ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκκλήσεις Μπους, δυσαρέσκεια πολιτών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την υποστήριξη των Αμερικανών στην αποκαλούμενη «νέα στρατηγική» για το Ιράκ θα προσπαθήσει να αποσπάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους κατά την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Κατά την ομιλία του, την πρώτη ενώπιον ενός - μετά από 12 χρόνια - ελεγχόμενου από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσου, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν να απευθύνει (σύμφωνα με τις διαρροές σε ΜΜΕ) νέα έκκληση για διακομματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, όπως άλλωστε σημείωσε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «USA Today» και θα προτείνει επίσης πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας, αλλά και της ιατρικής περίθαλψης.

Η φετινή ομιλία Μπους συμπίπτει χρονικά με τη συνεχώς αυξανόμενη εκπεφρασμένη δυσφορία των Αμερικανών. Μόνο ένας στους 3 Αμερικανούς εγκρίνει την πολιτική του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Washington Post», ενώ ειδικά όσον αφορά στο Ιράκ το 65% διαφωνεί πλήρως με τη «νέα στρατηγική», δηλαδή την αποστολή ακόμη 21.500 στρατιωτών.

Αντιστοίχως, και το ποσοστό των ανθρώπων που θεωρούν ότι οι ΗΠΑ έχουν θετική επίδραση στα παγκόσμια γεγονότα έπεσε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο χρόνο - από 36% σε 29% - σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της διεθνούς υπηρεσίας του BBC, όπου καταγράφεται πως θέματα, όπως αυτά του Ιράκ και του Γκουαντάναμο, επηρέασαν αρνητικά την κοινή γνώμη. Το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η επιρροή των ΗΠΑ ήταν κυρίως αρνητική, σε σχέση με το 47% που ήταν πέρυσι.

Αυτή την «τραυματισμένη εικόνα των ΗΠΑ» θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρτσον -έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κυβερνητικές θέσεις, ήταν υπουργός Ενέργειας και πρεσβευτής στον ΟΗΕ επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον - που μπήκε και αυτός στην κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών... Η κίνηση του Ρίτσαρντσον ήλθε μία ημέρα αφότου η Χίλαρι Κλίντον, γερουσιαστής της Νέα Υόρκης, ανακοίνωσε πως συστήνει τη δική της διερευνητική επιτροπή για το χρίσμα, κάτι που έχουν ήδη πράξει ο γερουσιαστής του Ιλινόις Μπάρακ Ομπάμα και ο Τζον Εντουαρντς, υποψήφιος αντιπροέδρος στις εκλογές του 2004.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Συντονιστικό όργανο για την αλλαγή

«Ηρθε η αλλαγή για μια Βολιβία, αξιοπρεπή και ανεξάρτητη», λέει το πανό από την εκδήλωση για τον ένα χρόνο στην κυβέρνηση του Μοράλες

Associated Press

«Ηρθε η αλλαγή για μια Βολιβία, αξιοπρεπή και ανεξάρτητη», λέει το πανό από την εκδήλωση για τον ένα χρόνο στην κυβέρνηση του Μοράλες
ΛΑ ΠΑΣ.--

Το ζήτημα που θεωρούνταν μέχρι χτες ως «ηθική» προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Εβο Μοράλες, η επανασύσταση του κράτους, από χτες αποτελεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Βολιβίας, το αντικείμενο του δεύτερου χρόνου της προεδρικής του θητείας που ξεκίνησε στις 22 Γενάρη 2006.

Ο Μοράλες, στο πλαίσιο των διαφόρων εκδηλώσεων και συνεντεύξεών του, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του, τόνισε ότι η χρονιά αυτή θα σημαδευτεί από πιο «στιβαρά» μέτρα και σε αυτή την κατεύθυνση θα συσταθεί Εθνικό Συντονιστικό Οργανο για την Αλλαγή και τις Εθνικοποιήσεις, που ανάμεσα στα άλλα καθήκοντά του θα είναι να ελέγχει τόσο τις εθνικοποιημένες εταιρείες όσο και τις μεικτές ακόμη και τις ιδιωτικές όσον αφορά καταγγελίες περί παρανομιών στις επενδύσεις, τη διακίνηση κεφαλαίων αλλά και τη διοίκηση. Το Συντονιστικό Οργανο θα αποτελείται από μέλη της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, των εκτελεστικών αρχών αλλά και της Συνταγματικής Συνέλευσης και θα εγγυηθεί τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί ο λαός της Βολιβίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Οι εργαζόμενοι στην Εισαγγελία του Εκουαδόρ συνέχισαν χτες για πέμπτη ημέρα τις κινητοποιήσεις και την κατάληψη της Γενικής Εισαγγελίας, αντιδρώντας στον «παράνομο διορισμό» του Φρανσίσκο Κουκαλόν από το Κογκρέσο, το οποίο μάλιστα χτες αποτέλεσε το επίκεντρο των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας τους.

ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ.-- Η πιθανή αποφυλάκιση μετά από εισήγηση της Εισαγγελίας, της Μπριγκίτε Μονχάουπτ και του Κρίστιαν Κλαρ, που ανήκουν στη λεγόμενη «δεύτερη γενιά» της οργάνωσης «Ομάδα Κόκκινος Στρατός» ή RAF, προκαλεί ποικίλες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Συνολικά πέντε άνθρωποι, «ύποπτοι» ότι ενέχονται σε τρομοκρατικές πράξεις, δύο στο Χάλιφαξ και τρεις στο Μάντσεστερ, στη Βόρεια Αγγλία, συνελήφθησαν χτες το πρωί στο πλαίσιο δύο χωριστών ερευνών, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Πετρελαιοεξαγωγικές χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Βενεζουέλας και της Ινδονησίας, προχώρησαν, στο τρίμηνο που έληξε το Νοέμβρη του 2006, σε πώληση του 9,4% (αξίας 10,1 δισ. δολαρίων) των χρεογράφων της αμερικανικής κυβέρνησης που είχαν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

ΣΟΦΙΑ.-- Περίπου 600 σχολεία, σχεδόν το ένα πέμπτο του συνόλου των σχολείων της Βουλγαρίας, έκλεισαν προσωρινά εξαιτίας της επιδημίας γρίπης, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ασυνήθιστα ζεστό για την εποχή καιρό.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Στις 15 Φλεβάρη θα αρχίσει στη Μαδρίτη η δίκη των 29 κατηγορούμενων για τις επιθέσεις της 11ης Μάρτη του 2004 που στοίχισαν τη ζωή σε 191 ανθρώπους και τον τραυματισμό πάνω από 1.900.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για τα 48 χρόνια της Επανάστασης

Εκδήλωση με την ευκαιρία των 48 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης την ερχόμενη Κυριακή, 28 του Γενάρη, στις 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας, Ακαδημίας 50, αίθουσα Τρίτση. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα, και θα προβληθεί σύντομο βίντεο.

  • Στη Θεσσαλονίκη, το ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του και τους φίλους του κουβανικού λαού στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που θα γίνει την Κυριακή 28 του Γενάρη στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Σε προσυνεδριακή διαδικασία

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η ολομέλεια της ΚΕ πραγματοποιήθηκε στις 18 Γενάρη και επαναβεβαιώθηκε ότι το 13ο έκτακτο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μάρτη.

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Κάρλος Ακίνο, εθνικού γραμματέα προπαγάνδας και υπεύθυνου εκ μέρους της ΚΕ της οργανωτικής επιτροπής του 13ου Συνεδρίου, η προσυνεδριακή διαδικασία έχει ουσιαστικά αρχίσει, με κύριο αντικείμενο επεξεργασίας τη θέση των Κομμουνιστών όσον αφορά «τι είδους κόμμα είναι αναγκαίο για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα». Αντικείμενο που θα τύχει επεξεργασίας σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος και θα αποτελέσει το κύριο θέμα του Ιδεολογικού Σεμιναρίου που θα διοργανωθεί στις 3 Φλεβάρη και στο οποίο θα συμμετάσχουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, των Γραμματέων των Περιφερειών και προσκεκλημένοι. Η συζήτηση θα γίνει στις Οργανώσεις Βάσης όπου θα εκλεγούν και οι αντιπρόσωποι για τις Συνδιασκέψεις, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Φλεβάρη, όπου θα εκλεγούν και οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο. Κατά τον Ακίνο, η διαδικασία της συζήτησης ευελπιστεί να αποτελέσει «μια πραγματική συμβολή από μαρξιστική - λενινιστική σκοπιά στην οικοδόμηση του Κόμματος για την Επανάσταση και το Σοσιαλισμό».

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Πρώτες κινήσεις Ορτέγκα

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

«Επιθυμούμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, με όλη τη διεθνή κοινότητα. Τι σημαίνει αυτό; Κανείς δεν μπορεί να μας πει με ποιους θα έχουμε φιλικές σχέσεις», δήλωσε σύμφωνα με το «Ρόιτερς» ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα.

Οι δηλώσεις αυτές ουσιαστικά αποτελούν επίσημη απάντηση στις «ανησυχίες για την πορεία της χώρας» που εξέφρασαν Αμερικανοί αξιωματούχοι μετά την επίσκεψη του Προέδρου του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινεζάντ, την ένταξη της Νικαράγουας στην ALBA και τους στενούς δεσμούς που η Νικαράγουα δείχνει ότι επιθυμεί με την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Τέλος, χτες, ο Ορτέγκα ανακοίνωσε την περικοπή των μισθών τόσο του ίδιου - από 8.000 σε 3.200 δολάρια - όσο και των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των υψηλόβαθμων δημόσιων υπαλλήλων, τονίζοντας ότι είναι πρόκληση για τη χώρα όπου το 80% του λαού διαβιώνει με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ