ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν δυναμικά και αισιόδοξα

Συλλαλητήριο, σήμερα, στις 11 π.μ. στην Ελασσόνα

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Ελασσόνας παίρνουν τη «σκυτάλη» των αγροτικών κινητοποιήσεων, που διοργανώνει η ΠΑΣΥ, με συλλαλητήριο, σήμερα, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ακολουθούν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, την ερχόμενη Κυριακή 4 Φλεβάρη στο Λουδία, ενώ στην πάλη μπαίνουν στις αρχές Φλεβάρη και οι κτηνοτρόφοι.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με την αισιοδοξία που δημιούργησε ο δυναμισμός των συλλαλητηρίων, με εκατοντάδες τρακτέρ, που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Καρδίτσα, την Αχαΐα, τη Χαλκιδική, τη Λέσβο και τον Τύρναβο, στα Φάρσαλα και στα Τρίκαλα, δείχνοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους, συσπειρωμένοι στην ΠΑΣΥ, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες, διεκδικώντας την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων τους, προβάλλουν, ταυτόχρονα, τη διέξοδο για ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς και θα έχει την ολόπλευρη στήριξη του κράτους.

Την ίδια ώρα, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που ανέλαβαν εργολαβικά το ρόλο του υπονομευτή της ενότητας των αγροτικών αγώνων, συνεχίζουν να παριστάνουν τους αγωνιστές, διοχετεύοντας, μέσω και από τα τοπικά ΜΜΕ, ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Προβάλλοντας, δε, ως βασικό αίτημα αυτό σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ επιχειρούν να δώσουν «πάσα» στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει «φιλοαγροτικό πρόσωπο».

Είναι ολοφάνερο ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ προσπαθούν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» της μικρομεσαίας αγροτιάς για να την παραπλανήσουν με τις γνωστές «αγωνιστικές κορόνες» τους, χωρίς να κάνουν λόγο, βεβαίως, για τις τραγικές επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ σε βάρος της.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΩΝ & ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Δεν παζαρεύουμε το μέλλον των επιχειρήσεών μας»

Αυτό το μήνυμα έστειλαν στην προχτεσινοβραδινή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πόλη τους οι μικρέμποροι της Θεσσαλονίκης

Μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν το μέλλον των επιχειρήσεών τους, έστειλαν οι μικρέμποροι της Θεσσαλονίκης σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο σύλλογος μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης εκφράστηκε η απόγνωσή τους σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά και τα μέτρα που παίρνονται σε βάρος τους και σε όφελος των πολυκαταστημάτων.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Χατζηγεωργίου, στα πλαίσια της «ελεύθερης αγοράς», της «ανταγωνιστικότητας» και της «παγκοσμιοποίησης», η προοπτική των μικρών επιχειρήσεων είναι ο συνεχής εκτοπισμός τους και η μετατροπή όσων παραμένουν, σε δέσμιες των πολυεθνικών. Επισήμανε ότι οι αιτίες της κρίσης στην αγορά είναι η εισοδηματική πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ οι πολιτικές αυτές πάνε να διαλύσουν τα ταμεία και να περάσουν μια απάνθρωπη ασφαλιστική πολιτική.

Πρόσθεσε ότι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά αυτή του αγώνα. Χρειάζεται, είπε, να διαμορφωθεί ένα πανίσχυρο κοινωνικό μέτωπο με τους επαγγελματίες-βιοτέχνες εργαζόμενους με όλους όσοι θίγονται από αυτές τις επιλογές που στόχο έχουν την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης γίνεται λόγος για τη δραματική κατάσταση της αγοράς και τις δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό και εκφράζεται η αποφασιστικότητα των εμπόρων να αγωνιστούν για την κατάργηση του ΠΔ 258/05 που καθιερώνει αυξήσεις εισφορών και μείωση των συντάξεων παλιών και νέων ασφαλισμένων. «Το ΠΔ 258 2005 σχεδόν διπλασιάζει τις εισφορές και μειώνει τις συντάξεις μέχρι και 30% », τονίζεται.

Επίσης οι μικρέμποροι της Θεσσαλονίκης ζητούν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας για όλους, ενιαίο, συνεχές, υποχρεωτικό ωράριο για όλα τα καταστήματα μέχρι 48 ώρες εβδομαδιαίως, τρία απογεύματα κλειστά, «πάγωμα» των δημοτικών τελών, με απώτερο στόχο τη μείωση και κατάργησή τους, αποκλειστικό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κλπ.

ΝΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να ληφθούν μέτρα για την ανομβρία!

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την ανομβρία και την υλοποίηση των έργων υποδομής για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, υπογράμμισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Λάρισας (ΝΕΑΣ). Οπως τόνισαν, «στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ΕΕ για μείωση της αγροτικής παραγωγής και του ενεργού αγροτικού πληθυσμού, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στη μη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντιμετώπιση του ζητήματος, του ελλείμματος του νερού της Θεσσαλίας». Πρόσθεσαν, επίσης, πως «υπάρχει έλλειψη ουσιαστικού προγραμματισμού για τη μείωση του ελλείμματος με έργα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά, όπως η εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, η κατασκευή φραγμάτων, η ανασύσταση της Κάρλας, η λίμνη της Καλλιπεύκης, η κατασκευή σύγχρονων καναλιών, ταμιευτήρων κλπ.)».

Οσον αφορά στη Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας, κατήγγειλαν ότι ο νομάρχης Λάρισας αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα φέρει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Και τόνισαν: «Οι ευθύνες είναι μεγάλες τόσο των κυβερνήσεων και όσων στηρίζουν αυτές τις πολιτικές ή τις ανέχονται με τον ένα ή άλλο τρόπο. Ζητάμε άμεσα να υπάρξει σχέδιο για την υλοποίηση έργων άμεσων και μακροπρόθεσμων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΝΕΑΣ αναφέρθηκαν και στα διαβόητα «Πρότυπα Καινοτόμα Σχέδια Ανάπτυξης», καταγγέλλοντας ότι στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό του λαού και στην εφαρμογή ενός μοντέλου ανάπτυξης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

ΚΙΛΚΙΣ
Συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων

Συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων πραγματοποιείται το Σάββατο, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Κιλκίς, μετά από πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ.

Στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ τονίζεται ότι «οι "ευρωλάγνες" αντιαγροτικές πολιτικές ξεκλήρισαν ήδη 186.000 αγροτικά νοικοκυριά, διέλυσαν το συνεταιριστικό κίνημα και το σπρώχνουν στο ξεπούλημα της υποδομής και της περιουσίας του. Οι ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ βάζουν πλάτη για να περάσουν αυτές οι πολιτικές και μας παροπλίζουν με ημερίδες για ...τρούφες και ενεργειακά ...φούμαρα!!!».

Στη συγκέντρωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Γιάννης Πατάκης.

ΣΕΤΕ
Περί στατιστικών «συγχύσεων»

«Αξιόπιστο μέγεθος και μέτρο σύγκρισης» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τις αεροπορικές αφίξεις στα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να καταγραφούν οι διακυμάνσεις του τουρισμού. Αναφερόμενος στη «σύγχυση» που έχει προκληθεί στα στατιστικά του τουρισμού, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι τα δύο κρισιμότερα μεγέθη για τη στατιστική παρακολούθηση του τουρισμού είναι τα έσοδα και οι διανυκτερεύσεις.

Τα έσοδα παρακολουθούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος (αύξηση 5,47% το διάστημα στο 11μηνο 2006). Οι διανυκτερεύσεις παρακολουθούνται από την ΕΣΥΕ, ωστόσο εξαιρούνται ορισμένοι τομείς (βίλες, ενοικιαζόμενα, κυκλικές κρουαζιέρες), οπότε, αναφέρει ο ΣΕΤΕ, χρησιμοποιούνται οι αφίξεις ως ενδεικτικό μέγεθος της κίνησης (αύξηση 7,2% το 11μηνο 2006). Πρόσφατα η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη Πετραλιά μίλησε για αύξηση αφίξεων 10% και εσόδων 9% το 2006.

ΕΟΤ - ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Διακοπή λειτουργίας αναβατήρων

Την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των αναβατήρων σε 5 χιονοδρομικά κέντρα, αποφάσισε ο ΕΟΤ. Η διακοπή θα ισχύσει μέχρι οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων να στείλουν στον ΕΟΤ «τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, που αφορούν τον έλεγχο των αναβατήρων και την τήρηση όλων των υποχρεώσεων που καθορίζονται από τη νομοθεσία», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

Η απόφαση αφορά τα χιονοδρομικά κέντρα: Βίτσι (Σύλλογος Χιονοδρομίας και Ορειβασίας Καστοριάς). Μέτσοβο - Προφήτης Ηλίας (Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Μετσόβου - Αμιγής Δημοτική Επιχείρηση). Περτούλι (Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου). Γεροντόβραχος (Αθηναϊκός Ομιλος Φίλων του Σκι). Μαίναλο (Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου - Οστρακίνα Α.Ε.Τα. Ε).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ