ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
Αναστολή της απεργίας υπαγορευμένη από τους εφοπλιστές

Πρόκληση για τους ναυτεργάτες η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής

Οι εργοδοτικοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ναυτεργατικά συμφέροντα, πήραν πίσω την απόφαση που οι ίδιοι είχαν εγκρίνει, για απεργιακές κινητοποιήσεις από το δεύτερο 15ήμερο του Φλεβάρη! Αυτό αποφασίστηκε χτες, στη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, με μυστική ψηφοφορία και συγκεκριμένα με 8 ψήφους κατά της απεργίας, 6 υπέρ και ένα λευκό.

Η προσπάθεια των χειραγωγημένων από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους συνδικαλιστών, έγινε εμφανής και από τις τοποθετήσεις τους στη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς τα επιχειρήματά τους ενάντια στην απεργία ήταν όχι μόνο σαθρά, αλλά και «έβγαζαν μάτι» ότι ήταν υπαγορευμένα από τις δυνάμεις που έχουν επιλέξει να υπηρετούν. Εφτασαν, δε, στο σημείο να έρθουν σε αντιπαράθεση ακόμα και με το «κολοβό» διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΝΟ, το οποίο και οι ίδιοι είχαν προσυπογράψει και έχει ήδη σταλεί με εξώδικο στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις εφοπλιστικές Ενώσεις.

Αυτή η πλειοψηφία, που, εκτός των άλλων, αποδεικνύει τη μεγάλη αναγκαιότητα για την αλλαγή των συσχετισμών στην ΠΝΟ και τον εκσυγχρονισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στους ναυτεργάτες, καθώς αυτήν την περίοδο η αντιλαϊκή πολιτική εφαρμόζεται σε βάρος τους με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Από τις ταξικές δυνάμεις των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καταγγέλθηκε αυτή η απόφαση και τονίστηκε ότι επιβεβαιώνεται η επιτακτική ανάγκη για τη συσπείρωση δυνάμεων, την οργάνωση και την ανάπτυξη αγώνων με πολύμορφες κινητοποιήσεις και απεργίες για την αναχαίτιση αυτής της πολιτικής.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Παλεύουν για σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα

Μαζική η χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας που ολοκληρώνεται σήμερα. Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Μαζική και μαχητική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στην Αθήνα
Μαζική και μαχητική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στην Αθήνα
Μαζική και δυναμική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας τους η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Καθαρίστριες και καθαριστές απ' όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή, και διαδήλωσαν ενάντια στον εμπαιγμό που υφίστανται εδώ και χρόνια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση, τους διατηρούν σε καθεστώς ομηρίας, με συμβάσεις έργου και αμοιβές ανά αίθουσα, ύψους 400 ευρώ το ανώτερο το μήνα, που αντιστοιχεί σε καθημερινή εργασία 7,5 ωρών. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει τις συμβάσεις μόλις 7.000 καθαριστών σε αορίστου χρόνου από τους 11.500 συνολικά. Πάνω από το 30% όσων μετατρέπονται οι συμβάσεις τους είναι με μερική απασχόληση, στην πλειοψηφία τους κάτω και από τέσσερις ώρες την ημέρα, ακόμα και μισή!

Στη συγκέντρωση, στην πορεία που ακολούθησε προς το υπουργείο Παιδείας και στις συναντήσεις που έγιναν παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη και Τ. Τσιόγκας, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπεία της ΟΓΕ. Με δικό της πανό συμμετείχε στην κινητοποίηση η παράταξη της ΔΑΣ ΟΙΥΕ. Η Ελπ. Παντελάκη μιλώντας στη συγκέντρωση τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα με αίτημα την πλήρη εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους, ενώ αναφέρθηκε στους κινδύνους και για την υγεία των παιδιών που διαμορφώνουν οι συνθήκες στα σχολεία και οι άθλιοι όροι δουλιάς των καθαριστριών.

Στις συναντήσεις που έγιναν με τον ΓΓ του υπουργείου Οικονομίας, Γ. Κουρή, και μετά με τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, Α. Καραμάνο, ο πρώτος εμφανίστηκε προκλητικός βαφτίζοντας «ποιήματα» τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών και ο δεύτερος, αφού μοίρασε υποσχέσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μετατραπούν άλλες συμβάσεις σε αορίστου. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναδεικνύεται σε μονόδρομο για τους εργαζόμενους.

Στη Βουλή

Το θέμα των καθαριστών και καθαριστριών έφερε το ΚΚΕ και στη Βουλή. Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη, προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, απαιτείται από την κυβέρνηση η κατάργηση των απαράδεκτων αντεργατικών συμβάσεων (έργου, χρόνου κλπ), μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο) και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλων όσοι εργάζονται στην καθαριότητα, πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού για ουσιαστική αντιμετώπιση των αναγκών υγιεινής λειτουργίας των σχολείων και όχι όπως γίνεται σήμερα. Τέλος, κάλυψη της μισθοδοσίας τους από το υπουργείο Παιδείας.


ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ
Πάρτε την υπόθεση στα δικά σας χέρια

Περιοδεία κλιμακίου της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ στον ΑΗΣ Αλιβερίου και στην ΑΓΕΤ Ηρακλής

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Να καταδικάσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους ΣΥΝοδοιπόρους τους και τους εκφραστές τους στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Να στηρίξουν αποφασιστικά εκείνες τις δυνάμεις που αγωνίζονται για τα συμφέροντά τους, για ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στα συνδικάτα και γενικότερα, για να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί του πλούτου, την υπόθεση στα χέρια τους»... Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής στους εργαζόμενους του ΑΗΣ - ΔΕΗ Αλιβερίου και της ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας») κατά τη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, στο οποίο, ανάμεσα σε άλλους, συμμετείχε και ο Ηλίας Σταμέλος, στέλεχος του Κόμματος και αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Στη συγκέντρωση στον ΑΗΣ, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Τα στελέχη του ΚΚΕ ανέπτυξαν τις θέσεις του Κόμματος για την Ενέργεια και κάλεσαν τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στις εκλογές της 6-7 Φλεβάρη για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ΔΣ της ΔΕΗ και στον ΟΑΠ.

Στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις (24ωρες απεργίες, στάσεις εργασίας κλπ) για τη ματαίωση των αντεργατικών σχεδίων της πολυεθνικής εργοδοσίας (μείωση προσωπικού, «νέο οργανόγραμμα», εφαρμογή πολυειδικότητας, κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων). Το κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράστασή του Κόμματος και τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης σε ταξική κατεύθυνση και συντονισμού με τα άλλα σωματεία του ομίλου και της περιοχής.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, που διεκδικούν να τους καταβληθούν τα αναδρομικά για τα έτη 2004, 2005 και 2006. Στη συνέχεια, ανέβηκαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, από τα μέλη του οποίου απαίτησαν να τοποθετηθούν και να αποφασίσουν την άμεση καταβολή των χρημάτων στους εργαζόμενους. Μέχρι αργά το βράδυ, η συνεδρίαση δεν είχε ολοκληρωθεί.

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΦΩΝ: Τη μετακίνηση ειδικού επιστημονικού εκπαιδευτικού προσωπικού, εξειδικευμένου στην ειδική αγωγή των κωφών παιδιών, από το Εθνικό Ιδρυμα Κωφών (ΕΙΚ), προκειμένου να καλύψει κενά στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, ανακυκλώνοντας τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού στο χώρο της Πρόνοιας, αλλά και εμβαθύνοντας την απαξίωση και υποβάθμιση του ΕΙΚ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τέσσερις κοινωνικούς λειτουργούς. Την απόφαση μετακίνησης καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΙΚ και ζητεί την άμεση ανάκλησή της.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ: Ο ετήσιος χορός του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Κοκκινιώτισσα». Είσοδος 25 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ