ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Πρώτη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική του Δήμου Αθήνας

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων και μαζικών φορέων της Αθήνας, χτες, ενάντια στις αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη και στο «παρκοχαράτσι»

Την αντίθεσή τους στις νέες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών και στο «παρκοχαράτσι», που επιβάλλει η δημοτική αρχή της Αθήνας, εξέφρασαν σύλλογοι και μαζικοί φορείς με δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας
Την αντίθεσή τους στις νέες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών και στο «παρκοχαράτσι», που επιβάλλει η δημοτική αρχή της Αθήνας, εξέφρασαν σύλλογοι και μαζικοί φορείς με δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας
Με κεντρικό σύνθημα «ΟΧΙ στην αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων. ΟΧΙ στο "παρκοχαράτσι"», σωματεία και μαζικοί φορείς της πρωτεύουσας πραγματοποίησαν χτες το πρωί δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το δημαρχείο του Δήμου Αθήνας, δίνοντας μια πρώτη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η διοίκηση του δήμου. Επιπλέον, επέδωσαν σχετικό υπόμνημα στη διοίκηση του δήμου, και συγκεκριμένα στον δήμαρχο, Θεόδ. Μπεχράκη, όπου έθεσαν και το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων.

Η ενέργεια αυτή των μαζικών φορέων ήρθε αμέσως μετά την πρόσφατη εξόρμηση και το κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ στους εργαζόμενους και στους επαγγελματοβιοτέχνες «να παλέψουν μέσα από τους μαζικούς λαϊκούς φορείς για την ανάπτυξη του διεκδικητικού κινήματος, που μόνιμα και σταθερά θα αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης».

«Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε την απόφαση του Δήμου Αθήνας να αυξήσει για το 2007 κατά 3,5% μια σειρά ήδη πανάκριβων ανταποδοτικών τελών», σημειώνεται εξ αρχής στο υπόμνημα. Και τονίζεται: «Η καινούρια φορολογική επίθεση είναι συνέχεια των προηγούμενων που έχει αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια να αυξηθούν τα τέλη για τις κατοικίες κατά 93% και για τους επαγγελματικούς χώρους 99,40%».

Αναφορικά δε με το θέμα της «ελεγχόμενης στάθμευσης», οι μαζικοί φορείς σημειώνουν στο υπόμνημα: «Με το νέο σύστημα της πληρωμένης και ελεγχόμενης στάθμευσης επιβάλλεται ένα ακόμα αντιλαϊκό μέτρο, ένα ακόμη χαράτσι με τη δικαιολογία της αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος. Είμαστε αντίθετοι στην πληρωμένη ελεγχόμενη στάθμευση».

Ως ελάχιστο πλαίσιο αιτημάτων οι μαζικοί φορείς θέτουν:

  • Να μη γίνει καμιά αύξηση στα δημοτικά τέλη και φόρους. Να μειωθούν δραστικά για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων, στην προοπτική της πλήρους κατάργησής τους
  • Να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα οφειλόμενα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ μόνο για το Δήμο Αθήνας. Να αυξηθεί το ποσοστό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Να σταματήσει το μέτρο της πληρωμένης ελεγχόμενης στάθμευσης, να παρθούν μέτρα στήριξης και ανάπτυξης των μέσων μαζικής μεταφοράς
  • Να καθοριστούν συγκεκριμένοι χώροι δωρεάν στάθμευσης των επαγγελματικών αυτοκινήτων, των ΙΧ των κατοίκων και να ξαναελεγχθούν όλες οι άδειες που είχαν δοθεί για ειδικές χρήσεις στάθμευσης.

Οπως σημείωσε ο Παν. Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), αμέσως μετά τη συνάντηση, «ζητήσαμε από τον δήμαρχο να διεκδικήσει από την πολιτεία τα θεσμοθετημένα χρήματα και να μην καταφεύγει στην εύκολη λύση της φορολόγησης των δημοτών. Ξεκαθαρίσαμε - συνέχισε - ότι από εδώ και πέρα η δημοτική αρχή της Αθήνας θα μας βλέπει πιο συχνά». Απ' την πλευρά του, ο δήμαρχος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, αφού άκουσε τα αιτήματα, είπε ότι οι αυξήσεις στην τετραετία (περίπου 15%) είναι ...ελάχιστες!

Το υπόμνημα υπογράφουν ανάμεσα σε άλλους: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας, οι Εξωραϊστικοί Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι Πετραλώνων και Σεπολίων, ΟΒΣΑ, κ.ά.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Η διαχείρισή τους υπονομεύει την Υγεία

Με... κίνδυνο - θάνατο ισοδυναμεί στη χώρα μας η διαχείριση των επικίνδυνων για την υγεία νοσοκομειακών αποβλήτων! Αυτό προκύπτει από εισήγηση του αρμόδιου γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Υγείας, Μιχ. Σαμπατακάκη, η οποία κατατέθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ με θέμα «Περιβαλλοντικοί έλεγχοι και Δημόσια Διοίκηση».

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ελέγχων διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων σε νοσηλευτικά ιδρύματα ο εισηγητής επισήμανε ότι ακόμη και η μοναδική νόμιμη μονάδα αποτέφρωσης των νοσοκομειακών αποβλήτων, που λειτουργεί στα Α. Λιόσια από ιδιώτες, δραστηριοποιείται στη συλλογή - μεταφορά των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια! Επίσης: Διαχειρίζεται επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα μολυσματικού και τοξικού χαρακτήρα, κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, ενώ η τέφρα που παράγεται από τη διαδικασία αποτέφρωσης αποθηκεύεται προσωρινά σε στεγασμένες εγκαταστάσεις, χωρίς να έχουν ληφθεί οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία άδειες και σε αντίθεση με τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν τεθεί!

Γενικότερα στα νοσοκομεία παρατηρήθηκε ότι δε γίνεται διαχωρισμός μεταξύ μολυσματικών και μη αποβλήτων, υπάρχουν ελλείψεις σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό και οργάνωση σχεδίου διαχείρισης. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι:

  • Ιδιωτική εταιρεία έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά από Διεύθυνση Περιβάλλοντος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για αποστείρωση των αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων νοσοκομείου, χωρίς να διαθέτει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, ούτε τη νόμιμη πιστοποίηση από τον ΕΛΟΤ
  • Σε κρατικό νοσοκομείο υπήρχε συσκευή αποστείρωσης με ατμό, χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες
  • Ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί, χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες, συσκευή αποστείρωσης με μικροκύματα η οποία είναι εκτός προδιαγραφών της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)
  • Διαγνωστικό Εργαστήριο δεν έχει συνάψει σύμβαση με αδειοδοτημένο φορέα για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγει
  • Οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ιατρεία, εργαστήρια, οδοντιατρεία, κ.ά.) δεν εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της σχετικής ΚΥΑ και δεν ελέγχονται για τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων...

Κατά την ομιλία του στην ημερίδα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, δήλωσε ότι από τις αρχές του νέου έτους οι επιθεωρητές περιβάλλοντος θα διπλασιαστούν (από 18 θα γίνουν 37), θα γίνει αυστηρότερος ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις με τη θεσμοθέτηση ειδικού αλγορίθμου, ενώ υποσχέθηκε κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Δήλωσε, τέλος, ότι το 2007 προτεραιότητα στους ελέγχους θα δοθεί στις βιομηχανικές δραστηριότητες και σε έργα ή δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος έδωσε άδεια για την ανέγερση τεράστιου τουριστικού συγκροτήματος σε προστατευόμενη περιοχή στο Λασίθι!

ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟ
Αποφάσεις για τις αποδοχές δικαστών

Δημοσιεύτηκαν χτες οι αποφάσεις του Μισθοδικείου που καθιερώνουν δύο ειδών αποδοχές στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών. Η απόφαση υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του ΣτΕ δέχεται την εξομοίωση των αποδοχών των αρεοπαγιτών με αυτές των γενικών διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει μέσα σ' ένα μήνα το ακριβές ύψος των αποδοχών των γενικών διευθυντών, καθώς οι μισθοί τους φτάνουν περίπου στις 9.000 ευρώ, λόγω του ποσοστού που λαμβάνουν από το λογαριασμό για «Δικαιώματα Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων Υπέρ Τρίτων».

Να σημειωθεί ότι η «απόφαση Ανεμογιάννη» δε δέχεται την εξομοίωση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος, ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο) με αυτές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Στο μεταξύ δημοσιεύτηκαν και οι δύο αποφάσεις υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου που εξομοιώνουν τις αποδοχές των δικαστών με αυτές του προέδρου του ΕΕΤΤ.

Ξεκίνησε η δίκη του «ΣΑΜΙΝΑ»

Δέκα μήνες μετά την πρωτόδικη απόφαση και μακριά από το πάνδημο αίτημα για παραδειγματική τιμωρία των πραγματικών ενόχων, ξεκίνησε χτες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, στην πολυαίθουσα του Εφετείου Αθηνών, η εκδίκαση της υπόθεσης του πολύνεκρου ναυαγίου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που βυθίστηκε στις 26 Σεπτέμβρη 2000, με 80 νεκρούς.

Μέσα σε φορτισμένο κλίμα έγινε η ανάγνωση του καταλόγου των μαρτύρων, του κατηγορητηρίου αλλά και των ονομάτων των νεκρών. Ωστόσο, οργή στους συγγενείς των θυμάτων προκάλεσε η απουσία του προέδρου της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Hellenic Seaways» Κων. Κληρονόμου, ο οποίος όπως και στην πρώτη δίκη δεν ήρθε στο δικαστήριο, αλλά αντιπροσωπευόταν από τους δικηγόρους του. Οπως σημείωσε ο δικηγόρος Γ. Τσακαλίας, η Πολιτική Αγωγή θα καταθέσει αίτημα που θα ζητά την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του Κ. Κληρονόμου, τουλάχιστον για κάποιες μέρες.

Την ίδια ώρα που ο εφοπλιστής απουσίαζε από το εδώλιο, οι δύο από τους επτά κατηγορούμενους, ο πλοίαρχος Βασ. Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος Αναστ. Ψυχογιός έφτασαν στην αίθουσα συνοδευόμενοι από αστυνομικούς δεμένοι «πιστάγκωνα» με χειροπέδες, μια εικόνα που προκάλεσε αρνητική εντύπωση. Να σημειωθεί ότι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος εκτίουν ποινές κάθειρξης 16 και 19 χρόνων αντίστοιχα, ενώ οι εφοπλιστές τιμωρήθηκαν με πλημμεληματικές ποινές των τεσσάρων χρόνων φυλάκισης. Τέλος, το αίτημα ανέλκυσης του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» που βρίσκεται βυθισμένο μόλις στα 34 μέτρα, εξέφρασε ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής Αλ. Βενέτης, καθώς όπως σημείωσε είναι αναγκαίο προκειμένου να εξακριβωθεί η πραγματική κατάσταση του πλοίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ