ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πολιτικά «παιχνίδια» με τη φοροδιαφυγή

Στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση του φορολογικού συστήματος προχωρά η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή. Ερχονται νέες αυξήσεις στις «αντικειμενικές αξίες» των ακινήτων

Σαν απόθεμα, για νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών - που ευνοεί μεγάλες επιχειρήσεις και μεγαλοεισοδηματίες - θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από την ...καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μια πραγματικότητα για την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους μισθωτούς που πληρώνουν μέχρι δεκάρας τους φόρους τους, τσουβαλιάζοντάς τους με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, που είτε φοροαπαλλάσσονται, είτε δεν πληρώνουν φόρους χάρη στην ανοχή των κυβερνώντων. Τα περί μείωσης των συντελεστών προκύπτουν από τα όσα δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ - στα πλαίσια των προγραμματισμένων συναντήσεων με τους «κοινωνικούς εταίρους» - με θέμα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής...

Τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, στις δηλώσεις τους, μετά τις συναντήσεις τους με τον Γ. Αλογοσκούφη, υπερθεμάτισαν υπέρ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και οι δύο επιχείρησαν να συνδέσουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την ενίσχυση του ...κοινωνικού κράτους.

Ο Δ. Δασκαλόπουλος, αφού ανέφερε ότι ο ΣΕΒ υποστηρίζει τη μάχη που ξεκινά η κυβέρνηση κατά της φοροδιαφυγής, πρόσθεσε με νόημα: «Εάν υπάρξει σωστή φορολογική συνείδηση, θα απελευθερωθούν δημόσιοι πόροι για την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια»! Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Παναγόπουλος συνέδεσε τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην «Εθνική Επιτροπή» κατά της φοροδιαφυγής με την ύπαρξη δεσμεύσεων, από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι με τους πόρους που θα εξοικονομηθούν θα ενισχυθεί το ...κοινωνικό κράτος. Σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου κατά των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, ο Γ. Παναγόπουλος, συνεπής στη ρεφορμιστική γραμμή που ακολουθεί η ΓΣΕΕ, δημιουργεί φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους ότι αν περιοριστεί η φοροδιαφυγή, θα ενισχυθεί το ...κοινωνικό κράτος.

Τα πράγματα όμως τα έθεσε στη σωστή τους βάση ο υπουργός Οικονομίας. Χωρίς να αποφύγει ανέξοδους λαϊκισμούς - μίλησε και αυτός για ...ενίσχυση του κοινωνικού κράτους - υποστήριξε ότι, αν η προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής αποβεί αποτελεσματική, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει - περί το 2009 - σε νέες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών. Αν και ο υπουργός θέλησε να εννοηθεί πως οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα είναι προς όφελος των ...οικονομικά ασθενέστερων, στην πραγματικότητα εξήγγειλε την περαιτέρω αντιδραστικοποίηση του φορολογικού συστήματος. Κι αυτό γιατί οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών (αποτελούν βασικό αίτημα των ιδεολογικών εκπροσώπων του νεοφιλελευθερισμού και των πολυεθνικών) υπονομεύουν την προοδευτικότητα του φορολογικού συστήματος. Με απλά λόγια, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στην ουσία είναι προς όφελος των επιχειρήσεων και των πλουσίων καθώς συνοδεύονται με αντίστοιχες αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας, που πλήττουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Ειρήσθω εν παρόδω, μόλις χτες, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ανακοίνωσαν ότι μέσα στο Φλεβάρη θα ανακοινωθούν οι νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η του Μάρτη...

Οι δηλώσεις αυτές των κύκλων του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύκλο αυξήσεων στη φορολογική επιβάρυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων, που θα πυροδοτήσουν νέο κερδοσκοπικό παιχνίδι στην αγορά των ακινήτων. Πρόκειται για τη δεύτερη, κατά σειρά, αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μετά από αυτή που είχε γίνει το 2005 και είχε συμπαρασύρει σε μεσοσταθμικές αυξήσεις μεγαλύτερες του 30%. Ο κύκλος των αυξήσεων - σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης - θα ολοκληρωθεί το 2008, με νέες αυξήσεις, οπότε σωρευτικά και οι τρεις αυξήσεις μαζί αναμένεται να οδηγήσουν στο διπλασιασμό των αντικειμενικών αξιών, με αντίστοιχη βέβαια αύξηση του φόρου που καταβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι αυξήσεις αυτές είναι επιβεβλημένες, επειδή οι αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να προσεγγίσουν τις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων. Προσέγγιση, η οποία με τη σειρά της δικαιολογείται από την επιβολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές.

Κατά τ' άλλα, στις δηλώσεις του υπουργού και των «κοινωνικών εταίρων» περίσσεψαν οι «κορόνες» για «ενίσχυση και εμπέδωση της φορολογικής», αλλά και της «κοινωνικής δικαιοσύνης» - μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Στα πλαίσια των ...«όρων» που έθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή στον «εθνικό διάλογο» ήταν και η αντιμετώπιση των υποχρεώσεων του κράτους προς το ΙΚΑ, καθώς, όπως είπε, το χρέος της πολιτείας προς τον Οργανισμό ανέρχεται σήμερα στα 4,3 δισ. ευρώ. Αίτημα το οποίο ο υπουργός Οικονομίας συνέδεσε με το ...διάλογο για την Κοινωνική Ασφάλιση.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Σε πλήρη εξέλιξη ο κύκλος εξαγορών

Επιχειρηματικές συμφωνίες και εξαγορές από τον όμιλο της Aspis Bank

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο νέος γύρος συγχωνεύσεων και εξαγορών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με νέες κινήσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων. Σ' αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκαν επίσημα χτες επιχειρηματικές συμφωνίες που αφορούν στην εξαγορά της First Business Bank (FBB) από την Aspis Bank, καθώς και στην εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας International Life από την Proton Bank. Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι μόνο το προοίμιο, καθώς πλέον θεωρείται πιθανόν οι σημερινοί εμφανιζόμενοι αγοραστές να βρεθούν αργότερα ή γρήγορα εξαγοραζόμενοι από ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου.

Η Aspis Bank συμφώνησε να εξαγοράσει από τον μεγαλοεπιχειρηματία Β. Ρέστη το ποσοστό που διαθέτει ο ίδιος στην FBB, το οποίο φτάνει στο 51%. Το υπόλοιπο κομμάτι (49%) ανήκει στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), η οποία επίσημα μέχρι χτες δεν είχε τοποθετηθεί για το εάν και κατά πόσο συμφωνεί με την απόφαση του «εταίρου» της. Να σημειωθεί πως ο εν λόγω μεγαλοεπιχειρηματίας, στα μέσα Δεκέμβρη του 2006, είχε αυξήσει τη συμμετοχή του από το 21% στο 51%, το οποίο και πούλησε «πακέτο» στην «Aspis». O συγκεκριμένος όμιλος θα έχει δίκτυο με 84 καταστήματα και ενεργητικό περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Οι κολεγιές των μεγαλοεπιχειρηματιών είχαν χτες το βράδυ και συνέχεια, καθώς η Aspis προχώρησε στην εξαγορά δύο ακόμη ασφαλιστικών εταιρειών, συγκεκριμένα της κυπριακής «Universal Life» από τον όμιλο της Μάρφιν και της αλβανικής «Transalbania». Ο όμιλος της Μάρφιν φέρεται να πουλάει και τη συμμετοχή του (περί το 7%) της κυπριακής «Ελληνικής Τράπεζας» στην Εκκλησία της Κύπρου.

ΚΚΕ
Εμπαιγμός και πρόκληση

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αποτελεί εμπαιγμό και πρόκληση η προσπάθεια της κυβέρνησης να χρεώσει στους εργαζόμενους τη φοροδιαφυγή, τη στιγμή που αυτοί έχουν φορτωθεί με όλα τα φορολογικά βάρη και όταν ο πραγματικός φοροδιαφεύγων είναι το κεφάλαιο. Η φοροδιαφυγή δεν είναι παράνομη ούτε διώκεται από την κυβέρνηση, όταν στηρίζει τα κέρδη του κεφαλαίου μειώνοντας τους φόρους που αυτό πλήρωνε. Είναι αποπροσανατολισμός ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μόνο σε ορισμένες κατηγορίες και επαγγέλματα, όταν ο μεγάλος και τεράστιος όγκος του πλούτου, που καρπώνεται η πλουτοκρατία από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, επιδοτείται και ενισχύεται και από τη φορολογία του λαού.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τις προτάσεις για συνεργασία κυβέρνησης και εργαζομένων κατά της φοροδιαφυγής και να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής που τους κλέβει τον πλούτο που παράγουν».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εγκριση 12 έργων φυσικού αερίου

Ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, την ένταξη 12 έργων της ΔΕΠΑ στον προγραμματισμό του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) συνολικού προϋπολογισμού 976,5 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι το ελληνικό τμήμα του ελληνοτουρκικού αγωγού (74 εκατ. ευρώ, εμπορική λειτουργία μέσα 2007), το χερσαίο τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού (650 εκατ. ευρώ), η αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Ρεβυθούσας (48 εκατ. ευρώ), καθώς και διάφορες επεκτάσεις σε περιοχές της χώρας.

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, θα υλοποιηθούν από την υπό σύσταση εταιρεία ΔΕΣΦΑ ΑΕ και όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, «διασφαλίζουν την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας». Ταυτόχρονα αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για την επικερδή δραστηριοποίηση των ιδιωτών στην εμπορία φυσικού αερίου, γεγονός που διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα έργα θα υλοποιηθούν με δημόσιο χρήμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ