ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ αιματηρών επιθέσεων στη Βαγδάτη

Από το νέο μακελειό με δεκάδες φοιτητές νεκρούς χτες στη Βαγδάτη

Associated Press

Από το νέο μακελειό με δεκάδες φοιτητές νεκρούς χτες στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Λουτρό αίματος, χτες, στη Βαγδάτη, λίγο πριν από την εφαρμογή του πολυσυζητημένου σχεδίου ασφαλείας που απεργάζονται κατοχικές δυνάμεις και συνεργάτες τους για τη Βαγδάτη. Την ίδια ώρα, η Κοντολίζα Ράις εκμαίευε «υποστήριξη» για το σχέδιο «σταθεροποίησης» του Ιράκ από τις αραβικές χώρες και... ευχαριστούσε τη Σαουδική Αραβία (που πολλάκις έχει κατηγορηθεί για τα μυστικά της κονδύλια προς τρομοκρατικά δίκτυα και ιδιαίτερα προς την «Αλ Κάιντα») για τη σχετική συνεισφορά της.

Τουλάχιστον 65 νεκρούς και περισσότερους από 138 τραυματίες άφησε πίσω της η διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα, χτες το μεσημέρι, στις δύο πύλες εξόδου του Πανεπιστημίου Μουστανσιρίγια, της Ανατολικής Βαγδάτης. Μεταξύ των νεκρών, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι, που εκείνη την ώρα συνωστίζονταν για να πάρουν λεωφορεία και να επιστρέψουν σπίτι τους. Γενικότερα, καθηγητές και φοιτητές έχουν γίνει στόχος «αγνώστων» πολλάκις τους τελευταίους μήνες, με το πρόσχημα ότι «απομακρύνονται από τη θρησκευτική διδασκαλία», ωστόσο έτσι και αλλιώς τέτοια τυφλά χτυπήματα έχουν πάντα το στοιχείο της προβοκάτσιας.

Νωρίτερα, άλλοι 45 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε διάφορες περιοχές της Βαγδάτης, σε βομβιστικές επιθέσεις αλλά και σε επιδρομές ενόπλων κατά ανοιχτών αγορών σε σιιτικές συνοικίες και κατά τεμενών σε σουνιτικές. Συνολικά, χτες, 109 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των πτωμάτων που εντοπίστηκαν. Επίσης, ανακοινώθηκε και ο θάνατος άλλων 4 Αμερικανών στρατιωτών σε μάχες.

Το χτεσινό μακελειό ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ: Κατά το 2006 σε επιθέσεις σκοτώθηκαν 34.452 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 36.685. Στην έκθεση η κατάσταση «ιδιαίτερα στη Βαγδάτη» χαρακτηρίζεται από «σοβαρή έως τραγική, καθώς ανευρίσκονται καθημερινά δεκάδες πτώματα με εμφανή σημάδια βασανισμού».

Συναίνεση Σαουδαράβων, ελιγμοί σιιτών

Τη συμφωνία του με «τους στόχους του νέου αμερικανικού σχεδίου για το Ιράκ» εξέφρασε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, δεσμευόμενος για την υποστήριξη της χώρας του, στην Αμερικανίδα ομόλογό του. Η Κ. Ράις υπογράμμισε ότι το βάρος «της επιτυχίας του σχεδίου έχουν οι Ιρακινοί», κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Σαούντ αλ Φαϊζάλ.

Την ίδια ώρα, ενόψει της εφαρμογής του «σχεδίου» τουλάχιστον στη Βαγδάτη, οι Ιρακινοί βουλευτές που πρόσκεινται στον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν το μποϊκοτάζ της πολιτικής διαδικασίας, εκτιμώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνουν στόχος «εκκαθαρίσεων». Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μάλικι φέρεται να δεσμεύτηκε ότι δε θα διαφωνήσει με την πάταξη της όποιας παραστρατιωτικής ομάδας, ακόμη και σιιτικής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλληλοκατηγορίες και σενάρια

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Δεν πρόλαβε να αναχωρήσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και να σιγήσουν οι διαβεβαιώσεις και οι διαρροές για επίτευξη προόδου στις συνομιλίες, της Δαμασκού, για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και η «Φατάχ» κατηγόρησε τη «Χαμάς» ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Προέδρου Αμπάς. Σύμφωνα με τη «Φατάχ», εντοπίστηκαν υπόγειες σήραγγες γεμάτες εκρηκτικά που ξεκινούν από τεμένη στην πόλη της Γάζας και καταλήγουν ή διαπερνούν σπίτια και δρόμους που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος Αμπάς και άλλα στελέχη της «Φατάχ».

Η «Χαμάς» αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μέτρα άμυνας απέναντι στον ισραηλινό στρατό». Ανταπάντησε, επίσης, ότι και στελέχη της «Φατάχ», όπως ο βουλευτής Μουχάμαντ Ντάχλαν, προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό Χανίγια. Εν μέσω της «ανταλλαγής κατηγοριών», ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη αρχίζει περιοδεία στην περιοχή ο Χαβιέ Σολάνα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, αν σήμερα διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές η «Φατάχ» θα κέρδιζε με 40% έναντι 23% της «Χαμάς», ο Αμπάς θα εκλεγόταν σε προεδρική αναμέτρηση με 38% έναντι 18% του Χανίγια. Επίσης, το 51% επιθυμεί η «Χαμάς» να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στο Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα ύπαρξής του, ενώ το 67% θέλει επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ.

Δίαυλος επικοινωνίας

Για δύο χρόνια (Σεπτέμβρης 2004 - Ιούλης 2006) συνομιλούσαν επί ευρωπαϊκού εδάφους, Ισραηλινοί και Σύροι αξιωματούχοι, μυστικά, μέχρις ότου καταλήξουν σε ένα «προσχέδιο» ειρηνευτικής συμφωνίας, που έκτοτε έχει αναθεωρηθεί και έχει παραμείνει στο περιθώριο χωρίς ουδέποτε να υπογραφεί. Αυτό έγραφε η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», χτες, επικαλούμενη τον πρώην διπλωμάτη Αλόν Λιέλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ πολλών άλλων, είχε συμφωνηθεί η σταδιακή ολική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα υψώματα του Γκολάν και τα εδάφη πέραν της γραμμής κατάπαυσης του πυρός το 1967, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της παροχής υποστήριξης από τη Δαμασκό σε αντι-ισραηλινές οργανώσεις. Οι δύο πλευρές δε γεφύρωσαν τη διαφωνία τους ως προς το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, που η Δαμασκός έθετε στα 5 χρόνια και το Τελ Αβίβ στα 15. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες ήταν εις γνώσιν της ισραηλινής κυβέρνησης. Χτες, πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ το διέψευδαν. Από τη συριακή πλευρά μέχρι χτες το βράδυ δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση για το δημοσίευμα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Γκέιτς με γκρίνιες και επιδρομές

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίσκεψη στο Αφγανιστάν και συνομιλίες με τον λεγόμενο Πρόεδρο της χώρας, Χάμιντ Καρζάι, καθώς και κορυφαίους αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έκανε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς. Αντικείμενο των συνομιλιών του, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ήταν η «κατατρόπωση των Ταλιμπάν». Ο Γκέιτς στάθηκε, ακόμη, στο θέμα της «διείσδυσης» μαχητών από το Πακιστάν - το οποίο, πολύ σωστά, οι Αμερικανοί θεωρούν άμεσα συνδεδεμένο με την κρίση (Το γνωρίζουν από πρώτο χέρι: Από εκεί η CIA δημιούργησε τους στρατούς ατάκτων μουτζαχεντίν τις δεκαετίες του '70 και του '80, απόρροια των οποίων υπήρξε το νεφέλωμα που ονομάζεται «Αλ Κάιντα» και επίγονοι των οποίων είναι οι Ταλιμπάν). Στις συζητήσεις του με τον Αμερικανό διοικητή στο Αφγανιστάν, αντιστράτηγο Καρλ Εϊκενμπερι, και τον επικεφαλής της δύναμης του ΝΑΤΟ, Βρετανό στρατηγό Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ο Γκέιτς είναι βέβαιο ότι άκουσε επανειλημμένως τη συνηθέστερη «γκρίνια» των αξιωματούχων του συμφώνου: Οτι, δηλαδή, χρειάζονται περισσότερα στρατεύματα. Το είπε ο ίδιος, ενώ υπερθεμάτισε η «δι(α)κομματική» επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με προεξάρχουσα την Χίλαρι Κλίντον: Απαιτείται, είπε, «ενίσχυση» των στρατευμάτων - μια φράση που ταυτίζεται με τη «νέα στρατηγική» Μπους για μιαν άλλη χώρα υπό αμερικανική κατοχή, ποια να 'ναι τάχα. Κατά τ' άλλα η Κλίντον χαιρέτισε την ...«πρόοδο» στο Αφγανιστάν (σε δηλώσεις της στο «Stars and Stripes», περιοδικό του αμερικανικού στρατού).

Η επίσκεψη Γκέιτς, καθώς και η πρόκληση/πρόσκληση του Καρζάι στην κοινή συνέντευξη Τύπου, όταν δήλωσε, αναφερόμενος στην απειλή των Ταλιμπάν, ότι την άνοιξη θα εξαπολύσουν γενικευμένη επίθεση, «ελάτε να σας τσακίσουμε», σημειώθηκε σε μια μέρα που είχε πληθώρα μαχών και εξελίξεων στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι ο στρατός του βομβάρδισε με επιθετικά ελικόπτερα τύπου Κόμπρα «στρατόπεδα ξένων τρομοκρατών» στο Νότιο Ουαζιριστάν, σκοτώνοντας 10 άτομα και τραυματίζοντας άλλα δέκα. Κάτοικος της περιοχής αντέτεινε ότι όλα τα θύματα ήταν, απλώς, Αφγανοί εργάτες. Ο υποστράτηγος Σαουκάτ Σουλτάν επέμεινε ότι οι νεκροί ήταν ξένοι αλλά «στα θύματα δε συμπεριλαμβανόταν κάποιος στόχος υψηλής αξίας». Εκατοντάδες μέλη φυλών διαδήλωσαν στην πόλη Τανκ, καταγγέλλοντας την ενέργεια της κυβέρνησης.

Στο ίδιο το Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη ένας «εκπρόσωπος» των Ταλιμπάν, ο Μοχάμεντ Χανίφ, ότι κατασχέθηκαν 40 φορτηγά με όπλα των ισλαμιστών πολεμιστών, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριξαν πως σκότωσαν τη Δευτέρα 13 Ταλιμπάν μαχητές.

ΙΡΑΝ
Δυσαρέσκεια εντός και εκτός

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.-

Τη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον προκάλεσε η Μόσχα, που προχώρησε στην πώληση σύγχρονων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων στο Ιράν, την ώρα που ο Λευκός Οίκος αποστέλλει δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο, για πρώτη φορά μετά την εισβολή του 2003, για να «ασκηθούν πιέσεις στην Τεχεράνη» όπως λέγεται. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας απάντησε άμεσα στις αμερικανικές επικρίσεις, τονίζοντας ότι «δεν έχουν επιβληθεί τέτοιου είδους κυρώσεις στο Ιράν και δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν, οπότε δεν απαγορεύεται να γίνονται πωλήσεις».

Την ίδια ώρα, ολοένα και πληθαίνουν οι επικρίσεις κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ από όλες τις πλευρές. Εφημερίδες και βουλευτές που πρόσκεινται «στους σκληροπυρηνικούς» πολιτικούς κύκλους που τον στηρίζουν τον επέκριναν για το ταξίδι του στην Κεντρική Αμερική, επειδή «αναζητά λανθασμένα στρατηγικούς εταίρους σε αριστερές δυνάμεις, που μπορούν μόνο να πίνουν καφέ». Βουλευτές, αντίθετα, της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας συγκεντρώνουν υπογραφές σκοπεύοντας να αναγκάσουν τον Αχμαντινετζάντ να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων για την ασκούμενη εξωτερική και εσωτερική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ