. Η σημερινή συνοπτική ανασκόπηση επιχειρεί να φωτίσει πλευρές αυτού του νέου κλίματος που διαμορφώνεται στη Λατινική Αμερική, με πιο τρανταχτή ίσως εξαίρεση του κανόνα την περίπτωση της Κολομβίας, όπου έχει επικρατήσει το αυταρχικό, πιστό στις ΗΠΑ, καθεστώς του Αλβάρο Ουρίμπε. Η πραγματικότητα αυτή μπορεί υπό προϋποθέσεις, κυρίως με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του οργανωμένου ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος, να οδηγήσει σε πιο ριζοσπαστικές αλλαγές.


Κείμενα:
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕΞΙΚΟ
Το κουτί της Πανδώρας

Associated Press

Οι προεδρικές εκλογές στις 2 Ιούλη 2006 άνοιξαν διάπλατα το κουτί της Πανδώρας για το Μεξικό... που από το καλοκαίρι ταλανίζεται από το ποιος εκλέχτηκε πρόεδρος. Καταδυναστεύεται από το ξεπούλημα και των τελευταίων δημόσιων εταιρειών, του τείχους που ανορθώνουν οι ΗΠΑ. Αγκομαχά από την πείνα και την εξαθλίωση. Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να πουλούν πάμφθηνα την εργατική τους δύναμη στις μακιλαδόρας (εργοστάσια με άθλιες εργασιακές συνθήκες) και στους δρόμους της παραοικονομίας και κυρίως η κρατική καταστολή βρίσκεται παντού. Το Μεξικό, τη χρονιά που κλείνει, έχει απομείνει με έναν εκλεγμένο με καθαρή νοθεία Πρόεδρο, τον Φελίπε Καλντερόν, που ορκίστηκε τελικά την 1η Δεκέμβρη και έναν αποκαλούμενο «νόμιμο» Πρόεδρο, τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έναν επίσης εκπρόσωπο της άρχουσας τάξης που επιχειρεί να καπηλευτεί την αντίσταση του λαού που ανεβαίνει. Σ' αυτό το λαό το μόνο που του έχει απομείνει είναι η ελπίδα. Η ελπίδα όμως έρχεται από τον αγώνα των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων. Το παράδειγμα της εξεγερμένης, από τον περασμένο Μάη, Οαχάκα δίνει το στίγμα. Αντιμετωπίζει την καταστολή του κράτους, που έστειλε χιλιάδες στρατού και αστυνομίας για να υποτάξει τους εξεγερμένους. Παρά τους 20 νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες, τους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους και «αγνοούμενους», ο αγώνας αυτός κρατάει. Η συγκρότηση της Λαϊκής Συνέλευσης της Οαχάκα, η αυτοοργάνωση των λαϊκών δυνάμεων, δείχνει την πορεία «αφύπνισης». Σε αυτή πρωτοστατεί η «Αλλη Καμπάνια», η συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων εκατοντάδων οργανώσεων, που αρχίζει και βάζει το ζήτημα της ρήξης με τον καπιταλισμό. Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τους εξεγερμένους από το 1994 Ζαπατίστας έχει εμβαθύνει, περιλαμβάνει το Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού και πολλές άλλες οργανώσεις, που συμφωνώντας στη Διακήρυξη της Ζούγκλας της Λακαντόνα, πλέον δε βλέπουν αποκομμένα τη λύση των προβλημάτων των ιθαγενών ή άλλων κατηγοριών, αλλά σαν ζήτημα σύγκρουσης και ρήξης με τον καπιταλισμό.

To αντιδραστικό «χαρτί» της Κολομβίας

Σκηνικό τρόμου στις εκλογές του Μάη στην Κολομβία

Associated Press

Σκηνικό τρόμου στις εκλογές του Μάη στην Κολομβία
Χρειάστηκε να παραβιάσει το Σύνταγμα, με τη συμφωνία της πλειοψηφίας των μελών του Κοινοβουλίου, ώστε να κατορθώσει να εκλεγεί εκ νέου στην Προεδρία της Κολομβίας. Ο λόγος για τον Αλβαρο Ουρίμπε, που αποτελεί πια «πραγματική παραφωνία» στο λατινοαμερικανικό πλατό. Παραφωνία, καθώς ουδείς άλλος δέχεται πλέον να παίξει το ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ στην περιοχή. Ούτε η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, που πρόδωσε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ούτε καν ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Περού, Αλαν Γκαρσία, που δήλωνε προεκλογικά ότι θέλει να μετατραπεί στον εφιάλτη του Προέδρου Τσάβες.

Ο Αλβαρο Ουρίμπε, που δηλώνει ότι η επανεκλογή του ήταν «απαραίτητη για την ολοκλήρωση του έργου του, του σχεδίου της δημοκρατικής ασφάλειας». Με άλλα λόγια, του βρώμικου πολέμου που έχει εξαπολύσει ενάντια στο λαϊκό κίνημα και το ανταρτικό κίνημα. Παρότι πτυχές του έχουν αποκαλυφθεί - όπως οι ψευδείς «πληροφορίες» που είχαν διοχετευτεί, και μάλιστα από μέλη της αστυνομίας, περί των βομβιστικών επιθέσεων που την ευθύνη η κυβέρνηση αμέσως απέδιδε στις FARC ώστε να νομιμοποιήσει το «βρώμικο πόλεμο» ή τις πρόσφατες αποκαλύψεις των ακροδεξιών παραστρατιωτικών για τις άμεσες διασυνδέσεις βουλευτών και γερουσιαστών με τους παραστρατιωτικούς και τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας - ο Ουρίμπε, ήδη, προχωρά στο «Σχέδιο Κολομβία ΙΙ», το νέο σχέδιο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας εκ μέρους των ΗΠΑ, που έχει στόχο, πέρα όλων των άλλων, και την αποσταθεροποίηση της Μπολιβαριανής Διαδικασίας στη Βενεζουέλα. Μέρος του σχεδίου ήταν η εξασφάλιση καλών σχέσεων μεταξύ Εκουαδόρ και Κολομβίας, με στόχο την επέκταση της επεμβατικής, στρατιωτικής μηχανής. Η εκλογή Κορέα, όμως, δείχνει ότι κάτι άλλαξε σε αυτά τα σχέδια. Ετσι εξηγούνται και η επιθετικότητα των τελευταίων ημερών με τους ψεκασμούς με τοξικά ζιζανιοκτόνα στα σύνορα των δύο χωρών, αλλά και οι κατηγορίες περί «καλλιέργειας κόκας εντός της εδαφικής επικράτειας» του Εκουαδόρ.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Διακηρύξεις για αλλαγές

Αλλαγή σελίδας τελικά για το Εκουαδόρ; Η πληγή της εκλογής του Λούσιο Γκουτιέρες, που πρόδωσε τις ελπίδες του λαϊκού κινήματος όταν τον εξέλεξε το 2004, θα κλείσει με την εκλογή στις 26 Νοέμβρη του υποψηφίου της συμμαχίας PAIS (Υπερήφανη και Αλληλεγγύη Πατρίδα) Ραφαέλ Κορέα ή θα παραμείνει δραματικά ανοιχτή;

Τα ερωτήματα πολλά, όμως μέχρι στιγμής ο Κορέα σε επίπεδο διακηρύξεων δείχνει απολύτως πρόθυμος και κυρίως συνεπής και έχει βαλθεί να διαψεύσει όσους ενδεχομένως τον αμφισβητούν. Διάταγμα Νο2 με την ανάληψη των καθηκόντων του στις 15 Γενάρη, δηλαδή αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης για τη σύνθεση της κυβέρνησής του, η προώθηση της διαδικασίας και του δημοψηφίσματος για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης. Επίσης, δηλώνει ότι ουδεμία ανανέωση της χρήσης από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις της βάσης Μάντα θα υπάρξει και συνάμα απορρίπτει τη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ -TLC, που ήδη ήταν καθ' οδόν. Και όχι μόνο αυτό, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε από κοινού με τον πρόεδρο Τσάβες την προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας και έναρξη των διαπραγματεύσεων για πιθανή είσοδο του Εκουαδόρ στην ALBA... Προς το παρόν η δήλωση προθέσεων του Κορέα είναι θετική, εντούτοις «κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη». Ειδικά γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι πιέσεις και οι απειλές θα είναι αφόρητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ