ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΔΕΣΣΥΛΑ»
Απόπειρα τρομοκράτησης αγωνιστών

Σε κλίμα ποινικοποίησης και τρομοκράτησης της πολιτικής δράσης ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου κινούνται οι αγωγές που κατέθεσε η εταιρεία «Δεσύλλας ΑΕ» στην Κέρκυρα εναντίον του επικεφαλής της «Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης» και δημοτικού συμβούλου Χάρη Μάστορα και της τοπικής εφημερίδας «Ενημέρωση», για τη γνωστή απόπειρα εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης του πρώην εργοστασίου «Δεσσύλα». Πρόκειται για το κτιριακό συγκρότημα που συνδέεται άμεσα με τη φυσική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του νησιού και απειλείται με εξαφάνιση.

Η αγωνιστική στάση της δημοτικής παράταξης για πλήρη αρχαιολογική έρευνα, ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, δημιουργία βιομηχανικού μνημείου και άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος Κούβελα - που «φωτογραφίζει» τη συγκεκριμένη περίπτωση - είναι ο λόγος που η εταιρεία διεκδικεί την οικονομική εξόντωση των εναγόμενων. Θυμίζουμε ότι η ανάγκη χαρακτηρισμού των κτιρίων ως διατηρητέων προκύπτει και μέσω της αυτοψίας του τοπικού ΤΕΕ, ενώ σήμα για διακοπή των εργασιών έχει δώσει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι αγωγές δεν έχουν αποδέκτες μόνο τους εναγόμενους, αλλά και «τους εργαζόμενους, τη νεολαία και λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων». Χαρακτηρίζει «προκλητική» την ενέργεια της εταιρείας, που «ενθαρρύνεται από την κυρίαρχη πολιτική που παραδίδει τη γη, συνολικά το περιβάλλον, στη στυγνή κερδοσκοπία, στα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς. Πολιτική που υπηρετούν πιστά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, καλεί το λαό και τη νεολαία της Κέρκυρας «να καταδικάσουν, με οποιοδήποτε τρόπο, τις προκλητικές αγωγές και ενέργειες της εταιρείας», να «συσπειρωθούν σε μέτωπο δράσης ώστε να αναδειχτεί το εργοστάσιο "Δεσσύλα" ως μνημείο βιομηχανικής εξέλιξης», «να αναδειχτούν οι αρχαιότητες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο και να αποδοθεί σε δωρεάν χρήση των κατοίκων της Κέρκυρας και των επισκεπτών της».

Η «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση» σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι αγωγές έχουν στόχο «την επιβολή κλίματος πολιτικής τρομοκρατίας, την καταστολή του δικαιώματος της πολιτικής και δημοτικής δράσης, του δικαιώματος της έκφρασης γνώμης, τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας». Επισημαίνει ότι «η κερκυραϊκή κοινωνία μπορεί να προστατεύσει την ιστορία και τον πολιτισμό της» και καλεί σε πλατιά σύσκεψη φορέων της πόλης για τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα στην αίθουσα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, στις 15 Φλεβάρη (8.30 μ.μ.).

Ενάλια αρχαιολογική «σοδειά»

Σημαντικές μαρτυρίες για τη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο στο Αιγαίο, κατά τη μυκηναϊκή, κλασική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, έφεραν στο φως οι υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ) το 2006.

Στον Αργοσαρωνικό ερευνήθηκε αρχαίο ναυάγιο 3.200 ετών, της Υστερης Εποχής του Χαλκού (12ος αι. π.Χ.), στη βραχονησίδα Μόδι ή Λιοντάρι νότια του Πόρου. Ολοκληρώθηκε η τοπογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση όλων των επιφανειακών ευρημάτων του φορτίου του ναυαγίου, που περιλάμβανε μεγάλα μεταφορικά αγγεία (πίθους, πιθαμφορείς και αμφορείς), σωζόμενα ακέραια ή αποσπασματικά. Επίσης αποτυπώθηκε το ανάγλυφο του βυθού και ανελκύστηκαν αγγεία που θα βοηθήσουν στην ακριβέστερη χρονολόγησή του. Το φορτίο του ναυαγίου συνδέεται με τη ζωή της μυκηναϊκής εγκατάστασης που ερευνάται επάνω στο Μόδι, από την ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ. Είναι το δεύτερο ναυάγιο της ίδιας περιόδου που εντοπίζεται στον Αργοσαρωνικό. Το πρώτο είναι το ναυάγιο του Ακρωτηρίου των Ιρίων (1200 π.Χ.), το φορτίο του οποίου εκτίθεται από το 1998 στο Μουσείο Σπετσών.

Στον Παγασητικό κόλπο συνεχίστηκε η έρευνα στις δυτικές ακτές, η οποία έχει εντοπίσει 11 ναυάγια βυζαντινής εποχής, έρευνα που άρχισε το 2000. Φέτος συνεχίστηκε η ανασκαφή στο ναυάγιο 7 (τέλη 4ου μ.Χ. αιώνα). Στη νησίδα Κίκυνθο, στην είσοδο του όρμου της Αμαλιάπολης, ανακαλύφθηκε βυζαντινό ναυάγιο, με 5 τουλάχιστον τύπους πίθων. Στο ακρωτήριο Γλάρος εντοπίστηκαν 4 νέα ναυάγια, 2 των ελληνιστικών και 2 των βυζαντινών χρόνων. Το ένα βυζαντινό ναυάγιο διατηρεί εντυπωσιακό αριθμό σιδερένιων αγκυρών.

Σε αναγνωριστική έρευνα στο Νότιο Ευβοϊκό και σε θέσεις που υπέδειξε ο εκπαιδευτής αυτοδυτών, Γ. Ευστρατίου, εντοπίστηκαν πέντε αρχαία ναυάγια ή φορτία πλοίων και μία θέση αγκυροβολίας (4ος αι. π.Χ - 11ος αι. μ.Χ.).

Με μουσικολογία και μουσική

«Πιανιστικές ημέρες στον Ταύρο» διοργανώνουν ο Δήμος Ταύρου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Συμμετέχουν ο επίκουρος καθηγητής πιάνου Λάμπης Βασιλειάδης και οι σπουδαστές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γιώργος Καραγιάννης και Ανδρέας Ξενόπουλος (φωτό), ερμηνεύοντας έργα Μπετόβεν, Ντεμπισί, Σοπέν, Λιστ, Μπεργκ, Σούμπερτ, Σούμαν. Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο «Νίκος Τεμπονέρας» των σχολείων του Ταύρου (Αγ. Σοφίας 16) στις 19-21/1 (7μμ).

  • «Οι μουσικές των προσφύγων» είναι το θέμα της ομιλίας του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, αύριο (8μμ), στο Ιδρυμα της Βουλής (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων). Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22».
  • Ρεσιτάλ βιολιού του Νίκου Μπέη με έργα Μπαχ, Σιμπέλιους, Παγκανίνι κ.ά. διοργανώνει σήμερα (7μμ), η Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδου» (Πραξιτέλους 169 και Μπουμπουλίνας, Πειραιάς, 210-4297501-2). Στο πιάνο η Λουντμίλα Πασχαλίδου. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στη σειρά εκδηλώσεων «Οι στίχοι του Δευτέρου», που διοργανώνει το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», σήμερα (7.30μμ) φιλοξενείται ο Μανώλης Ρασούλης. Ομιλητής ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης. Τραγουδούν: Γιώργος Σαρρής, Πέτρος Βαγιόπουλος, Ναταλί Ρασούλη.
  • Ο Περικλής Χειλάς εμφανίζεται (19 και 27/1), στη «Θύρα Τέχνης» (Σαρρή 14, 210-3314422). Μαζί του, μια αξιόλογη μουσική συντροφιά: Ιρίνα Βαλεντίνοβα (πιάνο), Λουκία Παλαιολόγου (τραγούδι), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Κώστας Κωνσταντίνου (μπάσο), Ορέστης Γράβαρης (ντραμς - κρουστά), Νίκος Βέργος (ακουστική - ηλεκτρ. κιθάρα).
Αναπαράσταση ενός εφιάλτη

Στο Δώμα του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», αύριο θα ανεβαστεί το έργο της Ούρσουλα Ράνι Σάρμα «Καθόλου καλά», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μετάφραση Ελλης Πετράντη, επιμέλεια κίνησης Αγγελικής Στελλάτου, σκηνικά - κοστούμια Μαργαρίτας Χατζηιωάννου, μουσική Σταύρου Γασπαράτου. Παίζουν: Ιωάννα Παππά, Ομηρος Πουλάκης, Γιώργος Γάλλος. Η συγγραφέας θα βρίσκεται στην Ελλάδα από 20-24/1.

Δυο αδέρφια, η Κόρα και ο Μίκι, ζουν σ' ένα χωριό της Ιρλανδίας, απ' όπου θέλουν να «δραπετεύσουν». Μεγάλωσαν σ' ένα περιβάλλον αδιαφορίας και εγκατάλειψης, με μοναδική αχτίδα στοργής τη θολή ανάμνηση της πρόωρα χαμένης μητέρας τους. Τα αδέλφια σχεδιάζουν την εκδίκηση και τη φυγή τους, βασιζόμενοι ο ένας στον άλλον. Οταν όμως φτάνουν στη μεγάλη πόλη, διαπιστώνουν ότι κι αυτή απέχει πολύ από τον τόπο των ονείρων τους. Ενα έργο για τη βία και την αδιαφορία των μεγάλων, που γεννά την τυφλή οργή των παιδιών. Μια ιστορία για την παιδική αθωότητα και την τραγωδία της απώλειάς της. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας, μια «φανταστική αναπαράσταση ενός αληθινού εφιάλτη».

Στρατιώτης 2.000 ετών!

«Πρακτικά άθικτος» βρέθηκε ένας αρχαίος πολεμιστής που αποκαλύφθηκε από Ρώσους αρχαιολόγους στην περιοχή του Αλτάι, στα σύνορα Ρωσίας, Κίνας και Μογγολίας. Ο πολεμιστής τάφηκε πριν από 2.000 χρόνια, αλλά λόγω του μεγάλου ψύχους έχει παραμείνει πρακτικά άθικτος σύμφωνα με το δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», που επικαλείται τη δήλωση του μέλους της αρχαιολογικής ομάδας Αλεξέι Τίσκιν. Για το λόγο αυτό ο ίδιος χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως «πάρα πολύ σημαντική».

Τα μαλλιά του πολεμιστή είναι ξανθά και φέρει τατουάζ στο σώμα του. Φορούσε παλτό από τσόχα στολισμένο με γούνα και ο τάφος του περιέχει σχέδια που απεικονίζουν μυθολογικά πλάσματα. Κατά τους αρχαιολόγους πρόκειται για ένα μέλος της ελίτ της νομαδικής φυλής των Παζυρύκων, που κατοικούσαν στις ευρασιατικές στέπες ανάμεσα στον 7ο και τον 3ο π.Χ. αιώνα. Κι άλλοι τάφοι Παζυρύκων έχουν παλαιότερα εντοπιστεί από την αρχαιολογική σκαπάνη στην ίδια περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ