ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Απαίτηση να μην υπάρξει ατιμωρησία

Χιλιάδες λαού απαιτούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα εγκλήματα της δικτατορίας μετά τον θάνατο του φασίστα Πινοτσέτ και να μην του αποδοθούν οποιεσδήποτε τιμές σχεδιάζει για σήμερα η κυβέρνηση

Ο λαός της Χιλής απαιτεί δικαιοσύνη και μετά το θάνατο του δικτάτορα

Associated Press

Ο λαός της Χιλής απαιτεί δικαιοσύνη και μετά το θάνατο του δικτάτορα
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Ο θάνατος ενός από τους πιο στυγερούς δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής, του Αουγκούστο Πινοτσέτ Ουγκάρτε (διάρκεσε 17 χρόνια από το 1973 - '90 και είχε τη στήριξη των Αμερικανών ιμπεριαλιστών), που ανακοινώθηκε την Κυριακή, έβγαλε χιλιάδες Χιλιανούς στους δρόμους. Για να απαιτήσουν να μην υπάρχει ατιμωρησία για τα εγκλήματά του και των συνοδοιπόρων του, που εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι με την ανοχή του αστικού κράτους αλλά και για να αφιερώσουν τη συγκεκριμένη μέρα στη μνήμη του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, που δολοφονήθηκε από τη δικτατορία.

Αμέσως μόλις μαθεύτηκε ο θάνατος του 91χρονου Πινοτσέτ, που σημειωτέον μέχρι το 1998 παρέμεινε αρχηγός του στρατού (!) χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Σαντιάγκο όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες με τη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, προσπάθησαν να τους αποτρέψουν να πλησιάσουν το Προεδρικό Μέγαρο Λα Μονέδα. Συνολικά 43 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 99 συνελήφθησαν την Κυριακή.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα» και χτες σημειώθηκαν μια σειρά συγκρούσεις σε ορισμένες περιοχές της Χιλής, ενώ η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι ο Χιλιανός δικτάτορας θα λάβει μόνο στρατιωτικές τιμές και υπογράμμισε ότι ούτε εθνικό πένθος θα κηρυχτεί ούτε θα έχει επίσημη κηδεία, ωστόσο έδωσε την άδεια να τεθούν μεσίστιες οι σημαίες στα στρατιωτικά κτίρια.

Σημειώνεται παράλληλα, ότι αμέτρητες προσωπικότητες και πολιτικοί και κοινωνικοί ηγέτες εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι ο Χιλιανός δικτάτορας δε λογοδότησε στη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της στυγνής δικτατορίας του που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει δολοφονίες και βασανιστήρια, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξέπλυμα χρημάτων, διακίνηση ναρκωτικών, οικονομικές απάτες και άλλα. Και οι περισσότεροι ζητούν τη συνέχιση των δικών που σήμερα στη Χιλή βρίσκονται σε εκκρεμότητα - 400 υποθέσεις - για τα εγκλήματα της χούντας. Θυμίζουμε ότι το 1998, η Γκλάντις Μαρίν του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής, είχε πρωτοκαταθέσει αγωγή εναντίον του Χιλιανού δικτάτορα.

Το ΚΚ Χιλής με ανακοίνωσή του καταδικάζει την οποιαδήποτε απόδοση τιμής στον τύραννο και απαιτεί να μην σταματήσει η διαδικασία της απόδοσης δικαιοσύνης και τιμωρίας όλων των εγκλημάτων της στυγνής δικτατορίας. Ταυτόχρονα καλεί το στρατό της χώρας και τώρα να αποτάξει τον Πινοτσέτ από τις τάξεις του, ώστε να αποκατασταθεί η σχέση του με τον χιλιανό λαό.

Οι ΗΠΑ με μια προκλητική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που προσπαθεί να «ξεπλύνει» την ανοιχτή στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη χούντα, τολμάνε να λένε(!): «η σκέψη μας στρέφεται σήμερα στα θύματα του καθεστώτος του και στις οικογένειές τους. Η δικτατορία του Αουγκούστο Πινοτσέτ στη Χιλή αποτέλεσε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της χώρας αυτής. Συγχαίρουμε τους Χιλιανούς που κατόρθωσαν να οικοδομήσουν μια κοινωνία βασισμένη στην ελευθερία, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στο Λονδίνο η υπουργός Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ, σε ίδιους υποκριτικούς τόνους χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Χιλή κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ως ανοιχτή, σταθερή και ευημερούσα δημοκρατία.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ
Νέα καμπάνια για την απελευθέρωσή τους

Ο Κουβανός πρέσβης μιλάει στην εκδήλωση στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο»
Ο Κουβανός πρέσβης μιλάει στην εκδήλωση στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο»
ΑΒΑΝΑ.--

Ξεκινά σήμερα 12 Δεκέμβρη η νέα καμπάνια για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες που βρίσκονται πάνω από 8 χρόνια σε φυλακές στις ΗΠΑ, καταδικασμένοι με βαριές ποινές, από δις ισόβια μέχρι και 15 χρόνια, επειδή αποκάλυψαν τα σχέδια των τρομοκρατικών ομάδων που λειτουργούν ελεύθερα στο έδαφος των ΗΠΑ με στόχο να πλήξουν την Κούβα και το λαό της.

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και σηματοδοτεί την 5η επέτειο, της κατά τα άλλα στημένης δίκης που διεξήχθη για τους πέντε Κουβανούς αντιτρομοκράτες στο Μαϊάμι.

Η νέα διεθνής καμπάνια θα διεξαχθεί τόσο στην Κούβα όσο και σε μια σειρά χώρες του πλανήτη, ώστε να γίνει γνωστή η υπόθεση των πέντε Κουβανών αντιτρομοκρατών, που παραμένει ουσιαστικά «μυστική» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άγνωστη για τους πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και για να απαιτηθεί η άμεση αποφυλάκισή τους.

«Θα θυμίσουμε στον εχθρό ότι δε θα αναπαυτούμε αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη», επισημαίνεται στην εφημερίδα «Χουβεντούδ Ρεμπέλντε».

Χτες εξάλλου, η 22η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Λατινικής Αμερικής (PARLATINO), που πραγματοποιείται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, καταδίκασε την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ενέκρινε απόφαση που ζητά την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών.

Η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ

Θερμή εκδήλωση αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς κρατούμενους πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα με πρωτοβουλία της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο», όπου εργαζόμενες από πολλούς κλάδους παρακολούθησαν την παράσταση «Το θρίλερ του έρωτα», με τους Γιώργο Αρμένη και Λίλα Καφαντάρη. Μια παράσταση, στην οποία κάθε γυναίκα βρήκε ένα κομμάτι του εαυτού της. Μια εκδήλωση για τον κουβανικό λαό, που για τους εργαζόμενους των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, αποτελεί σύμβολο ανειρήνευτης πάλης με τον ιμπεριαλισμό.

Την εκδήλωση άνοιξε η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας, ότι ήδη το ΠΑΜΕ έχει συγκεντρώσει 3.000 υπογραφές για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών, ενώ όλο και περισσότερα σωματεία πραγματοποιούν συσκέψεις με αυτό το θέμα.

Μιλώντας στη συνέχεια ο Κουβανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ερμες Ερναντές Ερέρα, αναφέρθηκε στη μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τους πέντε Κουβανούς που θα ενταθεί και τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί πίεση για να αρθεί η άδική κράτησή τους και να απελευθερωθούν άμεσα.

2η ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Βήματα για τη συνεργασία των χωρών

ΚΟΤΣΑΜΠΑΜΠΑ.-

Η αλληλεγγύη και η συνεργασία είναι οι δύο βασικές αρχές που συμπεριλήφθηκαν στη «Διακήρυξη της Κοτσαμπάμπα», που εγκρίθηκε σ' αυτή την πόλη της Βολιβίας το περασμένο Σάββατο από τους συμμετέχοντες στην 2η Σύνοδο Νοτίου Αμερικής. Στη Σύνοδο πήραν μέρος οι Πρόεδροι της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, της Χιλής Μισέλ Μπασελέ, της Παραγουάης Νικανόρ Ντουάρτε, της Γκουάνα Μπιαράτ Χαγκντέο, του Περού Αλαν Γκαρσία, της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες και της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ενώ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αντιπροσώπευσαν την Αργεντινή, την Κολομβία και το Εκουαδόρ, ενώ το Μεξικό και ο Παναμάς συμμετείχαν ως καλεσμένοι.

Καθορίστηκε πως η 3η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το 2007 στην Κολομβία, ενώ συνάντηση για την Ενεργειακή Ενοποίηση θα πραγματοποιηθεί την ίδια χρονιά στη Βενεζουέλα.

Η Διακήρυξη αναφέρει πως η δημιουργία Κοινότητας Εθνών της Νοτίου Αμερικής αποσκοπεί στην ανάπτυξη της «ενοποίησης στους πολιτικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς, ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς τομείς, καθώς και τις υποδομές».

Η «Διακήρυξη της Κοτσαμπάμπα» αναφέρει πως η «ενοποίηση της Νοτίου Αμερικής όχι απλά είναι αναγκαία για να επιλύσει σημαντικά προβλήματα της περιοχής, όπως είναι η φτώχεια, ο αποκλεισμός και η συνεχής κοινωνική ανισότητα, αλλά επίσης αποτελεί σημαντικό βήμα για να επιτευχθεί ένας πολυπολικός, ισορροπημένος, δίκαιος κόσμος, που θα βασίζεται στην ειρήνη».

Οπως υπογραμμίζεται από τους συμμετέχοντες, «πιστεύουμε σε ένα νέο μοντέλο ενότητας με πλουραλιστική ταυτότητα, παρά τις διαφορετικότητες, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αρχές που ανταποκρίνονται στον δημοκρατικό πλουραλισμό των χωρών μας».

Οι συμμετέχοντες υποσχέθηκαν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την αυτοκυριαρχία των λαών, σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι τα κράτη έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τις αναπτυξιακές στρατηγικές τους. Στην ίδια κατεύθυνση και στη στήριξη της Βολιβίας στη νέα πορεία που σχεδιάζει για την κατάκτηση της εθνικής της ανεξαρτησίας, κατέληξε και η συνάντηση των ιθαγένικων, κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που συγκεντρώθηκαν επίσης στην Κοτσαμπάμπα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ