ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
48 νικηφόρα χρόνια

Η Αβάνα ετοιμάζεται για μια ακόμα γιορτή, της επετείου που σημάδεψε την ιστορία της

Associated Press

Η Αβάνα ετοιμάζεται για μια ακόμα γιορτή, της επετείου που σημάδεψε την ιστορία της
ΑΒΑΝΑ.--

Την 1η Γενάρη του 1959 ο λαϊκός αντάρτικος στρατός, αφού πρώτα είχε απελευθερώσει τη Σάντα Κλάρα, με ηγέτη τον Τσε Γκεβάρα, μπήκε θριαμβευτικά στην Αβάνα, καταλαμβάνοντας το κάστρο Καμπάνια. Ο δικτάτορας Φουλχένσιο Μπατίστα είχε ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και το καθεστώς του είχε καταρρεύσει. Μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα θα φτάσει στην πρωτεύουσα ο ηγέτης της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο... Αλλά η 1η Γενάρη θα είναι η μέρα που η κουβανική επανάσταση θριάμβευσε.

48 ολόκληρα χρόνια μετά η κουβανική επανάσταση, που στην πορεία της απαλλοτρίωσε τους ιμπεριαλιστές και την αστική τάξη και καθιέρωσε τους όρους για μια τεράστια βελτίωση στην υγεία, την εκπαίδευση και τους γενικότερους όρους διαβίωσης των μαζών, εξακολουθεί να ζει και να θριαμβεύει.

Φέτος περισσότερο από ποτέ, δεδομένης της πολύ σοβαρής περιπέτειας της υγείας του Φιντέλ Κάστρο που αναρρώνει σταδιακά, οι εορτασμοί για την 48η επέτειο αποκτούν ειδική σημασία. Γι' αυτό και οι προετοιμασίες για τις πολύμορφες εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την επικράτεια έχουν αρχίσει από ημέρες. Από χτες άρχισαν να γιορτάζουν και οι ξένες αντιπροσωπείες και οι μπριγάδες αλληλεγγύης που βρίσκονται για εθελοντική εργασία στην Κούβα από 11 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Νέα εξαφάνιση μάρτυρα κατά της χούντας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Η χούντα έχει τελειώσει πολλά χρόνια πριν αλλά καθώς φαίνεται η πρακτική των εξαφανίσεων συνεχίζεται ακάθεκτη. Μετά τον Χούλιο Λόπες, που εξαφανίστηκε αφότου κατέθεσε στις δίκες των αξιωματικών της αστυνομίας και του στρατού που κατηγορούνται για βασανιστήρια, δολοφονίες και εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια του «βρώμικου πολέμου» και έγινε ο πρώτος «εξαφανισμένος» μετά την πτώση της χούντας, ένας ακόμη μάρτυρας κατηγορίας, ο Λουίς Γκέρες, εξαφανίστηκε.

«Ο Λουίς Γκέρες βγήκε από το σπίτι του, το απόγευμα της Τετάρτης, να αγοράσει κρέας και από τότε έχουν χαθεί τα ίχνη του», θα δηλώσει η Αντριάνα Κάλβο ντε Λαμπόρντε, επικεφαλής της Ενωσης των πρώην Κρατουμένων και Εξαφανισθέντων, προσθέτοντας ότι ο 50χρονος οικοδόμος Λουίς Γκέρες εξαφανίστηκε αμέσως μετά την κατάθεσή του στην κοινοβουλευτική έρευνα για άσκηση δίωξης εναντίον του Λουίς Πάτι, αρχηγού της αστυνομίας κατά την περίοδο 1976-'83. Το γεγονός της εξαφάνισης του Γκέρες έχει σημάνει συναγερμό καθώς όποιες αμφιβολίες και εάν υπήρχαν για την εξαφάνιση του Λόπες εξανεμίστηκαν και πλέον θεωρείται αδύνατον να υπάρχουν «συμπτώσεις». Απλά, απομεινάρια της χούντας δρουν ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι ο 77χρονος Χούλιο Λόπες, ο οποίος κατέθεσε ότι βασανίστηκε από τον πρώην ανώτατο αξιωματούχο της αστυνομίας Μιγκέλ Ετσεκολάτς στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, εξαφανίστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Τεράστιες σε όγκο και μαχητικότητα διαδηλώσεις για απόδοση δικαιοσύνης και διαλεύκανση της υπόθεσης έγιναν... Επί ματαίω. Ο Λόπες μέχρι σήμερα θεωρείται «εξαφανισθείς». Η λέξη «εξαφανισθείς» είχε ταυτιστεί, την περίοδο 1976-'83, με τους δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές που συνελήφθησαν από τις αρχές του στρατιωτικού καθεστώτος και δεν τους είδε κανείς έκτοτε.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Επίσκεψη αντιπροσωπείας Αμερικανών γερουσιαστών

ΛΑ ΠΑΣ.--

Διήμερη επίσκεψη Αμερικανών γερουσιαστών πραγματοποιήθηκε στη Βολιβία με αντικείμενο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, που τον τελευταίο χρόνο γνωρίζουν εντάσεις εξαιτίας της στάσης του Λευκού Οίκου έναντι της κυβέρνησης του Προέδρου Εβο Μοράλες.

«Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και να ενημερώσουμε τη Γερουσία για τις εξαιρετικές συνομιλίες που είχαμε και το κλίμα που επικράτησε», δήλωσε ο Χάρι Ριντ, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νεμπράσκα και επικεφαλής της αποστολής των Αμερικανών γερουσιαστών - Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί - και επικεφαλής μέχρι την Τρίτη της πλειοψηφίας, οπότε και οι Δημοκρατικοί αναλαμβάνουν.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ριντ, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Εβο Μοράλες και κινούνται σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βολιβία, ο οποίος είχε ασκήσει οξύτατη κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης Μοράλες να αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό οι εκτάσεις όπου μπορεί να καλλιεργείται νόμιμα κόκα. Εξάλλου, ουκ ολίγες φορές η κυβέρνηση Μπους έχει κατηγορήσει ανοιχτά τη Βολιβία ότι «δεν πράττει αρκετά» για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Στην Ουάσιγκτον εντός των ημερών η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας αναλαμβάνει από την 1η Γενάρη την προεδρία της ΕΕ και της G8. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Τόμας Στεγκ, η Μέρκελ θα πραγματοποιήσει στις 4 Γενάρη σύντομη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και θα έχει συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον Τζορτζ Ου. Μπους, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και το Ιράν, καθώς και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Προβάδισμα στο Δημοκρατικό Κόμμα (DS) με 35% έναντι 22,7% του συνασπισμού του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) και της Νέας Σερβίας (NS) για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Γενάρη στη Σερβία, δίνει δημοσκόπηση που διενήργησε η εβδομαδιαία επιθεώρηση ΝΙΝ σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών PRAGMA. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) με ποσοστό 16,6% και ακολουθούν: G17 Plus με 13,5%, συνασπισμός LDP-GSS-LSV-SDU με 3,7%, Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης με 3,1%.

ΓΙΑΛΑ.-- Αγνωστοι, που οι αρχές θεωρούν ότι είναι μουσουλμάνοι αυτονομιστές, οι οποίοι μάχονται στις τέσσερις νοτιότερες επαρχίες της Ταϊλάνδης, σκότωσαν χτες δύο δασκάλους και πυρπόλησαν τις σορούς τους σε μικρή απόσταση από το σχολείο που εργάζονταν, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο την τοπική αστυνομία.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δυνάμεις κατοχής του ΝΑΤΟ και αφγανικές δοσιλογικές δυνάμεις σκότωσαν χτες 10 «μαχητές των ταλιμπάν» σε μάχη στη νότια επαρχία Χοστ του Αφγανιστάν, μετέδωσε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο την αστυνομία. Στο μεταξύ, με ανακοινωθέν του για τη γιορτή του Εϊντ, αποσπάσματα του οποίου μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ, ο μισομυθικός ηγέτης των ταλιμπάν, διαβεβαίωσε ότι οι μαχητές του «δε θα παραδοθούν ποτέ».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ο πραξικοπηματίας στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, επικαλούμενος και «πρόεδρος» του Πακιστάν, και ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ στρατηγός Σούμεϊκερ είχαν χτες συζήτηση «για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τη διμερή συνεργασία και την κατάσταση στο Αφγανιστάν», ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ/ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν χτες από την έκρηξη βόμβας στο υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ. Στο μεταξύ, μετά την ομολογία σεξουαλικής κακοποίησης και φόνων έξι παιδιών, η αστυνομία ανακάλυψε σάκους με τα οστά τεσσάρων παιδιών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τέσσερις φερόμενοι ως ύποπτοι για το σχεδιασμό της γενοκτονίας των Τούτσι το 1994 στη Ρουάντα συνελήφθησαν στη Βρετανία, μετά από αίτημα των δικαστικών αρχών της αφρικανικής χώρας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα βάρη τα «δώρα» του 2007

Φτωχότερα θα είναι τα πλατιά λαϊκά στρώματα του γερμανικού πληθυσμού το 2007. Αυτό εξάγεται από υπολογισμούς του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου των Κέντρων Καταναλωτών, που ανακοινώθηκαν αυτή τη βδομάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι πολίτες θα έχουν το νέο έτος 23,65 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα στην τσέπη τους ή κάθε πολίτης 287 λιγότερα. Το παθητικό θα προέρχεται από την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας από 1 Γενάρη κατά 3%, από 16% σε 19%, την αύξηση της εισφοράς για τις συντάξεις, την αύξηση της τιμής των φαρμάκων, τη μείωση κατά 50% του ελεύθερου αφορολόγητου πόσου των αποταμιευμένων καταθέσεων.

Ειδικά οι Βερολινέζοι θα συνεχίσουν να φέρνουν στην πλάτη τους ένας χρέος πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ του κρατιδίου τους, ενώ από τους τόκους για πιστώσεις 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα καταβάλουν 2,5 δισ. ευρώ ή 18.000 ο κάθε φορολογούμενος της πόλης.

Σε αυτά τα ποσά δε συμπεριλαμβάνονται τα αυξημένα έξοδα για τους νέους εξοπλισμούς ούτε για τη σχεδιαζόμενη αποστολή των αεροπορικών δυνάμεων στο μέτωπο του Νότιου Αφγανιστάν.


Θ.Β

ΤΟΥΡΚΙΑ
Περισσότεροι και νεότεροι οι χρήστες ναρκωτικών

ΑΓΚΥΡΑ.- Η έκθεση για τη χρήση καπνού, οινοπνευματωδών ποτών και ναρκωτικών στην τουρκική εθνοσυνέλευση «προκάλεσε σοκ», σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν - όχι άδικα, καθώς ο ηλικιακός μέσος όρος των χρηστών ναρκωτικών έφθασε στα 12, και το ποσοστό των μαθητών από 9 έως 17 ετών που κάνουν χρήση ναρκωτικών φθάνει το 2,9%. Το ναρκωτικό έκσταση πωλείται πλέον «παντού» και μόνο στα σχολεία της Ιστανμπουλ η αύξηση της χρήσης του τα τελευταία τρία χρόνια ανήλθε σε 300%, ενώ η αύξηση του αριθμού των μαθητών και φοιτητών που κάνουν χρήση ηρωίνης άγγιξε το 100%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ