ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Διπλωματικό παρασκήνιο με Αραβικό Σύνδεσμο

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ στη Βηρυτό ήταν αυτή της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης Σινιόρα, την Κυριακή

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαμεσολαβητική προσπάθεια του Αραβικού Συνδέσμου για την αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης που σοβεί στο Λίβανο. Μία μέρα μετά την εντυπωσιακή σε όγκο διαδήλωση της λιβανικής αντιπολίτευσης (τη μεγαλύτερη ίσως που έγινε ποτέ στη Βηρυτό, όπως σχολιαζόταν) και ενώ συνεχίζονται οι καθιστικές διαμαρτυρίες, στη λιβανική πρωτεύουσα έφθασε ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου, Σουδανός Μουστάφα Ισμαΐλ, ενώ σπεύδει εκτάκτως σήμερα και ο γγ του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μουστάφα Ισμαΐλ έφθασε, χτες, στη Βηρυτό προερχόμενος από τη Δαμασκό, όπου φέρεται να εξασφάλισε την υποστήριξη του Προέδρου Ασαντ στην πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης. Ο Ισμαΐλ συναντήθηκε ήδη με τον πρωθυπουργό Σινιόρα και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, και ηγέτη της σιιτικής «Αμάλ» που συμμετέχει στο μπλοκ της αντιπολίτευσης, Ναμπίχ Μπέρι, και αναμένεται να έχει σειρά μαραθώνιων διαβουλεύσεων.

Το περιεχόμενο της πρότασης δε γνωστοποιήθηκε, αλλά με βάση διαρροές προβλέπει, μεταξύ άλλων, κυβέρνηση εθνικής ενότητας και πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Εντυπωσιακή διαδήλωση

Εκατοντάδες χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης («Χεζμπολάχ», «Αμάλ», Μισέλ Αούν) και συγκεντρώθηκαν, την Κυριακή το μεσημέρι, στο κέντρο της Βηρυτού. Ομιλητές ήταν ο στρατηγός Αούν και ο αναπληρωτής ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Κάσεμ. Ο πρώτος προειδοποίησε τον Σινιόρα ότι «ή θα δεχτεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή θα δεχτεί πρόωρες εκλογές», ενώ ο δεύτερος τόνισε ότι «η αντιπολίτευση θα παραμείνει στο δρόμο ακόμη και μήνες αν χρειαστεί».

Η συγκέντρωση κύλησε ομαλά καθώς ήταν έντονη η παρουσία του λιβανικού στρατού αλλά και πολυάριθμων ανδρών ασφαλείας της «Χεζμπολάχ», που έχουν αναλάβει το καθήκον να αποφευχθεί κάθε βίαιο επεισόδιο.

Ισραηλινές προκλήσεις

«Μετά τον πόλεμο του καλοκαιριού στο Λίβανο έχει εγκατασταθεί παρακλάδι της "Αλ Κάιντα" και θα στοχεύσει τους άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης», υποστήριζαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών. Φυσικά δεν κόμισαν κανένα σχετικό στοιχείο και παρέλειψαν να αναφέρουν ότι η σιιτική πλειοψηφία στο Λίβανο δε θα μπορούσε ποτέ, λόγω θρησκευτικής έχθρας, να ανεχτεί την παρουσία των ουαχαμπιτών μελών της «Αλ Κάιντα».

Προκλητικός εμφανίστηκε και ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας, Εφρέμ Σνεχ, υποστηρίζοντας ότι «πίσω από τις διαδηλώσεις βρίσκεται ένας άξονας του κακού που επιδιώκει να υπάρξει εδαφική συνέχεια από το Αφγανιστάν μέχρι το Λίβανο»! Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος, με νέα ανακοίνωση, εξέφρασε απόλυτη υποστήριξη στην κυβέρνηση απέναντι «στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης».

ΚΚΕ
Σταθερά στο πλευρό του λιβανέζικου λαού

Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τη λιβανέζική αντιπροσωπεία
Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τη λιβανέζική αντιπροσωπεία
Συνάντηση με την αντιπροσωπεία από το Λίβανο, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Ελλάδα και η οποία αποτελούνταν από τον βουλευτή Ali Bazzi και τον Γενικό Γραμματέα του Λιβανέζικου ΚΚ, Khaled Hadata, είχε την Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Αναμφισβήτητα δεν ξεχνάμε τη συμφορά που έπληξε το λιβανέζικο λαό κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης και με εντολή των ΗΠΑ. Δεν ξεχνάμε, όμως, ότι το Ισραήλ δε νίκησε στο Λίβανο και ο λιβανέζικος λαός απέδειξε ότι οι λαοί μπορούν να νικήσουν. Ταυτόχρονα, ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ιμπεριαλισμός θα προσπαθήσει αυτό που έχασε στο πεδίο το στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό, στη συγκεκριμένη περίοδο, να το αντισταθμίσει χρησιμοποιώντας και εσωτερικές δυνάμεις, συντηρητικές, αλλά προκαλώντας ακόμα και εμφύλιο προκειμένου να περάσει τα σχέδιά του στο Λίβανο και στην περιοχή.

Θα συνεχίσουμε όχι απλά την αλληλεγγύη μας στο λιβανέζικο λαό, αλλά και την προσπάθειά μας να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, ποιο πρόβλημα, ποιο σχέδιο υπάρχει σήμερα για το Λίβανο και να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη και, αν θέλετε, να ασκήσουμε και πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να μη γίνει ο ταχυδρόμος των εντολών των ΗΠΑ».

Ο βουλευτής Ali Bazzi ανάμεσα σε άλλα δήλωσε:

«Είχαμε την τιμή να συναντηθούμε με τη ΓΓ του ΚΚΕ, στην οποία μεταφέραμε τις ευχαριστίες, τους χαιρετισμούς του προέδρου της Βουλής του Λιβάνου. Με την κυρία Παπαρήγα είχαμε την τιμή να συναντηθούμε και στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια του άδικου πολέμου του Ισραήλ εναντίον του λαού του Λιβάνου, τον Ιούλιο.

Καμαρώνουμε και ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη που έδειξαν οι κομμουνιστές στο λαό του Λιβάνου και ο λαός της Ελλάδας προς το λαό του Λιβάνου, που δοκιμάστηκε σκληρά από την επίθεση του Ισραήλ.

Μαζί με τον ΓΓ του ΚΚ Λιβάνου, τον καθηγητή Khaled Hadata, μεταφέραμε στην κ. Παπαρήγα την εικόνα για την πολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις στο Λίβανο γενικά. Η δική μας πολιτική ανάλυση και της κ. Παπαρήγα ήταν ταυτόσημη. Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας να πω για άλλη μια φορά ότι έχουμε το δικαίωμα να αντιμετωπίζουμε τις επιθέσεις και τις πιέσεις που δεχόμαστε και που έχουν ως στόχο το Λίβανο και την περιοχή της Μέσης Ανατολής γενικότερα».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σοκ και ένταση

Μετά τη δολοφονία τριών παιδιών στελέχους της «Φατάχ»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Πρωτοφανής, για τα παλαιστινιακά δεδομένα, είναι η δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε, χτες, κατά των τριών μικρών παιδιών στενού συνεργάτη του Προέδρου Αμπάς και εκτίναξε το θερμόμετρο της έντασης στα ύψη. Αγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου που μετέφερε τους 3 γιους (3, 6 και 9 χρόνων) του συνταγματάρχη Μπάχα Μπαλούσα, αξιωματούχου των Υπηρεσιών Πληροφοριών, στο σχολείο. Τα τρία παιδιά σκοτώθηκαν, όπως και ο οδηγός, ενώ τραυματίστηκαν άλλα 4 άτομα, τα δύο παιδιά.

Οι δράστες διέφυγαν και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη. Κατά τη διάρκεια της κηδείας των παιδιών, χιλιάδες μέλη της «Φατάχ» κατέκλυσαν τους δρόμους της Γάζας, καταδικάζοντας «τις δολοφονίες αθώων», ενώ ένοπλοί της εισέβαλαν στην περίβολο του Κοινοβουλίου χωρίς να δημιουργηθούν, μέχρι αργά χτες βράδυ, επεισόδια. Ανάλογη διαδήλωση έγινε και στη Ραμάλα.

Ο Πρόεδρος Αμπάς καταδίκασε «το απεχθές έγκλημα». Το ίδιο έπραξε και η «Χαμάς», που μίλησε για «απίστευτη ανηθικότητα» και δεσμεύτηκε να συλλάβει τους ενόχους. Εντούτοις, έντονη ήταν η φημολογία μεταξύ μελών και οπαδών της «Φατάχ» ότι πίσω από το φονικό κρύβονται «τουλάχιστον στελέχη της Χαμάς» αφού ελέγχει το υπουργείο Εσωτερικών και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Λίγα μόλις 24ωρα νωρίτερα, η «Χαμάς» είχε κατηγορηματικά απορρίψει τη φερόμενη ως πρόταση του Αμπάς για πρόωρες εκλογές, κατηγορώντας τον για την αποτυχία των μεταξύ τους συνομιλιών. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια, από την Τεχεράνη, υιοθετούσε πλήρως τις δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου και του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αναγνώρισης του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας κατά των κατακτητών.

Επίσης, ανακοίνωσε νέα ιρανική οικονομική βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και η προηγούμενη (120 εκατομμύρια) δεν έχει ακόμη στο σύνολό της παραδοθεί.

Τέλος, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει στον αιδεσιμότατο Ντέσμοντ Τούτου και στην επιτροπή του (της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ) να εισέλθουν στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη για να ερευνήσουν την ισραηλινή φονική επιδρομή στην Μπέιτ Χανούν, πριν από εβδομάδες.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα κλιμάκωση της βίας

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισε τις τριήμερες συναντήσεις του για προτάσεις σχετικά με την «αναγκαία αλλαγή τακτικής στο Ιράκ» ο Πρόεδρος Μπους, χτες. Δήλωνε, μάλιστα, αισιόδοξος ότι «τελικά θα υπάρξει συμφωνία στις ΗΠΑ για την αναγκαία νέα πολιτική, καθώς όλοι επιθυμούν την επιτυχία». Ενα 24ωρο νωρίτερα, για την ανάγκη επιτυχίας μιλούσε και ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που πραγματοποίησε αιφνιδιαστική αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στο Ιράκ, όπου τόνισε ότι «οι συνέπειες μιας αποτυχίας μας δεν είναι ανεκτές».

Την ίδια ώρα, βέβαια, εντός της κατεχόμενης χώρας παρατηρούνταν ένα νέο κύμα ενδοκοινοτικής βίας με πληροφορίες να θέλουν σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες να σαρώνουν σουνιτικές συνοικίες και πόλεις, αρχής γενομένης από τη Χουρίγια, η οποία, τις τελευταίες ημέρες, έχει ερειπώσει. Χτες, στο Ιράκ, σε επιθέσεις βομβιστικές ή όλμων ή ενόπλων σε Βαγδάτη, Κιρκούκ, Αμπού Σιρ, Μπαακούμπα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 11. Αλλοι 8 απήχθησαν, μεταξύ αυτών οι υπάλληλοι χρηματαποστολής μαζί με τα χρήματα!

Χτες, επίσης, σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 2. Την Κυριακή σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 9 σιίτες πολίτες στα σπίτια τους.

Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) καλούσε σε «τερματισμό κάθε ξένης ανάμειξης στο Ιράκ», «βλέποντας» προς Τεχεράνη, ενώ ο Πρόεδρος Ταλαμπανί απέρριπτε «ολόκληρη την έκθεση Μπέικερ», ενθυμούμενος αίφνης ότι «προσβάλλει την εθνική κυριαρχία του Ιράκ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ