ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Σε κλιμάκωση διαμαρτυριών καλεί η «Χεζμπολάχ»

Εκκληση «ουδετερότητας και αυτοσυγκράτησης» απηύθυνε στο στράτευμα ο αρχηγός των λιβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες κάλεσε τους οπαδούς του αλλά και αυτούς των πολιτικών του συμμάχων, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ». Ο σεϊκ Χασάν Νασράλα μίλησε, διά μέσου βίντεο, στους δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος για «μια δίκαιη κυβέρνηση με μεγαλύτερη εκπροσώπηση της "Χεζμπολάχ" και των συμμάχων της» θα επιτευχθεί.

Ο Νασράλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Σινιόρα, κατηγορώντας τον, για πρώτη φορά ανοιχτά, ότι κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής, αντί να βοηθήσει στην αντίσταση, έδωσε εντολή στο στρατό να κατασχέσει τα όπλα της «Χεζμπολάχ». Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε πολλές φορές ότι «η νίκη θα έρθει με ηρεμία» αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε χρήση βίας. Επίσης, δήλωσε έτοιμος για διάλογο εφόσον η κυβέρνηση Σινιόρα δεχτεί να συζητήσει.

Της ομιλίας Νασράλα προηγήθηκε κάλεσμα της «Χεζμπολάχ» για κλιμάκωση των διαμαρτυριών τα επόμενα 24ωρα με κορύφωση την πραγματοποίηση διαδήλωσης την Κυριακή το απόγευμα. Στην ανακοίνωση, η «Χεζμπολάχ» χαρακτηρίζει «ιστορική αποφασιστική στιγμή» τη διαδήλωση της Κυριακής, «που δε θα μπορεί να αγνοηθεί». Ο πρωθυπουργός Σινιόρα, από την άλλη, επαναλάμβανε ότι «η κυβέρνηση είναι νόμιμη και συνταγματική» απορρίπτοντας, για άλλη μια φορά τις σχετικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης.

Ανησυχεί ο στρατός

Νέα έκκληση ηρεμίας, τη δεύτερη μέσα στις 7 ημέρες των συνεχόμενων διαμαρτυριών, απηύθυνε ο αρχηγός του στρατεύματος του λιβάνου. Ο στρατηγός Μισέλ Σουλεϊμάν κάλεσε τους στρατιώτες του «να παραμείνουν στο ύψος των περιστάσεων, της αξιοπρέπειας και του ρόλου τους, διατηρώντας την ψυχραιμία αλλά και την απόλυτη ουδετερότητά τους στα τεκταινόμενα, χωρίς να επιτρέψουν στους εαυτούς τους να γίνουν μέρος της επικρατούσας πόλωσης».

Ο Σουλεϊμάν, για άλλη μια φορά, υπογραμμίζει στο μήνυμά του ότι «η θυσία για το καλό του έθνους δεν είναι καθήκον μόνο του στρατού αλλά και όλων των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών», κάνοντας μια ακόμη αναφορά στην ανάγκη «εκατέρωθεν υποχωρήσεων και επίλυσης των πολιτικών ζητημάτων με διάλογο». Εκκληση για τερματισμό των διαμαρτυριών απηύθυνε και ο Σουδανός απεσταλμένος της Αραβικής Συνόδου, που ζήτησε, όμως, σχηματισμό νέας ενωτικής κυβέρνησης.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους - Μπλερ: «ανάγκη, μια νέα προσέγγιση» αλλά...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ._

Απέκλεισαν, προς το παρόν, το ενδεχόμενο διαλόγου με Ιράν - Συρία για την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός που συναντήθηκαν, χτες, στο Λευκό Οίκο. Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της πολυσέλιδης διακομματικής έκθεσης Μπέικερ-Χάμιλτον, όπου σημειώνεται η ανάγκη «αλλαγής πλεύσης» στο Ιράκ και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο, οι Μπους και Μπλερ δεν έκρυψαν την ανησυχία τους παραδεχόμενοι ότι χρειάζεται «συνολικά νέα προσέγγιση της κατάστασης στο Ιράκ». Αν και τυχαία, το κλίμα βάρυνε από την είδηση του θανάτου, τα τελευταία 24ωρα, 11 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Αν και ο Πρόεδρος Μπους έσπευσε να αποκλείσει, σε πρώτο επίπεδο, το διάλογο με Ιράν - Συρία «εφόσον δεν είναι ξεκάθαρο ότι πραγματικά εργάζονται για τη σταθερότητα και την ηρεμία στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή», λεκτικά υιοθέτησε ορισμένες από τις αναφορές της έκθεσης, όπως το στόχο της «αποχώρησης των μάχιμων στρατευμάτων από το Ιράκ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2008», υποστηρίζοντας ότι αποτελούσαν, ούτως ή άλλως, επιδίωξη και του Λευκού Οίκου.

Ως μεγάλης σημασίας εκτιμήθηκε και η αποστροφή των δηλώσεων Μπους, όπου δεν απέκλεισε την ανάγκη γενικότερης προσέγγισης της Μέσης Ανατολής, συνδέοντας τη «νίκη στο Ιράκ με τη νίκη επί των εξτρεμιστών σε όλο τον αραβικό κόσμο». Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «θα μιλήσει δημόσια για ενδεχόμενες αλλαγές, εφόσον παρουσιαστούν και άλλες εκθέσεις που αναμένει» πιθανότατα από Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δίπλα στον Μπους, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την «ικανοποίηση» του Λονδίνου για την έκθεση Χάμιλτον-Μπέικερ επισημαίνοντας ότι «δίνει προοπτικές για το μέλλον».

Αντιδράσεων συνέχεια...

«Θετικές» ήταν οι πρώτες αντιδράσεις του αραβικού κόσμου στην έκθεση. Ενδεικτικό του «καλού κλίματος» είναι το γεγονός ότι η Δαμασκός μίλησε ανοιχτά για «πολύ θετικά στοιχεία» ενώ η Τεχεράνη τόνισε ότι «θα μελετήσει την έκθεση, αν και αναμένονται οι αλλαγές πολιτικής στην πράξη». Θετική ήταν και η αντίδραση πολλών Ευρωπαίων αναλυτών και διπλωματών, που χαρακτήριζαν «αναγκαία, έστω και αν έχει καθυστερήσει, μια αλλαγή της αμερικανικής τακτικής».

Ηχηρή παραφωνία αποτέλεσε η αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στη σύνδεση της κατάστασης στο Ιράκ με την ισραηλινο-αραβική διένεξη, αντίθετος με κάθε προοπτική διαλόγου με Ιράν ή Συρία και φυσικά με την ιδέα ότι πυρήνας της έντασης είναι το Παλαιστινιακό.

Συναντήσεις της λιβανέζικης αντιπροσωπείας

Αρχισαν χτες στη Βουλή

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βουλή με εκπροσώπους του ΚΚΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βουλή με εκπροσώπους του ΚΚΕ
Με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Ορ. Κολοζώφ και τον Η. Λέγγερη συναντήθηκε στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή η προσκεκλημένη από το ΚΚΕ αντιπροσωπεία από τον Λίβανο που αποτελείται από τον βουλευτή Ali Bazzi και τον γενικό γραμματέα του Λιβανέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος Khaled Hededa.

Μετά τη συνάντηση ο Ali Bazzi δήλωσε ότι ήταν τιμή η συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην οποία μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Βουλής του Λιβάνου. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον λαό της Ελλάδας και ανέφερε ότι είναι ιστορικές οι σχέσεις ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και του Λιβάνου.

Κατά τη συνάντηση, είπε, υπήρξε ταυτότητα απόψεων για την κατάσταση που υπάρχει στον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή. Επιβεβαιώθηκε, τόνισε, η κοινή θέληση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων μέσα από την Επιτροπή Φιλίας που ήδη λειτουργεί.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον βουλευτή του ΣΥΝ Φ. Κουβέλη ενώ σήμερα θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Λιβάνου της Βουλής αλλά και με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ