ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Εντείνονται οι διεργασίες

ΟΧΙ στη Μάρφιν από Εκκλησία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιχειρηματικές κόντρες και τα παρασκηνιακά παζάρια μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλομετόχων γύρω από εξαγορές - συγχωνεύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στις διεργασίες ενεπλάκη χτες και η ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία είναι και μεγαλομέτοχος ορισμένων από τις εμπλεκόμενες, συγκεκριμένα της Τράπεζας Κύπρου και της επίσης κυπριακής Ελληνικής Τράπεζας.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε χτεσινή συνέντευξη στην ελληνική κρατική τηλεόραση είπε χαρακτηριστικά πως «ό,τι δεν πέτυχαν οι εχθροί της Κύπρου με το δημοψήφισμα ή με το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να το καταφέρουν με το οικονομικό, γιατί αν μας υποδουλώσουν οικονομικά, το εθνικό μας θέμα θα πάει σε άλλα χέρια και ο λαός μας θα αναζητήσει πατρίδες αλλού». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κύπρου - κατέχει κοντά στο 5% της Τράπεζας Κύπρου και 18% της Ελληνικής Τράπεζας - γυρίζει την πλάτη στην πρόταση Μάρφιν - Βγενόπουλου αλλάζοντας εκ των πραγμάτων και τους επιχειρηματικούς συσχετισμούς. Επιπλέον, η ηγεσία της κυπριακής Εκκλησίας προαναγγέλλει αύξηση της συμμετοχής της στις εν λόγω τράπεζες.

Από την πλευρά του ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς και ο πρόεδρός της Μιχ. Σάλλας, μετά το ναυάγιο της προτεινόμενης απορρόφησης της Τράπεζας Κύπρου, έχουν δηλώσει ότι θα πουλήσουν το μετοχικό πακέτο (κοντά στο 9%). Η θέση αυτή φαίνεται να επανεξετάζεται μετά την επιχειρηματική διείσδυση που επιχειρεί η Μάρφιν. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν ούτε από τις συμφωνίες ούτε από τις κόντρες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

«Οχι» και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, εισέπραξε ο όμιλος της Μάρφιν. Με τη σχετική απόφαση καλούν τη Μάρφιν να «σταματήσει αμέσως τις οποιεσδήποτε ενέργειές της προς υλοποίηση των δημόσιων προτάσεων και να τις ανακαλέσει», ενώ επίσης της επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 κυπριακών λιρών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η μόνη επίσημη πρόταση πάνω στο τραπέζι είναι - για την ώρα - η πρόταση της Πειραιώς για την εξαγορά της Μάρφιν.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Νομοθετικό πλαίσιο «διαφάνειας» του τζόγου

Συντονιστική Επιτροπή των λεγόμενων εποπτικών αρχών, εξήγγειλε ο Γ. Αλογοσκούφης

Σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα με στόχο την ομαλή λειτουργία του τζόγου στο Χρηματιστήριο και για την «ασφαλή», χωρίς αναταράξεις, λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο ΣΕΒ, έκανε λόγο για τη σύσταση κοινής συντονιστικής Επιτροπής των λεγόμενων εποπτικών αρχών και ειδικότερα της Τράπεζας Ελλάδας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Εποπτείας ιδιωτικής ασφάλισης.

Για την ενίσχυση της ...αξιοπιστίας του τζόγου στο Χρηματιστήριο, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδια που θα ενσωματώνουν στην ελληνική νομοθεσία τις κοινοτικές ντιρεκτίβες. Με άλλο νόμο θα βάλουν σε εφαρμογή το νέο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος (Βασιλεία ΙΙ), το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην «επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων». Οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται να διασφαλίσουν τις προτεραιότητες και τις συλλογικές ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Ο Γ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε πως στο 9μηνο του 2006 οι λεγόμενες άμεσες ξένες «επενδύσεις» έφτασαν σε 3,7 δισ. ευρώ. Ομως, οι «επενδύσεις» αυτές αφορούν εξαγορές επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια, όπως για παράδειγμα της Εμπορικής Τράπεζας.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος - προβάλλοντας τις θέσεις των μεγαλοβιομηχάνων - αξίωσε ακόμα περισσότερα. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αλλά και μεγαλομέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, ισχυρίστηκε πως η προσφυγή των επιχειρήσεων στη Δικαιοσύνη στις περιπτώσεις επιβολής προστίμων από τις διάφορες «εποπτικές αρχές» είναι ...«χρονοβόρα». Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεγαλοβιομήχανοι αξιώνουν τη δημιουργία και δευτεροβάθμιων Επιτροπών, αλλά και τη δημιουργία ειδικού σώματος «οικονομικών δικαστών». Στόχος για το ΣΕΒ είναι η ...«ελεύθερη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού κάτω από την εποπτεία ανεξάρτητων εποπτικών αρχών» ή, με άλλα λόγια, να αφεθούν παντελώς ελεύθεροι και ήσυχοι από κάθε «ενόχληση»...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Δηλώνουν αισιόδοξοι για το έργο

Αισιόδοξοι για την υπογραφή της συμφωνίας που προβλέπει την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, δήλωσαν χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων της Βουλγαρίας Assen Gagauzov μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

«Βρισκόμαστε σε καλό σημείο», είπε ο Δ. Σιούφας και πρόσθεσε με νόημα πως «σε πνεύμα κατανόησης θα επιλυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας, ώστε να υπογράψουμε τη συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος κατασκευής του έργου».

Από την πλευρά του, ο Α. Gagauzov - που την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα βρίσκεται στη Μόσχα για συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά - δήλωσε: «Είμαστε στο τελευταίο στάδιο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας». Στη συνέχεια - αφού σημείωσε τη «μεγάλη σημασία» που έχει το έργο, «όχι μόνο για τις τρεις χώρες αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση» - εξέφρασε την ελπίδα ότι «πολύ σύντομα θα υπογράψουμε τη συμφωνία».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Τον Ιούλη η 3η δόση ΛΑΦΚΑ

Το χρονοδιάγραμμα των λεγόμενων εισοδηματικών ενισχύσεων, που θα δοθούν το 2007 στους συνταξιούχους του Δημοσίου, διαφημίζει - για πολλοστή φορά - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, αποσιωπώντας ότι - με νομοθετικές ρυθμίσεις που προηγήθηκαν - οι «ενισχύσεις» είναι κουτσουρεμένες και δίνονται με το σταγονόμετρο.

Χτες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε ότι προωθείται σχετική υπουργική απόφαση (δεν προσδιορίζεται χρονικά) για το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους του Δημοσίου και πως η καταβολή της τρίτης δόσης του ΛΑΦΚΑ θα δοθεί με τη σύνταξη του μήνα Ιούλη του 2007, όπως και η καταβολή της πρώτης δόσης του ποσού των 140,8 ευρώ.

Κούπες με ... κάδμιο

Κούπες με κάδμιο κυκλοφορούν στην αγορά, σύμφωνα με την ενημέρωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για 1.676 τσέχικες κούπες (840 κόκκινες διακοσμημένες ή με εικόνες χταποδιών - σπιτιών - γατών και άλλες 836 πορτοκαλί διακοσμημένες με εικόνες γατών).

Η τσέχικη εταιρεία παραγωγής είναι η «Smaltum p.r.o.» και η ελληνική εταιρεία διακίνησης η «Euroway - Στέλιος Ζαχαριάδης» στο Μπραχάμι. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας και καλεί όλους τους εμπόρους που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα να τα αποσύρουν άμεσα. Καλεί, επίσης, τους καταναλωτές που έχουν κάποια από τις παραπάνω κούπες να μην τη χρησιμοποιήσουν.

ΕΡΓΑ ΥΠΕΧΩΔΕ 2007-2013
Προωθούνται όσα χαρατσώνουν το λαό

Σε μεγάλους οδικούς άξονες, ενταγμένους στα διευρωπαϊκά δίκτυα, που οι περισσότεροι από αυτούς θα κατασκευαστούν με «συμβάσεις παραχώρησης» και θα χαρατσώνουν το λαό με υπερβολικά διόδια, θα κατευθυνθεί η «μερίδα του λέοντος» των κονδυλίων της τέταρτης λεγόμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013 που θα διαχειριστεί το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, το συγκεκριμένο υπουργείο θα διαχειριστεί συνολικά την περίοδο αυτή κονδύλια ύψους 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,7 δισ. ευρώ από τα επιχειρησιακά προγράμματα «ενίσχυση της προσπελασιμότητας», δηλαδή έργα μεταφορών, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες που παραχωρούνται στους ιδιώτες, η συμπλήρωση της Εγνατίας και οι κάθετοι άξονές της, τα μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, η υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας, κάποια λιμάνια, όπως του Λαυρίου, της Σούδας, του Ηρακλείου, της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης κ.ά.

Τα υπόλοιπα 4,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για έργα περιβάλλοντος και κυρίως για την κατασκευή ΧΥΤΑ και βιολογικών καθαρισμών σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ελάχιστα από τα κονδύλια αυτά θα κατευθυνθούν και πάλι - ίσως μάλιστα μείνουν μόνο στα χαρτιά - για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτά αφορούν μόνο το Νομό Εβρου, την Αττική (διευθέτηση ρεμάτων Ραφήνας, Ερασίνου, Εσχατιάς Ποδονίφτη, αγωγός Ελευθερίας στο Μοσχάτο, διευθέτηση Κηφισού, κυκλοβόρος αγωγός στο κέντρο Αθήνας) και τη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ