ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέθανε ο παλαίμαχος κομμουνιστής Σωτήρης Κωστόπουλος

Σύντροφοι και συναγωνιστές τον συνόδεψαν, χτες, στην τελευταία του κατοικία στο Νεκροταφείο Κατερίνης

Motion Team

Πέθανε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη και κηδεύτηκε χτες στην Κατερίνη, ο παλαίμαχος κομμουνιστής Σωτήρης Κωστόπουλος.

Ο Σωτήρης Κωστόπουλος γεννήθηκε στο Ελατοχώρι Πιερίας το 1916. Το 1941 πήρε δίπλωμα φιλολογίας και το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ και αρχές του 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1946 κλήθηκε να υπηρετήσει το στρατό. Αφοπλίστηκε και κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κρήτη. Πέθανε τη μέρα που το Κόμμα του, το ΚΚΕ, τίμησε με ιδιαίτερη εκδήλωση τα 60 χρόνια του ΔΣΕ, τους μαχητές και τις μαχήτριες του τιτάνιου αυτού αγώνα.

Ο σ. Κωστόπουλος υπήρξε και παιδί του ΔΣΕ. Τον Απρίλη του 1947 δραπέτευσε με άλλους εξήντα συναγωνιστές του από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αγ. Νικολάου Κρήτης και συγκρότησαν τμήμα του ΔΣΕ. Στη διοίκηση ήταν ο Γιάννης Ποδιάς, καπετάνιος, ο Φραγκιαδάκης Μανώλης, πολιτικός υπεύθυνος και ο Αριστείδης Λαμπρούλης, στρατιωτικός. Με το τμήμα αυτό πήρε μέρος σε έξι μάχες, στις οποίες τραυματίστηκε, πιάστηκε αιχμάλωτος και καταδικάστηκε σε θάνατο. Κλείστηκε στις φυλακές Χανίων και Κέρκυρας, εξορίστηκε στη Λέρο και μετά από κινητοποιήσεις του λαού η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε το 1964, εντάχθηκε στην ΕΔΑ και ανέλαβε γραμματέας της Επιτροπής της Κεντρικής Μακεδονίας. Στις 21 Απρίλη πιάστηκε από τη χούντα και κρατήθηκε έως το Δεκέμβρη του 1971. Μέχρι την πτώση της δικτατορίας δούλευε στις δύσκολες συνθήκες της παρανομίας. Το 1974 εκλέχθηκε γραμματέας της Επιτροπής της Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και στη συνέχεια πέρασε στην ΚΟΘ του ΚΚΕ, όπου για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει:

«Εφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών και προσφοράς στο ΚΚΕ και στο λαό, ο σύντροφος Σωτήρης Κωστόπουλος. Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο σ. Σωτήρης Κωστόπουλος υπηρέτησε σταθερά και αταλάντευτα το Κόμμα μας περισσότερα από 60 χρόνια. Η πορεία του ταυτίζεται με ό,τι έδωσε το ΚΚΕ στην πόλη και στο βουνό, στην παρανομία και στη νομιμότητα, στις φυλακές και στις εξορίες, στους τόπους βασανισμού και στα στρατοδικεία, παντού όπου το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων τον καλούσε.

Ολη η ζωή του μέσα σε αυτή ως αναπόσπαστο κομμάτι της και η έφεσή του για τη συνεχή κατάκτηση της γνώσης, αποτελούν παράδειγμα για όλους, πρωταρχικά για τις νεότερες γενιές. Η συνέχιση αυτού του παραδείγματος θα είναι η καλύτερη τιμή στον σύντροφο που "έφυγε"».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην σύζυγό του Σιδηροπούλου Χρυσούλα και τους συγγενείς του Σωτήρη Κωστόπουλου και τονίζει:

«Ο Σωτήρης Κωστόπουλος ήταν βαθύς γνώστης της μαρξιστικολενινιστικής θεωρίας, της ιστορίας του Κόμματος και από τη θέση του στο ιδεολογικό τμήμα της ΚΟΘ βοήθησε αποτελεσματικά στην ανασυγκρότηση των δυνάμεων μετά την κρίση του Κόμματος το 1989, ιδιαίτερα στη διαπαιδαγώγηση των νέων γενεών με τα μαθήματά του και τις ομιλίες του στις διάφορες εκδηλώσεις του Κόμματος.

Υπήρξε υπόδειγμα σταθερότητας στην πολιτική του Κόμματος. Στην πολυκύμαντη κομματική ζωή του δεν ταλαντεύτηκε ποτέ. Η σεμνότητά του, η λιτότητα του βίου του, η μεγάλη του αγάπη, το διάβασμα, παραμένουν ζωντανά παραδείγματα ιδιαίτερα για τη νέα γενιά των κομμουνιστών.

Παρά τα τεράστια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Στις συνεδριάσεις της ΚΟΒ, στα αχτίφ, στις συγκεντρώσεις του Κόμματος και του κινήματος ο σύντροφος πάντα ήταν παρών και δημιουργικός. Δείγμα της αμέτρητης υπομονής του, καρτερικότητας, δημιουργικότητας το βιβλίο του "Ορθιοι! Μπροστά!" που εκδόθηκε το 2006. Τα χειρόγραφα του βιβλίου αυτού συγγράφηκαν, περιφρουρήθηκαν από τα κυνηγητά στις φυλακές και τις μετέπειτα διώξεις και είδαν το φως το 2006. Αυτά τα χειρόγραφα αποτελούν μνημείο για το τι μπορεί να πραγματώσει ο κομμουνιστής κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες».

ΠΑΣΟΚ
Σταθερά στην ίδια πολιτική με τη ΝΔ

Οσο και αν επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να ...πείσει ότι η πολιτική του διαφέρει απ' αυτήν της κυβέρνησης, η σύμπλευση της στρατηγικής τους σε κεντρικούς τομείς έρχεται να αποκαλύψει την κοινή πολιτική τους. Ο Γ. Παπανδρέου, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», τάχτηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα και της αναθεώρησης του άρθρου 16, υπογραμμίζοντας: «Η θέση μας είναι καθαρή. Είμαστε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16», είπε και με έμφαση πρόσθεσε: «Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ». Η ίδρυση, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου - στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ - «μη κρατικών πανεπιστημίων αποτελεί ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ»...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι κεντρική πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι η ακόμα παραπέρα συρρίκνωση του «κοινωνικού κράτους», επισήμανε: «Πρέπει να πάμε σε μια λογική όχι δημόσιου χαρακτήρα, αλλά δημόσιου συμφέροντος. Καμιά φορά ταυτίζουμε το προοδευτικό με το δημόσιο χαρακτήρα. Εγώ λέω να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον δε σημαίνει ότι υπηρετείται αναγκαστικά από το κράτος. Μπορεί να υπηρετείται και με κανόνες που βάζεις στην αγορά».

Ακριβώς αυτήν την πολιτική, που κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση, υλοποιεί τις κατευθύνσεις της στρατηγικής της Λισαβόνας και της ΕΕ, παρουσίασε χτες η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας, σε ειδική εκδήλωση, την πρόταση του κόμματος «για το πώς θα πρέπει να συντάσσεται και να υλοποιείται ο Προϋπολογισμός».

Τονίζοντας ότι κεντρικός στόχος του Προϋπολογισμού πρέπει να είναι η «τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Η Β. Παπανδρέου ανέφερε ότι για να τηρείται ο προϋπολογισμός χρειάζεται «η παραγωγή των υπηρεσιών να γίνεται στο χαμηλότερο δυνατό κόστος»... και να υπάρχει «αποδοτικότητα των δαπανών». Πρέπει οι προϋπολογισμοί να γίνουν «εργαλεία διαχείρισης και να μπαίνουν σαφείς στόχοι και δείκτες αξιολόγησης του αποτελέσματος».

Εξάλλου χτες το ΠΑΣΟΚ, «ξεχνώντας» προφανώς ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το δικό του έργο ξεπουλήματος του ΟΤΕ, μίλησε για «πραξικόπημα» στις διαδικασίες.

Παζάρι ειρήνης της ΠΕΔΥΕ

Ανοιξε χτες Δευτέρα το ΠΑΖΑΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ που διοργανώνει και φέτος η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ). Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων, ποιοτικών δώρων σε προσιτές τιμές είναι στη διάθεση των φίλων της ειρήνης. Στο φιλόξενο χώρο των γραφείων της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος) περιμένουν βιβλία, κεραμικά - έργα διαφόρων κεραμιστών, κοσμήματα, το αγαπητό σε όλους περιστέρι της ειρήνης, κεντήματα - διάφορα είδη δώρων. Το ΠΑΖΑΡΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ θα διαρκέσει ως και τις 15 Γενάρη 2006, θα λειτουργεί 9 με 2 το πρωί και 6 με 8 το απόγευμα.

Εκδηλώσεις για το ΔΣΕ

- Εκδήλωση προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυσή του, διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, αύριο, Τετάρτη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, στο θέατρο «Δημήτρη Βλησίδη» (τέρμα παραλία Κουμ Καπί) στις 7 το απόγευμα.

- Εκδήλωση, με θέμα «Ο ηρωικός αγώνας του ΔΣΕ. Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε» και με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, διοργανώνουν η Σπουδάζουσα Αθήνας και η Οργάνωση ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ, την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση ιστορικού αρχειακού υλικού, ενώ θα προβληθούν σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό από την εποποιία του ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ