ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Προειδοποιήσεις και πιέσεις με μοχλό το Κοσσυφοπέδιο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, ηγετικό στέλεχος Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, προειδοποίησε χτες με «ανεξαρτησία» του βόρειου τμήματος της επαρχίας σε περίπτωση που επιβληθεί καθεστώς «ανεξαρτησίας» στην περιοχή. Οπως είπε, «οι Σέρβοι του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου έχουν τη δική τους υποδομή και θα ήταν εύκολο γι' αυτούς να κηρύξουν ανεξαρτησία στην... ανεξαρτησία».

Το ίδιο 24ωρο, ο Γερμανός ΝΑΤΟικός διοικητής της KFOR, Ρόλαντ Κάτερ, σχολίασε πως μία τέτοια απόπειρα «θα προκαλούσε εξελίξεις τύπου ντόμινο», φέροντας ως παράδειγμα τη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου υπάρχει αλβανική μειονότητα. Ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει «έτοιμα σχέδια στην περίπτωση κρουσμάτων μαζικής βίας και εξόδου προσφύγων», αλλά πρόσθεσε πως τίποτε από αυτά δεν αναμένει στην πραγματικότητα «εκτός από μεμονωμένα επεισόδια βίας».

Ολα αυτά ενώ στη Σερβία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με το «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα να προτείνει στα άλλα κόμματα, ως προϋπόθεση για κυβέρνηση συνασπισμού, τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σερβίας με όσες χώρες αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η πρόταση Κοστούνιτσα σχολιάστηκε από το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, σαν «καθαρός εκβιασμός», ενώ αναλυτές άρχισαν πλέον να μη βλέπουν σαν απίθανο το ενδεχόμενο συμμαχίας του Κοστούνιτσα με το «Ριζοσπαστικό Κόμμα» του Σέσελι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δημοσιογράφοι στα μπουντρούμια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο αριθμός των φυλακισμένων Τούρκων δημοσιογράφων αυξήθηκε σε 21 στα τέλη Γενάρη, ανακοίνωσε χτες η Πλατφόρμα Αλληλεγγύης στους Φυλακισμένους Δημοσιογράφους. Η πλειοψηφία των εγκλείστων δημοσιογράφων (15) έχουν οδηγηθεί σε φυλακές τύπου F - στις οποίες, έως πριν λίγες μέρες, επικρατούσαν συνθήκες πλήρους απομόνωσης για τους πολιτικούς κρατούμενους που, πλέον, η κυβέρνηση Ερντογάν υπόσχεται να βελτιώσει. Τελευταίος δημοσιογράφος, που φυλακίστηκε την 30ή Γενάρη 2007, ο Μεμίκ Χορούζ. Οδηγήθηκε στη φυλακή τύπου F της Μπόλου για να εκτίσει ποινή κάθειρξης 5 ετών και 9 μηνών διότι έγραψε ρεπορτάζ στην εφημερίδα Isci-Kyl για την κουρδική εξέγερση: Αυτό θεωρείται «υποκίνηση στάσης» στην ολοταχώς «οδεύουσα προς την Ευρώπη» Τουρκία, «υπόδειγμα δημοκρατικής ισλαμικής χώρας», όπως εξ άλλου επαναλαμβάνει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους.

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών» (!) επιχειρήσεων εναντίον εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ όπως τα Atilim, Ozgur Halk, Geni Bakis, Dayanisma και Ozgur Radio, που θεωρούνται προσκείμενα σε οργανώσεις της «εκτός νόμου» εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Πρόκειται για τους Εμίν Ορχάμ, Χαλίλ Ντιντς, Σινάν Γκερτσέκ, Εζγκέ Κελεκτσί, Μουστάφα Νάτζι Τοπέρ, Μεμέτ Γκιουζέλ, Σερντάλ Ισίκ, Ιμπραχίμ Τσιτσέκ, Σεντάτ Σένογλου, Φισίν Ερντογάν, Χασάν Κοσάρ, Ζίγια Ουλουσόι, Μπαϊράμ Ναμάζ, Σουάτ Κόλτζα, Γιασάρ Ντουμάν, Σελαχαντίν Σουμέλι, Μαχμούτ Μποζντάγ, Ερόλ Ζαβάρ, Χάτιτσε Ντουμάν, Μουστάφα Γκιόκ και Μπαρίς Ατζικέλ σε πολλές φυλακές της χώρας.

Στο μεταξύ, δικαστήριο της Ιστανμπουλ άσκησε χτες δίωξη και διέταξε την προφυλάκιση ενός 30χρονου υπόπτου από την Τράμπζον (Τραπεζούντα) στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ στην Τουρκία. Είναι ο 7ος κατηγορούμενος.

ΓΟΥΙΝΕΑ
Πολλές δεκάδες οι δολοφονίες απεργών

Η αντιλαϊκή πολιτική που έχει εξαθλιώσει τους πολλούς έβγαλε τις λαϊκές δυνάμεις στο δρόμο

Associated Press

Η αντιλαϊκή πολιτική που έχει εξαθλιώσει τους πολλούς έβγαλε τις λαϊκές δυνάμεις στο δρόμο
ΚΟΝΑΚΡΙ.--

Φουντώνει ο απολογισμός των θυμάτων της κρατικής βίας κατά την πρόσφατη πολυήμερη γενική απεργία στη Δυτικοαφρικανική Γουινέα. Ο αριθμός των νεκρώνσκαρφάλωσε σε τουλάχιστον 90 (από 59 που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του 72χρονου δικτάτορα Λανσάνε Κόντε) και ο αριθμός των τραυματιών σε τουλάχιστον 300 (από 150 που ήταν «επισήμως»).

Εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσαν χτες τα παραπάνω στοιχεία, σημειώνοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφηκε στη μαζική συγκέντρωση της 22ης Γενάρη έξω από το προεδρικό μέγαρο, όταν χιλιάδες διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από μέλη της προεδρικής φρουράς επειδή διεκδίκησαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα κατά της φτώχειας και της διαφθοράς.

«Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά... Πιστεύουμε ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100», δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο Μαάντζου Σο, πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γουινέας. Πρόσθεσε ότι πολλά από τα θύματα, ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις της χώρας, θάφτηκαν σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση λίγες ώρες μετά το θάνατό τους, δίχως να καταγραφούν καν τα στοιχεία τους στα νεκροτομεία.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ
«Ξέπλυμα» των πολιτικών ευθυνών

ΜΑΝΙΛΑ.--

Ανδρες των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων δολοφόνησαν εκατοντάδες αριστερούς από το 2001 και οι διοικητές τους πρέπει να διωχτούν ποινικά... Αυτό είναι το πόρισμα της επιτροπής του Κογκρέσου της χώρας που διερεύνησε το θέμα, όπως μετέδωσε χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς». Ο -διορισμένος από την πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο - Χοσέ Μέλο, πρώην μέλος του ανώτατου δικαστηρίου και μέλος της επιτροπής, επιβεβαίωσε ότι «στοιχεία εντός των Ενόπλων Δυνάμεων», ευθύνονται για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις των εκατοντάδων αριστερών, μελών συνδικάτων, κοινοτικών οργανώσεων, αγροτών κ.ά. που έπεσαν νεκροί από σφαίρες «αγνώστων» τα τελευταία 6 χρόνια. «Είναι μια μικρή ομάδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων», υποστήριξε ο Μέλο, «που διαπράττει τα πράγματα αυτά (σ.σ. πράγματα;..) με την ανοχή ορισμένων διοικητών, αλλά δεν είναι πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων».

ΚΙΝΑ
Σειρά συμφωνιών με το Καμερούν

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.- Οκτώ μνημόνια διμερούς συνεργασίας στους τομείς οικονομίας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης, υγείας και τηλεπικοινωνιών υπεγράφησαν χτες στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιάουντε, μεταξύ Κινέζων και Καμερουνέζων αξιωματούχων, στο πλαίσιο της 12ήμερης περιοδείας του Κινέζου Προέδρου Χου Ζιντάο στην υποσαχάρεια Αφρική.

Ο Χου Ζιντάο έγινε θερμά δεκτός όχι μόνον από την υψηλόβαθμη κρατική αντιπροσωπεία του Καμερούν, αλλά και από χιλιάδες πολίτες που έσπευσαν να τον υποδεχτούν στο αεροδρόμιο.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον Καμερουνέζο ομόλογό του Πολ Μπίγε, πρότεινε εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργίας και έργων υποδομής. Σημείωσε ότι στόχος της 12ήμερης περιοδείας του στην Αφρική θα είναι η προώθηση των δεσμεύσεων που ανακοίνωσε η Κίνα στη Σινοαφρικανική Σύνοδο Κορυφής του Πεκίνου (περασμένος Νοέμβρης), υπογραμμίζοντας: α) «Δεν μπορεί να υπάρξει παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη δίχως τη σταθερότητα και την ευημερία της Αφρικής», β) «Η Κίνα ποτέ δεν επέβαλε τη δική της ιδεολογία, το κοινωνικό της σύστημα και τα αναπτυξιακά της πρότυπα στους άλλους, ούτε προωθεί το δικό της συμφέρον εις βάρος των άλλων»...

Οι εμπορικές σχέσεις Κίνας - Καμερούν το 2006 ανήλθαν σε 338 εκατ. δολάρια (αύξηση 101% σε σχέση με το 2005...). Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας Χου είναι η Λιβερία, το Σουδάν, η Ζάμπια, η Ναμίμπια, η Ν. Αφρική, η Μοζαμβίκη και οι Σεϊχέλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ