ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται

Δωρεάν εμβόλια απ' το κράτος απαίτησε χτες το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή

Να παρέχονται δωρεάν και αποκλειστικά από το κράτος όλα τα εμβόλια που επιστημονικά έχουν αποδειχτεί ως αποτελεσματικά ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σήμερα, όσα εμβόλια είναι ενταγμένα στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, πληρώνονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ στα πιο ακριβά υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος είπε ότι η επιστημονική κοινότητα αξιολογεί όλα τα βιβλιογραφικά δεδομένα που υπάρχουν για το συγκεκριμένο εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και σε λίγες μέρες μια επιτροπή ειδικών γιατρών θα εισηγηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με το θέμα της ένταξης του εμβολίου αυτού στο εθνικό πρόγραμμα. Οσα εμβόλια, πρόσθεσε, εντάσσονται στο εθνικό πρόγραμμα είναι εμβόλια, τα οποία χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία και μόνο στα εμβόλια της ανεμοβλογιάς, του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιτιδόκοκκου που είναι υψηλής τιμής υπάρχει μια συμμετοχή του ασφαλισμένου κατά 25%.

Αυτό, ισχυρίστηκε, δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, αφού συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ο Θ. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει κάνει ήδη διαγωνισμό για να καλύψει «αδαπάνως» όλες τις ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν την οικονομική ευρωστία να πληρώσουν τη συμμετοχή του 25%. Με αυτόν τον τρόπο, ισχυρίστηκε, καλύπτονται όλες οι κοινωνικές ομάδες που είναι στα όρια της φτώχειας. Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης του πληθυσμού και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10% - 12% των γυναικών κάνουν το τεστ Παπανικολάου την ίδια στιγμή που στη Φινλανδία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 95%.

Η Λ. Κανέλλη στην παρέμβασή της υπογράμμισε ότι το φάρμακο πρέπει να είναι εκτός εμπορεύματος και γι' αυτό έπρεπε να υπάρχει ένας ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής και διάθεσης των φαρμάκων. Κρίνοντας την απάντηση του υφυπουργού τόνισε ότι αυτός δεν ξεκαθάρισε εάν θα διατίθεται δωρεάν το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο όπως αναγγέλθηκε, θα κοστίζει 555 ευρώ.

«Τι θα κάνει η μάνα που έχει ένα κορίτσι 12 και 13 ετών και είναι στο όριο της φτώχειας; Θα μαζεύει πιστοποιητικά και δικαιολογητικά για να μην πληρώσει τη συμμετοχή του 25%», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πολιτική δωρεάν φαρμάκου και εμβολίου. Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή και να την πληρώνουν οι οικονομικά αδύναμοι και ζήτησε να γίνει δωρεάν ο εμβολιασμός για όλο τον πληθυσμό.

«ΣΩΤΗΡΙΑ»
Εμφανίστηκε... «καλός Σαμαρείτης»

Προσφέρεται για ανακαίνιση κλινικής που στη συνέχεια θα «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο νέους αθλητές»

Εμφανίστηκε νέος «καλός Σαμαρείτης» του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο οποίος θέλει να ανακαινίσει ολόκληρη πτέρυγα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο αθλητές. Πρόκειται για το μη κερδοσκοπικό Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών (ΠΑΣΓ) «Καλλιπάτειρα», που με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Ιωάννη Μυλωνάκη, ζήτησε «να μελετήσει και στη συνέχεια να υλοποιήσει την ανακαίνιση, αναπαλαίωση και διαμόρφωση σε διαγνωστικό κέντρο για νέους αθλητές, με τον ανάλογο εξοπλισμό, πτέρυγας του νοσοκομείου "Σωτηρία", η οποία θα επιλεγεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου».

Το ΠΑΣΓ «Καλλιπάτειρα» - όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του - ιδρύθηκε πριν 20 χρόνια, έχει διάφορα «χτυπητά ονόματα» ως μέλη - όπως πρωταθλήτριες, γυναίκες εφοπλιστών και γυναίκες πολιτικούς - και είναι μέλος του ΣΕΓΑΣ. Ανάμεσα στους στόχους του αναφέρει την «ενίσχυση, περίθαλψη και λήψη μέτρων πρόνοιας για την αποκατάσταση αθλητριών, που δεν μπορούν να εργαστούν». Ετσι, στα πλαίσια των καταστατικών σκοπών του Σωματείου ζήτησε για ανακαίνιση την κλινική, ώστε «μετά το πέρας των εργασιών ανακαινισμού η ως άνω πτέρυγα θα λειτουργεί υπό το καθεστώς και τις προβλεπόμενες διαδικασίες του ΕΣΥ και θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο νέους αθλητές»...

Ηδη όμως οι «προβλεπόμενες διαδικασίες του ΕΣΥ» - μετά το νόμο 3293 της ΝΔ - δίνουν τη δυνατότητα της λειτουργίας των μονάδων υγείας «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», με βάση την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας που λειτουργεί πιλοτικά την «Πολυκλινική». Η λειτουργία, δηλαδή, αυτή γίνεται στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας και αναμένεται να ενταθεί μετά τις Συμπράξεις του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ο πρόεδρος του «Σωτηρία» έφερε εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου και υπερψηφίστηκε απ' όλους εκτός από τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των εργαζομένων, ο οποίος καταψηφίζοντας κατάγγειλε ότι με την αποδοχή ανοίγεται ένας ακόμα διάδρομος εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας. Εσχάτως κυκλοφορούν και άλλες φήμες: Οπως ότι κατασκευαστικές εταιρείες, που ενδιαφέρονται για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, πιέζουν να μεταφερθούν στο χώρο του «Σωτηρία» κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, που βρίσκονται - μάλιστα στην πρώτη γραμμή της παροχής υπηρεσιών!

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΚΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ
Στο επίκεντρο τα θέματα της Ενέργειας και της Παιδείας

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια παρουσίασε χτες η βουλευτής του Κόμματος Ελπίδα Παντελάκη στους εργαζόμενους της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, κατά την περιοδεία κλιμακίου της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ στο Ορυχείο και σε ΑΗΣ Β' της περιοχής. Στην πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε με τους εργαζόμενους κυριάρχησαν οι εξελίξεις στη ΔΕΗ στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Η Ελπίδα Παντελάκη παρουσίασε στους εργαζόμενους τις αντιδραστικές θέσεις της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ όπως παρατέθηκαν κατά την πρόσφατη συζήτηση της Επερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για την Ενέργεια. Πλούσιος ήταν ο προβληματισμός και για το θέμα της Παιδείας. Νωρίς το μεσημέρι η Ελπίδα Παντελάκη συμμετείχε σε σύσκεψη στη Μεγαλόπολη και στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στην Τρίπολη, με περιοδεία στο 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο και στην αγορά της πόλης, καθώς και με συγκέντρωση με θέμα την Παιδεία, το βράδυ, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

«Τα προβλήματα της εργαζόμενης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», είναι το θέμα της σύσκεψης που διοργανώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει την Τρίτη 30 του Γενάρη στις 6 μ.μ., στο καφενείο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Πλατεία Μητροπόλεως 10).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ