ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Να φτάσει παντού το σάλπισμα

Ανακοίνωση των ταξικών δυνάμεων

Να προετοιμάσουν το όπλο της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης, που σφυρηλάτησαν στον απεργιακό αγώνα του Φλεβάρη του 2006, για να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή, αντιναυτεργατική πολιτική με τη νέα απεργία που προγραμματίζεται για το δεύτερο 15ήμερο του Φλεβάρη, καλούν τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους της στεριάς οι ταξικές Ενώσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν χτες.

Στο δελτίο Τύπου ενημερώνουν τους ναυτεργάτες για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος, όπως αναφέρεται, «υπερασπίστηκε με ακραίο και προκλητικό τρόπο» την πολιτική «που έχει μετατρέψει τα πλοία σε σύγχρονες γαλέρες και έχει επιβάλει καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς στο βωμό της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Στο μεταξύ, ήδη οι δυνάμεις της ΠΕΜΕΝ, του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΝΣΚ) έχουν ξεκινήσει τη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας με περιοδείες και μοίρασμα ανακοίνωσης στα καράβια και στα στέκια των ναυτεργατών της Ακτής Μιαούλη, σε κάθε ναυτεργατικό χώρο. Οπως αποφασίστηκε στη διάρκεια της προχτεσινής σύσκεψης της ΝΣΚ που έγινε στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, σκοπός είναι οι ναυτεργάτες να συσπειρωθούν στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις, αλλά και, ταυτόχρονα, όπως είπε στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου, «να αντιληφθούμε την αξία, τη δύναμη της οργανωμένης κοινής δράσης ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων της στεριάς», «να αντιληφθούμε τη σημασία που έχει να δυναμώσουμε το Πανεργατικό Μέτωπο για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών του συνδικαλιστικού κινήματος, για να ανοίξουμε το δρόμο για φιλολαϊκή πολιτική».

21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δυναμώνουμε την ταξική ενότητα, ισχυροποιούμε τους διεκδικητικούς αγώνες

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, ξεκίνησαν χτες στη Νίκαια οι εργασίες του Συνεδρίου, με την παρουσία εκπροσώπων του ταξικού κινήματος από την Ελλάδα και άλλες χώρες

Με αισιοδοξία και οδηγό την πολύχρονη αγωνιστική εμπειρία του κλάδου, που σφυρηλατεί την πίστη στη δύναμη της ταξικής πάλης, ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκλεγμένων, από κάθε περιοχή της χώρας, συνέδρων που εκπροσωπούν τους εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες του κλάδου.

Οι οικοδόμοι επιθεωρούν τις δυνάμεις τους, σχεδιάζουν και θέτουν στόχους, ώστε η Ομοσπονδία να βρίσκεται σταθερά «στην πρώτη γραμμή για ένα καλύτερο αύριο και ένα καλύτερο οικοδομικό κίνημα», όπως σημείωσε «ανοίγοντας» τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κώστας Χαντζιάρας, με στόχο την ενίσχυση της πρωτοπόρας δράσης, μέσα από τις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, ώστε η Ομοσπονδία να συμβάλει ακόμα πιο αποφασιστικά στην ταξική συσπείρωση και οργάνωση των εργατών του κλάδου, στην ενίσχυση συνολικά των αγώνων της εργατικής τάξης. «Η ενίσχυση του ΠΑΜΕ θα αποτελεί από την επομένη του συνεδρίου σοβαρό εμπόδιο στην αντεργατική πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής.

Με κεντρικό σύνθημα «Δυναμώνουμε την ταξική ενότητα, ισχυροποιούμε τους διεκδικητικούς αγώνες, καταδικάζουμε την αντεργατική πολιτική», το οποίο δέσποζε σε πολύχρωμο πανό μέσα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας, οι σύνεδροι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Γιώργο Μαυρίκο και τον γενικό γραμματέα της (UITBB) Διεθνούς Κλαδικής Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις κατασκευές Χοσέ Ντινίζ, οι οποίοι χαιρέτισαν το συνέδριο. Επίσης, στην πολυμελή αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργος Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Αποψη από το προεδρείο και το «σώμα» του 21ου Συνεδρίου
Αποψη από το προεδρείο και το «σώμα» του 21ου Συνεδρίου
Ακόμα, οι σύνεδροι καλωσόρισαν τον Μιχάλη Παπανικολάου, από την Ομοσπονδία Οικοδόμων της Κύπρου, τον Ρόμπερτ Κάμπους από την Μπολιβαριανή Ενωση Οικοδόμων της Βενεζουέλας, τον Ντούσκο Βούκοβιτς από τη Σερβία, τις Γιούνεζ Σέμπα, Αλγκούντι Μιγκάν και Αλχαβι Χαϊάντ από τη Συρία, όπως επίσης τους Δήμο Θεοδώρου, πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ, Σάββα Τσιμπόγλου πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ, τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, πρόεδρο του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και τον Δημήτρη Βαρελά, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, που με την παρουσία τους ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη και η συντονισμένη πάλη όλων των εργαζομένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτισε ο Δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος. Στο πλαίσιο των εργασιών, χτες, παρουσιάστηκε η εισήγηση από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιάννη Πάσουλα, ενώ το πρόγραμμα σήμερα περιλαμβάνει ομιλίες των αντιπροσώπων. Οι εργασίες ολοκληρώνονται αύριο με την εκλογή νέας διοίκησης και την ψήφιση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού.

Διεθνής η απήχηση του συνεδρίου

Δυο από τους εκπροσώπους των ξένων συνδικαλιστικών οργανώσεων μιλούν στο «Ρ»

Πριν ξεκινήσει το συνέδριο, ο «Ρ» συζήτησε με τους ξένους αντιπροσώπους, οι οποίοι μίλησαν για την κατάσταση στις πατρίδες τους και υπογράμμισαν την ανάγκη συντονισμού των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, δημοσιεύονται οι δηλώσεις των αντιπροσώπων από τη Βενεζουέλα και την Πορτογαλία.

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά για την πρόσκληση που βρίσκομαι στο 21ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας», σημείωσε ο Ρομπέρτ Κάμπους, εκτελεστικός γραμματέας της Μπολιβαριανής Ενωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων. Εξέφρασε την ελπίδα το συνέδριο «να είναι τόσο καρποφόρο, όσο η συνάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Ξύλου, που είχε γίνει στην Αθήνα». Επίσης αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στην πατρίδα του, επισημαίνοντας: «Η Ομοσπονδία μας, όπως και γενικότερα η χώρα μας, κάνουν προσπάθειες για να βγουν οι εργαζόμενοι απ' την επιρροή των ιμπεριαλιστών. Το θετικό είναι πως το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό τον τελευταίο καιρό. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν και να απολαμβάνουν αυτά που τους αξίζουν, να έχουν αυτοί και οι οικογένειές τους ασφάλεια και ευημερία». Τέλος, υπογράμμισε «την ανάγκη συντονισμού των εργαζομένων στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως».

«Είναι πολύ σημαντικό να ενωθούμε οι εργαζόμενοι σε παγκόσμιο, αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε και ο Χοσέ Ντινίζ, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Κατασκευές στην Πορτογαλία και γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Ξύλου. «Πρέπει», συνέχισε, «να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των εργαζομένων ενωμένοι. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παγκοσμιοποίησης και τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική της ΕΕ, όπως η ρύθμιση της εργασίας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Παιδείας, της ανεργίας». Μας ενημέρωσε ότι «στις 2 του Μάρτη θα είναι μια μέρα αγώνα στην Πορτογαλία, θα πραγματοποιηθεί - στη Λισαβόνα - γενική απεργία και μεγάλη διαδήλωση ενάντια σ' αυτήν την πολιτική».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΟΣ
Πολύτιμη συμβολή στους αγώνες του ΠΑΜΕ

Στο διάστημα που μεσολάβησαν από το προηγούμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων επιβεβαιώθηκε ότι «όποιο κομμάτι της αστικής τάξης και να διαχειρίζεται την εξουσία, όταν έχει ως κριτήριο και κινητήριο μοχλό την κερδοφορία του κεφαλαίου, αυτή η διαχείριση μόνο προβλήματα παράγει για τους εργαζόμενους», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Σημείωσε ότι το ΠΑΜΕ πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη αγώνων, άλλοτε αυτοτελώς και άλλοτε σε κοινή δράση με το νεολαιίστικο αγωνιστικό κίνημα, το κίνημα των αγωνιζόμενων αγροτών «την ΠΑΣΥ, τους αγωνιζόμενους μικροβιοτέχνες και μικρέμπορους».

«Αναμφισβήτητα χωρίς αυτές τις αντιστάσεις, χωρίς αυτούς τους αγώνες, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», υπογράμμισε και εξήγησε ότι «ήταν πολύτιμη η συμμετοχή, η συμβολή της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στο να καταγραφεί το ΠΑΜΕ ως η ποιο αξιόπιστη, μαζική και μαχητική δύναμη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που αναπτύσσει δράση και παίρνει πρωτοβουλίες συντονισμού των αγώνων».

Προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά στις αυξανόμενες προσπάθειες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να εγκλωβίσει δυνάμεις στη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού», υπογράμμισε ότι το ΠΑΜΕ αισθάνεται τις πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις που έχει σήμερα ο αγώνας σε όλα τα επίπεδα. Ωστε οι εργαζόμενοι «να πειστούν ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός της σοσιαλιστικής οικοδόμησης που και επίκαιρος και αναγκαίος και ρεαλιστικός είναι». Να απαγκιστρωθούν από τα κόμματα του δικομματισμού, «να πειστούν για την ανάγκη να στηρίξουν πιο μαζικά, πιο μαχητικά το ΠΑΜΕ».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΟΥΛΑΣ
Γερά θεμέλια σε κάθε τόπο δουλιάς

Αποσπάσματα από την εισήγηση του προέδρου της Ομοσπονδίας

Ο Γ. Πάσουλας στο βήμα του Συνεδρίου
Ο Γ. Πάσουλας στο βήμα του Συνεδρίου
Τους εκατοντάδες χιλιάδες οικοδόμους που εκπροσωπούνται στο Συνέδριο χαιρέτισε, ξεκινώντας την παρουσίαση της κεντρικής εισήγησης στο 21ο Συνέδριο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Γιάννης Πάσουλας και αναφερόμενος στην κλιμακούμενη αντεργατική επίθεση, επισήμανε ότι δεν επιτρέπεται η αυταπάτη ότι «μπόρα είναι θα περάσει»: «Η επίθεση θα παίρνει όλο και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά με οδυνηρές συνέπειες, όσο η πάλη της εργατικής τάξης δε βαθαίνει στις αιτίες της κρίσης, όσο δεν προσανατολίζεται στις αιτίες που γεννούν την επίθεση του κεφαλαίου, όσο δεν καταδικάζει μαζικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου και δεν αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης...».

Για την αποτελεσματικότητα του αγώνα της εργατικής τάξης, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση «να σχεδιάζεται και να οργανώνεται η πάλη σε ταξική βάση, να ενώνει την εργατική τάξη στη βάση, τάξη ενάντια σε τάξη» και σταχυολόγησε ορισμένα παραδείγματα που φανερώνουν τα αδιέξοδα του καπιταλισμού: Την τελευταία 15ετία το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 53%, οι μέσες πραγματικές αποδοχές αυξήθηκαν μόνο κατά 26%. Αν και τα επίσημα καθαρά κέρδη των βιομηχανιών το 2002 ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, οι κατώτατες αποδοχές βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 1984 (!) και το 22% του πληθυσμού της χώρας ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Ο Γ. Πάσουλας αναφέρθηκε σε ένα προς ένα τα εργατικά προβλήματα που οξύνουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με εντολές της ΕΕ. Ξηλώνοντας τα ΒΑΕ, επιταχύνοντας την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, νομιμοποιώντας την καταλήστευση του ΙΚΑ. Η εντατικοποίηση και η λεγόμενη «ενεργός γήρανση» απειλούν όλο και περισσότερους, όταν ο κλάδος των κατασκευών μέτρησε μόνο το 2006 53 νεκρούς σε «ατυχήματα», θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 65% των οικοδόμων ασφαλίζεται κατά μέσο όρο με 38 ένσημα το χρόνο!

Ο Γ. Πάσουλας τόνισε ότι η Ομοσπονδία πρέπει ν' αποκτήσει ακόμα πιο γερά θεμέλια σε κάθε τόπο δουλιάς. Τα πρωτοβάθμια συνδικάτα χρειάζεται να προετοιμάσουν τη νέα φουρνιά στελεχών, προσαρμόζοντας τη δουλιά στις αλλαγές που παρουσιάζει η σύνθεση του κλάδου, παρεμβαίνοντας σχεδιασμένα, ιδιαίτερα στη νεολαία, αλλά και τους μετανάστες του κλάδου. Τα συνδικάτα, επισήμανε, πρέπει να έχουν σαφή εικόνα του χώρου ευθύνης τους, να εξασφαλίζουν συνέπεια και συνέχεια στη δράση, να οικοδομήσουν στενότερη, τακτική επαφή με τους οικοδόμους, να εντάξουν στους αγώνες τα συνολικά προβλήματα των οικογενειών των οικοδόμων. Οπως το ζήτημα της Παιδείας, ένα μέτωπο πάλης «που πρέπει να γίνει πρώτα απ' όλα υπόθεση του εργατικού κινήματος».

Αναφερόμενος στον απολογισμό δράσης της τριετίας, ο Γ. Πάσουλας υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως προστέθηκε νέα εμπειρία με πολύμορφους αγώνες, νέες δυνάμεις στρατεύτηκαν σε ταξική κατεύθυνση, αναδείχτηκαν περισσότερο οι αιτίες των προβλημάτων και οι διαφορές στις δύο γραμμές μέσα στο εργατικό κίνημα. Η Ομοσπονδία ανέπτυξε δράση για την κινητοποίηση των οικοδόμων, στα γιαπιά, στα καφενεία, στα εργοτάξια, έδωσε τη μάχη της συλλογικής σύμβασης σε σύγκρουση με την υπονομευτική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Ο στόχος είναι, με βάση τη νέα πείρα, αλλά και τις αδυναμίες που εντοπίζονται, οι αποφάσεις του Συνεδρίου να αξιοποιηθούν ώστε η Ομοσπονδία να γίνει «πιο ισχυρή στη σύγκρουση με το κεφάλαιο και όσους το υπηρετούν».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ»: Με την καθολική συμμετοχή τους στην 24ωρη, χτεσινή, απεργία, οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ» (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας») έδωσαν αποφασιστική απάντηση στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της γαλλικής πολυεθνικής «LAFARGE» να επιβάλει τη «νέα οργανωτική δομή» που αποδιαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων και μειώνει τον αριθμό του προσωπικού στο μισό. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κλεισίματα δρόμων και μαζική εξόρμηση στην αγορά «Μοδιάνο» της Θεσσαλονίκης ενάντια στην τρομοκρατία και στις απολύσεις φοιτητών από τα τηλεφωνικά κέντρα «Πληροφορίας» του ΟΤΕ πραγματοποίησαν χτες φοιτητές με απόφαση των Συντονιστικών Επιτροπών Ιατρικής, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Γεωλογίας, Κτηνιατρικής. Οι φοιτητές κατήγγειλαν τον εξαναγκασμό σε παραίτηση των συνδικαλιστών φοιτητών και την τρομοκρατία στους 400 περίπου φοιτητές που εργάζονται στις «Πληροφορίες» του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ: Απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα (από 4 μήνες έως 1 χρόνο) παραμένουν οι 130 συμβασιούχοι του Δήμου Χαλκιδέων και επιπλέον άνεργοι πολλοί απ' αυτούς, ενώ κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να αμείβονται. Χτες απέκλεισαν την Υψηλή Γέφυρα για τρεις ώρες. Την έμπρακτη συμπαράσταση εξέφρασε η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

«ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ»: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να αντιμετωπιστούν οι δραματικές ελλείψεις του νοσοκομείου, απαίτησαν οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φλέμινγκ» χτες με μια ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Με απόφαση του σωματείου τους πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα στις 10 π.μ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν οι υπάλληλοι στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου τη Δευτέρα 29 Γενάρη. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρεται στις διώξεις των δύο συνδικαλιστών που μετακινήθηκαν από το γενικό γραμματέα Χαρ. Κόκκινο και στις νέες μετακινήσεις που σκοπεύει να κάνει παρακάμπτοντας το υπηρεσιακό συμβούλιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Δυο γραμμές σε διαρκή σύγκρουση

Από το χαιρετισμό του ΓΓ της ΠΣΟ στο Συνέδριο

Η ενίσχυση του διεθνισμού και της εργατικής αλληλεγγύης, ανάμεσα στους εργάτες όλου του κόσμου, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργος Μαυρίκος, χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου. Σήμερα, γίνεται περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο συντονισμός και η συμπαράσταση ανάμεσα στα ταξικά κινήματα σε κάθε χώρα, ακριβώς επειδή τα προβλήματα είναι κοινά, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχουν δύο γραμμές.

Η μία - εξήγησε - εκφράζεται από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία - ΔΣΟ (συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες) που αποτελεί μηχανισμό του κεφαλαίου. Είναι η οργάνωση που στήριξε το Ισραήλ στον πόλεμο ενάντια στο λαό του Λιβάνου, είναι η συνέχεια της Διεθνούς των Ελεύθερων Συνδικάτων, η οποία - όπως σημείωσε χαρακτηριστικά - ήταν στο πλευρό των Αμερικανών όταν έκαναν τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ήταν στη Χιλή με τον Πινοσέτ ενάντια στον Αλιέντε, ήταν με τους δικτάτορες στη διάρκεια της χούντας εδώ στην Ελλάδα, είναι εκείνοι που σήμερα στο Ιράκ στηρίζουν τον κατοχικό στρατό.

Και από την άλλη πλευρά είναι η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η οποία μέσα από τις δυσκολίες που γεννά ο προσωρινός αρνητικός συσχετισμός στο διεθνές κίνημα συνεχίζει τον αγώνα σε ταξική κατεύθυνση, πάντα στο πλευρό της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Ο ΓΓ της ΠΣΟ αναφέρθηκε στους αγώνες που γίνονται αυτή την περίοδο σε όλον τον κόσμο, στην Ινδία, στη Γουινέα, στο Εκουαδόρ, στη Λατινική Αμερική, στην Ασία και την Ευρώπη, τονίζοντας ότι, για την εργατική τάξη, τα προβλήματα σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες έχουν την ίδια ποιότητα, την ίδια κατεύθυνση. Καταλήγοντας, ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στον ύποπτο ρόλο που παίζουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προσπαθώντας να βάλουν στο περιθώριο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Δολοφονίες χωρίς σταματημό

Λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, ένας ακόμη συνάδελφος έπεφτε νεκρός στον αγώνα για το μεροκάματο, επιβεβαιώνοντας πως στη δίψα του για το κέρδος το κεφάλαιο δε διστάζει να αφαιρέσει ακόμα και τη ζωή του εργάτη. Νεκρός είναι ο 45χρονος εργάτης Ιμάμ Λουτφί, στην υπό κατασκευή σήραγγα Βαλανιδίων της Εγνατίας οδού στην περιοχή των Γρεβενών. Το εργατικό ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάνοιξη της σήραγγας Βαλανιδίων, όταν ο εργάτης με την ιδιότητα του γομωτή πυροδότη τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από άγνωστης προέλευσης αντικείμενο κατά την απομάκρυνση μπάζων από το εσωτερικό της σήραγγας σε βάθος 100 μέτρων. Είχε προηγηθεί τεχνητή ανατίναξη για τη διάνοιξη της σήραγγας. Παρέμβαση στην Εισαγγελία έκανε το Σωματείο Οικοδόμων Γρεβενών, όπου κατήγγειλε την Επιθεώρηση Εργασίας για την αυθαίρετη απόφασή της να ξεκινήσει τη διερεύνηση του ατυχήματος από τη Δευτέρα 29 Γενάρη κι όχι άμεσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ