ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εντείνεται ο κυβερνητικός εμπαιγμός

Να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών με μια ψευτοαύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ, επιχειρεί η κυβέρνηση

Κατάφωρο εμπαιγμό αποτελούν τα όσα ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες. Φάνηκε, επίσης, πως όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε πολύς ντόρος για το τίποτα όσον αφορά στο θέμα αυτό.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως ο συντελεστής επιστροφής του ΦΠΑ γίνεται 7% στη φυτική παραγωγή και στη ζωική παραγωγή, από 5% και 6%, αντίστοιχα. Στην αλιεία και τη δασοκομία ο συντελεστής παραμένει στο 4%. Εγινε, επίσης, και μια ξέχωρη αναφορά για τους βαμβακοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγούς, στους οποίους θα υπολογίζονται και οι αποδεσμευμένες επιδοτήσεις, στην επιστροφή του ΦΠΑ. Οπως φάνηκε, τα χρήματα αυτά δε θα δίνονται ως επιστροφή ΦΠΑ, αλλά το πώς ακριβώς θα τα πάρουν οι αγρότες, θα καθοριστεί αργότερα...

Η ουσία είναι πως οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την υποτιθέμενη αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ. Κατ' αρχάς, η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που αύξησε τον ΦΠΑ από 18% σε 19% το 2004. Δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια, οι αγρότες πλήρωναν μεγαλύτερο ΦΠΑ. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι η επιστροφή του ΦΠΑ υπολογίζεται με βάση τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, που τα τελευταία χρόνια όλο και μειώνονται, ενώ οι τιμές στους συντελεστές του κόστους όπου πληρώνουν ΦΠΑ, όλο και αυξάνονται. Το αποτέλεσμα είναι οι αγρότες λόγω της συνεχούς πτώσης των τιμών στα προϊόντα να εισπράττουν όλο και πιο μικρή επιστροφή, ενώ η επιβάρυνση του ΦΠΑ έγινε ακόμα μεγαλύτερη και για να καλλιεργήσουν και να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Αναφορικά με τη διαφοροποίηση σε βαμβακοπαραγωγούς και τους καπνοπαραγωγούς, τίθεται και ένα ζήτημα, γιατί η κυβέρνηση δε συμπεριέλαβε και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, όπου η επιδότηση έχει αποδεσμευτεί. Το ίδιο ισχύει και για την κτηνοτροφία.

Στα όσα ανακοίνωσε, χτες, η κυβέρνηση δε θα μπορούσε και κανείς να δηλώσει ικανοποιημένος. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Θ. Κοκκινούλης που έβαλε την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ ως βασικό αίτημα διεκδίκησης, χρησιμοποιώντας το βασικά για να αποπροσανατολίσει και να συγκαλύψει την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, δήλωσε χτες πως είναι μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στο 15% και στο 7%... Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ έκανε λόγο για «δείγμα εμπαιγμού» και η ΓΕΣΑΣΕ ότι «καταδεικνύει εμπαιγμό». Η συμβιβασμένη διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ ζήτησε, επίσης, να αυξηθεί «ο συντελεστής επιστροφής του ΦΠΑ στο ανώτατο επιτρεπόμενο από την ΕΕ ποσοστό». Από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διαδιδόταν χτες πως το 7% είναι το ανώτατο πλαφόν αύξησης που επιτρέπει η ΕΕ...

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Την Κυριακή η κινητοποίηση στο Λουδία

Με τη μαζική τους συμμετοχή στο Λουδία την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα, θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ηδη κλιμάκια, αποτελούμενα από αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ και συνεταιριστές, περιοδεύουν στα χωριά της Θεσσαλονίκης και καλούν τους αγρότες να βγουν αύριο με τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών τους και την Κυριακή όλοι μαζί να κατευθυνθούν στο Λουδία. Παράλληλα, στις συζητήσεις με τους παραγωγούς, διαπιστώνουν ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση καθώς είναι φανερές πλέον οι καταστροφικές συνέπειες από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Μέχρι και 40% μειώθηκε το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Οι παρακρατήσεις των επιδοτήσεων είναι μεγάλες, το καλλιεργητικό κόστος χρόνο με το χρόνο αυξάνεται, η κερδοσκοπία των μεσαζόντων, που συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών, οδηγεί τους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας σε αναζήτηση μιας συμπληρωματικής απασχόλησης, για να βρουν διέξοδο στα οικονομικά τους προβλήματα. Και η απασχόληση αυτή δεν είναι άλλη από την εποχική ή τη «μαύρη» εργασία σε πόλεις και κωμοπόλεις των νομών.

Οι συνεταιριστές εκτιμούν ότι από την αντιαγροτική πολιτική των τελευταίων δύο χρόνων το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε από 15 έως 30%. Ακόμη υπάρχουν χιλιάδες αγρότες που έχασαν έως και το 100% του εισοδήματος, λόγω καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η μείωση της καπνοκαλλιέργειας την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ έφτασε στο 77%, ενώ μεγάλη είναι η μείωση και στην παραγωγή ζαχαρότευτλων. Μετά τον καπνό και τα ζαχαρότευτλα, σειρά έχουν το βαμβάκι, η βιομηχανική ντομάτα, τα σιτηρά.

Αλλά και χιλιάδες παραγωγοί επιδοτούμενων οπωρολαχανικών στην Κεντρική Μακεδονία αγωνιούν για το αύριο, καθώς η ολική αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή των φρούτων και λαχανικών που προορίζονται για μεταποίηση θα βάλει «ταφόπετρα» για τη βιομηχανική ντομάτα, τα συμπύρηνα ροδάκινα και τα βιομηχανικά αχλάδια. Και οι παραγωγοί αυτοί με τη σειρά τους θα οδηγηθούν στην αναζήτηση μιας συμπληρωματικής εργασίας (ή τελικά στην ανεργία) για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα νοικοκυριά τους.

Ηδη οι διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες στην ύπαιθρο οδηγούν πολλούς παραγωγούς στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Οπως τονίζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, για να έχουν προοπτική οι μικρομεσαίοι αγρότες, πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές και να στηριχτεί η αγροτική οικονομία στον παραγωγικό συνεταιρισμό.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Πάνω από 38.000 οι περσινές καταγγελίες

Τις 38.272 έφτασε ο συνολικός αριθμός των καταγγελιών και ερωτήσεων που απηύθυναν καταναλωτές στη γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στη διάρκεια του 2006, από 33.345 που ήταν το 2005. Και μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης να κομπάζει ότι κατόρθωσε να διευθετήσει τέσσερις στις 10 περιπτώσεις «κατά τρόπο ικανοποιητικό για τους καταναλωτές», αποσιωπά, όμως, το γεγονός ότι αφ' ενός εξακολουθεί να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών που ποτέ δε βρήκαν το δίκιο τους, αφ' ετέρου ότι αποτελούν μια ακόμα χαρακτηριστική ένδειξη των συνεπειών της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Της αγοράς, δηλαδή, που δημιουργεί αδιέξοδα για τους εργαζόμενους και που βασιλεύει η κερδοσκοπία.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, για το 58% των καταγγελιών βρέθηκε λύση «ικανοποιητική» για τους καταναλωτές, το 6,2% βρίσκεται υπό διερεύνηση, ενώ το 23% παραπέμφθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες για επίλυση.

ΕΦΕΤ
Νοθευμένα τυριά από τη «ΒΙΟΓΑΛ»

Νοθευμένη φέτα, λευκό τυρί και μυζήθρα διακινούσε η εταιρεία «ΒΙΟΓΑΛ» που εδρεύει στα Τρίκαλα. Αυτό αποδείχτηκε μετά από εργαστηριακούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους σε δείγματα που πήραν οι αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη επιχείρηση προμηθεύει και μεγάλα σούπερ μάρκετ με τα συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ ο ΕΦΕΤ διενεργεί ακόμα ελέγχους προκειμένου να εξασφαλίσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την απόσυρση των νοθευμένων ποσοτήτων.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τα εξής προϊόντα:

  • Φέτα ΠΟΠ «ΒΙΟΓΑΛ» που συσκευάζεται και διακινείται σε λευκούς τενεκέδες 15 κιλών και ημερομηνία παραγωγής 2/5/2006. Στο προϊόν είχε αντικατασταθεί μερικώς η λιπαρή ουσία του με ξένη προς το λίπος του γάλακτος ύλη.
  • Λευκό τυρί πρόβειο της «ΒΙΟΓΑΛ» που παρασκευάζεται για λογαριασμό της «ΠΕΝΤΕ ΑΕ», με την επισήμανση «φέτα ΠΟΠ Γαλαξίας στο ελληνικό σούπερ μάρκετ» και ημερομηνία λήξης 26/7/07. Το προϊόν βρέθηκε μη κανονικό - νοθευμένο γιατί είχε παρασκευαστεί από αγελαδινό γάλα και όχι από μείγμα πρόβειου/κατσικίσιου όπως έπρεπε.
  • Τυρί τυρογάλακτος «μυζήθρα» της «ΒΙΟΓΑΛ» με ημερομηνία λήξης 25/4/07. Το προϊόν βρέθηκε μη κανονικό επειδή είχε αντικατασταθεί μερικώς η λιπαρή ουσία του με ξένη προς το λίπος του γάλακτος ύλη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ