ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

Το προεδρείο της συνέντευξης Τύπου
Το προεδρείο της συνέντευξης Τύπου
Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, οι μαζικοί φορείς, οι επιστημονικές ενώσεις, κάθε καλόπιστος άνθρωπος, προοδευτικός και δημοκράτης οφείλει να ευαισθητοποιηθεί και να συμπράξει στον αγώνα για την υπεράσπιση αλλά και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών. Να αγωνιστεί, μαχητικά, μαζικά και οργανωμένα, ενάντια στις παρακολουθήσεις και την καταστολή, ενάντια σε κάθε είδους κουκουλοφόρους.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», με αφορμή τις προσπάθειες που κάνει για το ξήλωμα των καμερών - χαφιέδων από τους δρόμους, αλλά και την προστασία γενικότερα δικαιωμάτων κατακτημένων με πολλούς αγώνες, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ανοίγοντας την εκδήλωση - την αφιερωμένη από τους διοργανωτές στον πρόσφατα αποβιώσαντα δημοσιογράφο και αγωνιστή Γ. Ε. Διακογιάννη - ο δρ. νομικής Δ. Καλτσώνης κατήγγειλε την ολομέτωπη και μεθοδευμένη επίθεση των τελευταίων ημερών για τον περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση και του ασύλου, με αξιοποίηση γεγονότων όπως το χτύπημα στην πρεσβεία και η προβοκατόρικη δράση των γνωστών κουκουλοφόρων. Οπως, επίσης, κατήγγειλε τη συνωμοσία σιωπής γύρω από την εκδίκαση πρόσφατα στο ΣτΕ της αίτησης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ενάντια στη λειτουργία των καμερών. Εκδίκαση που αποσιωπήθηκε τεχνηέντως από την πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Στη συνέχεια ο Αγγ. Βρεττός, ένας εκ των δικηγόρων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» που χειρίστηκαν την προσφυγή στο ΣτΕ, τόνισε την ανάγκη, ανάμεσα σε άλλα:

-- Να ξηλωθούν οι κάμερες.

-- Να αποσυρθεί η κυβερνητική εγκύκλιος περιορισμού των διαδηλώσεων και να καταργηθεί το σχετικό αντισυνταγματικό χουντικό ΝΔ 794/1971.

-- Να τροποποιηθεί το άρθρο 11 του Συντάγματος, προκειμένου να αρθεί κάθε περιορισμός της διαδήλωσης.

-- Να σταματήσει η απαγόρευση της διέλευσης των διαδηλωτών από το Μέγαρο Μαξίμου και η προσέγγισή τους στη Βουλή.

-- Να είναι μακριά οι αστυνομικές δυνάμεις από τους διαδηλωτές και να απαγορευτεί η χρήση χημικών.

-- Να σταματήσουν οι προληπτικές προσαγωγές και η τρομοκρατία των προληπτικών ελέγχων.

-- Να διαλυθούν οι μηχανισμοί προβοκατόρων, των ειδικών υπηρεσιών παρακολούθησης και καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος.

-- Να προασπιστεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

-- Να αφαιρεθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης στους χώρους δουλιάς.

Μόνη λύση το άγιο πεζοδρόμιο

Η πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», Α. Μαραγκοπούλου, υπογράμμισε ότι ετοιμάζονται συνταγματικές μεταρρυθμίσεις σκόπιμα βλαβερές για το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ακολούθως πήρε το λόγο ο καθηγητής, πρ. υπουργός Γ.-Α. Μαγκάκης για να πει ότι στις μέρες μας η ανθρωπότητα βιώνει μια νέα πραγματικότητα που απειλεί με πλήρη ευτελισμό την αξία του ανθρώπου και την προστασία της.

Τόνισε ότι αποτελούν πλάνη τα όσα λέγονται περί της ασφάλειάς μας και ότι σπέρνουν απλά σύγχυση. «Μόνη λύση είναι το λαϊκό κίνημα, η κινητοποίησή μας για την προστασία των δικαιωμάτων μας, το άγιο πεζοδρόμιο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ι. Προυσανίδης, επίσης δικηγόρος της Κίνησης που χειρίστηκε την προσφυγή στο ΣτΕ, ανέπτυξε εκτενώς το δικονομικό κομμάτι της υπόθεσης και δήλωσε ότι το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατασκοπεύει τον όποιο άνθρωπο. Δε νομιμοποιείται να κατασκοπεύει το λαό όπως αυτός δρα και εκδηλώνεται.

Τέλος, ο πρ. αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Κρητικός παραδέχτηκε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, καθώς τα δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι στο μικροσκόπιο του «Μεγάλου Αδελφού», αλλά γι' αυτό ακριβώς οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται πρέπει να γίνουν συνείδηση από τα λαϊκά στρώματα.

Αναφερόμενος στις διαβόητες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν το λαό τάχα πρόθυμο να αποδεχτεί το «Μεγάλο Αδελφό» στη ζωή του επισήμανε ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δρουν ανεξέλεγκτα και καταπώς βολεύει το δικομματισμό. «Ποιοι κάνουν τις ερωτήσεις, πώς και σε ποιους, μένει στο σκοτάδι. Δε συμφέρει το δικομματισμό να έρθει νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών δημοσκοπήσεων», κατέληξε.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Προτείνει παγκόσμια βάση βιομετρικών δεδομένων

«Μάθημα» από τον Τσαρλς Ρις στους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας!!!

«Μάθημα» στους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, έδωσε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τσαρλς Ρις. Ο πρέσβης της υπερδύναμης στη διάλεξή του που είχε θέμα τη διεθνή ασφάλεια και τη συνεργασία για τη διεθνή ασφάλεια, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, στην επίθεση με ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ, αλλά και στα ατομικά δικαιώματα.

Για τα τελευταία επιφύλαξε ειδική «περιποίηση». Απαντώντας σε ερώτηση αστυνόμου, πώς θα προστατευτούν και αν θα περιοριστούν, δήλωσε πως τα ατομικά δικαιώματα είναι ιερά. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να υπάρξουν εξαιρετικές συνθήκες για να περιοριστούν. Αναφέρθηκε στο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου κάνοντας αναφορά στον Φραγκλίνο, ο οποίος είχε πει πως αν κάποιος φωνάξει «φωτιά», αυτό είναι ελευθερία του λόγου. Αυτή η ενέργεια, όμως, έχει και συνέπειες στον περίγυρό του... Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όταν καταστρατηγούνται δικαιώματα άλλων, τότε πρέπει να παίρνονται μέτρα. Τόνισε πως χρειάζεται ισορροπία σε αυτό. Και για να γίνει πιο σαφής αναφέρθηκε στους κρατούμενους του Γκουαντάναμο, ισχυριζόμενος ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν ισορροπία μεταξύ ατομικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους. Ομως, κατά τον Τ. Ρις, οι κρατούμενοι παραμένουν στις φυλακές του Γκουαντάναμο διότι «πρόκειται για επικίνδυνα άτομα». Ισχυρίστηκε ευθαρσώς ότι «αυτό δε γίνεται εκουσίως», αν και οι ΗΠΑ έχουν επικριθεί. Εκανε λόγο δε και για συνεργασία «με τους εταίρους μας» για την καλύτερη προστασία των ατομικών ελευθεριών. Για την ασφυκτική... προστασία τους, πρότεινε στη διάλεξή του τη δημιουργία μιας παγκόσμιας βάσης βιομετρικών δεδομένων, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι «πρόθυμοι σύμμαχοι» των ΗΠΑ. Στα πλαίσια αυτά ο πρέσβης έκανε λόγο και για καλύτερη συνεργασία των διασυνοριακών αρχών, αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων στις συνεργασίες και «βελτίωση» του πλαισίου μετανάστευσης, ώστε να ελέγχονται αποτελεσματικότερα από τις αρχές οι μετανάστες.

Αναφερόμενος στην επίθεση με ρουκέτα ενάντια στην αμερικάνικη πρεσβεία έκανε λόγο πως από το γεγονός θα προκύψει περισσότερη «συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Δήλωσε ότι μικρή ομάδα του FBI... βοηθά την ΕΛ.ΑΣ. στις έρευνες. Απαντώντας σε ερώτηση αν η ένοπλη ενέργεια πραγματοποιήθηκε από ξένες δυνάμεις, ώστε να διαταραχτούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τόνισε πως ποτέ δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα, ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τα κίνητρα, ενώ είναι ακόμη νωρίς για εκτιμήσεις πριν βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία. Πρόσθεσε παράλληλα ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το εγκληματικό κίνητρο για τέτοιου είδους ενέργεια, απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που αφορούσε την τοποθέτηση συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. ότι η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ δεν ήταν τρομοκρατική.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις... προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, στο Ιράκ και στο Ιράν. Χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του υπογράμμισε ότι είναι απίθανο σήμερα να υπάρξει σύγκρουση μεγάλων χωρών και διεθνικές συρράξεις. Ισχυρίστηκε δε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι γι' αυτό, όπως είναι η τρομοκρατία. Για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής τόνισε ο πρέσβης πως «όλοι πρέπει να συνεργαστούμε». Ως πρότυπο συνεργασίας ανέφερε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, αλλά και στο Ιράκ, με το πολεμικό υλικό που έχει διαθέσει στα στρατεύματα των συνεργατών των ΗΠΑ.

Στην ομιλία του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, συντονισμένος με τον Τ. Ρις δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη «σοφή και λογική θέση» των ΗΠΑ μετά το χτύπημα, η οποία προωθεί τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. «Συνεργαζόμαστε για τη σωστή και αποτελεσματική έρευνα και ελπίζουμε οι εγκληματίες πολύ γρήγορα, το γρηγορότερο δυνατό, να παρουσιαστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είμαστε αισιόδοξοι για τα θετικά αποτελέσματα, τα οποία αποτελέσματα θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας», είπε ο Β. Πολύδωρας.

Ανέλαβαν την ευθύνη για τη ρουκέτα

Με πεντασέλιδη προκήρυξη, η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα ενάντια στην αμερικάνικη πρεσβεία στις 12 του Γενάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αναφορά σε ονόματα πολιτικών, μεταξύ των οποίων δύο υπουργοί, σε ονόματα δικαστικών, αλλά και σε συγκεκριμένους τόπους - στόχους. Η προκήρυξη είχε σταλεί την περασμένη Τρίτη στην εφημερίδα «Το Ποντίκι».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, που εκδόθηκε αργά χτες το βράδυ, η προκήρυξη της παραδόθηκε χτες και διαβιβάστηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέταση.

Λίγες ώρες πριν τη δημοσιοποίηση της ανάληψης της ευθύνης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Κυριαζίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίθεση εναντίον της αμερικάνικης πρεσβείας δεν ήταν τρομοκρατική, αλλά «ενέργεια που ανάγεται στο κοινό ποινικό δίκαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ