ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βαδίζει στην αγχόνη ο Σαντάμ

Ο πρώην σύμμαχος των ΗΠΑ, Σαντάμ, στο εδώλιο της στημένης δίκης των κατοχικών δυνάμεων που ρήμαξαν το Ιράκ

Associated Press

Ο πρώην σύμμαχος των ΗΠΑ, Σαντάμ, στο εδώλιο της στημένης δίκης των κατοχικών δυνάμεων που ρήμαξαν το Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΜΜΑΝ.-

Αντιφατικές και συγκεχυμένες ήταν μέχρι χθες βράδυ οι πληροφορίες σχετικά με την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν και την ενδεχόμενη εκτέλεση της θανατικής του καταδίκης δι' απαγχονισμού. Ο Τομ Κέισι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωνε, αργά χθες, ότι «με βάση τη δική του πληροφόρηση, δεν έχει αλλάξει το καθεστώς κράτησης του Σαντάμ Χουσεΐν» (εννοώντας προφανώς ότι δεν έχει ακόμη παραδοθεί στις ιρακινές αρχές, οι οποίες είναι και αρμόδιες για την εκτέλεση).

Από την άλλη, πηγές προσκείμενες στον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μάλικι, διέρρεαν ότι για χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ Ιρακινών και Αμερικανών αξιωματούχων, προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της εκτέλεσης. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν, ουσιαστικά, τις δηλώσεις συνηγόρων του Σαντάμ Χουσεΐν που υποστήριζαν ότι, με βάση τη δική τους πληροφόρηση, ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ιράκ θα έχει εκτελεστεί μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι.

Οπως έλεγαν, ζήτησαν να συναντήσουν τον πελάτη τους εντός του Σαββάτου και οι κατοχικές δυνάμεις, που είναι υπεύθυνες για την κράτησή του, τους ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα μετακίνησής τους στη Βαγδάτη γιατί δεν πρόκειται να τον δουν. Οι συνήγοροι του Χουσεΐν, μάλιστα, υποστήριζαν ότι, ήδη, ο πρώην ηγέτης του ιρακινού καθεστώτος παρέδωσε, μετά από αίτημά του, τα προσωπικά του αντικείμενα σε 2 από τα ετεροθαλή του αδέλφια που επίσης κρατούνται ζητώντας τους να τα μεταβιβάσουν, διά των συνηγόρων, στην οικογένειά του.

Επισήμως, τουλάχιστον, η αντίστροφη μέτρηση για την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν φαίνεται να άρχισε, χθες το πρωί, όταν ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, αψηφώντας τις σχετικές εκκλήσεις και παραινέσεις, υπογράμμιζε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα καθυστέρησης ή αναβολής της υλοποίησης της θανατικής καταδίκης. Τα πράγματα, στη συνέχεια, περιπλέχτηκαν γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωνε ότι θα πρέπει να λυθεί σειρά διαδικαστικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της αναγκαιότητας ή όχι υπογραφής σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Την ίδια ώρα, όμως, οι κατοχικές δυνάμεις «προετοίμαζαν το έδαφος», διαρρέοντας ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα εκτελεστεί εντός των επόμενων 3 ημερών, όπως τους ενημέρωσε η ιρακινή κυβέρνηση. Αργά το βράδυ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου διαβεβαίωνε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν τεθεί, ήδη, σε κατάσταση συναγερμού και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κλιμάκωση της βίας που θα προκληθεί από την εκτέλεση του Σαντάμ. Εντούτοις, αρνούνταν ότι έχει την οποιαδήποτε σχετική πληροφόρηση.

Ενώ η σύγχυση εντεινόταν, 6 διακεκριμένοι Μαροκινοί δικηγόροι προσέθεσαν τα ονόματά τους στη μακρά λίστα προσωπικοτήτων, οργανώσεων και κυβερνήσεων που ζητούν να μην εκτελεστεί η θανατική καταδίκη, εκτιμώντας ότι θα πρέπει η δίκη του Σαντάμ να πραγματοποιηθεί από ένα πραγματικά αντικειμενικό διεθνές δικαστήριο, που θα σεβαστεί τη σχετική νομοθεσία.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι ο δικτάτορας Χουσεΐν, που στηρίχτηκε από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, ως τη στιγμή της ρήξης, δικάστηκε από χειρότερους εγκληματίες πολέμου. Ηταν το ίδιο χρήσιμος, για διαφορετικούς λόγους σε διαφορετικές συνθήκες και όταν τον στήριζαν και όταν τον έχρισαν εχθρό τους. Αλλωστε, ο Σαντάμ είχε εγκαθιδρύσει ένα στυγνό αντιλαϊκό βάρβαρο καθεστώς. Αλλά σε τίποτα όλα τα παραπάνω δε δικαιολογούν το ιμπεριαλιστικό αιματοκύλισμα στο Ιράκ και την εμφάνιση τώρα των ιμπεριαλιστών και των τσιρακιών τους ως των υπέρτατων κριτών.

Επιθέσεων συνέχεια...

Στο μεταξύ, στο Ιράκ οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και χθες. Στη Χάλις, βορείως της Βαγδάτης, καμικάζι ανατινάχτηκε μπροστά σε σιιτικό τέμενος, σκοτώνοντας 10 πολίτες και τραυματίζοντας 11. Μικρότερης εμβέλειας επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μπαακούμπα, Μοσούλη, Μουσαγίμπ, ενώ στη Βασόρα, από βομβιστική επίθεση, σκοτώθηκε 1 Βρετανός στρατιώτης. Σε Βαγδάτη και Μπαακούμπα, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 32 πτώματα με ίχνη βασανισμού, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σειρά επιδρομών πέριξ της Βαγδάτης με στόχο την ανεύρεση οπλισμού.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
2006: Χρόνος ισραηλινής κλιμάκωσης

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Κατακόρυφα αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά φέτος σε σύγκριση με το 2005 και μάλιστα ενώ από την ισραηλινή πλευρά οι απώλειες είναι οι μικρότερες των τελευταίων χρόνων. Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση B'tselem και απέφυγαν επισταμένα να σχολιάσουν οι ισραηλινές αρχές και ο στρατός.

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση, το 2006 σκοτώθηκαν συνολικά 660 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά, αριθμός τριπλάσιος από ό,τι το 2005. Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς ουδεμία εμπλοκή είχαν σε εχθροπραξίες, τουλάχιστον 141 ήταν μικρά παιδιά, ενώ οι 405 σκοτώθηκαν τους τελευταίους 6 μήνες. Η κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας είναι κατακόρυφη μετά τα τέλη Ιούνη, οπότε άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας με αφορμή τη σύλληψη του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Την ίδια περίοδο, από παλαιστινιακές επιθέσεις σκοτώθηκαν 17 Ισραηλινοί πολίτες και 6 στρατιώτες. Οπως επισημαίνει η οργάνωση, πρόκειται για το χαμηλότερο ετήσιο απολογισμό από τότε που ξέσπασε η δεύτερη Ιντιφάντα, το 2000, γεγονός που, όπως συμπληρώνει, αποδεικνύει ότι η ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση δεν αποτελεί «απάντηση» σε καμία παλαιστινιακή ενέργεια, ως είθισται να υποστηρίζει η ισραηλινή ηγεσία.

Παράλληλα, στα τέλη του 2006, περισσότεροι από 9.075 Παλαιστίνιοι βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων οι 345 είναι ανήλικοι. Ενώ διογκώνεται η φιλολογία περί επικείμενης απελευθέρωσης αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων μετά από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες υπό αιγυπτιακή εποπτεία, Ισραηλινοί αξιωματούχοι διευκρίνιζαν, χθες, ότι δεν πρόκειται να απελευθερωθεί κανείς τις επόμενες μέρες.

Τέλος, χθες, δύο Παλαιστίνιοι, μέλη της «Χαμάς», σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην πόλη της Γάζας. Οι παλαιστινιακές αρχές πιθανολογούν ότι εξερράγη πρόωρα κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός. Από την άλλη, και χθες, 8 ρουκέτες Κασάμ εκτοξεύτηκαν στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Λουκασένκο: Δε θα υποχωρήσουμε στο ρωσικό εκβιασμό

Το απόγευμα της Παρασκευής ξεκίνησαν και πάλι στη Μόσχα οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας και στο ρωσικό μονοπώλιο της «Gazprom» για τις τιμές με τις οποίες η Λευκορωσία θα προμηθεύεται τη νέα χρονιά το «γαλάζιο» καύσιμο. Η αντιπροσωπεία της Λευκορωσίας δήλωσε πριν τις συνομιλίες πως είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου 75 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα. Αντίθετα, το ρωσικό μονοπώλιο ως «τελευταία πρόταση» δηλώνει πως πουλά τα 1.000 κυβικά με 105 δολάρια.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή Ζλόμπιν, έκανε δηλώσεις, για πρώτη φορά, τις τελευταίες μέρες, αναφερόμενος στην κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο, η ηγεσία της Ρωσίας κρατά στο ζήτημα μια μη εποικοδομητική στάση, κι από αυτό φαίνεται πως η σημερινή ηγεσία της Ρωσίας δεν ενδιαφέρεται για την ένωση με τη Λευκορωσία. «Αλλά αυτό δεν μπορούν να το πούνε ανοιχτά κι έτσι ψάχνουν για προβλήματα με τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο, ο οποίος πρόσθεσε πως σε όλα τα επίπεδα οι αρχές της Ρωσίας κάνουν το παν για να ταπεινώσουν τη Λευκορωσία.

«Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι ταπείνωση όταν ο υπουργός μας πηγαίνει στη Ρωσία και όλη τη μέρα περιμένει στον προθάλαμο και γυρίζει χωρίς τίποτα. Κι αυτή η κοροϊδία παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα κι αυτό πια είναι η πολιτική της ηγεσίας της Ρωσίας», δήλωσε ο Λουκασένκο στο «Ιντερφάξ».

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της χώρας του στη Ρωσία και δήλωσε σχετικά: «Ποτέ δεν είπαμε πως θα ενταχθούμε στη σύνθεση κάποιου άλλου κράτους». Ενώ για τη διαμάχη σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου δήλωσε: «Προς το παρόν συνεχίζεται ο εκβιασμός, αλλά εάν εξακολουθήσουν είμαστε έτοιμοι να μπούμε στα αμπριά, μα στον εκβιασμό δε θα υποκύψουμε».

Ο Α. Λουκασένκο δήλωσε πως η Λευκορωσία δε ζητά από τη Ρωσία φθηνό αέριο, αλλά ισότιμες συνθήκες: «Υπογράψαμε με τη Ρωσία ένα Σύμφωνο για το ενωσιακό κράτος, καθώς και μια σειρά άλλων ντοκουμέντων, που εγγυούνται αυτή την ένωση. Αυτά τα ντοκουμέντα εγγυούνται ίδιες συνθήκες για τις επιχειρήσεις. Γι' αυτό και θα θέλαμε οι τιμές του φυσικού αερίου να είναι ίδιες. Αυτό θέλουμε, κι όχι φθηνό αέριο», κατέληξε ο Λευκορώσος Πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Α. Μιλινκέβιτς, επικεφαλής των φιλοδυτικών πολιτικών δυνάμεων της Λευκορωσίας, κάλεσε το ρωσικό μονοπώλιο της «Gazprom» να μην υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της χώρας του! Αφού, όπως τόνισε, «οι τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να καθορίζονται από την αγορά κι όχι από τις πολιτικές σχέσεις».


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ