ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Επικίνδυνος κανονισμός για τη δημόσια Υγεία!
  • Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κανονισμός REACH
  • Καταψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Η Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε το «παζάρι» που έγινε για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των μονοπωλίων

Σε ένα επικίνδυνο «παιχνίδι» σε βάρος της δημόσιας Υγείας, αλλά και της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, κατέληξε τελικά ο Κανονισμός REACH, ο οποίος ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κανονισμός αφορά τον «περιορισμό επικίνδυνων χημικών προϊόντων στη βιομηχανία», οι οποίες χρησιμοποιούνται και ευθύνονται για σειρά παθήσεων (από δερματίτιδες έως και καρκίνο) κυρίως στους εργαζόμενους, από τη διάχυσή τους στο περιβάλλον. Από τις 100.000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα, τέθηκαν σε έλεγχο οι 30.000. Σε αυτές περιλαμβάνονταν και αποδεδειγμένα επικίνδυνες ουσίες, ωστόσο, φρόντισαν, το 90% των επιβλαβών χημικών ουσιών από 1 έως 10 τόνους, να μην υπόκεινται σε έλεγχο και εκτίμηση συνεπειών.

Οι ευρωβουλευτές με 529 ψήφους υπέρ - μεταξύ των οποίων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - 98 κατά και 24 αποχές, έδωσαν ...δημοκρατική επίφαση στην απόφαση, «τιμώντας» και τη συμφωνία των ομάδων του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, να στηρίξουν την πρόταση, ενώ πήραν και τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έδωσαν λύση σε ένα ζήτημα που εκκρεμούσε...

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την πρόταση και η ευρωβουλευτής του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, στην τοποθέτησή της σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο Κανονισμός διαφημίστηκε και προπαγανδίστηκε ότι θεωρητικά θα εξασφάλιζε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα καλύτερες συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία και υγιέστερα καταναλωτικά προϊόντα. Αφού στόχο θα είχε την παροχή βασικών πληροφοριών ασφαλείας σχετικά με τις χημικές ουσίες, την αναγνώριση, αξιολόγηση και αντικατάσταση των πιο επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Αυτό που συζητάμε σήμερα, είπε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, δεν έχει σχέση με τον αρχικό στόχο του Κανονισμού. Αν και είναι γνωστό ότι εκατοντάδες χημικών ουσιών συμβάλλουν σε επαγγελματικές παθήσεις με 7.000.000 θύματα, ότι το 16% των εργατών στην Ευρώπη χειρίζεται επικίνδυνα προϊόντα, ότι 32.000.000 εργαζόμενοι εκτίθενται σε καρκινογόνες ουσίες σε δόσεις πέραν των επιτρεπτών ορίων ασφαλείας, ενώ 35.000 - 40.000 θάνατοι αποδίδονται σε εργασιακούς καρκίνους, όμως αυτό που προωθήθηκε μετά από ένα παζάρι τροπολογιών και με αντιεπιστημονικά κριτήρια, είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματιών της χημικής βιομηχανίας, σε βάρος της υγείας των εργαζομένων».

Τόνισε δε ότι «αφαιρέθηκαν ουσιώδη σημεία, ώστε να μη χρειάζεται ο έλεγχος και η εκτίμηση των συνεπειών στο 90% των χημικών ουσιών από 1 έως 10 τόνους. Ουσιαστικά δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα αντικατάστασης των επικίνδυνων ουσιών και αφήνονται περιθώρια για την κατά βούληση εφαρμογή του Κανονισμού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων».

Ανεξέλεγκτες οι συνέπειες

Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε: «Η συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλιστών - Φιλελεύθερων με τη Φινλανδική Προεδρία για τον κανονισμό, κάνει ένα ακόμα βήμα για να λυθούν οι όποιες αντιθέσεις προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου: Αυξάνονται τα περιθώρια για να μη δηλώνονται ουσίες, αφήνονται ανεξέλεγκτες οι μακροχρόνιες συνέπειες σε εργαζόμενους και περιβάλλον (αφού δεν μπαίνουν περιορισμοί σχετικά με το χρόνο απορρόφησης και ανακύκλωσης των ουσιών στο περιβάλλον), ενώ ακόμα και τα κράτη - μέλη εμποδίζονται στο να επιβάλλουν τυχόν αυστηρότερες ρυθμίσεις».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία για το χαράτσι της ΔΕΗ

Τα τρακτέρ τους παρέταξαν χτες το απόγευμα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών στη διασταύρωση προς το εμπορικό κέντρο «COSMOS» αγρότες της Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής. Διαμαρτυρήθηκαν γιατί η ΔΕΗ τους έχει επιβάλει «χαράτσι» για το ρεύμα που χρησιμοποιούν για τις γεωτρήσεις τους. Οι αγρότες δηλώνουν ότι τα ποσά αυτά είναι τόσο μεγάλα, που πολλά αγροτικά νοικοκυριά αδυνατούν να τα πληρώσουν.

Οι αγρότες που εκφράζουν την απογοήτευσή τους από τη στάση της κυβέρνησης, η οποία όπως έλεγαν δεν έχει επιλύσει το πρόβλημά τους παρ' όλες τις υποσχέσεις που έδωσαν στελέχη της, ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, απαιτώντας να καταργηθεί το «χαράτσι» που τους επέβαλε η ΔΕΗ.

Κόντρα για τα «κουκιά»

Με τους αιρετούς που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ να κάνουν λόγο για «αιφνιδιασμό» και «πραξικόπημα» και αυτούς της ΝΔ να μιλούν για αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας, εξελίχθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ για το νέο τρόπο εκλογής των εκπροσώπων των δήμων στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών και την ΚΕΔΚΕ, που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εσωτερικών.

Είχε προηγηθεί, προχτές το βράδυ η αντιπαράθεση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλου, με τον υπουργό Πρ. Παυλόπουλο, με τον μεν πρώτο να δηλώνει πως το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εκλογή των οργάνων της ΤΑ είναι αιφνιδιαστικό και περιέχει αλχημείες, ώστε να κερδίσει η ΝΔ την προεδρία της ΚΕΔΚΕ, τον δε δεύτερο να «αναρωτιέται» γιατί η ΚΕΔΚΕ δεν είχε την ίδια αντίδραση το 1998, οπότε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση έκανε το ίδιο πράγμα.

Το ΠΔ θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ την ερχόμενη Δευτέρα. Οι εκλογές για την ανάδειξη των ΤΕΔΚ και της ΚΕΔΚΕ, θα γίνουν από την 1η Μάρτη 2007.

Συνάντηση Βενέδικτου - Χριστόδουλου

Στο αεροδρόμιο Τσιαπίνο της Ιταλίας έφτασε χτες το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που επισκέπτεται το Βατικανό. Εκεί τον υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της Αγίας Εδρας. Σήμερα ο αρχιεπίσκοπος θα συναντηθεί με τον πάπα Βενέδικτο 16ο.

ΔΙΚΗ «17Ν»
Απορρίφθηκε αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου

Ομόφωνα απορρίφθηκε χτες η αίτηση εξαίρεσης του πενταμελούς Εφετείου που δικάζει την υπόθεση της «17Ν». Το δικαστήριο το οποίο δίκασε την αίτηση, έκρινε πως όσα ανέφερε το Εφετείο στην απόφασή του με την οποία απέρριπτε ενστάσεις των κατηγορουμένων για ακυρότητα των προανακριτικών και ανακριτικών ομολογιών, αποτύπωναν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονταν αυτές οι διαδικασίες το 2002 και δε συνιστούσαν κρίση.

Απόδραση έξι κρατουμένων

Συλλήψεις αστυνομικών, ένορκη διοικητική εξέταση και μία παραίτηση που δεν έγινε δεκτή, ήταν τα αποτελέσματα της απόδρασης έξι κρατουμένων από τη Διεύθυνση Μεταγωγών Αθηνών, χτες τα ξημερώματα. Οι τέσσερις συνελήφθησαν (εκ των οποίων οι δύο τραυματίστηκαν) ενώ οι άλλοι δύο εξαφανίστηκαν. Μετά τη γνωστοποίηση της απόδρασης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, έθεσε σε διαθεσιμότητα τους πέντε αστυνομικούς που είχαν βάρδια στο δεύτερο όροφο αλλά δεν έκανε αποδεκτή την προφορική παραίτηση του Διοικητή του Αλλοδαπών. Οι παραπάνω αστυνομικοί συνελήφθησαν αλλά ο εισαγγελέας τους άφησε ελεύθερους.

Από την πλευρά της, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, θέτει σειρά ερωτημάτων προς την ηγεσία της Αστυνομίας. Αυτά έχουν να κάνουν με τη μη επίσημη παραλαβή του κτιρίου, τις ελλείψεις και τα κατασκευαστικά λάθη του και για την ελλιπή στελέχωση της υπηρεσίας.

Αθώοι οι δύο φοιτητές

Αθώοι κρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι δύο φοιτητές που συνελήφθησαν, μετά τα επεισόδια που έγιναν μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, κατά τη διάρκεια πορείας. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον ξυλοδαρμό από την Αστυνομία του 24χρονου Κύπριου σπουδαστή.

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των δυο φοιτητών για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, για λόγους ...«παιδαγωγικούς». Ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους ανέφερε στην καταγγελία του ότι υπέστη ξυλοδαρμό από άνδρες της Αστυνομίας, την ώρα της σύλληψής του. Σημειώνεται ότι για το περιστατικό αυτό έχει διαταχθεί η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

ΠΟΑΟ
Συγκέντρωση Αντιστασιακών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Αγαλμα του Κολοκοτρώνη και πορεία στη Βουλή με αίτημα την άμεση αντιμετώπιση των άλυτων προβλημάτων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), σήμερα Πέμπτη 14.12.2006 και ώρα 5.30 το απόγευμα.

Αναβλήθηκε η δίκη του Τζ. Ασλάμ

Αναβλήθηκε για τις 16 Γενάρη η εκδίκαση από το Συμβούλιο Εφετών του αιτήματος της κυβέρνησης του Πακιστάν για έκδοση του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας στης Ελλάδα Τζαβλέντ Ασλάμ. Οι συνήγοροι του Ασλάμ ζήτησαν χτες την αναβολή, ζητώντας την προσκόμιση περισσότερων στοιχείων σχετικά με τα αδικήματα που κατηγορείται ο εντολέας τους. Επίσης, ζήτησαν η δίκη του Ασλάμ να γίνει στην Ελλάδα και όχι στο Πακιστάν και έως τη δίκη να είναι στην Ελλάδα ελεύθερος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ