ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστικά συλλαλητήρια από την ερχόμενη βδομάδα

Η αρχή γίνεται στις 24 Γενάρη σε Θεσσαλία, Αίγιο και Λέσβο και ακολουθούν κι άλλες περιοχές της χώρας

Σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρά από την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Γενάρη, η μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζοντας των αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνώντων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με τη μαζική συμμετοχή τους στα μαχητικά συλλαλητήρια, που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), σε πολλές περιοχές της χώρας, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα εκφράσουν την αγωνιστική αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική φτώχειας, μαζικού ξεκληρίσματός τους και παράδοσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών. Θα θέσουν τα καίρια αιτήματά τους και, ταυτόχρονα, θα προβάλουν τη διέξοδο για την ελληνική αγροτική οικονομία, που βρίσκεται στην ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, η οποία, στηριζόμενη στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Αυτό προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού σε βάρος του δικομματισμού και υπέρ των πολιτικών δυνάμεων, που διαφωνούν, αντιστέκονται και αντιπαλεύουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στην Καρδίτσα (στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία), στο Αίγιο (στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία της Παναιγιάλειας Ενωσης) και στη Λέσβο (στις 11 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη). Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 25 Γενάρη, στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες στην Αγιά της Λάρισας (στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία), καθώς και της Φθιώτιδας με συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία στις 11 π.μ. και το Σάββατο, 27 Γενάρη, οι συνάδελφοί τους στον Τύρναβο (στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία). Τη Δευτέρα, 29 Γενάρη, συλλαλητήρια θα γίνουν στα Τρίκαλα (στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία) και στα Φάρσαλα (στις 11 π.μ. στη διασταύρωση Βασιλί του δρόμου Λάρισας - Φαρσάλων). Οι κινητοποιήσεις θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές και στις 5 Φλεβάρη οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν μαχητική συγκέντρωση στη Νέα Χαλκηδόνα.

Στην Ανατολική Στερεά οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ έχουν αναλάβει δράση ενόψει των κινητοποιήσεων στις 24-25 Γενάρη. Στους νομούς της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, αλλά και της Εύβοιας και της Φωκίδας, οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις της ΠΑΣΥ έχουν αναλάβει δράση με περιοδείες, ομιλίες, συσκέψεις σε όλα τα αγροτοχώρια. Επίσης συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν, στις 22 Γενάρη στην Ιστιαία, στις 25 Γενάρη στο Μαντούδι και στις 29 Γενάρη στην περιοχή της Κύμης, ενώ στην Αμφισσα θα γίνει συγκέντρωση στις 24, στις 6.μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Σε αδιέξοδο οι καπνοπαραγωγοί

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών του Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Μακρακώμης Ν. Φθιώτιδας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής. Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ η καπνοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 77%, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές της χώρας, κυρίως ορεινές και άγονες, να κινδυνεύουν με εγκατάλειψη και ερήμωση. Η προσπάθεια των καπνοπαραγωγών των περιοχών αυτών που δεν έχουν εναλλακτική λύση, όπως του ΔΔ Αρχανίου του Δήμου Μακρακώμης Ν. Φθιώτιδας, να παραμείνουν στην καλλιέργεια παράγοντας την πρώτη ύλη και οργανώνοντας παράλληλα τη μεταποίησή της σε μικρές οικογενειακές - οικοτεχνικές μονάδες για την παραγωγή χειροποίητων στριφτών τσιγάρων προσκρούει στην άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογία αυτών των καπνών σε ποσοστά μικρότερα του 20%, με το πρόσχημα ότι δεν επιτρέπεται από την ΕΕ και να τροποποιήσει το σχετικό ΝΔ 2946/1954 (ΦΕΚ 183/Α) που προβλέπει ότι για τη χορήγηση άδειας μονάδων παραγωγής καπνού χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να έχουν στην κατοχή τους εγκαταστάσεις ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας τουλάχιστον 20.000 χιλιογράμμων ακατέργαστου καπνού».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Θα μειώσουν δραστικά τους φόρους σε αυτό τον τρόπο παραγωγής των καπνών, όπως ζητά η Ομάδα Παραγωγών Φυσικού Λεπτοκομμένου Καπνού ΔΔ Αρχανίου Μακρακώμης Φθιώτιδας;
  • Θα αλλάξουν το καθεστώς έκδοσης των σχετικών αδειών για τη δημιουργία των σχετικών μικρομονάδων μεταποίησης;
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εγκαίνια πρωτοβουλίας στον τομέα της τεχνολογίας

Τον πρώτο συνεργατικό σχηματισμό στην Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας εγκαινίασε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, με πολλαπλές αναφορές στην πολιτική που προωθεί η ΕΕ, στη βάση της οποίας το εγχείρημα συνεργασίας 15 επιχειρήσεων (12 ελληνικών και τριών ξένων) στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, επιδοτήθηκε και από το Δημόσιο. Μόνο που δεν πρόκειται για κάποιο σχήμα, το οποίο προωθεί τεχνολογικές καινοτομίες, στη βάση ενός ευρύτερου κοινωνικού προγραμματισμού, αλλά ενός προγραμματισμού που - με τη στήριξη του Δημοσίου - συντελεί πρώτα απ' όλα για μια επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα των ιδιωτών.

«Αυτό που σήμερα όλοι ζήσαμε εδώ, είναι μια πρωτοπορία», είπε ο Δ. Σιούφας, ενώ ο γενικός διευθυντής της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών» («HTCI») Β. Μακιός, επισήμανε ότι η σχετική πρωτοβουλία «θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην ενθάρρυνση της σύμπραξης και των συνεργιών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της μικροηλεκτρονικής». Το πρώτο πρόγραμμα του σχήματος επικεντρώνεται στον τομέα των Ημιαγωγών και Ενσωματωμένων Συστημάτων και συμμετέχουν συμπληρωματικά και ερευνητικοί φορείς.

Χτες εξάλλου, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με το γαλλικό ίδρυμα «Sophia Antipolis», του οποίου ο πρόεδρος Π. Λαφίτ παραβρέθηκε στα εγκαίνια.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου

Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών και προτεραιοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. «Η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα», όπως είπε ο υπουργός, είναι η έναρξη της υλοποίησης του λεγόμενου Εθνικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013, δηλαδή του νέου πακέτου. Ταυτόχρονα, μπόλικο ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα λυμαίνονται, πρώτα και κύρια, οι πολύ ισχυρές επιχειρήσεις και μέσω των λεγόμενων «αναπτυξιακών νόμων».

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Φώλια, τα αιτήματα υπαγωγής στις χαριστικές - για τους μεγαλοεπιχειρηματίες - διατάξεις έφτασαν στα 4.400. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 2.650 επιχειρηματικά πλάνα, που θα πάρουν κρατική επιχορήγηση πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Από τα 32,5 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης δημόσιας (ελληνικής και κοινοτικής) δαπάνης για τη χρηματοδότηση έργων του Γ` ΚΠΣ, μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί και εκταμιευτεί περίπου 19 δισ. ευρώ. Στο επόμενο διάστημα και τελικό περιθώριο (δηλαδή τον Απρίλη του 2009 που λήγει το Γ' ΚΠΣ) η κυβέρνηση προσδοκά να απορροφήσει τα υπόλοιπα 13,5 δισ. ευρώ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Νόμιμη η διάθεση DVD από εφημερίδες

Η διάθεση DVD από τις εφημερίδες - είτε εντελώς δωρεάν, είτε με ένα συμβολικό αντίτιμο - δεν αποτελεί «παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού». Ετσι αποφάνθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με σχετική γνωμοδότηση που αποτελεί και απάντηση στο ερώτημα της Ομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αττικής, εάν με την πρακτική των εφημερίδων (διάθεση DVD) υπάρχει θέμα «αθέμιτου ανταγωνισμού» σε βάρος των καταστημάτων που η δραστηριότητά τους είναι η διάθεση DVD.

Κατά πλειοψηφία, η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωμοδότησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, υποστηρίζοντας ότι εφημερίδες και καταστήματα αυτού του είδους δεν ανήκουν στον ίδιο κλάδο επιχειρήσεων, και επομένως δεν υπάρχει συμφέρον από το να πλήξουν οι μεν τους δε. Μόνο ένα μέλος της επιτροπής διαφοροποιήθηκε, υποστηρίζοντας πως οι εκδοτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα videoclubs ανήκουν στην ίδια σχετική υποαγορά της πώλησης DVD, ώστε κατ' αρχήν να είναι δυνατό υπό προϋποθέσεις να συντρέχουν λόγοι άσκησης «αθέμιτου ανταγωνισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ