ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στήριξη στο αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα»

Στους «σοσιαλδημοκράτες» και «σοσιαλιστές» ευρωβουλευτές μίλησε χτες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Να στηρίξουν το αντιδραστικό κατασκεύασμα του «ευρωσυντάγματος», που πλήττει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών - μελών της ΕΕ, τα λαϊκά συμφέροντα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, κάλεσε τους «σοσιαλδημοκράτες» και «σοσιαλιστές» ευρωβουλευτές ο Γ. Παπανδρέου.

Μιλώντας στην ολομέλεια των ευρωβουλευτών της «σοσιαλιστικής ομάδας» κατά τη διάρκεια χτεσινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» ζήτησε από τους «σοσιαλιστές» να αναλάβουν δράση, να «υπερασπιστούν» το ευρωενωσιακό μοντέλο και «να υπερβούν το αδιέξοδο», προκειμένου όπως είπε «να μην ακυρωθεί η Συνταγματική συνθήκη».

Ο Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την αγωνία των πολιτικών εκφραστών του κεφαλαίου και προωθώντας τις απαιτήσεις των πολυεθνικών, ζήτησε από τους «σοσιαλιστές» να μη χάσουν την ευκαιρία και να στηρίξουν την επιβολή του «ευρωσυντάγματος», ανατρέποντας τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία, με τα οποία οι λαοί απέρριψαν τη συνταγματική συνθήκη. Χρειαζόμαστε, είπε, μια συνταγματική συνθήκη που θα βάζει σε νέες βάσεις τα θέματα «της Αμυνας, της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ». Ουσιαστικά, ο ίδιος υπεραμύνθηκε της παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, με την πλήρη ένταξη του «ευρωστρατού» κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα και τη συμμετοχή του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον πλανήτη. Παράλληλα, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη» για περισσότερη «ασφάλεια» φανέρωσε τους στόχους της ΕΕ για θεσμοθέτηση ακόμα πιο αντιδραστικών συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχου του λαού.

Τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να «παίξει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο», ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέα Ευρώπη, ώστε η Ενωση να μην είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση». Μάλιστα, τους παραπάνω στόχους, ο Γ. Παπανδρέου δε δίστασε να τους παρουσιάσει σαν μια «αριστερή και προοδευτική πρόταση». Οπως ισχυρίστηκε η «ΕΕ ή θα είναι αριστερή και προοδευτική ή αλλιώς το πείραμα θα αποτύχει»... Επιχειρώντας ακριβώς να ενισχύσει το ρόλο της ΕΕ, άσκησε δήθεν κριτική στις «πολιτικές των ΗΠΑ», που όπως είπε «μας έκαναν πιο ανασφαλείς», αλλά υποστήριξε ότι η επάνοδος των Δημοκρατικών στην εξουσία, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και να είναι λύση, αποκρύπτοντας ότι ακολουθούν και στηρίζουν την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση Μπους.

Επίσης, στην ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανίσει τη φτώχεια σαν φυσικό φαινόμενο και όχι σαν αποτέλεσμα της ταξικής εκμετάλλευσης, ενώ την ίδια στιγμή στήριζε την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και τις πολιτικές των «σοσιαλιστικών» κομμάτων υποστηρίζοντας ότι «με την πολιτική μας μπορούμε να κάνουμε τη φτώχεια να ανήκει στην ιστορία». Στο ίδιο μήκος κύματος, έσπευσε να διαχωρίσει τη «συσσώρευση κεφαλαίου σε θεμιτή και αθέμιτη», ενώ ανακάλυψε ότι «σήμερα δημιουργούνται κόμματα από το κεφάλαιο» και ότι υπάρχει «συμμαχία κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων». Την υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ο Γ. Παπανδρέου εντελώς υποκριτικά επιχείρησε να την αποδώσει στα «κόμματα της συντήρησης», αφού όπως ισχυρίστηκε οι «σοσιαλιστές» θέλουν μια «παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση» μέσα στην οποία «η αγορά θα ρυθμίζεται και το κράτος θα βοηθάει με τον τρόπο του»...

Απόσχιση μέσω της ΕΕ

Ο Γ. Παπανδρέου επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας ότι οι «σοσιαλιστές» είναι επιφυλακτικοί με την «επίσπευση ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου», αλλά την ίδια στιγμή, ενισχύοντας ακριβώς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ανέφερε: «Εμείς λέμε θα σας δώσουμε την ανεξαρτησία σας όταν μπείτε στην ΕΕ»!! Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η πρότασή του βρίσκει απήχηση τόσο ανάμεσα στους Σέρβους όσο και στους Κοσσοβάρους.

Για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκία είπε ότι πρέπει να «μείνει ανοιχτή προοπτική» και κάλεσε την Αγκυρα να «ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι ένα βήμα για την επίλυση θα ήταν «η απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί».

Χτες ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Μ. Σουλτζ πρόεδρο της «σοσιαλιστικής ομάδας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Π. Ρασμούσεν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον Χ. Πέτερινγκ πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Χ. Σολάνα ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα ασφάλειας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συκοφαντική εκστρατεία κατά των αγώνων

Να απομονώσει και να πλήξει το κίνημα των φοιτητών και εκπαιδευτικών που αγωνίζεται ενάντια στις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, επιχειρεί η κυβέρνηση, έχοντας στο πλευρό της το ΠΑΣΟΚ που «απεχθάνεται» τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Συνεχίζοντας το παιχνίδι τακτικής και «νεύρων» με το χρόνο κατάθεσης του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου, η κυβέρνηση εντείνει την προπαγανδιστική εκστρατεία συκοφάντησης των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ώστε οι «μεταρρυθμίσεις» να εμφανιστούν ως «ώριμη απαίτηση της κοινωνίας».

Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να εμπεδώσει την εικόνα ότι οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί που αντιδρούν είναι «μια μειοψηφία», ενώ οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται υποστηρίζονται από την «πλειοψηφία του ελληνικού λαού», επικαλούμενη τόσο τη λαϊκή εντολή... στις προηγούμενες εκλογές όσο και τη συναίνεση που προσφέρει το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, επιστρατεύει και τα τερατώδη ψέματα και την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας προκειμένου να παραπλανήσει και να υφαρπάξει την ανοχή των λαϊκών στρωμάτων. Τέτοια ψέματα είναι ο ισχυρισμός ότι στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου(!) και σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούν την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει την Παιδεία»(!), ισχυρίστηκε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι «βασικός στόχος και μέλημα είναι να αναβαθμίσουμε τη δημόσια παιδεία»(!). Και επειδή όπως είπε στη συνέχεια «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας», άρα η κυβέρνηση έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας...

Υποστηρίζοντας την υπουργό Παιδείας, που νωρίτερα χτες είχε δηλώσει ότι αυτοί που αντιδρούν «είναι μια μικρή μερίδα εκπαιδευτικών», ο Ευ. Αντώναρος εμφάνισε την κυβέρνηση ως εκφραστή της αγωνίας «της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών που παρακολουθούν όσα διαδραματίζονται ή έχουν παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αποφεύγει να προσδιορίσει την ημερομηνία κατάθεσης του «νέου» νόμου - πλαισίου. Αν και μέχρι τώρα η κυβέρνηση καλλιεργούσε την εντύπωση ότι η κατάθεση είναι θέμα λίγων βδομάδων γιατί ο «ο διάλογος» έχει κρατήσει πάνω από ένα χρόνο και έχει ολοκληρωθεί, χτες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος διαπίστωσε ότι «ο άτυπος διάλογος συνεχίζεται»... Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το χρόνο κατάθεσης του νόμου - πλαισίου, περιορίστηκε να επαναλάβει ότι αυτό θα γίνει στη διάρκεια της θητείας αυτής της Βουλής. Θεωρείται πολύ πιθανό πάντως το θέμα να κανονιστεί στη συνάντηση που έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κ. Καραμανλής με την πρόεδρο της Βουλής, όπου θα συζητηθεί γενικότερα ο προγραμματισμός της νομοθετικής εργασίας με «αφετηρία» την ψήφιση των υπό αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος από την Ολομέλεια της Βουλής, διαδικασία που ολοκληρώνεται τέλη Μάρτη.

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

- Οι ΚΟΒ Νέου Κόσμου, Κουκακίου και Πλάκας του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση αύριο Παρασκευή, στις 10.30 μ.μ., στην ταβέρνα «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Αγ. Ιωάννου 11 - Νέος Κόσμος, στο σταθμό Αγ. Ιωάννης του ΜΕΤΡΟ).

- Η ΚΟΒ Μοσχάτου του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίασή της αύριο Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «ΣΕΛΕΚΤ» (πλατεία Μεταμορφώσεως, πλησίον θερινού σινεμά) στο Μοσχάτο.

- Η ΚΟ Ταμπουρίων του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα του Χάιδου (Παπαναστασίου και Εβρου, Ταμπούρια).

- Η ΚΟ Λόφου Περιστερίου πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στο Κέντρο Ανοιξη (Λάρνακος 16, πλησίον γηπέδου Ηφαίστου).

- Η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει το Σάββατο 3 του Φλεβάρη, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Ελάτρεια».

- Συνεστίαση πραγματοποιεί το Σάββατο 3 Φλεβάρη η ΚΟ Γιαννιτσών Πέλλας του ΚΚΕ, στο οικογενειακό κέντρο «Αίνιγμα».

- Στη συνεστίασή της, καλεί η ΚΟΒ Λιτόχωρου Πιερίας το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στο κέντρο «Περιβόλι των Μουσών».

- Συνεστίαση πραγματοποιούν οι ΚΟ Καλαμαριάς και ΔΕΚΟ - Τραπεζών της ΚΟΘ του ΚΚΕ, την Κυριακή 4 Φλεβάρη στο «Reception hall CAESAR'S CLUB».

- Η ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση την Κυριακή 4 του Φλεβάρη, στο «Ρεμπέτικο Στέκι» (Πλατεία Πατριάρχου 16, Νέα Φιλαδέλφεια). Ωρα προσέλευσης 12.30 το μεσημέρι.

- Η ΚΟΒ Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες Αναπήρων - Γονέων & Κηδεμόνων ΑμΕΑ του ΚΚΕ καλούν στη συνεστίασή τους την Παρασκευή 9 Φλεβάρη, στις 9.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Το τζάκι» (Ελ. Βενιζέλου και Φραγκισκάτου, Νέο Φάληρο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ